Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zrazy z indyka w sosie

0
40 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

400 g
Mięso mielone z indyka
1 
Jajko
1 Płaska łyżka
Bułka tarta
1 łyżka
Szczypiorek
400 g
Pieczarki
2 łyżek
Mąka pszenna
4 płaskich łyżek
Oliwa z oliwek
200 ml
Kwaśna śmietana
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
24.3 g
Wartość energetyczna
356.29 kcal
Białko
26.3 g
Węglowodany
10.07 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

40 min
Krok 1
5 min
Mięso połącz z jajkiem, bułką tartą i szczypiorkiem. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 2
5 min
Pieczarki oczyść i pokrój w plastry.
Krok 3
10 min
Z masy mięsnej uformuj 4 płaskie zrazy, obtocz w mące i obsmaż na rozgrzanym oleju, zsuń na bok.
Krok 4
5 min
Dodaj pieczarki i podsmaż na dużym ogniu przez 5 minut.
Krok 5
5 min
Bulion grzybowy z borowikami WINIARY rozpuść w 0,5 szkl. gorącej wody, połącz ze śmietanką i podlej mięso.
Krok 6
10 min
Duś przez 10 minut na wolnym ogniu. Podaj z kaszą jęczmienną ugotowaną na sypko.
Zrazy z indyka w sosie

Krok 1 z 6

Mięso połącz z jajkiem, bułką tartą i szczypiorkiem. Dopraw solą i pieprzem.

Zrazy z indyka w sosie

Krok 2 z 6

Pieczarki oczyść i pokrój w plastry.

Zrazy z indyka w sosie

Krok 3 z 6

Z masy mięsnej uformuj 4 płaskie zrazy, obtocz w mące i obsmaż na rozgrzanym oleju, zsuń na bok.

Zrazy z indyka w sosie

Krok 4 z 6

Dodaj pieczarki i podsmaż na dużym ogniu przez 5 minut.

Zrazy z indyka w sosie

Krok 5 z 6

Bulion grzybowy z borowikami WINIARY rozpuść w 0,5 szkl. gorącej wody, połącz ze śmietanką i podlej mięso.

Zrazy z indyka w sosie

Krok 6 z 6

Duś przez 10 minut na wolnym ogniu. Podaj z kaszą jęczmienną ugotowaną na sypko.

Delikatne zrazy z indyka w sosie będą pyszne i aromatyczne, gdy - prócz podsmażonych pieczarek - dodamy do nich Bulion grzybowy z borowikami WINIARY. Masę mięsną doprawiamy szczypiorkiem, dla zaostrzenia smaku. Gotowe zrazy podajemy z kaszą jęczmienną oraz mizerią lub dużą miską sałaty ze śmietaną ("jarzynkę" też możemy posypać świeżym siekanym szczypiorkiem).
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika