Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pierogi ruskie - przepis
Dodaj do CookBook

Pierogi ruskie - przepis

(3)
45 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
750  g
Ziemniaki
0.75 
Cebula
150  g
Twaróg półtłusty
20  g
Boczek surowy
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
0.75  kubek
Mąka pszenna
1  łyżeczka
Oliwa z oliwek
9  g
Woda
1  łyżeczka
Przyprawa w płynie MAGGI
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
68.9 g
Wartość energetyczna
378.4 kcal
Tłuszcze
5.9 g
Białko
14.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Choć nazwa mogłaby wskazywać na to, że pierogi ruskie nie są tradycyjnym polskim daniem, to okazuje się jednak, że to nasza rodzima potrawa. Od wieków były one przyrządzane w południowo-wschodniej Polsce, a przede wszystkim na Kresach Wschodnich, w historycznej dziś już krainie, Rusi Czerwonej. Niestety po zakończeniu II wojny światowej rejon ten znalazł się poza granicami Polski, a tym samym pyszne tradycyjne pierożki ruskie zatraciły nieco swoją tożsamość. W Ukrainie nazywane są polskimi, a u nas, ruskimi. Bez względu jednak na ich pochodzenie i nazwę, są niezwykle smaczne i cieszą się ogromną popularnością zarówno w Polsce, jak i w Ukrainie.

Popularność pierogów ruskich wynika przede wszystkim z ich niepowtarzalnego smaku. Są bowiem wypełnione oryginalnym farszem, przyrządzonym na bazie ugotowanych ziemniaków i twarogu. To unikatowe połączenie smaków z delikatnym ciastem na pierogi ruskie sprawia, że smakują wyjątkowo i trudno znaleźć gdziekolwiek indziej potrawę o zbliżonym smaku. Farsz na pierogi ruskie jest dość czasochłonny w przygotowaniu, co więcej, potrzeba nieco wprawy, aby uzyskać odpowiedni jego smak i konsystencję. Opłaca się jednak poświęcić czas, bo efekty pracy w postaci przepysznych pierogów rozpływających się w ustach są tego warte, zwłaszcza kiedy wykorzysta się nasz sprawdzony przepis. Zatem jak zrobić pierogi ruskie, aby smakowały wyśmienicie?

Przygotowanie pierogów ruskich nie jest zbyt trudnym zadaniem, ale zajmuje sporo czasu. W pierwszej kolejności robi się farsz do ruskich. Do jego przyrządzenia potrzebne są ugotowane ziemniaki, z których należy zrobić gładkie puree. Do ziemniaczanej masy dodaje się zmielony twaróg, a także zeszkloną na maśle klarowanym, drobno posiekaną cebulę. Składniki trzeba wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto na pierogi ruskie przyrządzone według przepisu należy schłodzić przez około 30 minut, a następnie podzielić na trzy części. Jedną z nich rozwałkować na cienki placek i w tak przygotowanym wycinać kształtne kółka. Na środku każdego z nich należy układać farsz, złożyć na pół i skleić boki. Następnie gotować w osolonej wodzie partiami, przez około 3-4 minuty. Po ugotowaniu polać roztopionym, klarowanym masłem i zeszkloną na nim cebulą. Tak przygotowane smakują wyśmienicie. Smacznego!

Zobacz inne przepisy na pierogi!

Przygotowanie

45 min
  • Krok 1

    3 min
    Wymieszaj mąkę z odrobiną wody i soli.
  • Krok 2

    5 min
    Uformuj niezbyt twarde ciasto dodając odrobinę oliwy. Rozwałkuj do wykrawania krążków.
  • Krok 3

    1 min
    Ser wymieszaj z ziemniakami, dopraw do smaku.
  • Krok 4

    10 min
    Pokrojoną cebulę i boczek wysmaż na patelni, dodaj do farszu, wymieszaj.
  • Krok 5

    10 min
    Wykrawaj krążki, nakładaj porcje farszu i formuj pierogi.
  • Krok 6

    15 min
    Gotuj w osolonej wodzie.
  • Krok 7

    1 min
    Pierogi ruskie podawaj polane masłem.
Pierogi ruskie - przepis

Krok 1 z 7

Wymieszaj mąkę z odrobiną wody i soli.

Pierogi ruskie - przepis

Krok 2 z 7

Uformuj niezbyt twarde ciasto dodając odrobinę oliwy. Rozwałkuj do wykrawania krążków.

Pierogi ruskie - przepis

Krok 3 z 7

Ser wymieszaj z ziemniakami, dopraw do smaku.

Pierogi ruskie - przepis

Krok 4 z 7

Pokrojoną cebulę i boczek wysmaż na patelni, dodaj do farszu, wymieszaj.

Pierogi ruskie - przepis

Krok 5 z 7

Wykrawaj krążki, nakładaj porcje farszu i formuj pierogi.

Pierogi ruskie - przepis

Krok 6 z 7

Gotuj w osolonej wodzie.

Pierogi ruskie - przepis

Krok 7 z 7

Pierogi ruskie podawaj polane masłem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.5 z 5
4.5
Wszystkich ocen: 4
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
44
22
22
00
00
00

Opinie

4

Krystyna

Złe proporcje na farsz. Co to znaczy "kubek", "12 gram wody"!? Co to za pojęcia!?
Farszu wyszło jak dla wojska, a ciasta musiałam dorabiać i wciąż mam nadwyżkę farszu (połowa farszu została niewykorzystana).
Smaczne było, ale proszę zrobić korektę wielkości poszczególnych produktów, bo są niewłaściwe.
Pozdrawiam, Krystyna
Anonim (niezweryfikowany) 01/16/2021-02:57 CET
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Danie główne
  • Kuchnia regionalna
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pielmieni - pierogi z mięsem

    Pielmieni - pierogi z mięsem

    41 min Średni
  • Pierogi z kaszanką

    Pierogi z kaszanką

    1 godz 9 min Łatwy
  • Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami

    Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami

    1 godz 15 min Łatwy
  • Pierogi z serem i słodką śmietanką

    Pierogi z serem i słodką śmietanką

    45 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu