Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Ryby po grecku nie może zabraknąć na wigilijnym stole! Jej przygotowanie jest stosunkowo proste i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, a efekt końcowy potrafi zadowolić nawet najbardziej wymagających smakoszy. Rybę po grecku można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Niektórzy uważają, że najlepiej smakuje podgrzewana na drugi dzień. Jaką rybę najlepiej wykorzystać w tym daniu?

Jaka ryba do ryby po grecku? Delikatna i chuda miruna

Wśród 12 wigilijnych potraw niewątpliwie powinna znaleźć się znakomita ryba po grecku. Jaka ryba będzie idealna do tego dania? Chyba najlepszym wyborem do przygotowania ryby po grecku będzie chuda ryba. Dlaczego? Warzywa do dania smażymy z dodatkiem tłuszczu, dlatego tłusta usmażona ryba nie będzie dobrze komponować się w takim zestawie. Zdaniem wielu kucharzy miruna jest jedną z najsmaczniejszych ryb, która doskonale pasuje smakowo do warzyw. Posiada niezwykle delikatne mięso bez intensywnego rybiego zapachu. Co równie ważne, filety miruny są niemal zupełnie pozbawione ości, dlatego nie musimy się obawiać nieprzyjemnej niespodzianki podczas jedzenia posiłku.

Jaka ryba na rybę po grecku? Jasne i delikatne mięso dorsza

Równie popularną rybą w naszym kraju jest dorsz. Jego mięso jest delikatne, o białej barwie. Charakterystyczny w przypadku tej ryby jest podział na płaty, które łatwo od siebie oddzielać. Dorsz nie wymaga długiej obróbki cieplnej, a do tego jest lekkostrawny. Najlepiej kupować świeżą rybę z lodu, dostępną na stoiskach w dużych marketach lub sklepach rybnych. Przygotowując rybę po grecku należy pamiętać, aby nie pozbawiać dorsza skóry, która łączy ze sobą płaty mięsa. Jako że dorsz jest delikatną rybą, nie należy go długo smażyć lub dusić, ponieważ zacznie szybko wysychać. Dorsz ma bardzo mało ości, więc idealnie nadaje się do takich dań jak ryba po grecku.

Jaka ryba po grecku? Jędrny, soczysty i smaczny sandacz

Jaka ryba do ryby po grecku będzie równie dobrym wyborem? Oczywiście sandacz! Jest to jedna z najsmaczniejszych i najchętniej spożywanych przez nas ryb. Jej mięso jest soczyste, jędrne i ma znakomity maślany smak, który wręcz rozpływa się w ustach. Podobnie jak miruna i dorsz, należy do chudych ryb. Sandacz ma delikatne, białe mięso z małą ilością ości. Co ważne, zapach sandacza nie jest zbyt intensywny.

Jak odpowiednio smażyć rybę do ryby po grecku?

Przepis na rybę po grecku jest bardzo prosty. Należy tylko trzymać się kilku zasad. Przed smażeniem ryby trzeba ją umyć, dokładnie osuszyć oraz przyprawić solą i pieprzem. Następnie obtaczamy filet w mące i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Ewentualnie zamiast w mące można zanurzyć go w jajku i panierowanej bułce tartej. Gdy ryba będzie już zarumieniona, zdejmujemy ją z patelni i osączamy papierowymi ręcznikami. Równie doskonała jest ryba po grecku pieczona, która gwarantuje znakomite doznania smakowe.

Ryba po grecku jest świetnym wyborem podczas przygotowywania świątecznych przysmaków. Aromatyczne warzywa korzeniowe, duszone w sosie pomidorowym ze smażoną rybą to połączenie idealne!

 

 

Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty