Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Jakie są rodzaje grzybów?

Wrzesień to sezon na grzyby - wybrałem kilka z moich ulubionych rodzajów:

Rydze

Grzyby pomarańczowo-czerwone, można je zbierać już od września pod warunkiem, że będzie wilgotno. Lubią czyste tereny. To moje wspomnienie z dzieciństwa. Babcia zbierała je w tatrzańskim lesie o świcie i smażyła na maśle. Podawała z grzankami na śniadanie. To dla mnie najprostszy i najlepszy przepis na te grzyby.

Kurki

Kupisz je niemal wszędzie, ale najlepsze będą zebrane samodzielnie przy drodze, podczas powrotu z wakacji. Są trochę kłopotliwe w czyszczeniu, najlepiej użyć do tego szczoteczki i wilgotnej ściereczki. Jeśli jednak chcesz je umyć pod bieżącą wodą pamiętaj, aby nie moczyć ich zbyt długo. Chłoną wodę jak gąbka.

Przed użyciem starannie je osusz ręcznikiem papierowym. Mój patent na kurki? Lubię je po prostu z patelni, z czosnkiem, rozmarynem. Do tego spaghetti i parmezan. Jak mam, dorzucam jeszcze krewetki. Kurki znajdą też swoje miejsce we francuskiej tarcie warzywnej pod nazwę „quiche lorraine”. Upewnij się tylko, że kurki są dobrze oczyszczone. Inaczej poczujesz „piasek” w zębach.

Borowiki i podgrzybki

Dwa najpopularniejsze grzyby, które można zbierać od sierpnia do października. Można je gotować, smażyć, dusić, suszyć, marynować. Ich zastosowania w kuchni są liczne. Ja lubię je cienko pokrojone na mandolinie (lub nożem) i upieczone na „tarta flambee”, czyli na cienkim placku z ciasta chlebowego.

Smaruję je śmietaną, przekładam pokrojonym w cienkie słupki boczkiem, cienkimi plastrami cebuli, grzybami i rozmarynem. Piekę krótko w rozgrzanym do 250 st piekarniku. Placek będzie chrupki, idealny! Lubię też klasyczne risotto z borowikami. Tuż przed podaniem dokładam na talerz połówkę podsmażonego borowika i polewam palonym masłem. Obłędne!

Polecane artykuły

Jak suszyć grzyby?
Jak suszyć grzyby?
Jak przechowywać suszone grzyby?
Jak przechowywać suszone grzyby?
Piasek w zupie grzybowej – jak się go pozbyć?
Piasek w zupie grzybowej – jak się go pozbyć?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu