45 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
45 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
35.4g / 37%
Węglowodany
11.5g / 12%
Tłuszcze
21g / 51%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Cielaczki z grilla z zimnym sosem tatarskim Winiary

(0)
42min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest paulinapj

Składniki

-
3 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500  g
Cielęcina mielona
24  g
Kwiaty cukinii
150  g
Marynowana papryka peperoni
1  łyżeczka
Musztarda
trochę
Pieprz czarny
trochę
Sól
3  płaskich łyżek
Bułka tarta
0.5 
Cebula
1 
Pomidory
1  łyżeczka
Pietruszka
trochę
Oliwa z oliwek
trochę
Pieprz czarny
trochę
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
35.44 g
Węglowodany
11.5 g
Tłuszcze
20.99 g
Wartość energetyczna
385.68 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pyszne kotleciki grillowane z cielęciny z papryczką pepeproni, kwiatami cukinii. Najbardziej smakują mi z zimnym sosem tatarskim Winiary, ale mój mąż mówi, że najlepszy do cielaczków jest sos ziołowy ;)
Gotujmy

Przygotowanie

42 min
Krok 1
5 min
Cebulę obrać poszatkować, papryczkę również drobniutko poszatkować dodać do mielonego mięsa. Dodać drobno pokrojone kwiaty cukinii oraz musztardę, bułkę tartą sól i pieprz do smaku.
Krok 2
180 min
Całość wyrobić ręką i odstawić na 2-3 godziny.
Krok 3
30 min
Z mięsa lepić niewielkie ruloniki, które nieco spłaszczyć i kłaść na rozgrzany grill. Można posmarować "cielaczki" oliwą z oliwek. Grillować z obu stron. Przełożyć na talerze i polać zimnym sosem tatarskim Winiary.
Krok 4
5 min
Pomidora pokroić w kostkę wymieszać z natką. Pomidora skropić oliwą i doprawić do smaku. Podawać z grillowanymi cielaczkami i sosem tatarskim Winiary.
Cielaczki z grilla z zimnym sosem tatarskim Winiary

Krok 1 z 4

Cebulę obrać poszatkować, papryczkę również drobniutko poszatkować dodać do mielonego mięsa. Dodać drobno pokrojone kwiaty cukinii oraz musztardę, bułkę tartą sól i pieprz do smaku.

Cielaczki z grilla z zimnym sosem tatarskim Winiary

Krok 2 z 4

Całość wyrobić ręką i odstawić na 2-3 godziny.

Cielaczki z grilla z zimnym sosem tatarskim Winiary

Krok 3 z 4

Z mięsa lepić niewielkie ruloniki, które nieco spłaszczyć i kłaść na rozgrzany grill. Można posmarować "cielaczki" oliwą z oliwek. Grillować z obu stron. Przełożyć na talerze i polać zimnym sosem tatarskim Winiary.

Cielaczki z grilla z zimnym sosem tatarskim Winiary

Krok 4 z 4

Pomidora pokroić w kostkę wymieszać z natką. Pomidora skropić oliwą i doprawić do smaku. Podawać z grillowanymi cielaczkami i sosem tatarskim Winiary.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika