Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa pieczarkowa z paluchami z ciasta francuskiego

0
1 godz 50 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.5  opakowanie
Ciasto francuskie
6 
Zielone oliwki
6 
Czarne oliwki
4  łyżek
1.5  l
Woda
4 
Ziemniaki
500  g
Pieczarki
1  łyżka
Masło
2  łyżek
Olej
2 
Cebula średnia
120  ml
Śmietana 18%
0.33  łyżeczka
Kozieradka
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
trochę
Natka pietruszki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
9.26 g
Węglowodany
29.2 g
Tłuszcze
30.18 g
Wartość energetyczna
415.38 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

110 min
Krok 1 - Paluchy z ciasta francuskiego:
5 min
Oliwki kroimy na krążki.
Krok 2
5 min
Ciasto francuskie kroimy na paski około 2 cm szerokości.
Krok 3
3 min
Wzdłuż każdego paska nacinamy miejsca na oliwki.
Krok 4
3 min
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Krok 5
5 min
Układamy ciasto francuskie i w nacięcia wkładamy oliwki.
Krok 6
10 min
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C. Pieczemy 10 minut bez termoobiegu.
Krok 7 - Zupa pieczarkowa
10 min
W garnku podgrzewamy bulion.
Krok 8
5 min
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Krok 9
30 min
Pokrojone ziemniaki dodajemy do bulionu i gotujemy do momentu aż będą już prawie miękkie.
Krok 10
3 min
Cebulę kroimy w kostkę.
Krok 11
5 min
Pieczarki dokładnie myjemy i przekładamy do durszlaka,aby ociekły z wody. Odcinamy nóżki i kapelusze pieczarek kroimy na 4 części.
Krok 12
10 min
Na patelni rozgrzewamy masło z olejem i wrzucamy pokrojoną cebulę. Po chwili dodajemy pieczarki i smażymy. Doprawiamy do smaku solą i pierzem. Grzyby po chwili puszczą wodę.
Krok 13
3 min
Usmażone grzyby z cebulką dodajemy do bulionu. Doprawiamy kozieradką i w razie potrzeby jeszcze raz doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 14
10 min
Gotujemy jeszcze kolejne 10 minut. Na koniec zabielamy śmietanką.
Krok 15
3 min
Podajemy z świeżą natką pietruszki oraz z paluchami z ciasta francuskiego.
Zupa pieczarkowa z paluchami z ciasta francuskiego

Krok 1 - Paluchy z ciasta francuskiego: z 15

Składniki: Czarne oliwki, Zielone oliwki

Oliwki kroimy na krążki.

Zupa pieczarkowa z paluchami z ciasta francuskiego

Krok 2 z 15

Ciasto francuskie kroimy na paski około 2 cm szerokości.

Zupa pieczarkowa z paluchami z ciasta francuskiego

Krok 3 z 15

Wzdłuż każdego paska nacinamy miejsca na oliwki.

Zupa pieczarkowa z paluchami z ciasta francuskiego

Krok 4 z 15

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Zupa pieczarkowa z paluchami z ciasta francuskiego

Krok 5 z 15

Układamy ciasto francuskie i w nacięcia wkładamy oliwki.

Zupa pieczarkowa z paluchami z ciasta francuskiego

Krok 6 z 15

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C. Pieczemy 10 minut bez termoobiegu.

Zupa pieczarkowa z paluchami z ciasta francuskiego

Krok 7 - Zupa pieczarkowa z 15

W garnku podgrzewamy bulion.

Zupa pieczarkowa z paluchami z ciasta francuskiego

Krok 8 z 15

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.

Zupa pieczarkowa z paluchami z ciasta francuskiego

Krok 9 z 15

Pokrojone ziemniaki dodajemy do bulionu i gotujemy do momentu aż będą już prawie miękkie.

Zupa pieczarkowa z paluchami z ciasta francuskiego

Krok 10 z 15

Cebulę kroimy w kostkę.

Zupa pieczarkowa z paluchami z ciasta francuskiego

Krok 11 z 15

Pieczarki dokładnie myjemy i przekładamy do durszlaka,aby ociekły z wody. Odcinamy nóżki i kapelusze pieczarek kroimy na 4 części.

Zupa pieczarkowa z paluchami z ciasta francuskiego

Krok 12 z 15

Na patelni rozgrzewamy masło z olejem i wrzucamy pokrojoną cebulę. Po chwili dodajemy pieczarki i smażymy. Doprawiamy do smaku solą i pierzem. Grzyby po chwili puszczą wodę.

Zupa pieczarkowa z paluchami z ciasta francuskiego

Krok 13 z 15

Usmażone grzyby z cebulką dodajemy do bulionu. Doprawiamy kozieradką i w razie potrzeby jeszcze raz doprawiamy solą i pieprzem.

Zupa pieczarkowa z paluchami z ciasta francuskiego

Krok 14 z 15

Gotujemy jeszcze kolejne 10 minut. Na koniec zabielamy śmietanką.

Zupa pieczarkowa z paluchami z ciasta francuskiego

Krok 15 z 15

Podajemy z świeżą natką pietruszki oraz z paluchami z ciasta francuskiego.

Zupa pieczarkowa z paluchami z ciasta francuskiego ma delikatny, maślany smak. Idealna na deszczową pogodę, jaką mamy właśnie na pomorzu. Niestety często zazdrościmy innym rejonom Polski pięknej pogody i wyższych temperatur. Kiedy południe Polski może jeść chłodniki, północ gotuje ciepłą zupę pieczarkową :) Dzięki temu dostarczamy Wam z Agatą zupy na niepogodę i pogodę.

Uwielbiam zupy grzybowe, które zazwyczaj gotuję jesienią, kiedy sezon grzybowy w pełni. Ale zupa pieczarkowa też smakuje rewelacyjnie, a pieczarki na szczęście są dostępne cały rok. Kojarzą mi się też z czymś innym. Kiedy byłam dzieckiem moi rodzi rodzice hodowali… pieczarki, więc wiem od „zaplecza” jak rosną, jak się je zbiera i czyści. Po odrobieniu lekcji pomagałam rodzicom i zbierałam grzyby, a potem czyściłam, sortując do skrzynek. Grzyby na obiad mieliśmy zawsze świeże i pod ręką :)

Na naszym blogu znajdziecie też przepisy na inne wersje zupy pieczarkowej:
Kremowa zupa pieczarkowa
Wiosenna zupa pieczarkowa z zielonym groszkiem
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika