Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Pierogi - kategoria top

Pierogi - przepisy i pomysły

Przepisy na dania kuchni polskiej, czyli pierogi w wielu zaskakujących odsłonach. Sprawdź przepisy na pierogi z soczewicą, grzybami, a nawet dynią. Pychota!

  • Ravioli

Przepisy 39

Pierogi z jabłkami i cynamonem

Pierogi z jabłkami i cynamonem

90 ze 100
45 min Łatwy
Pierogi ruskie - przepis

Pierogi ruskie - przepis

55 ze 100
45 min Łatwy
Pierogi z truskawkami i śmietaną

Pierogi z truskawkami i śmietaną

75 ze 100
44 min Łatwy
Pierogi z soczewicą

Pierogi z soczewicą

95 ze 100
1 godz 23 min Łatwy
Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

50 ze 100
1 godz 9 min Łatwy
Barszcz czerwony WINIARY z uszkami z farszem grzybowym

Barszcz czerwony WINIARY z uszkami z farszem grzybowym

1 godz 30 min Średni
Pierogi wegetariańskie

Pierogi wegetariańskie

65 ze 100
52 min Łatwy
Pierogi podlaskie (z ziemniakami i boczkiem)

Pierogi podlaskie (z ziemniakami i boczkiem)

100 ze 100
47 min Łatwy
Pierogi z pieczarkami

Pierogi z pieczarkami

85 ze 100
52 min Łatwy
Uszka z kapustą i borowikami prażonymi na maśle

Uszka z kapustą i borowikami prażonymi na maśle

2 godz Łatwy
Pieczone pierogi z  kapustą

Pieczone pierogi z kapustą

55 ze 100
3 godz 40 min Łatwy
Pierogi z bobem i koperkiem

Pierogi z bobem i koperkiem

100 ze 100
52 min Łatwy
Ciasto na uszka i pierogi - przepis na idealne ciasto

Ciasto na uszka i pierogi - przepis na idealne ciasto

1 godz 40 min Łatwy
Вареники з картоплею

Вареники з картоплею

55 ze 100
46 min Łatwy
Вареники з капустою

Вареники з капустою

95 ze 100
1 godz 23 min Łatwy
Pierogi z kapustą, grzybami i kaszą pęczak

Pierogi z kapustą, grzybami i kaszą pęczak

65 ze 100
2 godz 30 min Łatwy
Pierogi z kaszą i grzybami

Pierogi z kaszą i grzybami

75 ze 100
2 godz 50 min Łatwy
Calzone

Calzone

70 ze 100
2 godz 50 min Średni
Pielmieni - pierogi z mięsem

Pielmieni - pierogi z mięsem

30 ze 100
41 min Średni
Wareniki z ziemniakami

Wareniki z ziemniakami

50 ze 100
46 min Łatwy
Wareniki z twarogiem i wiśniami

Wareniki z twarogiem i wiśniami

70 ze 100
46 min Łatwy
Wareniki z kapustą

Wareniki z kapustą

95 ze 100
1 godz 23 min Łatwy
Wareniki z mięsem i kapustą

Wareniki z mięsem i kapustą

55 ze 100
1 godz 13 min Łatwy
Pierogi pieczone ze szpinakiem i fetą

Pierogi pieczone ze szpinakiem i fetą

1 godz 12 min Łatwy
Empanady z kurczakiem

Empanady z kurczakiem

70 ze 100
39 min Łatwy
Pierogi ruskie – przepis

Pierogi ruskie – przepis

80 ze 100
1 godz 32 min Łatwy
Pierożki ravioli z mięsem

Pierożki ravioli z mięsem

45 ze 100
1 godz Łatwy
Pierogi z serem i słodką śmietanką

Pierogi z serem i słodką śmietanką

90 ze 100
45 min Łatwy
Pierogi z sosem budyniowym

Pierogi z sosem budyniowym

85 ze 100
35 min Łatwy
Pierogi z farszem z karpia

Pierogi z farszem z karpia

60 ze 100
1 godz 20 min Łatwy
Pierogi z mięsem i imbirem

Pierogi z mięsem i imbirem

75 ze 100
53 min Łatwy
Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami

Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami

40 ze 100
1 godz 1 min Łatwy
Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami

Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami

70 ze 100
1 godz 15 min Łatwy
Pieczone pierożki z jabłkami

Pieczone pierożki z jabłkami

1 godz 45 min Łatwy
Zielone pierogi ze szpinakiem

Zielone pierogi ze szpinakiem

85 ze 100
1 godz 40 min Łatwy
Ciasto na pierogi

Ciasto na pierogi

55 ze 100
1 godz 20 min Łatwy
Smażone pierogi z niebieskim serem i dynią

Smażone pierogi z niebieskim serem i dynią

65 ze 100
1 godz 30 min Łatwy
Zapiekanka z pierogów i resztek mięsa

Zapiekanka z pierogów i resztek mięsa

40 min Łatwy
Uszka z pieczarkami

Uszka z pieczarkami

1 godz 20 min Łatwy

Pierogi na różne sposoby 

Wydaje się, że pierogi to najpopularniejsze danie mączne w Polsce. Choć możemy się sprzeczać, czy lepsze są pierogi na słodko, z owocami, czy może z mięsem, ruskie albo z warzywami, to łączy nas wspólne przekonanie, że pierogi to danie, do którego warto wracać. Nawet wielkim amatorom pierogów potrawa ta nie może się znudzić! Dlaczego? Ponieważ możliwa jest w wielu różnych konfiguracjach. Pierogi przygotować możemy z różnym farszem, ale też z różnego ciasta. Serwować możemy je z różnymi dodatkami, a nawet przygotowywać w różny sposób – gotując, smażąc czy piekąc. Najszybciej skosztujemy pierogów, kupując je w sklepie i odgrzewając w domu, ale każdy wie, że sklepowe wersje – nawet te najlepsze – nie umywają się do pierogów domowej roboty. Jest z nimi trochę pracy, ale efekty zawsze warte są wysiłku! Poznaj nasze pomysły na pierogi, wybierz ulubione albo najbardziej intrygujące przepisy i spróbuj już dziś. 

Farsz na pierogi 

Pierogi mają kilka podstawowych farszów, które są znane i lubiane w całym kraju. W wytrawnym wydaniu to głównie farsz z mięsa mielonego, kapusty z grzybami, białego sera oraz ruski, czyli mieszanka białego sera, cebuli i ziemniaków. Natomiast w słodkiej odsłonie pierogi podaje się często z truskawkami, jagodami lub śliwkami – owoce mogą występować samodzielnie lub z dodatkiem twarogu. To też wersje pierogów, które najczęściej spotkamy w sklepach. Ale przygotowując pierogi w domu, możemy popuścić wodze fantazji i przygotować farsz z innych składników, na przykład bobu, maku, grochu, cukinii, soczewicy czy z udziałem bardziej szlachetnych mięs (jagnięciny, baraniny, kaczki) albo leśnych grzybów. 

Ciasto na pierogi 

Ciasto jest równie istotnym elementem pierogów. Podstawowe ciasto na pierogi składa się z mąki, soli i wody, niektóre przepisy na pierogi wśród uwzględniają też jajka. Możemy jednak stosować różne dodatki, gatunki mąk lub ich mieszanki. Ważne, by ciasto mocno wyrobić i pilnować jego sprężystej konsystencji. Samo wykrawanie krążków na pierogi i ich lepienie zabiera wiele czasu, ale jest to zadanie, w którym możemy skorzystać z pomocy partnera czy dzieci. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu