Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kapusta wigilijna z kapusta, grochem i grzybami
Dodaj do CookBook

Kapusta wigilijna z kapusta, grochem i grzybami

(2)
2 godz 35 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Zakochane w zupach
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kostka
Bulion grzybowy z borowikami WINIARY
1  kg
Kapusta Kiszona
2 
Cebula
200  g
Groch łuskany
50  g
Suszone grzyby
100  ml
Olej
5  kulek
Ziele angielskie całe
2 
Liść laurowy
trochę
Pieprz
trochę
Cukier
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
15.8 g
Wartość energetyczna
166.4 kcal
Tłuszcze
10.8 g
Białko
4.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Nasza postna kapusta na Wigilię będzie miała wyjątkowo piękny, intensywny aromat, gdy do jej przygotowania użyjemy Bulionu z grzybami leśnymi Domowa Kuchnia WINIARY. Prócz tego tradycyjne składniki: kiszona kapusta, cebula, suszone grzyby, groch, a do smaku – ziele angielskie i listek laurowy. Tradycyjnie, świątecznie i bardzo smacznie. Do tego potrawa bożonarodzeniowa ma bardzo intensywny smak, który przez długi czas zagości w Twoim domu, przypominając, że nadchodzą już święta. Kapustę wigilijną możesz podawać przede wszystkim do ryby, ale także dobrze będzie się komponowała z mięsem pieczonym w piekarniku lub przygotowanym na grillu elektrycznym – i to nie tylko w święta. A jeśli najdzie Cię ochota na przekąskę, wystarczy kromka pieczywa i tradycyjna świąteczna kapusta z suszonymi grzybami – pycha!

Zobacz inne przepisy wigilijne >>

Przygotowanie

155 min
  • Krok 1

    120 min
    Groch zalej litrem gorącej wody, odstaw do napęcznienia na co najmniej 2 godziny.
  • Krok 2

    1 min
    Grzyby umyj, zalej 2 szklankami zimnej wody, a gdy zmiękną, ugotuj w tej samej wodzie (ok. 30 minut).
  • Krok 3

    5 min
    Namoczony groch odsącz, zalej świeżą, gorącą wodą i ugotuj pod przykryciem na małym ogniu. Ugotowane grzyby odsącz (wodę zachowaj) i pokrój w paski.
  • Krok 4

    8 min
    Kapustę odsącz z wody, posiekaj, włóż do rondla, zalej wywarem z grzybów. Wrzuć grzyby, przyprawy i kostkę grzybową i gotuj na małym ogniu pod przykryciem.
  • Krok 5

    5 min
    Cebulę pokrój w plasterki. Zeszklij na 3 łyżkach oleju, dodaj do kapusty, wymieszaj.
  • Krok 6

    15 min
    Następnie dodaj miękki groch i pozostały olej, wymieszaj i duś jeszcze 10–15 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Krok 7

    1 min
    Kapustę wigilijną podawaj ze świątecznym mięsem lub samą z chlebem.
Kapusta wigilijna z kapusta, grochem i grzybami

Krok 1 z 7

Groch zalej litrem gorącej wody, odstaw do napęcznienia na co najmniej 2 godziny.

Kapusta wigilijna z kapusta, grochem i grzybami

Krok 2 z 7

Grzyby umyj, zalej 2 szklankami zimnej wody, a gdy zmiękną, ugotuj w tej samej wodzie (ok. 30 minut).

Kapusta wigilijna z kapusta, grochem i grzybami

Krok 3 z 7

Namoczony groch odsącz, zalej świeżą, gorącą wodą i ugotuj pod przykryciem na małym ogniu. Ugotowane grzyby odsącz (wodę zachowaj) i pokrój w paski.

Kapusta wigilijna z kapusta, grochem i grzybami

Krok 4 z 7

Kapustę odsącz z wody, posiekaj, włóż do rondla, zalej wywarem z grzybów. Wrzuć grzyby, przyprawy i kostkę grzybową i gotuj na małym ogniu pod przykryciem.

Kapusta wigilijna z kapusta, grochem i grzybami

Krok 5 z 7

Cebulę pokrój w plasterki. Zeszklij na 3 łyżkach oleju, dodaj do kapusty, wymieszaj.

Kapusta wigilijna z kapusta, grochem i grzybami

Krok 6 z 7

Następnie dodaj miękki groch i pozostały olej, wymieszaj i duś jeszcze 10–15 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Kapusta wigilijna z kapusta, grochem i grzybami

Krok 7 z 7

Kapustę wigilijną podawaj ze świątecznym mięsem lub samą z chlebem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Boże Narodzenie
  • Danie główne
  • Dodatek
  • Grzyby
  • Poniżej 300 kcal
  • Warzywa
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa wiejska z kapustą, boczkiem i kiełbasą

    Zupa wiejska z kapustą, boczkiem i kiełbasą

    1 godz 12 min Łatwy
  • Jesienna zupa z soczewicy z kiszoną kapustą

    Jesienna zupa z soczewicy z kiszoną kapustą

    1 godz 7 min Łatwy
  • Barszcz czerwony z pieczonymi pierogami z kapustą i ziemniakami

    Barszcz czerwony z pieczonymi pierogami z kapustą i ziemniakami

    50 min Łatwy
  • Chrupiące tofu Sweet Chili z kapustą pekińską

    Chrupiące tofu Sweet Chili z kapustą pekińską

    22 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu