Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pierogi na różne sposoby 

Wydaje się, że pierogi to najpopularniejsze danie mączne w Polsce. Choć możemy się sprzeczać, czy lepsze są pierogi na słodko, z owocami, czy może z mięsem, ruskie albo z warzywami, to łączy nas wspólne przekonanie, że pierogi to danie, do którego warto wracać. Nawet wielkim amatorom pierogów potrawa ta nie może się znudzić! Dlaczego? Ponieważ możliwa jest w wielu różnych konfiguracjach. Pierogi przygotować możemy z różnym farszem, ale też z różnego ciasta. Serwować możemy je z różnymi dodatkami, a nawet przygotowywać w różny sposób – gotując, smażąc czy piekąc. Najszybciej skosztujemy pierogów, kupując je w sklepie i odgrzewając w domu, ale każdy wie, że sklepowe wersje – nawet te najlepsze – nie umywają się do pierogów domowej roboty. Jest z nimi trochę pracy, ale efekty zawsze warte są wysiłku! Poznaj nasze pomysły na pierogi, wybierz ulubione albo najbardziej intrygujące przepisy i spróbuj już dziś. 

Farsz na pierogi 

Pierogi mają kilka podstawowych farszów, które są znane i lubiane w całym kraju. W wytrawnym wydaniu to głównie farsz z mięsa mielonego, kapusty z grzybami, białego sera oraz ruski, czyli mieszanka białego sera, cebuli i ziemniaków. Natomiast w słodkiej odsłonie pierogi podaje się często z truskawkami, jagodami lub śliwkami – owoce mogą występować samodzielnie lub z dodatkiem twarogu. To też wersje pierogów, które najczęściej spotkamy w sklepach. Ale przygotowując pierogi w domu, możemy popuścić wodze fantazji i przygotować farsz z innych składników, na przykład bobu, maku, grochu, cukinii, soczewicy czy z udziałem bardziej szlachetnych mięs (jagnięciny, baraniny, kaczki) albo leśnych grzybów. 

Ciasto na pierogi 

Ciasto jest równie istotnym elementem pierogów. Podstawowe ciasto na pierogi składa się z mąki, soli i wody, niektóre przepisy na pierogi wśród uwzględniają też jajka. Możemy jednak stosować różne dodatki, gatunki mąk lub ich mieszanki. Ważne, by ciasto mocno wyrobić i pilnować jego sprężystej konsystencji. Samo wykrawanie krążków na pierogi i ich lepienie zabiera wiele czasu, ale jest to zadanie, w którym możemy skorzystać z pomocy partnera czy dzieci.