Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Tatar wołowy klasyczny

Tatar wołowy klasyczny

(8)
30min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest WINIARY

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
400  g
Mięso wołowe
4 
Żółtko
120  g
Ogórek kiszony
120  g
Grzybki Marynowane
120  g
Cebula
2  łyżek
Olej rzepakowy
trochę
Sól
trochę
Pieprz
trochę
Przyprawa w płynie MAGGI
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
23.15 g
Węglowodany
5.79 g
Tłuszcze
24.43 g
Wartość energetyczna
338.2 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Tatar to król polskich stołów podczas świąt i ważnych uroczystości. Znajduje się w menu prawie każdej restauracji specjalizującej się w rodzimej kuchni i pojawia się na większości imprez. Wielu z nas chętnie przyrządziłoby go w domu, choćby przy okazji świąt. W rzeczywistości jest to bardzo proste danie, któremu z pewnością podoła nawet niedoświadczony kucharz. Wystarczy trzymać się kilku prostych zasad.

Jedną z tajemnic doskonałego tatara jest wysokiej jakości mięso. Nie może być stare, a i to z jakiej części pochodzi, ma niemałe znaczenie. Najlepiej sprawdzi się polędwica, ale uda się także z rostbefem czy udźcem. Zaufany dostawca mięs na pewno będzie w stanie doradzić!

Co powinien zawierać klasyczny tatar wołowy? Poza świeżym mięsem, także marynowane grzybki, ogórki kiszone i cebulkę. Nie może zabraknąć również aromatycznych przypraw, które dodadzą całości odpowiedniego charakteru. Przyprawa w płynie MAGGI oraz sól i pieprz sprawdzą się doskonale. Przed rozpoczęciem przygotowań włóż mięso na chwilę do lodówki – to ułatwi krojenie. Dodatki ułóż obok mięsa, a na szczycie stożka umieść żółtko jajka.

Tatr z powodzeniem podasz na uroczystym obiedzie, jak i podczas mniej oficjalnych okazji. Bez względu na okoliczności, zaskoczysz gości doskonałym smakiem, konsystencją i postacią klasycznego tatara. Co ciekawe, choć to bardzo efektowne danie, jest stosunkowo tanie i proste w przygotowaniu.

Przygotowanie

30 min
  • Krok 1

    16 min
    Mięso (z polędwicy wołowej, z udźca albo rostbef) możesz posiekać lub zmielić albo poprosić o zmielenie w sklepie. Jeśli chcesz siekać mięso – włóż je na parę chwil do lodówki, by lepiej się kroiło.
  • Krok 2

    2 min
    Przed podaniem wymieszaj z olejem, przyprawą w płynie MAGGI i pieprzem do smaku.
  • Krok 3

    10 min
    Uformuj tatara w kształt jak na zdjęciu, obok ułóż drobno posiekanego ogórka, cebulę i grzybki.
  • Krok 4

    2 min
    Żółtko ułóż na mięsie.
Tatar wołowy klasyczny

Krok 1 z 4

Mięso (z polędwicy wołowej, z udźca albo rostbef) możesz posiekać lub zmielić albo poprosić o zmielenie w sklepie. Jeśli chcesz siekać mięso – włóż je na parę chwil do lodówki, by lepiej się kroiło.

Tatar wołowy klasyczny

Krok 2 z 4

Przed podaniem wymieszaj z olejem, przyprawą w płynie MAGGI i pieprzem do smaku.

Tatar wołowy klasyczny

Krok 3 z 4

Uformuj tatara w kształt jak na zdjęciu, obok ułóż drobno posiekanego ogórka, cebulę i grzybki.

Tatar wołowy klasyczny

Krok 4 z 4

Żółtko ułóż na mięsie.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 8

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
T Tomasz

Fajny nieco lekko urozmaicony tradycyjny przepis w klasycznym stylu... Ale jak ktoś pisze w kom. że sam tatar jest b.zdrowy to chyba nie wie co mówi... Od kiedy wołowina jest zdrowa!?Poczytajcie najpierw!Ale jak wiadomo wszystko w umiarze nawet te nie zdrowe ...mniej szkodzą.. Wszystko z głową...

M Maniek

Żadnych grzybków , tatar to tatar , a jak będę chciał się nawpier.. alać grzybów , to zamówię sobie grzybową.

j jerzy

Byc moze

W Wojtus

Nic nie rozumiem

Winiary
Expert

Wojtus, napisz, co trzeba wyjaśnić - spróbujemy pomóc.

K Karol

Z jajkiem obrzydliwe debilizm

Winiary
Expert

Karolu, w klasycznym przepisie na tatara jajko pojawia się zawsze. Pozdrawiamy.

M Michal

Super przepis, dziekuje bardzo. Tatar bardzo zdrowy, ale po co ten olej rzepakowy? Mysle ze tradycyjny tatar powiniem byc zrobiony bez fabrycznie wyprodukowanego niezdrowego oleju.

Winiary
Expert

Cieszymy się :) Olej można pominąć lub wymienić na inny, rzemieślniczy o niedominującym smaku, jednak poprawia on nieco konsystencję tatarowej masy. Pozdrawiamy!

S Szymon

Chyba łatwiejszego dania w życiu nie robiłem. 10 min i po robocie. I naczyń wiele nie ma do zmywania 😁🤣

Winiary
Expert

I ile białka - same zalety! :)

W WALDEMAR

Jak Go Zrobię To Napisze

Winiary
Expert

I jak, wyszło? :)

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bogate w błonnik
  • Entrant
  • Jajka
  • Kolacja
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Popołudniowa przekąska
  • Przekąski
  • Przystawka
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Uroczystość
  • Warzywa
  • Weekend

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Klasyczny amerykański hamburger

    Klasyczny amerykański hamburger

    20 min Łatwy
  • Tatar z anchois i wasabi

    Tatar z anchois i wasabi

    40 min Łatwy
  • Tatar z łososia

    Tatar z łososia

    20 min Łatwy
  • Wrap z kurczakiem i mango

    Wrap z kurczakiem i mango

    26 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu