Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kapusta wigilijna

0
155 min
Łatwy

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 kostka
Bulion grzybowy z borowikami WINIARY
1 kg
Kapusta Kiszona
2 
Cebula
200 g
Groch
50 g
Suszone grzyby
100 ml
Olej
5 kulek
Ziele angielskie całe
2 
Liść laurowy
1 trochę
Pieprz
1 trochę
Cukier

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
4.32 g
Węglowodany
15.8 g
Tłuszcze
10.49 g
Wartość energetyczna
162.15 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

155 min
Krok 1
120 min
Groch zalej litrem gorącej wody, odstaw do napęcznienia na co najmniej 2 godziny.
Krok 2
1 min
Grzyby umyj, zalej 2 szklankami zimnej wody, a gdy zmiękną, ugotuj w tej samej wodzie (ok. 30 minut).
Krok 3
5 min
Namoczony groch odsącz, zalej świeżą, gorącą wodą i ugotuj pod przykryciem na małym ogniu. Ugotowane grzyby odsącz (wodę zachowaj) i pokrój w paski.
Krok 4
8 min
Kapustę odsącz z wody, posiekaj, włóż do rondla, zalej wywarem z grzybów. Wrzuć grzyby, przyprawy i kostkę grzybową i gotuj na małym ogniu pod przykryciem.
Krok 5
5 min
Cebulę pokrój w plasterki. Zeszklij na 3 łyżkach oleju, dodaj do kapusty, wymieszaj.
Krok 6
15 min
Następnie dodaj miękki groch i pozostały olej, wymieszaj i duś jeszcze 10–15 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Krok 7
1 min
Kapustę wigilijną podawaj ze świątecznym mięsem lub samą z chlebem.
Kapusta wigilijna

Krok 1 z 7

Groch zalej litrem gorącej wody, odstaw do napęcznienia na co najmniej 2 godziny.

Kapusta wigilijna

Krok 2 z 7

Grzyby umyj, zalej 2 szklankami zimnej wody, a gdy zmiękną, ugotuj w tej samej wodzie (ok. 30 minut).

Kapusta wigilijna

Krok 3 z 7

Namoczony groch odsącz, zalej świeżą, gorącą wodą i ugotuj pod przykryciem na małym ogniu. Ugotowane grzyby odsącz (wodę zachowaj) i pokrój w paski.

Kapusta wigilijna

Krok 4 z 7

Kapustę odsącz z wody, posiekaj, włóż do rondla, zalej wywarem z grzybów. Wrzuć grzyby, przyprawy i kostkę grzybową i gotuj na małym ogniu pod przykryciem.

Kapusta wigilijna

Krok 5 z 7

Cebulę pokrój w plasterki. Zeszklij na 3 łyżkach oleju, dodaj do kapusty, wymieszaj.

Kapusta wigilijna

Krok 6 z 7

Następnie dodaj miękki groch i pozostały olej, wymieszaj i duś jeszcze 10–15 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Kapusta wigilijna

Krok 7 z 7

Kapustę wigilijną podawaj ze świątecznym mięsem lub samą z chlebem.

Nasza postna kapusta na Wigilię będzie miała wyjątkowo piękny, intensywny aromat, gdy do jej przygotowania użyjemy Bulionu z grzybami leśnymi Domowa Kuchnia WINIARY. Prócz tego tradycyjne składniki: kiszona kapusta, cebula, suszone grzyby, groch, a do smaku – ziele angielskie i listek laurowy. Tradycyjnie, świątecznie i bardzo smacznie. Do tego potrawa bożonarodzeniowa ma bardzo intensywny smak, który przez długi czas zagości w Twoim domu, przypominając, że nadchodzą już święta. Kapustę wigilijną możesz podawać przede wszystkim do ryby, ale także dobrze będzie się komponowała z mięsem pieczonym w piekarniku lub przygotowanym na grillu elektrycznym – i to nie tylko w święta. A jeśli najdzie Cię ochota na przekąskę, wystarczy kromka pieczywa i tradycyjna świąteczna kapusta z suszonymi grzybami – pycha!

Zobacz inne przepisy wigilijne >>
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika