Sernik z budyniem to jedno z ulubionych ciast Polaków. Przepis na niego jest bardzo prosty, dlatego przygotuje go nawet osoba, która rzadko zagląda do kuchni. Sekretem smaku i delikatności sernika jest dodatek budyniu. Należy go dodać w formie sproszkowanej - budyń do sernika doskonale zastępuje mąkę ziemniaczaną, nadając masie odpowiednią konsystencję oraz śmietankowy smak. Zamieniając budyń śmietankowy na waniliowy, masa zyska delikatny posmak wanilii. Przygotowanie sernika budyniowego należy rozpocząć od dobrania składników - wiele z nich można znaleźć w kuchennych szafkach, dzięki czemu samodzielne zrobienie ciasta będzie stanowić doskonały pomysł na rozrywkę w deszczowe, leniwe popołudnie. Spód sernika stanowią herbatniki - wybieramy takie, które lubimy najbardziej, jednak należy zwrócić uwagę na to, by nie chłonęły zbyt dużo wody. Dzięki temu spód będzie kruchy i chrupiący. Dodatkowo, chcąc uprościć przepis, możemy posiłkować się gotowym twarogiem z wiaderka, który przeznaczony jest właśnie do serników. Koneserzy przygotowują twaróg sernikowy samodzielnie, mieląc go w maszynce, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby skorzystać z gotowego produktu.
Sernik z budyniem - na co dzień i od święta
Na jakie okazje sprawdzi się sernik z budyniem? Z pewnością będzie dobrym wyborem na imprezy rodzinne lub w gronie przyjaciół, urodziny, wieczór panieński lub imieniny. Coraz częściej sernik budyniowy wybieramy również jako potrawę na Boże Narodzenie oraz na Wielkanoc. Aby go przygotować, nie trzeba spędzać w kuchni długich godzin, co niewątpliwie jest korzyścią w czasie, gdy mamy do zrobienia wiele innych dań czy przekąsek. Sernik z budyniem będzie też świetnym towarzyszem popołudniowej kawy - wystarczy przygotować i wstawić ciasto do piekarnika o poranku, aby w godzinach popołudniowych rozkoszować się jego smakiem. Uniwersalność ciasta sprawia, że sprawdza się ono w niemal każdej sytuacji, bez względu na to, czy chcemy osłodzić swój dzień, czy też potrzebujemy wypieku z nieco wyższej półki. Ważnym elementem sernika jest jego dekoracja - warto wykorzystać własne pomysły, ozdabiając go na przykład czekoladą lub lukrem. Dekoracja pozwala nadać mu wyjątkowego charakteru i podkreślić, na jaką okazję został przygotowany. Każdy, kto nie próbował dotąd sernika z budyniem, powinien zapisać przepis w swojej książce wypieków i przygotować ciasto, przekonując się samemu, dlaczego pokochali je koneserzy serników i ciast twarogowych.
Komentarze 0