Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Przepisy 144

Ser biały – składnik z historią 

Ser biały wykorzystywany jest w polskiej kuchni od dawna. Jeszcze zanim na sklepowe półki trafiły włoskie i francuskie sery, powszechnie stosowano biały ser zwany twarogiem. Dlatego przepisy z serem białym to często tradycyjne dania, jakimi zajadało się pokolenie naszych rodziców i które pamiętamy nieraz z własnej młodości. Nie znaczy to jednak, że dania z serem białym należą do przeszłości – nadal są pyszne i wśród wielu światowych inspiracji i egzotycznych potraw mogą stanowić miłą odmianę i sentymentalną podróż do smaków dzieciństwa. 

Ser biały w ciastach i daniach na słodko 

Twaróg jest bardzo uniwersalny, sprawdza się zarówno w słodkich, jak i wytrawnych połączeniach. W słodkich przepisach jest przede wszystkim składnikiem serników. Na naszych stronach znajdziesz wiele przepisów na sernik – w różnych jego wydaniach, na zimno i pieczony, z polewą, dodatkiem owoców, kakao czy masy krówkowej. Jednak ser biały sprawdza się jako składnik wielu innych ciast, babeczek, pączków, strucli.  

Poza tym wykorzystywany jest przy rozmaitych daniach obiadowych na słodko. Mogą to być na przykład pierogi z serem i owocami, kluski leniwe albo naleśniki z serowym nadzieniem. Można też twarożek rozrobić np. z dżemem i serwować jako słodką pastę kanapkową. 

Ser biały w daniach wytrawnych 

Poza słodkościami ser biały znajduje także zastosowanie w wytrawnych daniach. Jest bazą wielu past kanapkowych, nie tylko wspomnianych wcześniej – na słodko. Pasty kanapkowe z serem białym mogą zawierać ryby, na przykład wędzoną makrelę lub łososia, albo jajka, pieczarki oraz wszelką zieleninę: szczypiorek, koperek, rukolę itd.  

Twaróg to także składnik wielu farszów. Najpopularniejszy w wytrawnej wersji jest farsz do pierogów ruskich, ale ser biały zmieszany na przykład ze szpinakiem świetnie odnajdzie się w naleśnikach albo warzywach faszerowanych: ogórkach, pomidorach czy paprykach. 

Warto wrócić do sera białego i odkryć ten uniwersalny składnik dawnej kuchni polskiej na nowo.