Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sernik budyniowy

(2)
2 godz 59 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest @TYSIAGOTUJE.PL

Składniki

-
14 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  kg
Ser z wiaderka
4 
Duże jaja
300  ml
Mleko do budyniu
150  ml
Śmietana kremówka 30%
0.75  szklanka
Cukier puder
2  łyżek
Mąka ziemniaczana
220  g
Ciasteczka pełnoziarniste lub maślane
120  g
Masło
150  g
Serek mascarpone
100  ml
Śmietanka 30%
150  g
Ulubione owoce do dekoracji

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
11.55 g
Węglowodany
30.81 g
Tłuszcze
35.15 g
Wartość energetyczna
478.76 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Chyba każdy ma swój ulubiony rodzaj sernika. Sernik baskijski, krakowski, wiedeński, amerykański, ze słonym karmelem, wreszcie sernik budyniowy to tylko niektóre z możliwości. Zjedz je wszystkie - zacznij od sernika budyniowego, na który podajemy przepis. Zniknie ze stołu w mgnieniu oka!
Gotujmy

Przygotowanie

179 min
Krok 1
20 min
Ugotuj jeden budyń według wskazówek na opakowaniu, wykorzystując tylko 300 ml mleka. Pozostaw do przestygnięcia.
Krok 2
30 min
Przygotuj spód ciasta: dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Z zewnątrz formę owiń folią aluminiową, aby w trakcie pieczenia nie wyciekło masło. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Ciastka zmiel w malakserze lub pokrusz na ciasteczkową mączkę. Połącz z roztopionym masłem, wymieszaj na konsystencję mokrego piasku. Dno i boki tortownicy wyłóż ciasteczkową masą, dociśnij. Wstaw na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C.
Krok 3
7 min
Przygotuj masę: do większej miski przełóż ser, śmietankę, zimny budyń, jajka, cukier, proszek budyniowy (1 opakowanie) oraz mąkę. Zmiksuj krótko wszystkie składniki, tylko do połączenia masy, która powinna być aksamitna i bez grudek. Wylej na podpieczony wcześniej spód.
Krok 4
70 min
Sernik piecz przez 70 minut w 170 stopniach C (grzanie góra-dół). Na dnie piekarnika ustaw jednocześnie naczynie żaroodporne z zimną wodą. Jeżeli sernik przyrumieni się zbyt mocno, przykryj go folią aluminiową i kontynuuj pieczenie.
Krok 5
45 min
Studź przez 45 minut przy otwartych drzwiach piekarnika. Pozostaw do przestygnięcia.
Krok 6
7 min
Mascarpone i śmietankę ubij na sztywno, udekoruj kremem zimny sernik. Na wierzch ułóż ulubione owoce.
Sernik budyniowy

Krok 1 z 6

Ugotuj jeden budyń według wskazówek na opakowaniu, wykorzystując tylko 300 ml mleka. Pozostaw do przestygnięcia.

Sernik budyniowy

Krok 2 z 6

Przygotuj spód ciasta: dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Z zewnątrz formę owiń folią aluminiową, aby w trakcie pieczenia nie wyciekło masło. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Ciastka zmiel w malakserze lub pokrusz na ciasteczkową mączkę. Połącz z roztopionym masłem, wymieszaj na konsystencję mokrego piasku. Dno i boki tortownicy wyłóż ciasteczkową masą, dociśnij. Wstaw na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C.

Sernik budyniowy

Krok 3 z 6

Składniki: Ser z wiaderka, Duże jaja, Mąka ziemniaczana, Śmietana kremówka 30%, Cukier puder

Przygotuj masę: do większej miski przełóż ser, śmietankę, zimny budyń, jajka, cukier, proszek budyniowy (1 opakowanie) oraz mąkę. Zmiksuj krótko wszystkie składniki, tylko do połączenia masy, która powinna być aksamitna i bez grudek. Wylej na podpieczony wcześniej spód.

Sernik budyniowy

Krok 4 z 6

Sernik piecz przez 70 minut w 170 stopniach C (grzanie góra-dół). Na dnie piekarnika ustaw jednocześnie naczynie żaroodporne z zimną wodą. Jeżeli sernik przyrumieni się zbyt mocno, przykryj go folią aluminiową i kontynuuj pieczenie.

Sernik budyniowy

Krok 5 z 6

Studź przez 45 minut przy otwartych drzwiach piekarnika. Pozostaw do przestygnięcia.

Sernik budyniowy

Krok 6 z 6

Mascarpone i śmietankę ubij na sztywno, udekoruj kremem zimny sernik. Na wierzch ułóż ulubione owoce.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika