Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa grzybowa

0
2 godz 37 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

50  g
Suszone borowiki
35  g
Marchewka
1 
Cebula
1 
Liść laurowy
1  ząbek
2  łyżek
Masło
1  łyżka
Mąka
4  łyżek
Śmietana 30%
2  łyżek
Natka pietruszki
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
35  g
Pietruszka
35  g
Seler

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
3.54 g
Węglowodany
8.54 g
Tłuszcze
12.92 g
Wartość energetyczna
162.81 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

157 min
Krok 1
130 min
Grzyby umyj, namocz w letniej wodzie na około 2 godz., ugotuj w wodzie, w której się moczyły z marchewką, selerem, pietruszką, cebulą, liściem laurowym i czosnkiem.
Krok 2
5 min
Wywar z grzybów uzupełnij do 1 litra wodą, dodaj kostki grzybowe. Wywar przecedź.
Krok 3
5 min
Grzyby wyjmij i pokrój w paseczki, dodaj do wywaru. Dodaj również masło.
Krok 4
10 min
Mąkę rozprowadź w 1/2 szklanki wody i wlej do zupy. Zagotuj.
Krok 5
1 min
Śmietanę rozprowadź zupą i wlej do garnka. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 6
5 min
Zupę rozlej do bulionówek, posyp natką pietruszki.
Krok 7
1 min
Zupę możesz podać z makaronem.
Zupa grzybowa

Krok 1 z 7

Grzyby umyj, namocz w letniej wodzie na około 2 godz., ugotuj w wodzie, w której się moczyły z marchewką, selerem, pietruszką, cebulą, liściem laurowym i czosnkiem.

Zupa grzybowa

Krok 2 z 7

Wywar z grzybów uzupełnij do 1 litra wodą, dodaj kostki grzybowe. Wywar przecedź.

Zupa grzybowa

Krok 3 z 7

Grzyby wyjmij i pokrój w paseczki, dodaj do wywaru. Dodaj również masło.

Zupa grzybowa

Krok 4 z 7

Mąkę rozprowadź w 1/2 szklanki wody i wlej do zupy. Zagotuj.

Zupa grzybowa

Krok 5 z 7

Śmietanę rozprowadź zupą i wlej do garnka. Dopraw solą i pieprzem.

Zupa grzybowa

Krok 6 z 7

Zupę rozlej do bulionówek, posyp natką pietruszki.

Zupa grzybowa

Krok 7 z 7

Zupę możesz podać z makaronem.

Lekką, pachnącą zupę grzybową na domowy obiad możemy podać solo, z makaronem lub z dodatkiem mięsnego krokieta. Gotujemy aromatyczny wywar z warzyw i suszonych borowików, dodajemy esencjonalny Bulion z grzybami leśnymi Domowa Kuchnia WINIARY, pokrojone grzyby, śmietanę oraz czosnek i listek laurowy do smaku – i pyszna zupa gotowa. Jeszcze tylko natka pietruszki do posypania i można podawać. Kto lubi, może zagęścić zupę ciepłym ziemniaczanym puree.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika