Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pierogi ruskie

0
39 min
Łatwy

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 kg
Ziemniaki
1 
Cebula
200 g
Twaróg półtłusty
30 g
Boczek surowy
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
1 kubek
Mąka pszenna
1 łyżka
Oliwa z oliwek
12 g
Woda
1 łyżka
Przyprawa w płynie MAGGI

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
6.45 g
Tłuszcze
3.23 g
Węglowodany
23.71 g
Wartość energetyczna
147.4 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

39 min
Krok 1
2 min
Wymieszaj mąkę z odrobiną wody i soli.
Krok 2
5 min
Uformuj niezbyt twarde ciasto dodając odrobinę oliwy. Rozwałkuj do wykrawania krążków.
Krok 3
1 min
Ser wymieszaj z ziemniakami, dopraw do smaku.
Krok 4
10 min
Pokrojoną cebulę i boczek wysmaż na patelni, dodaj do farszu, wymieszaj.
Krok 5
10 min
Wykrawaj krążki, nakładaj porcje farszu i formuj pierogi.
Krok 6
10 min
Gotuj w osolonej wodzie.
Krok 7
1 min
Pierogi ruskie podawaj polane masłem.
Pierogi ruskie

Krok 1 z 7

Wymieszaj mąkę z odrobiną wody i soli.

Pierogi ruskie

Krok 2 z 7

Uformuj niezbyt twarde ciasto dodając odrobinę oliwy. Rozwałkuj do wykrawania krążków.

Pierogi ruskie

Krok 3 z 7

Ser wymieszaj z ziemniakami, dopraw do smaku.

Pierogi ruskie

Krok 4 z 7

Pokrojoną cebulę i boczek wysmaż na patelni, dodaj do farszu, wymieszaj.

Pierogi ruskie

Krok 5 z 7

Wykrawaj krążki, nakładaj porcje farszu i formuj pierogi.

Pierogi ruskie

Krok 6 z 7

Gotuj w osolonej wodzie.

Pierogi ruskie

Krok 7 z 7

Pierogi ruskie podawaj polane masłem.

Jadane przez Polaków na co dzień i od święta pierogi ruskie to wręcz wizytówka naszej kuchni. Farsz do ruskich pierogów przyrządzamy tradycyjnie: z gotowanych ziemniaków, białego sera oraz podsmażanej z boczkiem cebuli i doprawiamy Przyprawą w płynie MAGGI do smaku. Ciasto na pierogi będzie delikatniejsze, jeśli dodamy do niego ciepłej wody (o temperaturze ciała). Dodatek oliwy do ciasta pierogowego sprawia, że staje się ono bardziej sprężyste, ale także twardsze, więc nie należy przesadzać z jej ilością. Ugotowane pierogi ruskie podajemy polane masłem lub zezłoconą na maśle cebulą. Warte spróbowania są także pierogi z kwaśną śmietaną. A całe danie koniecznie w towarzystwie bukietu ulubionych surówek. Zapraszamy do wypróbowania przepisu na pierogi ruskie także w święta i życzymy smacznego! Zobacz inne przepisy na pierogi.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika