Zupa grzybowa
2 godz 37 min
Łatwy
2
kostek
50
g
Suszone borowiki
35
g
Marchewka
1
Cebula
1
Liść laurowy
1
ząbek
2
łyżek
Masło
1
łyżka
Mąka
4
łyżek
Śmietana 30%
2
łyżek
Natka pietruszki
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
35
g
Pietruszka
35
g
Seler
.
Wartości odżywcze
Białko
3.54 g
Węglowodany
8.54 g
Tłuszcze
12.92 g
Wartość energetyczna
162.81 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
157 min
Krok 1
130 min
Grzyby umyj, namocz w letniej wodzie na około 2 godz., ugotuj w wodzie, w której się moczyły z marchewką, selerem, pietruszką, cebulą, liściem laurowym i czosnkiem.
Krok 2
5 min
Wywar z grzybów uzupełnij do 1 litra wodą, dodaj kostki grzybowe. Wywar przecedź.
Krok 3
5 min
Grzyby wyjmij i pokrój w paseczki, dodaj do wywaru. Dodaj również masło.
Krok 4
10 min
Mąkę rozprowadź w 1/2 szklanki wody i wlej do zupy. Zagotuj.
Krok 5
1 min
Śmietanę rozprowadź zupą i wlej do garnka. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 6
5 min
Zupę rozlej do bulionówek, posyp natką pietruszki.
Krok 7
1 min
Zupę możesz podać z makaronem.
Lekką, pachnącą zupę grzybową na domowy obiad możemy podać solo, z makaronem lub z dodatkiem mięsnego krokieta. Gotujemy aromatyczny wywar z warzyw i suszonych borowików, dodajemy esencjonalny Bulion z grzybami leśnymi Domowa Kuchnia WINIARY, pokrojone grzyby, śmietanę oraz czosnek i listek laurowy do smaku – i pyszna zupa gotowa. Jeszcze tylko natka pietruszki do posypania i można podawać. Kto lubi, może zagęścić zupę ciepłym ziemniaczanym puree.
Komentarze 0