Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Rosół rybny z dorszem i koperkiem

(0)
50min
Średni
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Ryby morskie (łosoś i dorsz z ogonami i grzbietami)
1 
Cebula
0.5  łyżeczka
Sok z cytryny
2 
Ziarno pieprzu
1  szczypta
Pieprz cytrynowy
1  pęczek
Włoszczyzna
3 
Liść laurowy
3 
Ziele angielskie
1  szczypta
Sól morska do smaku
1  pęczek
Świeży koperek
2  l
Woda
200  ml
Śmietana 18%
5 
Żółtko
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
38.99 g
Węglowodany
7.54 g
Tłuszcze
32.3 g
Wartość energetyczna
484.41 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Ryby chyba najbardziej kojarzą się z kuchnią kaszubską i nie mam tu na myśli tak popularnych w sezonie letnim smażalni rybnych. Na półwyspie helskim jest coraz więcej ciekawych miejsc, gdzie można skosztować rewelacyjnych rarytasów z rybami w roli głównej. W miesiące wakacyjne naprawdę sporadycznie wybieramy się nad morze ze względu na natłok turystów i korki na drogach. Wolimy poczekać na piękny i spokojny wrzesień. Mamy swoje miejsce, gdzie serwują doskonałe potrawy kuchni kaszubskiej, choć tam i poza sezonem musieliśmy czekać na stolik , ale zdecydowanie warto. W sezonie letnim preferujemy kuchnię domową i świeże ryby, które na szczęście na pomorzu są zawsze dostępne.

Rosół z ryby to idealna propozycja na piątkowy obiad. Można serwować go z gotowanymi ziemniakami podawanymi na osobnym talerzyku, lub zwyczajnie dodać je do zupy. Jeśli zostanie nieco rosołu, to śmiało można go zamrozić i wykorzystać na przykład do galaretki rybnej lub do popularnego na kaszubach zylcu ze śledzia, który przygotowuje się podobnie jak zwykłą galaretkę rybną z tą różnicą, że bazą tego dania są śledzie solone i ogórki konserwowe.

Przygotowując rosół rybny inspirowałam się przepisem z „Tradycyjnej kuchni kaszubskiej” pod redakcją Władysława Ellwarta.



Więcej przepisów na kaszubskie zupy najdziecie tutaj :

Kaszubska grochówka z kiszoną kapustą

Polewka gdańska z suszonymi grzybami

Zupa z brukwi na gęsinie

Przygotowanie

50 min
  • Krok 1

    5 min
    Ryby dokładnie oczyszczamy i porcjujemy w dzwonka.
  • Krok 2

    5 min
    Cebulę obieramy, nadziewamy na widelec i opalamy nad palnikiem z każdej strony aż pojawią się czarne bąble na powierzchni.
  • Krok 3

    15 min
    Tak przygotowaną cebulę wrzucamy do wysokiego garnka. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu oraz włoszczyznę. Całość zalewamy 2 litrami wody i gotujemy na małym gazie aż warzywa będę prawie miękkie.
  • Krok 4

    15 min
    Do gotującego się wywaru dodajemy sól do smaku oraz sok z wyciśniętej cytryny i szczyptę pieprzu cytrynowego. Dodajemy pokrojone kawałki ryby i gotujemy na najmniejszym ogniu 15 minut.
  • Krok 5

    3 min
    Wyjmujemy warzywa oraz kawałki ryby a bulion rybny przelewamy przez sitko.
  • Krok 6

    5 min
    Do osobnej miski wlewamy śmietankę i wbijamy żółtka. Dodajemy szczyptę soli. Mieszamy delikatnie, aby się nie zwarzyło. Tak przygotowaną śmietanę powoli wlewamy do rosołu rybnego. Nie gotujemy.
  • Krok 7

    1 min
    Do miseczki wlewamy porcję bulionu i delikatnie nakładamy kawałki ugotowanej ryby.
  • Krok 8

    1 min
    Całość posypujemy posiekanym koperkiem.
Rosół rybny z dorszem i koperkiem

Krok 1 z 8

Ryby dokładnie oczyszczamy i porcjujemy w dzwonka.

Rosół rybny z dorszem i koperkiem

Krok 2 z 8

Cebulę obieramy, nadziewamy na widelec i opalamy nad palnikiem z każdej strony aż pojawią się czarne bąble na powierzchni.

Rosół rybny z dorszem i koperkiem

Krok 3 z 8

Tak przygotowaną cebulę wrzucamy do wysokiego garnka. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu oraz włoszczyznę. Całość zalewamy 2 litrami wody i gotujemy na małym gazie aż warzywa będę prawie miękkie.

Rosół rybny z dorszem i koperkiem

Krok 4 z 8

Do gotującego się wywaru dodajemy sól do smaku oraz sok z wyciśniętej cytryny i szczyptę pieprzu cytrynowego. Dodajemy pokrojone kawałki ryby i gotujemy na najmniejszym ogniu 15 minut.

Rosół rybny z dorszem i koperkiem

Krok 5 z 8

Wyjmujemy warzywa oraz kawałki ryby a bulion rybny przelewamy przez sitko.

Rosół rybny z dorszem i koperkiem

Krok 6 z 8

Do osobnej miski wlewamy śmietankę i wbijamy żółtka. Dodajemy szczyptę soli. Mieszamy delikatnie, aby się nie zwarzyło. Tak przygotowaną śmietanę powoli wlewamy do rosołu rybnego. Nie gotujemy.

Rosół rybny z dorszem i koperkiem

Krok 7 z 8

Do miseczki wlewamy porcję bulionu i delikatnie nakładamy kawałki ugotowanej ryby.

Rosół rybny z dorszem i koperkiem

Krok 8 z 8

Całość posypujemy posiekanym koperkiem.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Barszcz biały kaliski

    49 min Łatwy
  • Rosół z kury

    2 godz 6 min Średni
  • Rosolnik – rosół z kaszą manną

    3 godz 1 min Średni
  • Zupa jarzynowa przecierana z grzaneczkami

    1 godz 37 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu