Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
50 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
50 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
26.3g / 28%
Węglowodany
10.1g / 11%
Tłuszcze
24.3g / 61%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Zrazy z indyka w sosie

+

Zrazy z indyka w sosie

Wróć

Zrazy z indyka w sosie

(0)
40min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kostka
Bulion grzybowy z borowikami WINIARY
400  g
Mięso mielone z indyka
1 
Jajko
1  Płaska łyżka
Bułka tarta
1  łyżka
Szczypiorek
400  g
Pieczarki
2  łyżek
Mąka pszenna
4  płaskich łyżek
Oliwa z oliwek
200  ml
Kwaśna śmietana
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
26.3 g
Węglowodany
10.07 g
Tłuszcze
24.3 g
Wartość energetyczna
356.29 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Delikatne zrazy z indyka w sosie będą pyszne i aromatyczne, gdy - prócz podsmażonych pieczarek - dodamy do nich Bulion grzybowy z borowikami WINIARY. Masę mięsną doprawiamy szczypiorkiem, dla zaostrzenia smaku. Gotowe zrazy podajemy z kaszą jęczmienną oraz mizerią lub dużą miską sałaty ze śmietaną ("jarzynkę" też możemy posypać świeżym siekanym szczypiorkiem).

Przygotowanie

40 min
  • Krok 1

    5 min
    Mięso połącz z jajkiem, bułką tartą i szczypiorkiem. Dopraw solą i pieprzem.
  • Krok 2

    5 min
    Pieczarki oczyść i pokrój w plastry.
  • Krok 3

    10 min
    Z masy mięsnej uformuj 4 płaskie zrazy, obtocz w mące i obsmaż na rozgrzanym oleju, zsuń na bok.
  • Krok 4

    5 min
    Dodaj pieczarki i podsmaż na dużym ogniu przez 5 minut.
  • Krok 5

    5 min
    Bulion grzybowy z borowikami WINIARY rozpuść w 0,5 szkl. gorącej wody, połącz ze śmietanką i podlej mięso.
  • Krok 6

    10 min
    Duś przez 10 minut na wolnym ogniu. Podaj z kaszą jęczmienną ugotowaną na sypko.
Zrazy z indyka w sosie

Krok 1 z 6

Mięso połącz z jajkiem, bułką tartą i szczypiorkiem. Dopraw solą i pieprzem.

Zrazy z indyka w sosie

Krok 2 z 6

Pieczarki oczyść i pokrój w plastry.

Zrazy z indyka w sosie

Krok 3 z 6

Z masy mięsnej uformuj 4 płaskie zrazy, obtocz w mące i obsmaż na rozgrzanym oleju, zsuń na bok.

Zrazy z indyka w sosie

Krok 4 z 6

Dodaj pieczarki i podsmaż na dużym ogniu przez 5 minut.

Zrazy z indyka w sosie

Krok 5 z 6

Bulion grzybowy z borowikami WINIARY rozpuść w 0,5 szkl. gorącej wody, połącz ze śmietanką i podlej mięso.

Zrazy z indyka w sosie

Krok 6 z 6

Duś przez 10 minut na wolnym ogniu. Podaj z kaszą jęczmienną ugotowaną na sypko.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Danie główne
  • Grzyby
  • Jajka
  • Obiad
  • Śmietana
  • Z jajkami
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Gołąbki bez zawijania

    1 godz 20 min Łatwy
  • Zrazy w sosie śmietanowo-pieczeniowym

    20 min Łatwy
  • Zrazy mielone w sosie

    56 min Łatwy
  • Zrazy z sosem pieczeniowym

    35 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu