Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Klasyczny sernik z rosą

0
120 min
Średni

Składniki

-
12 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 szklanka
Mąka pszenna
0.5 szklanka
Cukier
12 dag
Margaryna
1 
Jajko
1 szczypta
Sól
1 kg
Ser mielony na sernik
4 
Jajko
4 
Żółtko
0.75 szklanka
Cukier
0.75 szklanka
Olej
1 szklanka
Mleko
4 
Białko
0.75 szklanka
Cukier

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
13.34 g
Węglowodany
51.92 g
Tłuszcze
43.03 g
Wartość energetyczna
666.56 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

120 min
Krok 1
30 min
Do miski przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodajemy cukier, jajko, masło i wszystko razem szybko zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na min. 30 minut.
Krok 2
20 min
Po tym czasie ciastem wykładamy na wysmarowaną masłem blaszkę. Pieczemy ok. 20 min. w temp. 180 C do lekkiego zarumienienia ciasta.
Krok 3
5 min
Przygotowujemy masę serową. Składniki na masę wkładamy do dużej miski i miksujemy przez około 5 min.
Krok 4
50 min
Gotową masę wykładamy na podpieczony spód i ponownie wkładamy do piekarnika na 50 min w temp. 180 C. (masa serowa będzie dość rzadka ale taka być powinna - zetnie się przy pieczeniu)
Krok 5
14 min
Następnie ubijamy białka na sztywną pianę z dodatkiem cukru. Piankę wykładamy na masę serową i wstawiamy ponownie do piekarnika na 12- 15 min. Beza nie może się spiec!
Krok 6
1 min
Sernik chłodzimy i wraz z chłodzeniem będzie na nim powstawać piękna rosa.
Klasyczny sernik z rosą

Krok 1 z 6

Do miski przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodajemy cukier, jajko, masło i wszystko razem szybko zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na min. 30 minut.

Klasyczny sernik z rosą

Krok 2 z 6

Po tym czasie ciastem wykładamy na wysmarowaną masłem blaszkę. Pieczemy ok. 20 min. w temp. 180 C do lekkiego zarumienienia ciasta.

Klasyczny sernik z rosą

Krok 3 z 6

Przygotowujemy masę serową. Składniki na masę wkładamy do dużej miski i miksujemy przez około 5 min.

Klasyczny sernik z rosą

Krok 4 z 6

Gotową masę wykładamy na podpieczony spód i ponownie wkładamy do piekarnika na 50 min w temp. 180 C. (masa serowa będzie dość rzadka ale taka być powinna - zetnie się przy pieczeniu)

Klasyczny sernik z rosą

Krok 5 z 6

Następnie ubijamy białka na sztywną pianę z dodatkiem cukru. Piankę wykładamy na masę serową i wstawiamy ponownie do piekarnika na 12- 15 min. Beza nie może się spiec!

Klasyczny sernik z rosą

Krok 6 z 6

Sernik chłodzimy i wraz z chłodzeniem będzie na nim powstawać piękna rosa.

Sernik z rosą to ciasto-klasyk, które idealnie sprawdzi się zarówno podczas uroczystych spotkań, jak i na co dzień. Ciasto jest aksamitne, a w wyniku studzenia na bezowej pierzynce powstaje urocza rosa. Sernik z rosą zajadaj w towarzystwie najbliższych i z filiżanką ulubionej kawy!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika