Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Rosół rybny z dorszem i koperkiem

0
50min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  kg
Ryby morskie (łosoś i dorsz z ogonami i grzbietami)
1 
Cebula
0.5  łyżeczka
Sok z cytryny
2 
Ziarno pieprzu
1  szczypta
Pieprz cytrynowy
1  pęczek
Włoszczyzna
3 
Liść laurowy
3 
Ziele angielskie
1  szczypta
Sól morska do smaku
1  pęczek
Świeży koperek
2  l
Woda
200  ml
Śmietana 18%
5 
Żółtko

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
38.99 g
Węglowodany
7.54 g
Tłuszcze
32.3 g
Wartość energetyczna
484.41 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

50 min
Krok 1
5 min
Ryby dokładnie oczyszczamy i porcjujemy w dzwonka.
Krok 2
5 min
Cebulę obieramy, nadziewamy na widelec i opalamy nad palnikiem z każdej strony aż pojawią się czarne bąble na powierzchni.
Krok 3
15 min
Tak przygotowaną cebulę wrzucamy do wysokiego garnka. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu oraz włoszczyznę. Całość zalewamy 2 litrami wody i gotujemy na małym gazie aż warzywa będę prawie miękkie.
Krok 4
15 min
Do gotującego się wywaru dodajemy sól do smaku oraz sok z wyciśniętej cytryny i szczyptę pieprzu cytrynowego. Dodajemy pokrojone kawałki ryby i gotujemy na najmniejszym ogniu 15 minut.
Krok 5
3 min
Wyjmujemy warzywa oraz kawałki ryby a bulion rybny przelewamy przez sitko.
Krok 6
5 min
Do osobnej miski wlewamy śmietankę i wbijamy żółtka. Dodajemy szczyptę soli. Mieszamy delikatnie, aby się nie zwarzyło. Tak przygotowaną śmietanę powoli wlewamy do rosołu rybnego. Nie gotujemy.
Krok 7
1 min
Do miseczki wlewamy porcję bulionu i delikatnie nakładamy kawałki ugotowanej ryby.
Krok 8
1 min
Całość posypujemy posiekanym koperkiem.
Rosół rybny z dorszem i koperkiem

Krok 1 z 8

Ryby dokładnie oczyszczamy i porcjujemy w dzwonka.

Rosół rybny z dorszem i koperkiem

Krok 2 z 8

Cebulę obieramy, nadziewamy na widelec i opalamy nad palnikiem z każdej strony aż pojawią się czarne bąble na powierzchni.

Rosół rybny z dorszem i koperkiem

Krok 3 z 8

Tak przygotowaną cebulę wrzucamy do wysokiego garnka. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu oraz włoszczyznę. Całość zalewamy 2 litrami wody i gotujemy na małym gazie aż warzywa będę prawie miękkie.

Rosół rybny z dorszem i koperkiem

Krok 4 z 8

Do gotującego się wywaru dodajemy sól do smaku oraz sok z wyciśniętej cytryny i szczyptę pieprzu cytrynowego. Dodajemy pokrojone kawałki ryby i gotujemy na najmniejszym ogniu 15 minut.

Rosół rybny z dorszem i koperkiem

Krok 5 z 8

Wyjmujemy warzywa oraz kawałki ryby a bulion rybny przelewamy przez sitko.

Rosół rybny z dorszem i koperkiem

Krok 6 z 8

Do osobnej miski wlewamy śmietankę i wbijamy żółtka. Dodajemy szczyptę soli. Mieszamy delikatnie, aby się nie zwarzyło. Tak przygotowaną śmietanę powoli wlewamy do rosołu rybnego. Nie gotujemy.

Rosół rybny z dorszem i koperkiem

Krok 7 z 8

Do miseczki wlewamy porcję bulionu i delikatnie nakładamy kawałki ugotowanej ryby.

Rosół rybny z dorszem i koperkiem

Krok 8 z 8

Całość posypujemy posiekanym koperkiem.

Ryby chyba najbardziej kojarzą się z kuchnią kaszubską i nie mam tu na myśli tak popularnych w sezonie letnim smażalni rybnych. Na półwyspie helskim jest coraz więcej ciekawych miejsc, gdzie można skosztować rewelacyjnych rarytasów z rybami w roli głównej. W miesiące wakacyjne naprawdę sporadycznie wybieramy się nad morze ze względu na natłok turystów i korki na drogach. Wolimy poczekać na piękny i spokojny wrzesień. Mamy swoje miejsce, gdzie serwują doskonałe potrawy kuchni kaszubskiej, choć tam i poza sezonem musieliśmy czekać na stolik , ale zdecydowanie warto. W sezonie letnim preferujemy kuchnię domową i świeże ryby, które na szczęście na pomorzu są zawsze dostępne.

Rosół z ryby to idealna propozycja na piątkowy obiad. Można serwować go z gotowanymi ziemniakami podawanymi na osobnym talerzyku, lub zwyczajnie dodać je do zupy. Jeśli zostanie nieco rosołu, to śmiało można go zamrozić i wykorzystać na przykład do galaretki rybnej lub do popularnego na kaszubach zylcu ze śledzia, który przygotowuje się podobnie jak zwykłą galaretkę rybną z tą różnicą, że bazą tego dania są śledzie solone i ogórki konserwowe.

Przygotowując rosół rybny inspirowałam się przepisem z „Tradycyjnej kuchni kaszubskiej” pod redakcją Władysława Ellwarta.



Więcej przepisów na kaszubskie zupy najdziecie tutaj :

Kaszubska grochówka z kiszoną kapustą

Polewka gdańska z suszonymi grzybami

Zupa z brukwi na gęsinie

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika