Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ryby chyba najbardziej kojarzą się z kuchnią kaszubską i nie mam tu na myśli tak popularnych w sezonie letnim smażalni rybnych. Na półwyspie helskim jest coraz więcej ciekawych miejsc, gdzie można skosztować rewelacyjnych rarytasów z rybami w roli głównej. W miesiące wakacyjne naprawdę sporadycznie wybieramy się nad morze ze względu na natłok turystów i korki na drogach. Wolimy poczekać na piękny i spokojny wrzesień. Mamy swoje miejsce, gdzie serwują doskonałe potrawy kuchni kaszubskiej, choć tam i poza sezonem musieliśmy czekać na stolik , ale zdecydowanie warto. W sezonie letnim preferujemy kuchnię domową i świeże ryby, które na szczęście na pomorzu są zawsze dostępne.
Rosół z ryby to idealna propozycja na piątkowy obiad. Można serwować go z gotowanymi ziemniakami podawanymi na osobnym talerzyku, lub zwyczajnie dodać je do zupy. Jeśli zostanie nieco rosołu, to śmiało można go zamrozić i wykorzystać na przykład do galaretki rybnej lub do popularnego na kaszubach zylcu ze śledzia, który przygotowuje się podobnie jak zwykłą galaretkę rybną z tą różnicą, że bazą tego dania są śledzie solone i ogórki konserwowe.
Przygotowując rosół rybny inspirowałam się przepisem z „Tradycyjnej kuchni kaszubskiej” pod redakcją Władysława Ellwarta.
Więcej przepisów na kaszubskie zupy najdziecie tutaj :
Kaszubska grochówka z kiszoną kapustą
Ryby dokładnie oczyszczamy i porcjujemy w dzwonka.
Cebulę obieramy, nadziewamy na widelec i opalamy nad palnikiem z każdej strony aż pojawią się czarne bąble na powierzchni.
Tak przygotowaną cebulę wrzucamy do wysokiego garnka. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu oraz włoszczyznę. Całość zalewamy 2 litrami wody i gotujemy na małym gazie aż warzywa będę prawie miękkie.
Do gotującego się wywaru dodajemy sól do smaku oraz sok z wyciśniętej cytryny i szczyptę pieprzu cytrynowego. Dodajemy pokrojone kawałki ryby i gotujemy na najmniejszym ogniu 15 minut.
Wyjmujemy warzywa oraz kawałki ryby a bulion rybny przelewamy przez sitko.
Do osobnej miski wlewamy śmietankę i wbijamy żółtka. Dodajemy szczyptę soli. Mieszamy delikatnie, aby się nie zwarzyło. Tak przygotowaną śmietanę powoli wlewamy do rosołu rybnego. Nie gotujemy.
Do miseczki wlewamy porcję bulionu i delikatnie nakładamy kawałki ugotowanej ryby.
Całość posypujemy posiekanym koperkiem.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze 0