Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!

Przepisy na dania z cielęciną

Cielęcina jest łagodna w smaku, lekkostrawna i pożywna. Warto przygotować z niej pyszną pieczeń, aromatyczny gulasz albo delikatne rolady z kremowym sosem.

Przepisy 4
Cielaczki z grilla z zimnym sosem tatarskim Winiary

Cielaczki z grilla z zimnym sosem tatarskim Winiary

45
42 min Łatwy
Zrazy cielęce zawijane w sosie

Zrazy cielęce zawijane w sosie

75
58 min Łatwy
Pulpeciki dietetyczne

Pulpeciki dietetyczne

45
1 godz 20 min Łatwy
Roladki z cielęciny

Roladki z cielęciny

25
2 godz 37 min Łatwy

Pyszna duszona cielęcina 

Duszona cielęcina jest niezwykle miękka, delikatna i łagodna w smaku. Ze względu na lekkostrawność z powodzeniem mogą ją spożywać małe dzieci i osoby ze schorzeniami układu pokarmowego. Jeśli mamy dostęp do tego wyjątkowego mięsa, warto przygotować cielęcinę duszoną z kawałkami jabłek i suszonym majerankiem. Pyszne kotleciki zaskoczą domowników nie tylko niecodziennym zestawieniem ze słodkimi owocami, lecz także wyjątkowym smakiem. Podczas duszenia powstaje gęsty aromatyczny sos, dlatego danie świetnie się łączy z purée ziemniaczanym oraz lekko kwaskowatą surówką. 

Apetyczne rolady cielęce 

Cienkie plastry mięsa cielęcego doskonale nadają się do przygotowania wykwintnych zrazów, wypełnionych kawałkami pieczarek, usmażonych z cebulką. Jest to świetna propozycja na obiad dla całej rodziny, zwłaszcza gdy zrazy zostaną podane z kaszą gryczaną lub jęczmienną, polaną pysznym gęstym sosem pieczeniowym. Zrazy cielęce doskonale smakują również z innym farszem. Z tym delikatnym mięsem świetnie komponują się suszone owoce (śliwki, jabłka, morele), papryka, kiszone ogórki, a nawet plasterki sera korycińskiego. 

Smaczne połączenie z wieprzowiną 

Pysznym daniem, które pokochają zarówno dorośli, jak i najmłodsi domownicy, są niewielkie roladki z cielęciny oraz cienko pokrojonego wędzonego boczku. Po krótkim obsmażeniu, a następnie duszeniu w bulionie roladki stają się chrupkie i jednocześnie miękkie w środku. Plastry boczku, otulające delikatne cielęce mięso, nadają potrawie apetycznego aromatu wędzonki, a różne dodatki – jak cebula, sok z cytryny czy pieprz – podkreślają smak całej potrawy. Roladki podane z ziemniaczkami i kiszonymi ogórkami szybko staną się jedną z ulubionych potraw. 

Pulpeciki na różne sposoby 

Mielona cielęcina to idealny składnik lekkich, dietetycznych pulpetów, które dosłownie rozpływają się w ustach. Aby nabrały bardziej wyrazistego smaku, warto je po krótkim smażeniu poddusić w dobrze doprawionym bulionie. Niewielkie mięsne kuleczki doskonale smakują z gęstym sosem pomidorowym i szczyptą ostrej papryki lub świeżymi ziołami (bazylia, tymianek). Warto również wypróbować przepisy na pulpety w aromatycznym sosie koperkowym, gęstym śmietanowym lub pikantnym – na bazie tartego chrzanu. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu