Ryba po grecku z piekarnika
75min
Średni
.
Wartości odżywcze
Białko
18.9 g
Węglowodany
23.49 g
Tłuszcze
12.44 g
Wartość energetyczna
276.61 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
75 min
Krok 1
5 min
Rybę pokrój na porcje, dopraw solą i pieprzem, ułóż w naczyniu do zapiekania.
Krok 2
10 min
Warzywa oczyść i pokrój w paseczki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posyp nimi rybę. Skrop olejem.
Krok 3
35 min
Rozgrzej piekarnik do 180°C, wstaw naczynie z rybą i piecz pod przykryciem ok 25-30 minut.
Krok 4
25 min
Połącz składniki sosu i zalej nim rybę. Zapiekaj jeszcze kolejne 20-25 minut bez przykrycia.
Ryba po grecku (podobnie jak pierogi ruskie czy fasolka po bretońsku) to danie typowo polskie, które lubimy jadać na gorąco lub na zimno (np. z Majonezem Dekoracyjnym lub Majonezem Omega 3:6 WINIARY). Pysznie smakuje przyrządzone z delikatnego, chudego pstrąga, z dodatkiem tradycyjnego zestawu warzyw (cebula, marchew, pietruszka), w aromatycznym sosie pomidorowym, doprawionym przyprawą Jarzynka WINIARY, octem, cukrem oraz kompozycją ziela angielskiego, liścia laurowego i czarnego pieprzu. Jako danie obiadowe rybę po grecku z piekarnika można podać z ziemniakami (z wody lub patelni) albo z ryżem, a na gorący lunch – z maślanym tostem albo chrupiącą bagietką.
Komentarze 0