Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Sernik budyniowy
Dodaj do CookBook

Sernik budyniowy

(2)
6 godz 40 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest @TYSIAGOTUJE.PL
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

14 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Ser z wiaderka
3  opakowań
Budyń o smaku śmietankowym bez cukru WINIARY
4 
Duże jaja
700  ml
Mleko do budyniu
150  ml
Śmietana kremówka 30%
130  g
Cukier puder
2  łyżek
Mąka ziemniaczana
240  g
Ciasteczka pełnoziarniste lub maślane
120  g
Masło
350  g
Serek mascarpone
150  g
Ulubione owoce do dekoracji
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
35.9 g
Wartość energetyczna
567.3 kcal
Tłuszcze
39.5 g
Białko
14.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Sernik z budyniem to jedno z ulubionych ciast Polaków. Przepis na niego jest bardzo prosty, dlatego przygotuje go nawet osoba, która rzadko zagląda do kuchni. Sekretem smaku i delikatności sernika jest dodatek budyniu. Należy go dodać w formie sproszkowanej - budyń do sernika doskonale zastępuje mąkę ziemniaczaną, nadając masie odpowiednią konsystencję oraz śmietankowy smak. Zamieniając budyń śmietankowy na waniliowy, masa zyska delikatny posmak wanilii. Przygotowanie sernika budyniowego należy rozpocząć od dobrania składników - wiele z nich można znaleźć w kuchennych szafkach, dzięki czemu samodzielne zrobienie ciasta będzie stanowić doskonały pomysł na rozrywkę w deszczowe, leniwe popołudnie. Spód sernika stanowią herbatniki - wybieramy takie, które lubimy najbardziej, jednak należy zwrócić uwagę na to, by nie chłonęły zbyt dużo wody. Dzięki temu spód będzie kruchy i chrupiący. Dodatkowo, chcąc uprościć przepis, możemy posiłkować się gotowym twarogiem z wiaderka, który przeznaczony jest właśnie do serników. Koneserzy przygotowują twaróg sernikowy samodzielnie, mieląc go w maszynce, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby skorzystać z gotowego produktu.


Sernik z budyniem - na co dzień i od święta

Na jakie okazje sprawdzi się sernik z budyniem? Z pewnością będzie dobrym wyborem na imprezy rodzinne lub w gronie przyjaciół, urodziny, wieczór panieński lub imieniny. Coraz częściej sernik budyniowy wybieramy również jako potrawę na Boże Narodzenie oraz na Wielkanoc. Aby go przygotować, nie trzeba spędzać w kuchni długich godzin, co niewątpliwie jest korzyścią w czasie, gdy mamy do zrobienia wiele innych dań czy przekąsek. Sernik z budyniem będzie też świetnym towarzyszem popołudniowej kawy - wystarczy przygotować i wstawić ciasto do piekarnika o poranku, aby w godzinach popołudniowych rozkoszować się jego smakiem. Uniwersalność ciasta sprawia, że sprawdza się ono w niemal każdej sytuacji, bez względu na to, czy chcemy osłodzić swój dzień, czy też potrzebujemy wypieku z nieco wyższej półki. Ważnym elementem sernika jest jego dekoracja - warto wykorzystać własne pomysły, ozdabiając go na przykład czekoladą lub lukrem. Dekoracja pozwala nadać mu wyjątkowego charakteru i podkreślić, na jaką okazję został przygotowany. Każdy, kto nie próbował dotąd sernika z budyniem, powinien zapisać przepis w swojej książce wypieków i przygotować ciasto, przekonując się samemu, dlaczego pokochali je koneserzy serników i ciast twarogowych.

Przygotowanie

400 min
  • Krok 1

    20 min
    Przygotuj spód ciasta: dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Z zewnątrz formę owiń folią aluminiową, aby w trakcie pieczenia nie wyciekło masło. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Ciastka zmiel w malakserze lub pokrusz na ciasteczkową mączkę. Połącz z roztopionym masłem, wymieszaj na konsystencję mokrego piasku. Dno i boki tortownicy wyłóż ciasteczkową masą, dociśnij. Wstaw na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C.
  • Krok 2

    15 min
    Przygotuj masę: do większej miski przełóż ser, śmietankę, mleko (300ml), jajka, cukier, proszek budyniowy (2 opakowania) oraz mąkę. Zmiksuj krótko wszystkie składniki, tylko do połączenia masy, która powinna być aksamitna i bez grudek. Wylej na podpieczony wcześniej spód.
  • Krok 3

    70 min
    Sernik piecz przez 70 minut w 170 stopniach C (grzanie góra-dół). Na dnie piekarnika ustaw jednocześnie naczynie żaroodporne z zimną wodą. Jeżeli sernik przyrumieni się zbyt mocno, przykryj go folią aluminiową i kontynuuj pieczenie.
  • Krok 4

    45 min
    Studź przez 45 minut przy otwartych drzwiach piekarnika. Pozostaw do przestygnięcia.
  • Krok 5

    10 min
    Ugotuj jeden budyń według wskazówek na opakowaniu, wykorzystując tylko 400 ml mleka. Jeszcze ciepły budyń wymieszaj z mascarpone.
  • Krok 6

    240 min
    Udekoruj wierzch sernika kremem z budyniu i mascarpone oraz ulubionymi owocami lub dodatkami. Przed podaniem przechowuj w lodówce minimum 4 godziny.
Sernik budyniowy

Krok 1 z 6

Przygotuj spód ciasta: dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Z zewnątrz formę owiń folią aluminiową, aby w trakcie pieczenia nie wyciekło masło. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Ciastka zmiel w malakserze lub pokrusz na ciasteczkową mączkę. Połącz z roztopionym masłem, wymieszaj na konsystencję mokrego piasku. Dno i boki tortownicy wyłóż ciasteczkową masą, dociśnij. Wstaw na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C.

Sernik budyniowy

Krok 2 z 6

Przygotuj masę: do większej miski przełóż ser, śmietankę, mleko (300ml), jajka, cukier, proszek budyniowy (2 opakowania) oraz mąkę. Zmiksuj krótko wszystkie składniki, tylko do połączenia masy, która powinna być aksamitna i bez grudek. Wylej na podpieczony wcześniej spód.

Sernik budyniowy

Krok 3 z 6

Sernik piecz przez 70 minut w 170 stopniach C (grzanie góra-dół). Na dnie piekarnika ustaw jednocześnie naczynie żaroodporne z zimną wodą. Jeżeli sernik przyrumieni się zbyt mocno, przykryj go folią aluminiową i kontynuuj pieczenie.

Sernik budyniowy

Krok 4 z 6

Studź przez 45 minut przy otwartych drzwiach piekarnika. Pozostaw do przestygnięcia.

Sernik budyniowy

Krok 5 z 6

Krok 5

Ugotuj jeden budyń według wskazówek na opakowaniu, wykorzystując tylko 400 ml mleka. Jeszcze ciepły budyń wymieszaj z mascarpone.

Sernik budyniowy

Krok 6 z 6

Krok 6 Krok 6

Udekoruj wierzch sernika kremem z budyniu i mascarpone oraz ulubionymi owocami lub dodatkami. Przed podaniem przechowuj w lodówce minimum 4 godziny.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 3
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
33
33
00
00
00
00

Opinie

5

Kinga

W jakiej wielkości formie najlepiej zrobić ciasto?
Anonim (niezweryfikowany) 04/10/2024-08:23 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom soli
  • Popołudniowa przekąska
  • Rodzinny posiłek
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sernik na zimno z truskawkami bez pieczenia

    Sernik na zimno z truskawkami bez pieczenia

    1 godz 35 min Łatwy
  • Sernik z brzoskwiniami i kruszonką

    Sernik z brzoskwiniami i kruszonką

    1 godz 31 min Łatwy
  • Kolorowy sernik na zimno bez pieczenia

    Kolorowy sernik na zimno bez pieczenia

    3 godz 30 min Łatwy
  • „Sernik” z kaszą jaglaną

    „Sernik” z kaszą jaglaną

    4 godz 5 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu