Polędwiczki wieprzowe w sosie z leśnych grzybów
100min
Łatwy
1 opakowanie
1 trochę
500 g
Polędwiczki wieprzowe
1
Cebula
1 ząbek
Czosnek
50 g
Suszone grzyby
100 g
Suszone morele
2 łyżeczek
Tymianek
250 ml
Śmietana 30%
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz
1 trochę
Oliwa
150 ml
Białe wino
.
Wartości odżywcze
Białko
20.73 g
Węglowodany
15.7 g
Tłuszcze
12.83 g
Wartość energetyczna
287.22 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
100 min
Krok 1
35 min
Grzyby zalej wrzątkiem i odstaw.
Krok 2
15 min
Polędwicę oczyść z błon, pokrój na 1 cm plastry. Dopraw solą, pieprzem i obsmaż na złoty kolor. Odłóż na bok.
Krok 3
15 min
Przygotuj głębszą patelnię lub rondel. Podsmaż na oliwie posiekaną cebulę, czosnek, tymianek, grzyby pocięte w paski i morele w całości. Nie wylewaj wody po grzybach, odstaw ją na bok.
Krok 4
15 min
Kiedy cebula się zeszkli, podlej całość winem i odparuj o połowę.
Krok 5
20 min
Dodaj śmietanę, polędwiczki, sos grzybowy staropolski WINIARY. Duś całość ok. 20 minut. Jeżeli sos będzie za gęsty, podlej go wodą z grzybów.
Nie tylko od święta pozwól sobie na kulinarne szaleństwo! Przygotuj dla swoich gości nowatorską wersję soczystych polędwiczek wieprzowych. Polędwiczki wieprzowe w sosie z leśnych grzybów z suszonymi morelami i białym winem raczą zgromadzonych szlachetnym smakiem. Doskonałe i wyjątkowe polędwiczki wieprzowe kryją się w aromatycznym Sosie Grzybowym WINIARY, przywodzącym na myśl staropolskie smaki. Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym podawaj do ziemniaków, ryżu czy kaszy.
Komentarze 0