Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Domowe oponki z serem

0
38 min
Łatwy

Składniki

-
20 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

25 dag
Mąka tortowa
3 łyżek
Cukier
1 
Jajko
5 dag
Margaryna
1 kostka
Twaróg
1 łyżeczka
Soda oczyszczona
1 trochę
Olej

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
1.47 g
Węglowodany
3.25 g
Tłuszcze
3 g
Wartość energetyczna
45.31 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

38 min
Krok 1
10 min
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy margarynę oraz ser. Łączymy składniki. Następnie dodajemy sodę, cukier i jajko. Zagniatamy ciasto.
Krok 2
10 min
Przygotowane ciasto rozwałkowujemy na grubość 5-8mm. Szklanką wykrawamy w cieście krążki. W środku każdego krążka kieliszkiem wykrawamy mniejszy.
Krok 3
15 min
Oponki wrzucamy do gorącego oleju i smażymy na rumiano.
Krok 4
3 min
Odsączamy tłuszcz na papierowej serwetce. Gotowe oponki posypujemy cukrem pudrem.
Domowe oponki z serem

Krok 1 z 4

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy margarynę oraz ser. Łączymy składniki. Następnie dodajemy sodę, cukier i jajko. Zagniatamy ciasto.

Domowe oponki z serem

Krok 2 z 4

Przygotowane ciasto rozwałkowujemy na grubość 5-8mm. Szklanką wykrawamy w cieście krążki. W środku każdego krążka kieliszkiem wykrawamy mniejszy.

Domowe oponki z serem

Krok 3 z 4

Oponki wrzucamy do gorącego oleju i smażymy na rumiano.

Domowe oponki z serem

Krok 4 z 4

Odsączamy tłuszcz na papierowej serwetce. Gotowe oponki posypujemy cukrem pudrem.

Pyszne oponki to domowy przysmak, który świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty. Po uformowaniu ciasta, wycinamy w nim otwory, po czym smażymy je tak, aby zyskały rumiany kolor. Gotowe łakocie możemy obsypać cukrem pudrem, aby zyskały jeszcze więcej słodyczy. Przygotuj je z myślą o dzieciach, będą zachwycone!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika