Sernik budyniowy
2 godz 59 min
Średni
1
kg
Ser z wiaderka
2
opakowań
4
Duże jaja
300
ml
Mleko do budyniu
150
ml
Śmietana kremówka 30%
0.75
szklanka
Cukier puder
2
łyżek
Mąka ziemniaczana
220
g
Ciasteczka pełnoziarniste lub maślane
120
g
Masło
150
g
Serek mascarpone
100
ml
Śmietanka 30%
150
g
Ulubione owoce do dekoracji
.
Wartości odżywcze
Białko
11.55 g
Węglowodany
30.81 g
Tłuszcze
35.15 g
Wartość energetyczna
478.76 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
179 min
Krok 1
20 min
Ugotuj jeden budyń według wskazówek na opakowaniu, wykorzystując tylko 300 ml mleka. Pozostaw do przestygnięcia.
Krok 2
30 min
Przygotuj spód ciasta: dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Z zewnątrz formę owiń folią aluminiową, aby w trakcie pieczenia nie wyciekło masło. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Ciastka zmiel w malakserze lub pokrusz na ciasteczkową mączkę. Połącz z roztopionym masłem, wymieszaj na konsystencję mokrego piasku. Dno i boki tortownicy wyłóż ciasteczkową masą,
dociśnij. Wstaw na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C.
Krok 3
7 min
Przygotuj masę: do większej miski przełóż ser, śmietankę, zimny budyń, jajka, cukier, proszek budyniowy (1 opakowanie) oraz mąkę. Zmiksuj krótko wszystkie składniki, tylko do połączenia masy, która powinna być aksamitna i bez grudek. Wylej na podpieczony wcześniej spód.
Krok 4
70 min
Sernik piecz przez 70 minut w 170 stopniach C (grzanie góra-dół). Na dnie piekarnika ustaw jednocześnie naczynie żaroodporne z zimną wodą. Jeżeli sernik przyrumieni się zbyt mocno, przykryj go folią aluminiową i kontynuuj pieczenie.
Krok 5
45 min
Studź przez 45 minut przy otwartych drzwiach piekarnika. Pozostaw do przestygnięcia.
Krok 6
7 min
Mascarpone i śmietankę ubij na sztywno, udekoruj kremem
zimny sernik. Na wierzch ułóż ulubione owoce.
Chyba każdy ma swój ulubiony rodzaj sernika. Sernik baskijski, krakowski, wiedeński, amerykański, ze słonym karmelem, wreszcie sernik budyniowy to tylko niektóre z możliwości. Zjedz je wszystkie - zacznij od sernika budyniowego, na który podajemy przepis. Zniknie ze stołu w mgnieniu oka!
Komentarze 0