Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa grzybowa
Dodaj do CookBook

Zupa grzybowa

(0)
2 godz 37 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest RENIZ
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  kostek
Bulion grzybowy z borowikami WINIARY
50  g
Suszone borowiki
35  g
Marchewka
1 
Cebula
1 
Liść laurowy
1  ząbek
Czosnek
2  łyżek
Masło
1  łyżka
Mąka
4  łyżek
Śmietana 30%
2  łyżek
Natka pietruszki
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
35  g
Pietruszka
35  g
Seler
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
8.5 g
Wartość energetyczna
162.8 kcal
Tłuszcze
12.9 g
Białko
3.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Lekką, pachnącą zupę grzybową na domowy obiad możemy podać solo, z makaronem lub z dodatkiem mięsnego krokieta. Gotujemy aromatyczny wywar z warzyw i suszonych borowików, dodajemy esencjonalny Bulion z grzybami leśnymi Domowa Kuchnia WINIARY, pokrojone grzyby, śmietanę oraz czosnek i listek laurowy do smaku – i pyszna zupa gotowa. Jeszcze tylko natka pietruszki do posypania i można podawać. Kto lubi, może zagęścić zupę ciepłym ziemniaczanym puree.

Przygotowanie

157 min
  • Krok 1

    130 min
    Grzyby umyj, namocz w letniej wodzie na około 2 godz., ugotuj w wodzie, w której się moczyły z marchewką, selerem, pietruszką, cebulą, liściem laurowym i czosnkiem.
  • Krok 2

    5 min
    Wywar z grzybów uzupełnij do 1 litra wodą, dodaj kostki grzybowe. Wywar przecedź.
  • Krok 3

    5 min
    Grzyby wyjmij i pokrój w paseczki, dodaj do wywaru. Dodaj również masło.
  • Krok 4

    10 min
    Mąkę rozprowadź w 1/2 szklanki wody i wlej do zupy. Zagotuj.
  • Krok 5

    1 min
    Śmietanę rozprowadź zupą i wlej do garnka. Dopraw solą i pieprzem.
  • Krok 6

    5 min
    Zupę rozlej do bulionówek, posyp natką pietruszki.
  • Krok 7

    1 min
    Zupę możesz podać z makaronem.
Zupa grzybowa

Krok 1 z 7

Grzyby umyj, namocz w letniej wodzie na około 2 godz., ugotuj w wodzie, w której się moczyły z marchewką, selerem, pietruszką, cebulą, liściem laurowym i czosnkiem.

Zupa grzybowa

Krok 2 z 7

Wywar z grzybów uzupełnij do 1 litra wodą, dodaj kostki grzybowe. Wywar przecedź.

Zupa grzybowa

Krok 3 z 7

Grzyby wyjmij i pokrój w paseczki, dodaj do wywaru. Dodaj również masło.

Zupa grzybowa

Krok 4 z 7

Mąkę rozprowadź w 1/2 szklanki wody i wlej do zupy. Zagotuj.

Zupa grzybowa

Krok 5 z 7

Śmietanę rozprowadź zupą i wlej do garnka. Dopraw solą i pieprzem.

Zupa grzybowa

Krok 6 z 7

Zupę rozlej do bulionówek, posyp natką pietruszki.

Zupa grzybowa

Krok 7 z 7

Zupę możesz podać z makaronem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Grzyby
  • Niski poziom cukru
  • Poniżej 300 kcal
  • Przystawka
  • Śmietana
  • Warzywa
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa kartoflanka z boczkiem

    Zupa kartoflanka z boczkiem

    1 godz 5 min Łatwy
  • Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

    Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

    32 min Łatwy
  • Zupa krem z białych warzyw z gruszką i chipsami z jarmużu

    Zupa krem z białych warzyw z gruszką i chipsami z jarmużu

    1 godz 4 min Średni
  • Zupa ze świeżych ogórków z pulpecikami

    Zupa ze świeżych ogórków z pulpecikami

    30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu