Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Tatar to król polskich stołów podczas świąt i ważnych uroczystości. Znajduje się w menu prawie każdej restauracji specjalizującej się w rodzimej kuchni i pojawia się na większości imprez. Wielu z nas chętnie przyrządziłoby go w domu, choćby przy okazji świąt. W rzeczywistości jest to bardzo proste danie, któremu z pewnością podoła nawet niedoświadczony kucharz. Wystarczy trzymać się kilku prostych zasad.
Jedną z tajemnic doskonałego tatara jest wysokiej jakości mięso. Nie może być stare, a i to z jakiej części pochodzi, ma niemałe znaczenie. Najlepiej sprawdzi się polędwica, ale uda się także z rostbefem czy udźcem. Zaufany dostawca mięs na pewno będzie w stanie doradzić!
Co powinien zawierać klasyczny tatar wołowy? Poza świeżym mięsem, także marynowane grzybki, ogórki kiszone i cebulkę. Nie może zabraknąć również aromatycznych przypraw, które dodadzą całości odpowiedniego charakteru. Przyprawa w płynie MAGGI oraz sól i pieprz sprawdzą się doskonale. Przed rozpoczęciem przygotowań włóż mięso na chwilę do lodówki – to ułatwi krojenie. Dodatki ułóż obok mięsa, a na szczycie stożka umieść żółtko jajka.
Tatar z powodzeniem podasz na uroczystym obiedzie, jak i podczas mniej oficjalnych okazji. Bez względu na okoliczności, zaskoczysz gości doskonałym smakiem, konsystencją i postacią klasycznego tatara. Co ciekawe, choć to bardzo efektowne danie, jest stosunkowo tanie i proste w przygotowaniu.
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Przygotowanie
30 min
Krok 1
16 min
Mięso (z polędwicy wołowej, z udźca albo rostbef) możesz posiekać lub zmielić albo poprosić o zmielenie w sklepie. Jeśli chcesz siekać mięso – włóż je na parę chwil do lodówki, by lepiej się kroiło.
Krok 2
2 min
Przed podaniem wymieszaj z olejem, przyprawą w płynie MAGGI i pieprzem do smaku.
Krok 3
10 min
Uformuj tatara w kształt jak na zdjęciu, obok ułóż drobno posiekanego ogórka, cebulę i grzybki.
Krok 4
2 min
Żółtko ułóż na mięsie.
Krok 1
z
4
Mięso (z polędwicy wołowej, z udźca albo rostbef) możesz posiekać lub zmielić albo poprosić o zmielenie w sklepie. Jeśli chcesz siekać mięso – włóż je na parę chwil do lodówki, by lepiej się kroiło.
Krok 2
z
4
Przed podaniem wymieszaj z olejem, przyprawą w płynie MAGGI i pieprzem do smaku.
Krok 3
z
4
Uformuj tatara w kształt jak na zdjęciu, obok ułóż drobno posiekanego ogórka, cebulę i grzybki.
Krok 4
z
4
Żółtko ułóż na mięsie.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
9
M
Mateusz
To jest moje życie
T
Tomasz
Fajny nieco lekko urozmaicony tradycyjny przepis w klasycznym stylu... Ale jak ktoś pisze w kom. że sam tatar jest b.zdrowy to chyba nie wie co mówi... Od kiedy wołowina jest zdrowa!?Poczytajcie najpierw!Ale jak wiadomo wszystko w umiarze nawet te nie zdrowe ...mniej szkodzą.. Wszystko z głową...
M
Maniek
Żadnych grzybków , tatar to tatar , a jak będę chciał się nawpier.. alać grzybów , to zamówię sobie grzybową.
j
jerzy
Byc moze
W
Wojtus
Nic nie rozumiem
Winiary
Expert
Wojtus, napisz, co trzeba wyjaśnić - spróbujemy pomóc.
K
Karol
Z jajkiem obrzydliwe debilizm
Winiary
Expert
Karolu, w klasycznym przepisie na tatara jajko pojawia się zawsze. Pozdrawiamy.
M
Michal
Super przepis, dziekuje bardzo. Tatar bardzo zdrowy, ale po co ten olej rzepakowy? Mysle ze tradycyjny tatar powiniem byc zrobiony bez fabrycznie wyprodukowanego niezdrowego oleju.
Winiary
Expert
Cieszymy się :) Olej można pominąć lub wymienić na inny, rzemieślniczy o niedominującym smaku, jednak poprawia on nieco konsystencję tatarowej masy. Pozdrawiamy!
S
Szymon
Chyba łatwiejszego dania w życiu nie robiłem. 10 min i po robocie. I naczyń wiele nie ma do zmywania 😁🤣
Komentarze 9