Kapusta wigilijna
155min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
4.32 g
Węglowodany
15.8 g
Tłuszcze
10.49 g
Wartość energetyczna
162.15 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
155 min
Krok 1
120 min
Groch zalej litrem gorącej wody, odstaw do napęcznienia na co najmniej 2 godziny.
Krok 2
1 min
Grzyby umyj, zalej 2 szklankami zimnej wody, a gdy zmiękną, ugotuj w tej samej wodzie (ok. 30 minut).
Krok 3
5 min
Namoczony groch odsącz, zalej świeżą, gorącą wodą i ugotuj pod przykryciem na małym ogniu. Ugotowane grzyby odsącz (wodę zachowaj) i pokrój w paski.
Krok 4
8 min
Kapustę odsącz z wody, posiekaj, włóż do rondla, zalej wywarem z grzybów. Wrzuć grzyby, przyprawy i kostkę grzybową i gotuj na małym ogniu pod przykryciem.
Krok 5
5 min
Cebulę pokrój w plasterki. Zeszklij na 3 łyżkach oleju, dodaj do kapusty, wymieszaj.
Krok 6
15 min
Następnie dodaj miękki groch i pozostały olej, wymieszaj i duś jeszcze 10–15 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Krok 7
1 min
Kapustę wigilijną podawaj ze świątecznym mięsem lub samą z chlebem.
Nasza postna kapusta na Wigilię będzie miała wyjątkowo piękny, intensywny aromat, gdy do jej przygotowania użyjemy Bulionu z grzybami leśnymi Domowa Kuchnia WINIARY. Prócz tego tradycyjne składniki: kiszona kapusta, cebula, suszone grzyby, groch, a do smaku – ziele angielskie i listek laurowy. Tradycyjnie, świątecznie i bardzo smacznie. Do tego potrawa bożonarodzeniowa ma bardzo intensywny smak, który przez długi czas zagości w Twoim domu, przypominając, że nadchodzą już święta. Kapustę wigilijną możesz podawać przede wszystkim do ryby, ale także dobrze będzie się komponowała z mięsem pieczonym w piekarniku lub przygotowanym na grillu elektrycznym – i to nie tylko w święta. A jeśli najdzie Cię ochota na przekąskę, wystarczy kromka pieczywa i tradycyjna świąteczna kapusta z suszonymi grzybami – pycha!
Zobacz inne przepisy wigilijne >>
Zobacz inne przepisy wigilijne >>
Komentarze 0