Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tatar wołowy klasyczny

0
30 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

400 g
Wołowina
4 
Żółtko
120 g
Ogórek kiszony
120 g
Grzybki Marynowane
120 g
Cebula
2 łyżek
Olej rzepakowy
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz
1 trochę
Przyprawa w płynie MAGGI

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
14.39 g
Wartość energetyczna
257.2 kcal
Węglowodany
5.79 g
Białko
26.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

30 min
Step1
16 min
Mięso (z polędwicy wołowej, z udźca albo rostbef) możesz posiekać lub zmielić albo poprosić o zmielenie w sklepie. Jeśli chcesz siekać mięso – włóż je na parę chwil do lodówki, by lepiej się kroiło.
Step2
2 min
Przed podaniem wymieszaj z olejem, przyprawą w płynie MAGGI i pieprzem do smaku.
Step3
10 min
Uformuj tatara w kształt jak na zdjęciu, obok ułóż drobno posiekanego ogórka, cebulę i grzybki.
Step4
2 min
Żółtko ułóż na mięsie.
Tatar wołowy klasyczny

Step1 z 4

Mięso (z polędwicy wołowej, z udźca albo rostbef) możesz posiekać lub zmielić albo poprosić o zmielenie w sklepie. Jeśli chcesz siekać mięso – włóż je na parę chwil do lodówki, by lepiej się kroiło.

Tatar wołowy klasyczny

Step2 z 4

Przed podaniem wymieszaj z olejem, przyprawą w płynie MAGGI i pieprzem do smaku.

Tatar wołowy klasyczny

Step3 z 4

Uformuj tatara w kształt jak na zdjęciu, obok ułóż drobno posiekanego ogórka, cebulę i grzybki.

Tatar wołowy klasyczny

Step4 z 4

Żółtko ułóż na mięsie.

Tatar to król polskich stołów podczas świąt i ważnych uroczystości. Znajduje się w menu prawie każdej restauracji specjalizującej się w rodzimej kuchni i pojawia się na większości imprez. Wielu z nas chętnie przyrządziłoby go w domu, choćby przy okazji świąt. W rzeczywistości jest to bardzo proste danie, któremu z pewnością podoła nawet niedoświadczony kucharz. Wystarczy trzymać się kilku prostych zasad.

Jedną z tajemnic doskonałego tatara jest wysokiej jakości mięso. Nie może być stare, a i to z jakiej części pochodzi, ma niemałe znaczenie. Najlepiej sprawdzi się polędwica, ale uda się także z rostbefem czy udźcem. Zaufany dostawca mięs na pewno będzie w stanie doradzić!

Co powinien zawierać klasyczny tatar wołowy? Poza świeżym mięsem, także marynowane grzybki, ogórki kiszone i cebulkę. Nie może zabraknąć również aromatycznych przypraw, które dodadzą całości odpowiedniego charakteru. Przyprawa w płynie MAGGI oraz sól i pieprz sprawdzą się doskonale. Przed rozpoczęciem przygotowań włóż mięso na chwilę do lodówki – to ułatwi krojenie. Dodatki ułóż obok mięsa, a na szczycie stożka umieść żółtko jajka.

Tatr z powodzeniem podasz na uroczystym obiedzie, jak i podczas mniej oficjalnych okazji. Bez względu na okoliczności, zaskoczysz gości doskonałym smakiem, konsystencją i postacią klasycznego tatara. Co ciekawe, choć to bardzo efektowne danie, jest stosunkowo tanie i proste w przygotowaniu.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika