Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zrazy cielęce zawijane w sosie
75 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
75 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
45.8g / 66%
Węglowodany
3.8g / 5%
Tłuszcze
8.6g / 29%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Zrazy cielęce zawijane w sosie

+

Zrazy cielęce zawijane w sosie

Wróć

Zrazy cielęce zawijane w sosie

(0)
58min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest danusia19671

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 4 servings

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
80  dag
Cielęcina bez kości
25  dag
Pieczarki
trochę
Sól
1  opakowanie
Sos Pieczeniowy Ciemny WINIARY
1  dag
Olej
5  dag
Cebula
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
45.85 g
Węglowodany
3.79 g
Tłuszcze
8.6 g
Wartość energetyczna
272.06 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zrazy cielęce to świetna propozycja na obiad dla całej rodziny. Podawane z kaszą gryczaną albo jęczmienną będą smakować wyśmienicie. Polane sosem zyskają jeszcze więcej, a rodzina nie będzie mogła oderwać się od talerza. Dodajmy pieczarki, a zrazy zyskają wyjątkowego smaku oraz delikatności. Pycha!

Przygotowanie

58 min
  • Krok 1

    5 min
    Mięso umyć, osączyć, pokroić na 4 porcje.
  • Krok 2

    5 min
    Każdy kawałek mięsa rozbić cienko na płaty.
  • Krok 3

    2 min
    Mięso oprószyć solą i pieprzem.
  • Krok 4

    3 min
    Pieczarki oczyścić opłukać, osączyć, pokroić na półplasterki.
  • Krok 5

    5 min
    Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
  • Krok 6

    5 min
    Pieczarki z cebulą, solą i pieprzem, udusić na tłuszczu, do odparowania sosu, ostudzić.
  • Krok 7

    5 min
    Na każdy płat mięsa nakładać pieczarki z cebulką, zwinąć ciasno w rulon, spiąć wykałaczkami.
  • Krok 8

    10 min
    Na patelni dobrze rozgrzać tłuszcz, osmażyć zrazy ze wszystkich stron na rumiano.
  • Krok 9

    2 min
    Zrazy przełożyć do rondla, podlać niewielką ilością wody, dusić na wolnym ogniu, pod przykryciem do miękkości.
  • Krok 10

    15 min
    Pod koniec duszenia, rozrobić sos pieczeniowy w 300 ml wody, dodać do zrazów, gotować jeszcze przez 15 minut.
  • Krok 11

    1 min
    Wyjąć wykałaczki, ułożyć zrazy na talerzu, polać sosem pieczeniowym. Podawać z kaszą gryczaną.
Zrazy cielęce zawijane w sosie

Krok 1 z 11

Mięso umyć, osączyć, pokroić na 4 porcje.

Zrazy cielęce zawijane w sosie

Krok 2 z 11

Każdy kawałek mięsa rozbić cienko na płaty.

Zrazy cielęce zawijane w sosie

Krok 3 z 11

Mięso oprószyć solą i pieprzem.

Zrazy cielęce zawijane w sosie

Krok 4 z 11

Pieczarki oczyścić opłukać, osączyć, pokroić na półplasterki.

Zrazy cielęce zawijane w sosie

Krok 5 z 11

Cebulę obrać, pokroić w kostkę.

Zrazy cielęce zawijane w sosie

Krok 6 z 11

Pieczarki z cebulą, solą i pieprzem, udusić na tłuszczu, do odparowania sosu, ostudzić.

Zrazy cielęce zawijane w sosie

Krok 7 z 11

Na każdy płat mięsa nakładać pieczarki z cebulką, zwinąć ciasno w rulon, spiąć wykałaczkami.

Zrazy cielęce zawijane w sosie

Krok 8 z 11

Na patelni dobrze rozgrzać tłuszcz, osmażyć zrazy ze wszystkich stron na rumiano.

Zrazy cielęce zawijane w sosie

Krok 9 z 11

Zrazy przełożyć do rondla, podlać niewielką ilością wody, dusić na wolnym ogniu, pod przykryciem do miękkości.

Zrazy cielęce zawijane w sosie

Krok 10 z 11

Pod koniec duszenia, rozrobić sos pieczeniowy w 300 ml wody, dodać do zrazów, gotować jeszcze przez 15 minut.

Zrazy cielęce zawijane w sosie

Krok 11 z 11

Wyjąć wykałaczki, ułożyć zrazy na talerzu, polać sosem pieczeniowym. Podawać z kaszą gryczaną.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Cielęcina
  • Danie główne
  • Grzyby
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Warzywa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sajgonki z mięsem mielonym

    Sajgonki z mięsem mielonym

    1 godz 20 min Łatwy
  • Kieszonki schabowe z serem i pieczarkami

    Kieszonki schabowe z serem i pieczarkami

    1 godz 15 min Łatwy
  • Królik duszony

    Królik duszony

    1 godz 18 min Łatwy
  • Leczo z cukinią i pieczarkami

    Leczo z cukinią i pieczarkami

    1 godz 2 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu