Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Chyba każdy ma swój ulubiony rodzaj sernika. Sernik baskijski, krakowski, wiedeński, amerykański, ze słonym karmelem, wreszcie sernik budyniowy to tylko niektóre z możliwości. Zjedz je wszystkie - zacznij od sernika budyniowego, na który podajemy przepis. Zniknie ze stołu w mgnieniu oka!
Przygotowanie
179 min
Krok 1
20 min
Ugotuj jeden budyń według wskazówek na opakowaniu, wykorzystując tylko 300 ml mleka. Pozostaw do przestygnięcia.
Krok 2
30 min
Przygotuj spód ciasta: dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Z zewnątrz formę owiń folią aluminiową, aby w trakcie pieczenia nie wyciekło masło. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Ciastka zmiel w malakserze lub pokrusz na ciasteczkową mączkę. Połącz z roztopionym masłem, wymieszaj na konsystencję mokrego piasku. Dno i boki tortownicy wyłóż ciasteczkową masą,
dociśnij. Wstaw na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C.
Krok 3
7 min
Przygotuj masę: do większej miski przełóż ser, śmietankę, zimny budyń, jajka, cukier, proszek budyniowy (1 opakowanie) oraz mąkę. Zmiksuj krótko wszystkie składniki, tylko do połączenia masy, która powinna być aksamitna i bez grudek. Wylej na podpieczony wcześniej spód.
Krok 4
70 min
Sernik piecz przez 70 minut w 170 stopniach C (grzanie góra-dół). Na dnie piekarnika ustaw jednocześnie naczynie żaroodporne z zimną wodą. Jeżeli sernik przyrumieni się zbyt mocno, przykryj go folią aluminiową i kontynuuj pieczenie.
Krok 5
45 min
Studź przez 45 minut przy otwartych drzwiach piekarnika. Pozostaw do przestygnięcia.
Krok 6
7 min
Mascarpone i śmietankę ubij na sztywno, udekoruj kremem
zimny sernik. Na wierzch ułóż ulubione owoce.
Krok 1
z
6
Ugotuj jeden budyń według wskazówek na opakowaniu, wykorzystując tylko 300 ml mleka. Pozostaw do przestygnięcia.
Krok 2
z
6
Przygotuj spód ciasta: dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Z zewnątrz formę owiń folią aluminiową, aby w trakcie pieczenia nie wyciekło masło. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Ciastka zmiel w malakserze lub pokrusz na ciasteczkową mączkę. Połącz z roztopionym masłem, wymieszaj na konsystencję mokrego piasku. Dno i boki tortownicy wyłóż ciasteczkową masą,
dociśnij. Wstaw na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C.
Krok 3
z
6
Składniki:
Ser z wiaderka, Duże jaja, Mąka ziemniaczana, Śmietana kremówka 30%, Cukier puder
Przygotuj masę: do większej miski przełóż ser, śmietankę, zimny budyń, jajka, cukier, proszek budyniowy (1 opakowanie) oraz mąkę. Zmiksuj krótko wszystkie składniki, tylko do połączenia masy, która powinna być aksamitna i bez grudek. Wylej na podpieczony wcześniej spód.
Krok 4
z
6
Sernik piecz przez 70 minut w 170 stopniach C (grzanie góra-dół). Na dnie piekarnika ustaw jednocześnie naczynie żaroodporne z zimną wodą. Jeżeli sernik przyrumieni się zbyt mocno, przykryj go folią aluminiową i kontynuuj pieczenie.
Krok 5
z
6
Studź przez 45 minut przy otwartych drzwiach piekarnika. Pozostaw do przestygnięcia.
Krok 6
z
6
Mascarpone i śmietankę ubij na sztywno, udekoruj kremem
zimny sernik. Na wierzch ułóż ulubione owoce.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0