Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Przepis na pierogi do zupy z wróżbą andrzejkową
Przepis na pierogi do zupy z wróżbą andrzejkową
Przepis na pierogi do zupy z wróżbą andrzejkową
Dodaj do CookBook

Przepis na pierogi do zupy z wróżbą andrzejkową

(0)
1 godz 27 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Jola
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Mąka pszenna
500  g
Pieczarki
1 
Cebula duża
trochę
Zioła prowansalskie
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz do smaku
1  pęczek
Pietruszka świeża
1  opakowanie
Drożdże suche
1  kostka
Masło
180  ml
Śmietana 18%
trochę
Olej roślinny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
34.3 g
Wartość energetyczna
317.3 kcal
Tłuszcze
18.3 g
Białko
8.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Wspominając andrzejkowe spotkania ze znajomymi i wróżenie z wosku postanowiłam przygotować mojej rodzinie małą niespodziankę i upiekłam pierogi z pieczarkami i z wróżbą andrzejkową. Danie jest nieco pracochłonne, ale to ciasto drożdżowe naprawdę świetnie się wyrabia, a pierogi są pyszne. Niespodzianka się udała, choć byli i odważni, którzy chcieli zjeść pierogi z karteczką w środku :)

W każdym razie dzisiejszy obiad był na wesoło, bo radość mojego męża kiedy znalazł karteczkę z napisem ” Uśmiechnij się – jutro na obiad będzie zupa ” była bezcenna. Jakie wróżby wpiszecie na swoje karteczki zależy już tylko od Waszej fantazji. Moja mała rada. Najlepiej wróżby wydrukować, bo tekst napisany długopisem nieco się rozmazuje. Pierogi , które wypełnimy karteczką przed upieczeniem będą bardziej płaskie od tych nafaszerowanych pieczarkami, ale po upieczeniu zupełnie nie widać różnicy.

Z podanej ilości składników upiekłam aż 5 blach pierogów.

Pierogi pieczone świetnie smakują podane z barszczem czerwonym lub z zupą pieczarkową.

Przygotowanie

87 min
  • Krok 1 - Farsz

    5 min
    Pieczarki dokładnie myjemy i odkładamy do sitka, aby ociekły z wody.
  • Krok 2

    5 min
    Cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Pieczarki ucieramy na tarce o dużych oczkach.
  • Krok 3

    10 min
    Na dużej patelni rozgrzewamy około 2 łyżki oleju i dodajemy pokrojoną cebulę. Po około 3 -5 minutach dodajemy pieczarki. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz posypujemy ziołami prowansalskimi. Ziół nie dałam dużo, bo będą też w cieście.
  • Krok 4

    8 min
    Natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy do farszu. Smażymy tak długo aż zredukujemy wodę, którą puszczą pieczarki. Przygotowany farsz odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
  • Krok 5 - Ciasto

    6 min
    Na stolnicę wsypujemy mąkę. Dodajemy suche drożdże i szczyptę soli i mieszamy. Z mąki tworzymy kopczyk i robimy w środku dołek.
  • Krok 6

    5 min
    Masło kroimy na małe kawałki i dodajemy do ciasta. Do środka naszego kopczyka z mąki wlewamy śmietanę i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. To ciasto po wyrobieniu jest miękkie.
  • Krok 7

    6 min
    Ciasto przykrywamy ściereczką i nagrzewamy piekarnik do 180 C. Odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy na stolnicy. Stolnicę najlepiej podsypać przed wałkowaniem odrobiną mąki.
  • Krok 8

    4 min
    Rozwałkowane ciasto posypujemy obficie ziołami prowansalskimi i wałkujemy. Zioła zostaną wciśnięte w ciasto i nie będą się osypywać.
  • Krok 9

    4 min
    Szklanką lub foremką do ciastek wycinamy kształt pierogów.
  • Krok 10

    6 min
    Na środku każdego kółeczka układamy farsz lub zwiniętą karteczkę z wróżbą i dokładnie zlepiamy brzegi. Należy bardzo dokładnie skleić brzegi pierogów, bo inaczej będą się otwierać w trakcie pieczenia.
  • Krok 11

    25 min
    Pierogi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym wcześniej piekarniku do 180 C 20 – 25 minut (przy małych pierogach).
  • Krok 12

    3 min
    Podajemy z barszczem czerwonym lub z zupą pieczarkową.
Przepis na pierogi do zupy z wróżbą andrzejkową

Krok 1 - Farsz z 12

Pieczarki dokładnie myjemy i odkładamy do sitka, aby ociekły z wody.

Przepis na pierogi do zupy z wróżbą andrzejkową

Krok 2 z 12

Cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Pieczarki ucieramy na tarce o dużych oczkach.

Przepis na pierogi do zupy z wróżbą andrzejkową

Krok 3 z 12

Na dużej patelni rozgrzewamy około 2 łyżki oleju i dodajemy pokrojoną cebulę. Po około 3 -5 minutach dodajemy pieczarki. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz posypujemy ziołami prowansalskimi. Ziół nie dałam dużo, bo będą też w cieście.

Przepis na pierogi do zupy z wróżbą andrzejkową

Krok 4 z 12

Natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy do farszu. Smażymy tak długo aż zredukujemy wodę, którą puszczą pieczarki. Przygotowany farsz odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Przepis na pierogi do zupy z wróżbą andrzejkową

Krok 5 - Ciasto z 12

Na stolnicę wsypujemy mąkę. Dodajemy suche drożdże i szczyptę soli i mieszamy. Z mąki tworzymy kopczyk i robimy w środku dołek.

Przepis na pierogi do zupy z wróżbą andrzejkową

Krok 6 z 12

Masło kroimy na małe kawałki i dodajemy do ciasta. Do środka naszego kopczyka z mąki wlewamy śmietanę i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. To ciasto po wyrobieniu jest miękkie.

Przepis na pierogi do zupy z wróżbą andrzejkową

Krok 7 z 12

Ciasto przykrywamy ściereczką i nagrzewamy piekarnik do 180 C. Odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy na stolnicy. Stolnicę najlepiej podsypać przed wałkowaniem odrobiną mąki.

Przepis na pierogi do zupy z wróżbą andrzejkową

Krok 8 z 12

Rozwałkowane ciasto posypujemy obficie ziołami prowansalskimi i wałkujemy. Zioła zostaną wciśnięte w ciasto i nie będą się osypywać.

Przepis na pierogi do zupy z wróżbą andrzejkową

Krok 9 z 12

Szklanką lub foremką do ciastek wycinamy kształt pierogów.

Przepis na pierogi do zupy z wróżbą andrzejkową

Krok 10 z 12

Na środku każdego kółeczka układamy farsz lub zwiniętą karteczkę z wróżbą i dokładnie zlepiamy brzegi. Należy bardzo dokładnie skleić brzegi pierogów, bo inaczej będą się otwierać w trakcie pieczenia.

Przepis na pierogi do zupy z wróżbą andrzejkową

Krok 11 z 12

Pierogi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym wcześniej piekarniku do 180 C 20 – 25 minut (przy małych pierogach).

Przepis na pierogi do zupy z wróżbą andrzejkową

Krok 12 z 12

Podajemy z barszczem czerwonym lub z zupą pieczarkową.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Wegetariańskie
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Szpinak na ciepło -  przepis

    Szpinak na ciepło - przepis

    23 min Łatwy
  • Tradycyjny przepis na zupę strogonow z wołowiną

    Tradycyjny przepis na zupę strogonow z wołowiną

    47 min Średni
  • Warstwowa sałatka gyros - przepis

    Warstwowa sałatka gyros - przepis

    45 min Łatwy
  • Ryba po grecku - przepis

    Ryba po grecku - przepis

    40 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu