Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Polędwiczki wieprzowe w sosie z leśnych grzybów

0
100min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary.pl

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 opakowanie
500 g
Polędwiczki wieprzowe
1 
Cebula
1 ząbek
Czosnek
50 g
Suszone grzyby
100 g
Suszone morele
2 łyżeczek
Tymianek
250 ml
Śmietana 30%
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz
1 trochę
Oliwa
150 ml
Białe wino

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
20.73 g
Węglowodany
15.7 g
Tłuszcze
12.83 g
Wartość energetyczna
287.22 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

100 min
Krok 1
35 min
Grzyby zalej wrzątkiem i odstaw.
Krok 2
15 min
Polędwicę oczyść z błon, pokrój na 1 cm plastry. Dopraw solą, pieprzem i obsmaż na złoty kolor. Odłóż na bok.
Krok 3
15 min
Przygotuj głębszą patelnię lub rondel. Podsmaż na oliwie posiekaną cebulę, czosnek, tymianek, grzyby pocięte w paski i morele w całości. Nie wylewaj wody po grzybach, odstaw ją na bok.
Krok 4
15 min
Kiedy cebula się zeszkli, podlej całość winem i odparuj o połowę.
Krok 5
20 min
Dodaj śmietanę, polędwiczki, sos grzybowy staropolski WINIARY. Duś całość ok. 20 minut. Jeżeli sos będzie za gęsty, podlej go wodą z grzybów.
Polędwiczki wieprzowe w sosie z leśnych grzybów

Krok 1 z 5

Grzyby zalej wrzątkiem i odstaw.

Polędwiczki wieprzowe w sosie z leśnych grzybów

Krok 2 z 5

Polędwicę oczyść z błon, pokrój na 1 cm plastry. Dopraw solą, pieprzem i obsmaż na złoty kolor. Odłóż na bok.

Polędwiczki wieprzowe w sosie z leśnych grzybów

Krok 3 z 5

Przygotuj głębszą patelnię lub rondel. Podsmaż na oliwie posiekaną cebulę, czosnek, tymianek, grzyby pocięte w paski i morele w całości. Nie wylewaj wody po grzybach, odstaw ją na bok.

Polędwiczki wieprzowe w sosie z leśnych grzybów

Krok 4 z 5

Kiedy cebula się zeszkli, podlej całość winem i odparuj o połowę.

Polędwiczki wieprzowe w sosie z leśnych grzybów

Krok 5 z 5

Dodaj śmietanę, polędwiczki, sos grzybowy staropolski WINIARY. Duś całość ok. 20 minut. Jeżeli sos będzie za gęsty, podlej go wodą z grzybów.

Nie tylko od święta pozwól sobie na kulinarne szaleństwo! Przygotuj dla swoich gości nowatorską wersję soczystych polędwiczek wieprzowych. Polędwiczki wieprzowe w sosie z leśnych grzybów z suszonymi morelami i białym winem raczą zgromadzonych szlachetnym smakiem. Doskonałe i wyjątkowe polędwiczki wieprzowe kryją się w aromatycznym Sosie Grzybowym WINIARY, przywodzącym na myśl staropolskie smaki. Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym podawaj do ziemniaków, ryżu czy kaszy.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika