100 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
100 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
18.9g / 27%
Węglowodany
23.5g / 33%
Tłuszcze
12.5g / 39%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Ryba po grecku z piekarnika

(0)
1 godz 15 min
Średni
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 
Filet z pstrąga
2 
Marchew
2 
Cebula
2 
Pietruszka
2  łyżek
Olej
1  puszka
Koncentrat pomidorowy
1  szklanka
Woda
3  łyżek
Ocet
3  łyżek
Cukier
2 
Liść laurowy
5 
Ziele angielskie mielone
5 
Pieprz Ziarnisty

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
18.94 g
Węglowodany
23.51 g
Tłuszcze
12.46 g
Wartość energetyczna
277.13 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Ryba po grecku (podobnie jak pierogi ruskie czy fasolka po bretońsku) to danie typowo polskie, które lubimy jadać na gorąco lub na zimno (np. z Majonezem Dekoracyjnym lub Majonezem Omega 3:6 WINIARY). Pysznie smakuje przyrządzone z delikatnego, chudego pstrąga, z dodatkiem tradycyjnego zestawu warzyw (cebula, marchew, pietruszka), w aromatycznym sosie pomidorowym, doprawionym przyprawą Jarzynka WINIARY, octem, cukrem oraz kompozycją ziela angielskiego, liścia laurowego i czarnego pieprzu. Jako danie obiadowe rybę po grecku z piekarnika można podać z ziemniakami (z wody lub patelni) albo z ryżem, a na gorący lunch – z maślanym tostem albo chrupiącą bagietką.
Gotujmy

Przygotowanie

75 min
Krok 1
5 min
Rybę pokrój na porcje, dopraw solą i pieprzem, ułóż w naczyniu do zapiekania.
Krok 2
10 min
Warzywa oczyść i pokrój w paseczki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posyp nimi rybę. Skrop olejem.
Krok 3
35 min
Rozgrzej piekarnik do 180°C, wstaw naczynie z rybą i piecz pod przykryciem ok 25-30 minut.
Krok 4
25 min
Połącz składniki sosu i zalej nim rybę. Zapiekaj jeszcze kolejne 20-25 minut bez przykrycia.
Ryba po grecku z piekarnika

Krok 1 z 4

Rybę pokrój na porcje, dopraw solą i pieprzem, ułóż w naczyniu do zapiekania.

Ryba po grecku z piekarnika

Krok 2 z 4

Warzywa oczyść i pokrój w paseczki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posyp nimi rybę. Skrop olejem.

Ryba po grecku z piekarnika

Krok 3 z 4

Rozgrzej piekarnik do 180°C, wstaw naczynie z rybą i piecz pod przykryciem ok 25-30 minut.

Ryba po grecku z piekarnika

Krok 4 z 4

Połącz składniki sosu i zalej nim rybę. Zapiekaj jeszcze kolejne 20-25 minut bez przykrycia.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika