Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zapiekanka z kaszy jęczmiennej

0
79 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 szklanka
Kasza jęczmienna perłowa
200 g
Boczek wędzony
1 
Cebula
100 g
Ser biały
4 łyżek
Śmietana 18%
100 g
Kiełbasa Śląska
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Masło
1 trochę
Bułka tarta

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
17.86 g
Węglowodany
35 g
Tłuszcze
39.75 g
Wartość energetyczna
563.29 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

79 min
Krok 1
3 min
Kostki rozpuść w 1 l wrzącej wody. Zagotuj.
Krok 2
30 min
Do bulionu wsyp kaszę i gotuj około 0,5 godziny pod przykryciem.
Krok 3
10 min
Boczek pokrój w paseczki i stop na patelni. Cebulę obierz i posiekaj, dodaj do boczku, zrumień.
Krok 4
5 min
Kaszę wymieszaj z boczkiem, serem i śmietaną. Dopraw pieprzem.
Krok 5
5 min
Naczynie posmaruj masłem, posyp bułką tartą. Do naczynia włóż kaszę.
Krok 6
5 min
Kiełbasę pokrój w paseczki i posyp nią kaszę.
Krok 7
20 min
Naczynie wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Zapiekaj przez 20 minut.
Krok 8
1 min
Podawaj z surówką z kapusty.
Zapiekanka z kaszy jęczmiennej

Krok 1 z 8

Kostki rozpuść w 1 l wrzącej wody. Zagotuj.

Zapiekanka z kaszy jęczmiennej

Krok 2 z 8

Do bulionu wsyp kaszę i gotuj około 0,5 godziny pod przykryciem.

Zapiekanka z kaszy jęczmiennej

Krok 3 z 8

Boczek pokrój w paseczki i stop na patelni. Cebulę obierz i posiekaj, dodaj do boczku, zrumień.

Zapiekanka z kaszy jęczmiennej

Krok 4 z 8

Kaszę wymieszaj z boczkiem, serem i śmietaną. Dopraw pieprzem.

Zapiekanka z kaszy jęczmiennej

Krok 5 z 8

Naczynie posmaruj masłem, posyp bułką tartą. Do naczynia włóż kaszę.

Zapiekanka z kaszy jęczmiennej

Krok 6 z 8

Kiełbasę pokrój w paseczki i posyp nią kaszę.

Zapiekanka z kaszy jęczmiennej

Krok 7 z 8

Naczynie wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Zapiekaj przez 20 minut.

Zapiekanka z kaszy jęczmiennej

Krok 8 z 8

Podawaj z surówką z kapusty.


Zapiekanka z kaszy jęczmiennej swój bogaty smak zawdzięcza Rosołowi drobiowemu WINIARY, podsmażonemu boczkowi wędzonemu z cebulą i smacznej kiełbasie śląskiej.


Wypróbuj nasz przepis na zapiekankę z kaszą jęczmienną i boczkiem, aby ożywić nieco swoje kuchenne perypetie i przyrządzić na obiad danie pożywne i pyszne.


Jeżeli chcesz uzyskać ciekawszy smak, możesz zrobić zapiekankę kaszy jęczmiennej, gryczanej i jaglanej.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika