Rosół rybny z dorszem i koperkiem
Wartości odżywcze
Przygotowanie
Krok 1
5 minKrok 2
5 minKrok 3
15 minKrok 4
15 minKrok 5
3 minKrok 6
5 minKrok 7
1 minKrok 8
1 minRyby chyba najbardziej kojarzą się z kuchnią kaszubską i nie mam tu na myśli tak popularnych w sezonie letnim smażalni rybnych. Na półwyspie helskim jest coraz więcej ciekawych miejsc, gdzie można skosztować rewelacyjnych rarytasów z rybami w roli głównej. W miesiące wakacyjne naprawdę sporadycznie wybieramy się nad morze ze względu na natłok turystów i korki na drogach. Wolimy poczekać na piękny i spokojny wrzesień. Mamy swoje miejsce, gdzie serwują doskonałe potrawy kuchni kaszubskiej, choć tam i poza sezonem musieliśmy czekać na stolik , ale zdecydowanie warto. W sezonie letnim preferujemy kuchnię domową i świeże ryby, które na szczęście na pomorzu są zawsze dostępne.
Rosół z ryby to idealna propozycja na piątkowy obiad. Można serwować go z gotowanymi ziemniakami podawanymi na osobnym talerzyku, lub zwyczajnie dodać je do zupy. Jeśli zostanie nieco rosołu, to śmiało można go zamrozić i wykorzystać na przykład do galaretki rybnej lub do popularnego na kaszubach zylcu ze śledzia, który przygotowuje się podobnie jak zwykłą galaretkę rybną z tą różnicą, że bazą tego dania są śledzie solone i ogórki konserwowe.
Przygotowując rosół rybny inspirowałam się przepisem z „Tradycyjnej kuchni kaszubskiej” pod redakcją Władysława Ellwarta.
Więcej przepisów na kaszubskie zupy najdziecie tutaj :
Kaszubska grochówka z kiszoną kapustą
Komentarze 0