Domowe oponki z serem
38min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
1.47 g
Węglowodany
3.25 g
Tłuszcze
3 g
Wartość energetyczna
45.31 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
38 min
Krok 1
10 min
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy margarynę oraz ser. Łączymy składniki. Następnie dodajemy sodę, cukier i jajko. Zagniatamy ciasto.
Krok 2
10 min
Przygotowane ciasto rozwałkowujemy na grubość 5-8mm. Szklanką wykrawamy w cieście krążki. W środku każdego krążka kieliszkiem wykrawamy mniejszy.
Krok 3
15 min
Oponki wrzucamy do gorącego oleju i smażymy na rumiano.
Krok 4
3 min
Odsączamy tłuszcz na papierowej serwetce. Gotowe oponki posypujemy cukrem pudrem.
Pyszne oponki to domowy przysmak, który świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty. Po uformowaniu ciasta, wycinamy w nim otwory, po czym smażymy je tak, aby zyskały rumiany kolor. Gotowe łakocie możemy obsypać cukrem pudrem, aby zyskały jeszcze więcej słodyczy. Przygotuj je z myślą o dzieciach, będą zachwycone!
Komentarze 0