Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pieczarki dokładnie myjemy i odkładamy do sitka, aby ociekły z wody.
Cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Pieczarki ucieramy na tarce o dużych oczkach.
Na dużej patelni rozgrzewamy około 2 łyżki oleju i dodajemy pokrojoną cebulę. Po około 3 -5 minutach dodajemy pieczarki. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz posypujemy ziołami prowansalskimi. Ziół nie dałam dużo, bo będą też w cieście.
Natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy do farszu. Smażymy tak długo aż zredukujemy wodę, którą puszczą pieczarki. Przygotowany farsz odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Na stolnicę wsypujemy mąkę. Dodajemy suche drożdże i szczyptę soli i mieszamy. Z mąki tworzymy kopczyk i robimy w środku dołek.
Masło kroimy na małe kawałki i dodajemy do ciasta. Do środka naszego kopczyka z mąki wlewamy śmietanę i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. To ciasto po wyrobieniu jest miękkie.
Ciasto przykrywamy ściereczką i nagrzewamy piekarnik do 180 C. Odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy na stolnicy. Stolnicę najlepiej podsypać przed wałkowaniem odrobiną mąki.
Rozwałkowane ciasto posypujemy obficie ziołami prowansalskimi i wałkujemy. Zioła zostaną wciśnięte w ciasto i nie będą się osypywać.
Szklanką lub foremką do ciastek wycinamy kształt pierogów.
Na środku każdego kółeczka układamy farsz lub zwiniętą karteczkę z wróżbą i dokładnie zlepiamy brzegi. Należy bardzo dokładnie skleić brzegi pierogów, bo inaczej będą się otwierać w trakcie pieczenia.
Pierogi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym wcześniej piekarniku do 180 C 20 – 25 minut (przy małych pierogach).
Podajemy z barszczem czerwonym lub z zupą pieczarkową.