Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Klasyczny sernik z rosą
Dodaj do CookBook

Klasyczny sernik z rosą

(0)
2 godz
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Konczi
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  szklanka
Mąka pszenna
0.5  szklanka
Cukier
120  g
Margaryna
1 
Jajko
0.5  łyżeczka
Proszek do pieczenia
2  opakowań
Budyń o smaku waniliowym WINIARY
1  kg
Ser mielony na sernik
4 
Jajko
4 
Żółtko
0.75  szklanka
Cukier
0.75  szklanka
Olej
1  szklanka
Mleko
4 
Białko
0.75  szklanka
Cukier
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
55 g
Wartość energetyczna
480 kcal
Tłuszcze
22.2 g
Białko
15.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Sernik z rosą to ciasto-klasyk, które idealnie sprawdzi się zarówno podczas uroczystych spotkań, jak i na co dzień. Ciasto jest aksamitne, a w wyniku studzenia na bezowej pierzynce powstaje urocza rosa. Sernik z rosą zajadaj w towarzystwie najbliższych i z filiżanką ulubionej kawy!

Przygotowanie

120 min
  • Krok 1

    30 min
    Do miski przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodajemy cukier, jajko, masło i wszystko razem szybko zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na min. 30 minut.
  • Krok 2

    20 min
    Po tym czasie ciastem wykładamy na wysmarowaną masłem blaszkę. Pieczemy ok. 20 min. w temp. 180 C do lekkiego zarumienienia ciasta.
  • Krok 3

    5 min
    Przygotowujemy masę serową. Składniki na masę wkładamy do dużej miski i miksujemy przez około 5 min.
  • Krok 4

    50 min
    Gotową masę wykładamy na podpieczony spód i ponownie wkładamy do piekarnika na 50 min w temp. 180 C. (masa serowa będzie dość rzadka ale taka być powinna - zetnie się przy pieczeniu)
  • Krok 5

    14 min
    Następnie ubijamy białka na sztywną pianę z dodatkiem cukru. Piankę wykładamy na masę serową i wstawiamy ponownie do piekarnika na 12- 15 min. Beza nie może się spiec!
  • Krok 6

    1 min
    Sernik chłodzimy i wraz z chłodzeniem będzie na nim powstawać piękna rosa.
Klasyczny sernik z rosą

Krok 1 z 6

Do miski przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodajemy cukier, jajko, masło i wszystko razem szybko zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na min. 30 minut.

Klasyczny sernik z rosą

Krok 2 z 6

Po tym czasie ciastem wykładamy na wysmarowaną masłem blaszkę. Pieczemy ok. 20 min. w temp. 180 C do lekkiego zarumienienia ciasta.

Klasyczny sernik z rosą

Krok 3 z 6

Przygotowujemy masę serową. Składniki na masę wkładamy do dużej miski i miksujemy przez około 5 min.

Klasyczny sernik z rosą

Krok 4 z 6

Gotową masę wykładamy na podpieczony spód i ponownie wkładamy do piekarnika na 50 min w temp. 180 C. (masa serowa będzie dość rzadka ale taka być powinna - zetnie się przy pieczeniu)

Klasyczny sernik z rosą

Krok 5 z 6

Następnie ubijamy białka na sztywną pianę z dodatkiem cukru. Piankę wykładamy na masę serową i wstawiamy ponownie do piekarnika na 12- 15 min. Beza nie może się spiec!

Klasyczny sernik z rosą

Krok 6 z 6

Sernik chłodzimy i wraz z chłodzeniem będzie na nim powstawać piękna rosa.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Ciasto
  • Deser
  • Impreza
  • Jajka
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Popołudniowa przekąska
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Uroczystość
  • Urodziny
  • Weekend
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc
  • Z jajkami
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Klasyczny burger z zamarynowaną czerwoną cebulą

    Klasyczny burger z zamarynowaną czerwoną cebulą

    20 min Łatwy
  • Chłodnik klasyczny

    Chłodnik klasyczny

    17 min Łatwy
  • Tatar wołowy klasyczny - jak zrobić?

    Tatar wołowy klasyczny - jak zrobić?

    30 min Łatwy
  • Budyń jaglany - klasyczny

    Budyń jaglany - klasyczny

    20 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu