Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ryba po grecku z piekarnika

0
75 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 łyżeczka
WINIARY Ziarenka smaku uniwersalne
4 
Pstrąg
2 
Marchewka
2 
Cebula
2 
Pietruszka
2 płaskich łyżek
Oliwa z oliwek
1 puszka
Pomidory z puszki krojone
1 szklanka
Woda
3 płaskich łyżek
Ocet
3 płaskich łyżek
Cukier
2 
Liść laurowy
5 
Ziele angielskie mielone
5 
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

75 min
Krok 1
5 min
Rybę pokrój na porcje, dopraw solą i pieprzem, ułóż w naczyniu do zapiekania.
Krok 2
10 min
Warzywa oczyść i pokrój w paseczki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posyp nimi rybę. Skrop olejem.
Krok 3
1 min
Rozgrzej piekarnik do 180°C, wstaw naczynie z rybą i piecz pod przykryciem ok 25-30 minut.
Krok 4
5 min
Połącz składniki sosu i zalej nim rybę. Zapiekaj jeszcze kolejne 20-25 minut bez przykrycia.
Ryba po grecku z piekarnika

Krok 1 z 4

Rybę pokrój na porcje, dopraw solą i pieprzem, ułóż w naczyniu do zapiekania.

Ryba po grecku z piekarnika

Krok 2 z 4

Warzywa oczyść i pokrój w paseczki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posyp nimi rybę. Skrop olejem.

Ryba po grecku z piekarnika

Krok 3 z 4

Rozgrzej piekarnik do 180°C, wstaw naczynie z rybą i piecz pod przykryciem ok 25-30 minut.

Ryba po grecku z piekarnika

Krok 4 z 4

Połącz składniki sosu i zalej nim rybę. Zapiekaj jeszcze kolejne 20-25 minut bez przykrycia.

Ryba po grecku (podobnie jak pierogi ruskie czy fasolka po bretońsku) to danie typowo polskie, które lubimy jadać na gorąco lub na zimno (np. z Majonezem Dekoracyjnym lub Majonezem Omega 3:6 WINIARY). Pysznie smakuje przyrządzone z delikatnego, chudego pstrąga, z dodatkiem tradycyjnego zestawu warzyw (cebula, marchew, pietruszka), w aromatycznym sosie pomidorowym, doprawionym przyprawą Jarzynka WINIARY, octem, cukrem oraz kompozycją ziela angielskiego, liścia laurowego i czarnego pieprzu. Jako danie obiadowe rybę po grecku z piekarnika można podać z ziemniakami (z wody lub patelni) albo z ryżem, a na gorący lunch – z maślanym tostem albo chrupiącą bagietką.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika