Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Rosół rybny z dorszem i koperkiem
Rosół rybny z dorszem i koperkiem
Rosół rybny z dorszem i koperkiem
Dodaj do CookBook

Rosół rybny z dorszem i koperkiem

(0)
50 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Jola
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Ryby morskie (łosoś i dorsz z ogonami i grzbietami)
1 
Cebula
0.5  łyżeczka
Sok z cytryny
2 
Ziarno pieprzu
1  szczypta
Pieprz cytrynowy
1  pęczek
Włoszczyzna
3 
Liść laurowy
3 
Ziele angielskie
1  szczypta
Sól morska do smaku
1  pęczek
Świeży koperek
2  l
Woda
200  ml
Śmietana 18%
5 
Żółtko
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
7.5 g
Wartość energetyczna
484.4 kcal
Tłuszcze
32.3 g
Białko
39 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Ryby chyba najbardziej kojarzą się z kuchnią kaszubską i nie mam tu na myśli tak popularnych w sezonie letnim smażalni rybnych. Na półwyspie helskim jest coraz więcej ciekawych miejsc, gdzie można skosztować rewelacyjnych rarytasów z rybami w roli głównej. W miesiące wakacyjne naprawdę sporadycznie wybieramy się nad morze ze względu na natłok turystów i korki na drogach. Wolimy poczekać na piękny i spokojny wrzesień. Mamy swoje miejsce, gdzie serwują doskonałe potrawy kuchni kaszubskiej, choć tam i poza sezonem musieliśmy czekać na stolik , ale zdecydowanie warto. W sezonie letnim preferujemy kuchnię domową i świeże ryby, które na szczęście na pomorzu są zawsze dostępne.

Rosół z ryby to idealna propozycja na piątkowy obiad. Można serwować go z gotowanymi ziemniakami podawanymi na osobnym talerzyku, lub zwyczajnie dodać je do zupy. Jeśli zostanie nieco rosołu, to śmiało można go zamrozić i wykorzystać na przykład do galaretki rybnej lub do popularnego na kaszubach zylcu ze śledzia, który przygotowuje się podobnie jak zwykłą galaretkę rybną z tą różnicą, że bazą tego dania są śledzie solone i ogórki konserwowe.

Przygotowując rosół rybny inspirowałam się przepisem z „Tradycyjnej kuchni kaszubskiej” pod redakcją Władysława Ellwarta.



Więcej przepisów na kaszubskie zupy najdziecie tutaj :

Kaszubska grochówka z kiszoną kapustą

Polewka gdańska z suszonymi grzybami

Zupa z brukwi na gęsinie

Przygotowanie

50 min
  • Krok 1

    5 min
    Ryby dokładnie oczyszczamy i porcjujemy w dzwonka.
  • Krok 2

    5 min
    Cebulę obieramy, nadziewamy na widelec i opalamy nad palnikiem z każdej strony aż pojawią się czarne bąble na powierzchni.
  • Krok 3

    15 min
    Tak przygotowaną cebulę wrzucamy do wysokiego garnka. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu oraz włoszczyznę. Całość zalewamy 2 litrami wody i gotujemy na małym gazie aż warzywa będę prawie miękkie.
  • Krok 4

    15 min
    Do gotującego się wywaru dodajemy sól do smaku oraz sok z wyciśniętej cytryny i szczyptę pieprzu cytrynowego. Dodajemy pokrojone kawałki ryby i gotujemy na najmniejszym ogniu 15 minut.
  • Krok 5

    3 min
    Wyjmujemy warzywa oraz kawałki ryby a bulion rybny przelewamy przez sitko.
  • Krok 6

    5 min
    Do osobnej miski wlewamy śmietankę i wbijamy żółtka. Dodajemy szczyptę soli. Mieszamy delikatnie, aby się nie zwarzyło. Tak przygotowaną śmietanę powoli wlewamy do rosołu rybnego. Nie gotujemy.
  • Krok 7

    1 min
    Do miseczki wlewamy porcję bulionu i delikatnie nakładamy kawałki ugotowanej ryby.
  • Krok 8

    1 min
    Całość posypujemy posiekanym koperkiem.
Rosół rybny z dorszem i koperkiem

Krok 1 z 8

Ryby dokładnie oczyszczamy i porcjujemy w dzwonka.

Rosół rybny z dorszem i koperkiem

Krok 2 z 8

Cebulę obieramy, nadziewamy na widelec i opalamy nad palnikiem z każdej strony aż pojawią się czarne bąble na powierzchni.

Rosół rybny z dorszem i koperkiem

Krok 3 z 8

Tak przygotowaną cebulę wrzucamy do wysokiego garnka. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu oraz włoszczyznę. Całość zalewamy 2 litrami wody i gotujemy na małym gazie aż warzywa będę prawie miękkie.

Rosół rybny z dorszem i koperkiem

Krok 4 z 8

Do gotującego się wywaru dodajemy sól do smaku oraz sok z wyciśniętej cytryny i szczyptę pieprzu cytrynowego. Dodajemy pokrojone kawałki ryby i gotujemy na najmniejszym ogniu 15 minut.

Rosół rybny z dorszem i koperkiem

Krok 5 z 8

Wyjmujemy warzywa oraz kawałki ryby a bulion rybny przelewamy przez sitko.

Rosół rybny z dorszem i koperkiem

Krok 6 z 8

Do osobnej miski wlewamy śmietankę i wbijamy żółtka. Dodajemy szczyptę soli. Mieszamy delikatnie, aby się nie zwarzyło. Tak przygotowaną śmietanę powoli wlewamy do rosołu rybnego. Nie gotujemy.

Rosół rybny z dorszem i koperkiem

Krok 7 z 8

Do miseczki wlewamy porcję bulionu i delikatnie nakładamy kawałki ugotowanej ryby.

Rosół rybny z dorszem i koperkiem

Krok 8 z 8

Całość posypujemy posiekanym koperkiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Przystawka
  • Źródło białka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Rosół z kury

    Rosół z kury

    2 godz 6 min Średni
  • Tradycyjny rosół wołowy z makaronem

    Tradycyjny rosół wołowy z makaronem

    3 godz 12 min Średni
  • Zupa pho - pyszny i prosty azjatycki rosół wołowy

    Zupa pho - pyszny i prosty azjatycki rosół wołowy

    1 godz 25 min Łatwy
  • Zupa Phở – czyli wietnamski rosół

    Zupa Phở – czyli wietnamski rosół

    4 godz 13 min Trudny

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu