Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na pomidory
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

(0)
2 godz 37 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  kostek
Bulion grzybowy z borowikami WINIARY
50  g
Suszone borowiki
35  g
Marchewka
1 
Cebula
1 
Liść laurowy
1  ząbek
Czosnek
2  łyżek
Masło
1  łyżka
Mąka
4  łyżek
Śmietana 30%
2  łyżek
Natka pietruszki
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
35  g
Pietruszka
35  g
Seler
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
3.54 g
Węglowodany
8.54 g
Tłuszcze
12.92 g
Wartość energetyczna
162.81 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Lekką, pachnącą zupę grzybową na domowy obiad możemy podać solo, z makaronem lub z dodatkiem mięsnego krokieta. Gotujemy aromatyczny wywar z warzyw i suszonych borowików, dodajemy esencjonalny Bulion z grzybami leśnymi Domowa Kuchnia WINIARY, pokrojone grzyby, śmietanę oraz czosnek i listek laurowy do smaku – i pyszna zupa gotowa. Jeszcze tylko natka pietruszki do posypania i można podawać. Kto lubi, może zagęścić zupę ciepłym ziemniaczanym puree.
RecipeFull HTML Comp

Zainspiruj się również

  Hamburgery z chrupiącym boczkiem   Kuchnia polska

Przygotowanie

157 min
  • Krok 1

    130 min
    Grzyby umyj, namocz w letniej wodzie na około 2 godz., ugotuj w wodzie, w której się moczyły z marchewką, selerem, pietruszką, cebulą, liściem laurowym i czosnkiem.
  • Krok 2

    5 min
    Wywar z grzybów uzupełnij do 1 litra wodą, dodaj kostki grzybowe. Wywar przecedź.
  • Krok 3

    5 min
    Grzyby wyjmij i pokrój w paseczki, dodaj do wywaru. Dodaj również masło.
  • Krok 4

    10 min
    Mąkę rozprowadź w 1/2 szklanki wody i wlej do zupy. Zagotuj.
  • Krok 5

    1 min
    Śmietanę rozprowadź zupą i wlej do garnka. Dopraw solą i pieprzem.
  • Krok 6

    5 min
    Zupę rozlej do bulionówek, posyp natką pietruszki.
  • Krok 7

    1 min
    Zupę możesz podać z makaronem.
Zupa grzybowa

Krok 1 z 7

Grzyby umyj, namocz w letniej wodzie na około 2 godz., ugotuj w wodzie, w której się moczyły z marchewką, selerem, pietruszką, cebulą, liściem laurowym i czosnkiem.

Zupa grzybowa

Krok 2 z 7

Wywar z grzybów uzupełnij do 1 litra wodą, dodaj kostki grzybowe. Wywar przecedź.

Zupa grzybowa

Krok 3 z 7

Grzyby wyjmij i pokrój w paseczki, dodaj do wywaru. Dodaj również masło.

Zupa grzybowa

Krok 4 z 7

Mąkę rozprowadź w 1/2 szklanki wody i wlej do zupy. Zagotuj.

Zupa grzybowa

Krok 5 z 7

Śmietanę rozprowadź zupą i wlej do garnka. Dopraw solą i pieprzem.

Zupa grzybowa

Krok 6 z 7

Zupę rozlej do bulionówek, posyp natką pietruszki.

Zupa grzybowa

Krok 7 z 7

Zupę możesz podać z makaronem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Grzyby
  • Przystawka
  • Śmietana
  • Warzywa
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Żurek wegetariański

    Żurek wegetariański

    3 godz 43 min Łatwy
  • Kapusta z grochem

    Kapusta z grochem

    1 godz 1 min Łatwy
  • Wiejski żurek z grzybami i kiełbasą

    Wiejski żurek z grzybami i kiełbasą

    4 godz 16 min Łatwy
  • Barszcz czerwony świąteczny

    Barszcz czerwony świąteczny

    20 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu