Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Ryba po grecku z piekarnika
Dodaj do CookBook

Ryba po grecku z piekarnika

(0)
1 godz 15 min
Średni
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
10  g
WINIARY ZIARENKA SMAKU Przyprawa Uniwersalna
4 
Filet z pstrąga
2 
Marchew
2 
Cebula
2 
Pietruszka
2  łyżek
Olej
1  puszka
Koncentrat pomidorowy
1  szklanka
Woda
3  łyżek
Ocet
3  łyżek
Cukier
2 
Liść laurowy
5 
Ziele angielskie mielone
5 
Pieprz Ziarnisty
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
23.5 g
Wartość energetyczna
277.1 kcal
Tłuszcze
12.5 g
Białko
18.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Ryba po grecku (podobnie jak pierogi ruskie czy fasolka po bretońsku) to danie typowo polskie, które lubimy jadać na gorąco lub na zimno (np. z Majonezem Dekoracyjnym lub Majonezem Omega 3:6 WINIARY). Pysznie smakuje przyrządzone z delikatnego, chudego pstrąga, z dodatkiem tradycyjnego zestawu warzyw (cebula, marchew, pietruszka), w aromatycznym sosie pomidorowym, doprawionym przyprawą Jarzynka WINIARY, octem, cukrem oraz kompozycją ziela angielskiego, liścia laurowego i czarnego pieprzu. Jako danie obiadowe rybę po grecku z piekarnika można podać z ziemniakami (z wody lub patelni) albo z ryżem, a na gorący lunch – z maślanym tostem albo chrupiącą bagietką.

Przygotowanie

75 min
  • Krok 1

    5 min
    Rybę pokrój na porcje, dopraw solą i pieprzem, ułóż w naczyniu do zapiekania.
  • Krok 2

    10 min
    Warzywa oczyść i pokrój w paseczki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posyp nimi rybę. Skrop olejem.
  • Krok 3

    35 min
    Rozgrzej piekarnik do 180°C, wstaw naczynie z rybą i piecz pod przykryciem ok 25-30 minut.
  • Krok 4

    25 min
    Połącz składniki sosu i zalej nim rybę. Zapiekaj jeszcze kolejne 20-25 minut bez przykrycia.
Ryba po grecku z piekarnika

Krok 1 z 4

Rybę pokrój na porcje, dopraw solą i pieprzem, ułóż w naczyniu do zapiekania.

Ryba po grecku z piekarnika

Krok 2 z 4

Warzywa oczyść i pokrój w paseczki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posyp nimi rybę. Skrop olejem.

Ryba po grecku z piekarnika

Krok 3 z 4

Rozgrzej piekarnik do 180°C, wstaw naczynie z rybą i piecz pod przykryciem ok 25-30 minut.

Ryba po grecku z piekarnika

Krok 4 z 4

Połącz składniki sosu i zalej nim rybę. Zapiekaj jeszcze kolejne 20-25 minut bez przykrycia.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Boże Narodzenie
  • Danie główne
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Uroczystość
  • Warzywa
  • Źródło białka
  • Z rybą

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ryba po grecku - przepis

    Ryba po grecku - przepis

    40 min Łatwy
  • Ryba pod serową pierzynką

    Ryba pod serową pierzynką

    1 godz Łatwy
  • Ryba zapiekana pod pierzynką

    Ryba zapiekana pod pierzynką

    1 godz Łatwy
  • Sałatka z awokado, rukolą, wędzoną rybą i sosem chrzanowym

    Sałatka z awokado, rukolą, wędzoną rybą i sosem chrzanowym

    25 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu