Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sernik budyniowy

(2)
2 godz 59 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest @TYSIAGOTUJE.PL
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
14 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  kg
Ser z wiaderka
4 
Duże jaja
300  ml
Mleko do budyniu
150  ml
Śmietana kremówka 30%
0.75  szklanka
Cukier puder
2  łyżek
Mąka ziemniaczana
220  g
Ciasteczka pełnoziarniste lub maślane
120  g
Masło
150  g
Serek mascarpone
100  ml
Śmietanka 30%
150  g
Ulubione owoce do dekoracji

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
11.55 g
Węglowodany
30.81 g
Tłuszcze
35.15 g
Wartość energetyczna
478.76 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

179 min
Krok 1
20 min
Ugotuj jeden budyń według wskazówek na opakowaniu, wykorzystując tylko 300 ml mleka. Pozostaw do przestygnięcia.
Krok 2
30 min
Przygotuj spód ciasta: dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Z zewnątrz formę owiń folią aluminiową, aby w trakcie pieczenia nie wyciekło masło. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Ciastka zmiel w malakserze lub pokrusz na ciasteczkową mączkę. Połącz z roztopionym masłem, wymieszaj na konsystencję mokrego piasku. Dno i boki tortownicy wyłóż ciasteczkową masą, dociśnij. Wstaw na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C.
Krok 3
7 min
Przygotuj masę: do większej miski przełóż ser, śmietankę, zimny budyń, jajka, cukier, proszek budyniowy (1 opakowanie) oraz mąkę. Zmiksuj krótko wszystkie składniki, tylko do połączenia masy, która powinna być aksamitna i bez grudek. Wylej na podpieczony wcześniej spód.
Krok 4
70 min
Sernik piecz przez 70 minut w 170 stopniach C (grzanie góra-dół). Na dnie piekarnika ustaw jednocześnie naczynie żaroodporne z zimną wodą. Jeżeli sernik przyrumieni się zbyt mocno, przykryj go folią aluminiową i kontynuuj pieczenie.
Krok 5
45 min
Studź przez 45 minut przy otwartych drzwiach piekarnika. Pozostaw do przestygnięcia.
Krok 6
7 min
Mascarpone i śmietankę ubij na sztywno, udekoruj kremem zimny sernik. Na wierzch ułóż ulubione owoce.
Sernik budyniowy

Krok 1 z 6

Ugotuj jeden budyń według wskazówek na opakowaniu, wykorzystując tylko 300 ml mleka. Pozostaw do przestygnięcia.

Sernik budyniowy

Krok 2 z 6

Przygotuj spód ciasta: dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Z zewnątrz formę owiń folią aluminiową, aby w trakcie pieczenia nie wyciekło masło. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Ciastka zmiel w malakserze lub pokrusz na ciasteczkową mączkę. Połącz z roztopionym masłem, wymieszaj na konsystencję mokrego piasku. Dno i boki tortownicy wyłóż ciasteczkową masą, dociśnij. Wstaw na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C.

Sernik budyniowy

Krok 3 z 6

Składniki: Ser z wiaderka, Śmietana kremówka 30%, Duże jaja, Cukier puder, Mąka ziemniaczana

Przygotuj masę: do większej miski przełóż ser, śmietankę, zimny budyń, jajka, cukier, proszek budyniowy (1 opakowanie) oraz mąkę. Zmiksuj krótko wszystkie składniki, tylko do połączenia masy, która powinna być aksamitna i bez grudek. Wylej na podpieczony wcześniej spód.

Sernik budyniowy

Krok 4 z 6

Sernik piecz przez 70 minut w 170 stopniach C (grzanie góra-dół). Na dnie piekarnika ustaw jednocześnie naczynie żaroodporne z zimną wodą. Jeżeli sernik przyrumieni się zbyt mocno, przykryj go folią aluminiową i kontynuuj pieczenie.

Sernik budyniowy

Krok 5 z 6

Studź przez 45 minut przy otwartych drzwiach piekarnika. Pozostaw do przestygnięcia.

Sernik budyniowy

Krok 6 z 6

Mascarpone i śmietankę ubij na sztywno, udekoruj kremem zimny sernik. Na wierzch ułóż ulubione owoce.

Chyba każdy ma swój ulubiony rodzaj sernika. Sernik baskijski, krakowski, wiedeński, amerykański, ze słonym karmelem, wreszcie sernik budyniowy to tylko niektóre z możliwości. Zjedz je wszystkie - zacznij od sernika budyniowego, na który podajemy przepis. Zniknie ze stołu w mgnieniu oka!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 2
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
22
22
00
00
00
00
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) pon., 04/12/2021 - 13:42 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) pon., 04/12/2021 - 13:42 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha