Dania z twarogiem to nie tylko twarożkowe pasty na słodko, na ostro lub na słono, klasyczne drożdżówki z serem, racuszki, naleśniki czy ruskie pierogi, lecz także gorące zapiekanki z kaszą lub makaronem, ziemniaczane kulki do obiadu, zupa piwna, serowe oponki oraz twarogowe kremy do eleganckich deserów. A że polskie białe sery są ponoć najlepsze na świecie – nasze potrawy z twarogiem na pewno się udadzą, tym bardziej, że przepisy mamy wypróbowane!
Kalorie 100-175 kcal/100 g
(w zależności od sera: chudego, półtłustego, tłustego)
Wartości odżywcze & właściwości
W zależności od tego, czy wybieramy do jedzenia twaróg chudy, półtłusty lub tłusty, dostarczamy naszemu organizmowi składniki odżywcze w różnych proporcjach. Tłusty ser zawiera na przykład więcej witaminy A, ale nieco mniej wapnia.
Ciekawostki
Kompresy z twarogu i jogurtu naturalnego mogą ulżyć w bolesnych poparzeniach słonecznych.