Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Pierogi ruskie - przepis
55 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
55 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
14.1g / 14%
Węglowodany
68.9g / 71%
Tłuszcze
5.9g / 14%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Pierogi ruskie - przepis

+

Pierogi ruskie - przepis

Wróć

Pierogi ruskie - przepis

(4)
45min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
750  g
Ziemniaki
0.75 
Cebula
150  g
Twaróg półtłusty
20  g
Boczek surowy
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
0.75  kubek
Mąka pszenna
1  łyżeczka
Oliwa z oliwek
9  g
Woda
1  łyżeczka
Przyprawa w płynie MAGGI
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
14.06 g
Węglowodany
68.94 g
Tłuszcze
5.87 g
Wartość energetyczna
378.41 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Choć nazwa mogłaby wskazywać na to, że pierogi ruskie nie są tradycyjnym polskim daniem, to okazuje się jednak, że to nasza rodzima potrawa. Od wieków były one przyrządzane w południowo-wschodniej Polsce, a przede wszystkim na Kresach Wschodnich, w historycznej dziś już krainie, Rusi Czerwonej. Niestety po zakończeniu II wojny światowej rejon ten znalazł się poza granicami Polski, a tym samym pyszne tradycyjne pierożki ruskie zatraciły nieco swoją tożsamość. W Ukrainie nazywane są polskimi, a u nas, ruskimi. Bez względu jednak na ich pochodzenie i nazwę, są niezwykle smaczne i cieszą się ogromną popularnością zarówno w Polsce, jak i w Ukrainie.

Popularność pierogów ruskich wynika przede wszystkim z ich niepowtarzalnego smaku. Są bowiem wypełnione oryginalnym farszem, przyrządzonym na bazie ugotowanych ziemniaków i twarogu. To unikatowe połączenie smaków z delikatnym ciastem na pierogi ruskie sprawia, że smakują wyjątkowo i trudno znaleźć gdziekolwiek indziej potrawę o zbliżonym smaku. Farsz na pierogi ruskie jest dość czasochłonny w przygotowaniu, co więcej, potrzeba nieco wprawy, aby uzyskać odpowiedni jego smak i konsystencję. Opłaca się jednak poświęcić czas, bo efekty pracy w postaci przepysznych pierogów rozpływających się w ustach są tego warte, zwłaszcza kiedy wykorzysta się nasz sprawdzony przepis. Zatem jak zrobić pierogi ruskie, aby smakowały wyśmienicie?

Przygotowanie pierogów ruskich nie jest zbyt trudnym zadaniem, ale zajmuje sporo czasu. W pierwszej kolejności robi się farsz do ruskich. Do jego przyrządzenia potrzebne są ugotowane ziemniaki, z których należy zrobić gładkie puree. Do ziemniaczanej masy dodaje się zmielony twaróg, a także zeszkloną na maśle klarowanym, drobno posiekaną cebulę. Składniki trzeba wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto na pierogi ruskie przyrządzone według przepisu należy schłodzić przez około 30 minut, a następnie podzielić na trzy części. Jedną z nich rozwałkować na cienki placek i w tak przygotowanym wycinać kształtne kółka. Na środku każdego z nich należy układać farsz, złożyć na pół i skleić boki. Następnie gotować w osolonej wodzie partiami, przez około 3-4 minuty. Po ugotowaniu polać roztopionym, klarowanym masłem i zeszkloną na nim cebulą. Tak przygotowane smakują wyśmienicie. Smacznego!

Zobacz inne przepisy na pierogi!

Przygotowanie

45 min
  • Krok 1

    3 min
    Wymieszaj mąkę z odrobiną wody i soli.
  • Krok 2

    5 min
    Uformuj niezbyt twarde ciasto dodając odrobinę oliwy. Rozwałkuj do wykrawania krążków.
  • Krok 3

    1 min
    Ser wymieszaj z ziemniakami, dopraw do smaku.
  • Krok 4

    10 min
    Pokrojoną cebulę i boczek wysmaż na patelni, dodaj do farszu, wymieszaj.
  • Krok 5

    10 min
    Wykrawaj krążki, nakładaj porcje farszu i formuj pierogi.
  • Krok 6

    15 min
    Gotuj w osolonej wodzie.
  • Krok 7

    1 min
    Pierogi ruskie podawaj polane masłem.
Pierogi ruskie - przepis

Krok 1 z 7

Wymieszaj mąkę z odrobiną wody i soli.

Pierogi ruskie - przepis

Krok 2 z 7

Uformuj niezbyt twarde ciasto dodając odrobinę oliwy. Rozwałkuj do wykrawania krążków.

Pierogi ruskie - przepis

Krok 3 z 7

Ser wymieszaj z ziemniakami, dopraw do smaku.

Pierogi ruskie - przepis

Krok 4 z 7

Pokrojoną cebulę i boczek wysmaż na patelni, dodaj do farszu, wymieszaj.

Pierogi ruskie - przepis

Krok 5 z 7

Wykrawaj krążki, nakładaj porcje farszu i formuj pierogi.

Pierogi ruskie - przepis

Krok 6 z 7

Gotuj w osolonej wodzie.

Pierogi ruskie - przepis

Krok 7 z 7

Pierogi ruskie podawaj polane masłem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
K Krystyna

Złe proporcje na farsz. Co to znaczy "kubek", "12 gram wody"!? Co to za pojęcia!? Farszu wyszło jak dla wojska, a ciasta musiałam dorabiać i wciąż mam nadwyżkę farszu (połowa farszu została niewykorzystana). Smaczne było, ale proszę zrobić korektę wielkości poszczególnych produktów, bo są niewłaściwe. Pozdrawiam, Krystyna

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Boże Narodzenie
  • Danie główne
  • Kuchnia regionalna
  • Obiad
  • Rodzinne spotkanie
  • Rodzinny posiłek
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Tanie gotowanie
  • Uroczystość
  • Warzywa
  • Weekend
  • Ziemniaki
  • Z mięsem
  • Z serem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pierogi ruskie – przepis

    Pierogi ruskie – przepis

    1 godz 32 min Łatwy
  • Pierogi pieczone ze szpinakiem i fetą

    Pierogi pieczone ze szpinakiem i fetą

    1 godz 12 min Łatwy
  • Pierogi z pieczarkami

    Pierogi z pieczarkami

    52 min Łatwy
  • Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

    Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

    1 godz 9 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu