Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pyszne oponki to domowy przysmak, który świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty. Po uformowaniu ciasta, wycinamy w nim otwory, po czym smażymy je tak, aby zyskały rumiany kolor. Gotowe łakocie możemy obsypać cukrem pudrem, aby zyskały jeszcze więcej słodyczy. Przygotuj je z myślą o dzieciach, będą zachwycone!
Przygotowanie
38 min
Krok 1
10 min
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy margarynę oraz ser. Łączymy składniki. Następnie dodajemy sodę, cukier i jajko. Zagniatamy ciasto.
Krok 2
10 min
Przygotowane ciasto rozwałkowujemy na grubość 5-8mm. Szklanką wykrawamy w cieście krążki. W środku każdego krążka kieliszkiem wykrawamy mniejszy.
Krok 3
15 min
Oponki wrzucamy do gorącego oleju i smażymy na rumiano.
Krok 4
3 min
Odsączamy tłuszcz na papierowej serwetce. Gotowe oponki posypujemy cukrem pudrem.
Krok 1
z
4
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy margarynę oraz ser. Łączymy składniki. Następnie dodajemy sodę, cukier i jajko. Zagniatamy ciasto.
Krok 2
z
4
Przygotowane ciasto rozwałkowujemy na grubość 5-8mm. Szklanką wykrawamy w cieście krążki. W środku każdego krążka kieliszkiem wykrawamy mniejszy.
Krok 3
z
4
Oponki wrzucamy do gorącego oleju i smażymy na rumiano.
Krok 4
z
4
Odsączamy tłuszcz na papierowej serwetce. Gotowe oponki posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0