Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
20 sprawdzonych dań na Święta! WINIARY

Dania na Święta - sprawdzone przepisy

Święta Bożego Narodzenia to szczególny czas, z którym wiąże się wiele tradycji – także tych kulinarnych. Niepowtarzalnej atmosferze i chwilom spędzanym razem z najbliższymi, towarzyszą bowiem wyjątkowe smaki dań, na które czekamy cały rok. Wiele regionów Polski ma swoje własne tradycje i ulubione, Wigilijne dania. Wszędzie jednak są one jarskie i najczęściej dążymy do tego, aby było ich dwanaście. Co najczęściej ląduje na polskich stołach w okresie Świąt Bożego Narodzenia i jak przygotować te pyszne, idealnie przyprawione potrawy?

Potrawy na Święta Bożego Narodzenia w Polsce

Jeśli chodzi o świąteczne dania, trudno wyobrazić sobie Wigilię bez pysznej, rozgrzewającej zupy na start. Można przygotować klasyczny barszcz czerwony na wędzonce, z aromatycznym majerankiem albo sięgnąć po przepis na wyrazistą zupę z suszonych i świeżych grzybów. Dla każdego coś dobrego. Poza zupą na świątecznym stole ląduje najczęściej karp, przygotowany w grzybowym, aksamitnym sosie albo podany w chrupiącej panierce. Ta wigilijna ryba nie każdemu smakuje, ale najczęściej święta nie mogą się bez niego obyć. Innym pomysłem na świąteczną potrawę jest także przygotowanie ryby po grecku, która swoim słodko-kwaśnym smakiem orzeźwi i uzupełni świąteczne dania.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Pierogi, kluski, kapusta

Pierogi z kapustą i grzybami, bigos oraz grzybowy sos to w wielu polskich domach obowiązkowe dania na święta. Najczęściej przygotowujemy te potrawy wspólnie z całą rodziną. Pierogi z kapustą i grzybami wymagają nieco babcinej wprawy, ale ostatecznie nie są trudne w przygotowaniu. Można podać je samodzielnie, z cebulką i maślaną omastą albo gęstym, mącznym sosem z suszonych grzybów. Bigos zwykle podaje się w pierwszy i drugi dzień świąt. Nie można zapomnieć także o śledziach pod różnymi postaciami ani o tradycyjnej sałatce jarzynowej lub jej bardziej nowoczesnej siostrze - sałatce gyros.

Słodkie dania świąteczne

Wigilia i cały okres świąteczny to nie tylko potrawy na słono, ale także pyszne, słodkie desery oraz przekąski. Wschód Polski wciąż chętnie przygotowuje tradycyjną kutię, ale nikt nie gardzi także domowymi wypiekami - sernikami, makowcami oraz puszystymi, miękkimi piernikami, udekorowanymi w dowolny sposób. W niektórych regionach Polski popularnym daniem są także kluski z makiem. Kilka słodkich potraw powinno znaleźć się na tradycyjnym świątecznym stole, ale sporo z nich podaje się dopiero następnego dnia w towarzystwie aromatycznej, gorącej kawy. WINIARY tradycyjnie pomagają w przygotowaniu pysznych Świąt. Skorzystaj z naszych sprawdzonych przepisów na świąteczne potrawy!

Świąteczna zupa grzybowa WINIARY

Świąteczna zupa grzybowa

Zupa grzybowa to, obok czerwonego barszczu, jedno z najbardziej klasycznych wigilijnych dań. Z aromatyczną Zupą borowikową WINIARY Jak u Mamy przyrządzisz ją niezwykle łatwo!
Po Świętach możesz zamienić ją w orientalny ramen z przepisem zero waste - żeby nic się nie zmarnowało.
Zobacz przepis
Barszcz czerwony z uszkami z farszem grzybowym - mini

Barszcz czerwony z uszkami

Jak nie grzybowa, to barszcz czerwony – intensywny w smaku i kolorze. Przygotujesz go niezwykle szybko na bazie ekspresowego Barszczu czerwonego WINIARY, a korzystając z naszego przepisu zrobisz pyszne uszka z klasycznym grzybowym farszem.
Zobacz przepis
Pierogi wigilijne z kapusta i grzybami WINIARY

Pierogi z kapustą i grzybami

Danie, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie wigilii. Ciasto na pierogi przygotowane według naszego przepisu będzie delikatne, a farsz - z użyciem Bulionu grzybowego z borowikami WINIARY – naprawdę esencjonalny.
Zobacz przepis
Karp zapiekany z grzybami WINIARY

Karp zapiekany z grzybami

Ryba, która od lat gości na wigilijnych stołach. Przyrządzona w aromatycznym Sosie grzybowym WINIARY Jak u mamy ponownie zachwyci gości wyjątkowym smakiem, a jej przygotowanie nie sprawi żadnej trudności.
Zobacz przepis
Ryba po grecku WINIARY

Ryba po grecku

Choć grecka z nazwy, ta typowo polska potrawa to jedno z najbardziej popularnych rybnych dań na świątecznym stole. Ryba przygotowana w Bulionie WINIARY nabierze smaku, ale pozostanie delikatna. Będzie smakować równie dobrze na ciepło, jak i na zimno.
Zobacz przepis
Świąteczna sałatka jarzynowa WINIARY

Sałatka jarzynowa

Klasyczna sałatka jarzynowa, to danie nie tylko świąteczne, bo niezwykle lubiane. Nadasz jej świątecznego charakteru odpowiednią dekoracją, a Majonez Dekoracyjny WINIARY podkreśli jej smak.
Do jej przygotowania możesz wykorzystać ugotowane warzywa z rosołu, żeby nic się nie zmarnowało.
Zobacz przepis
Śledziowa sałatka warstwowa z buraczkami WINIARY

Sałatka śledziowa z buraczkami

Śledzie można serwować na wiele różnych sposób, a połączenie ich z buraczkami to doskonale sprawdzona wersja. W warstwowej sałatce będą doskonale prezentować się na świątecznym stole. Dodatek Majonezu sałatkowego WINIARY delikatnie podbije ich smak.
Zobacz przepis
Śledzie pod pierzynką z buraczkami WINIARY

Śledzie z buraczkami pod pierzynką

Bardziej wyrazista wersja popularnego połączenia śledzi i buraczków - z dodatkiem Majonezu Dekoracyjnego WINIARY oraz serową pierzynką, która uzupełni smak pozostałych składników oraz będzie oryginalną dekoracją.
Zobacz przepis
śledzie w śmietanie z jabłkiem WINIARY

Śledzie w śmietanie z jabłkiem

Śledzie doskonale komponują się również z jabłkami. To połączenie, w śmietanowym sosie z dodatkiem Majonezu Dekoracyjnego WINIARY, jest doskonałą propozycją dla miłośników świątecznych śledzi w łagodniejszym wydaniu.
Zobacz przepis
sałatka gyros WINIARY

Sałatka Gyros

Święta nie kończą się na wigilii, a w kolejnych dniach pojawiają się bardziej różnorodne dania. Sałatka Gyros, choć nie jest typowo bożonarodzeniowa, zyskała popularność dzięki łatwemu przygotowaniu, ale też efektownej formie. To doskonała propozycja, aby urozmaicić świąteczne menu.
Zobacz przepis
bigos myśliwski WINIARY

Bigos myśliwski

Klasyką Bożego Narodzenia w polskich domach niewątpliwie pozostaje bigos, którego podstawą jest kiszona kapusta. To sycące danie doskonale sprawdzi się jako rodzinny, świąteczny obiad. Przygotowany z Kostką mięsną WINIARY będzie jeszcze bardziej aromatyczny.
Zobacz przepis
pasztet świąteczny WINIARY

Pasztet świąteczny

Przygotowanie domowego pasztetu wcale nie musi być wymagające, a warto przyrządzić go właśnie na Święta, aby podkreślić ich wyjątkowość. Podany z Sosem tatarskim WINIARY będzie pyszną przekąską na zimno.
Zobacz przepis
Pieczona karkówka w miodzie i musztardzie WINIARY

Pieczona karkówka w miodzie i musztardzie

Pieczone mięso to odpowiednia propozycja na uroczysty, świąteczny obiad, a także zimną przekąskę na kolejne dni. Karkówka pieczona w marynacie z miodu, musztardy i Bulionu WINIARY zachwyci nieoczywistym połączeniem smaków oraz kruchością, nawet najbardziej wymagających gości.
Zobacz przepis
Pierś z indyka w boczku z morelami WINIARY

Pierś z indyka w boczku z morelami

Pieczone mięso z bakaliami to połączenie, które często pojawia się w zestawie świątecznych potraw. Delikatna pierś indyka z nadzieniem z moreli, żurawiny i orzechów, tworzą doskonałą kompozycję smaków. Podana z Sosem pieczeniowym jasnym WINIARY będzie jeszcze bardziej wyjątkowa.
Zobacz przepis
Rolada z boczku i suszonych śliwek WINIARY

Rolada z boczku z suszonymi śliwkami

Suszone śliwki to również doskonały dodatek wzbogacający smak pieczonego mięsa i nadający mu wyjątkowego, świątecznego charakteru. Rolada podana na ciepło z Sosem pieczeniowym ciemnym WINIARY to doskonała propozycja na obiad w kolejnym dniu Świąt.
Zobacz przepis
schab pieczony WINIARY

Schab pieczony

Schab wydawać się może mięsem na co dzień, ale upieczony w niezwykle aromatycznej marynacie z miodem i cynamonem stanie się wyjątkowym daniem. W Święta podaj go z Sosem pieczeniowym ciemnym WINIARY. Po Świętach skorzystaj z przepisu zero waste na makaron z pieczonym schabem.
Zobacz przepis
Sernik z kruszonką WINIARY

Sernik z kruszonką

Pora na świąteczne słodkości! Sernik to jeden z najbardziej klasycznych i popularnych deserów. My polecamy wersję z kakaową kruszonką, która pięknie się prezentuje i doskonale uzupełnia smak delikatnej, twarogowo-waniliowej masy. Przygotujesz go z łatwością z produktami WINIARY.
Zobacz przepis
Świąteczne pierniczki na Boże Narodzenie WINIARY

Świąteczne pierniczki

Najbardziej świąteczne ciasteczka, to z pewnością pierniczki. Aromaty korzennych przypraw, które nadają im wyjątkowego smaku, nierozerwalnie kojarzą się z Bożym Narodzeniem. Poczujcie atmosferę nadchodzących Świąt przygotowując je całą rodziną – najlepiej około 2 tygodni wcześniej.
Zobacz przepis
Kutia wigilijna WINIARY

Kutia wigilijna

Kutia to danie bożonarodzeniowe wywodzące się z polskiej kuchni kresowej. Choć nie we wszystkich regionach jest tak samo popularne, to naprawdę warto spróbować tego słodkiego przysmaku z makiem, miodem i bakaliami.
Zobacz przepis
choinki piernikowe WINIARY

Piernikowe choinki

Ciasto pełne korzennych aromatów przygotowane w formie choinek to słodka propozycja specjalnie na Święta. Zachwyci smakiem, a jednocześnie będzie stanowić wyjątkową ozdobę świątecznego stołu.
Zobacz przepis

Polecane artykuły

Jak ozdobić pierniczki na święta?
Jak ozdobić pierniczki na święta?
Jaka ryba do ryby po grecku
Jaka ryba do ryby po grecku na święta?
Jak zrobić zakwas buraczany na wigilijny barszcz
Jak zrobić zakwas buraczany na wigilijny barszcz?
Przyprawy wigilijne
Przyprawy wigilijne. Popraw smak swoich potraw wigilijnych!
Co zrobić, by ryba po grecku się nie rozpadała?
Co zrobić, by ryba po grecku się nie rozpadała?
Co zrobić, aby pierogi nie rozklejały się podczas gotowania?
Co zrobić, aby pierogi nie rozklejały się podczas gotowania?
Zobacz więcej porad
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu