Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Sernik z rosą to ciasto-klasyk, które idealnie sprawdzi się zarówno podczas uroczystych spotkań, jak i na co dzień. Ciasto jest aksamitne, a w wyniku studzenia na bezowej pierzynce powstaje urocza rosa. Sernik z rosą zajadaj w towarzystwie najbliższych i z filiżanką ulubionej kawy!
Przygotowanie
120 min
Krok 1
30 min
Do miski przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodajemy cukier, jajko, masło i wszystko razem szybko zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na min. 30 minut.
Krok 2
20 min
Po tym czasie ciastem wykładamy na wysmarowaną masłem blaszkę. Pieczemy ok. 20 min. w temp. 180 C do lekkiego zarumienienia ciasta.
Krok 3
5 min
Przygotowujemy masę serową. Składniki na masę wkładamy do dużej miski i miksujemy przez około 5 min.
Krok 4
50 min
Gotową masę wykładamy na podpieczony spód i ponownie wkładamy do piekarnika na 50 min w temp. 180 C. (masa serowa będzie dość rzadka ale taka być powinna - zetnie się przy pieczeniu)
Krok 5
14 min
Następnie ubijamy białka na sztywną pianę z dodatkiem cukru. Piankę wykładamy na masę serową i wstawiamy ponownie do piekarnika na 12- 15 min. Beza nie może się spiec!
Krok 6
1 min
Sernik chłodzimy i wraz z chłodzeniem będzie na nim powstawać piękna rosa.
Krok 1
z
6
Do miski przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodajemy cukier, jajko, masło i wszystko razem szybko zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na min. 30 minut.
Krok 2
z
6
Po tym czasie ciastem wykładamy na wysmarowaną masłem blaszkę. Pieczemy ok. 20 min. w temp. 180 C do lekkiego zarumienienia ciasta.
Krok 3
z
6
Przygotowujemy masę serową. Składniki na masę wkładamy do dużej miski i miksujemy przez około 5 min.
Krok 4
z
6
Gotową masę wykładamy na podpieczony spód i ponownie wkładamy do piekarnika na 50 min w temp. 180 C. (masa serowa będzie dość rzadka ale taka być powinna - zetnie się przy pieczeniu)
Krok 5
z
6
Następnie ubijamy białka na sztywną pianę z dodatkiem cukru. Piankę wykładamy na masę serową i wstawiamy ponownie do piekarnika na 12- 15 min. Beza nie może się spiec!
Krok 6
z
6
Sernik chłodzimy i wraz z chłodzeniem będzie na nim powstawać piękna rosa.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0