Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zrazy z indyka w sosie

(0)
40min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

400  g
Mięso mielone z indyka
1 
Jajko
1  Płaska łyżka
Bułka tarta
1  łyżka
Szczypiorek
400  g
Pieczarki
2  łyżek
Mąka pszenna
4  płaskich łyżek
Oliwa z oliwek
200  ml
Kwaśna śmietana
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
26.3 g
Węglowodany
10.07 g
Tłuszcze
24.3 g
Wartość energetyczna
356.29 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

40 min
Krok 1
5 min
Mięso połącz z jajkiem, bułką tartą i szczypiorkiem. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 2
5 min
Pieczarki oczyść i pokrój w plastry.
Krok 3
10 min
Z masy mięsnej uformuj 4 płaskie zrazy, obtocz w mące i obsmaż na rozgrzanym oleju, zsuń na bok.
Krok 4
5 min
Dodaj pieczarki i podsmaż na dużym ogniu przez 5 minut.
Krok 5
5 min
Bulion grzybowy z borowikami WINIARY rozpuść w 0,5 szkl. gorącej wody, połącz ze śmietanką i podlej mięso.
Krok 6
10 min
Duś przez 10 minut na wolnym ogniu. Podaj z kaszą jęczmienną ugotowaną na sypko.
Zrazy z indyka w sosie

Krok 1 z 6

Mięso połącz z jajkiem, bułką tartą i szczypiorkiem. Dopraw solą i pieprzem.

Zrazy z indyka w sosie

Krok 2 z 6

Pieczarki oczyść i pokrój w plastry.

Zrazy z indyka w sosie

Krok 3 z 6

Z masy mięsnej uformuj 4 płaskie zrazy, obtocz w mące i obsmaż na rozgrzanym oleju, zsuń na bok.

Zrazy z indyka w sosie

Krok 4 z 6

Dodaj pieczarki i podsmaż na dużym ogniu przez 5 minut.

Zrazy z indyka w sosie

Krok 5 z 6

Bulion grzybowy z borowikami WINIARY rozpuść w 0,5 szkl. gorącej wody, połącz ze śmietanką i podlej mięso.

Zrazy z indyka w sosie

Krok 6 z 6

Duś przez 10 minut na wolnym ogniu. Podaj z kaszą jęczmienną ugotowaną na sypko.

Delikatne zrazy z indyka w sosie będą pyszne i aromatyczne, gdy - prócz podsmażonych pieczarek - dodamy do nich Bulion grzybowy z borowikami WINIARY. Masę mięsną doprawiamy szczypiorkiem, dla zaostrzenia smaku. Gotowe zrazy podajemy z kaszą jęczmienną oraz mizerią lub dużą miską sałaty ze śmietaną ("jarzynkę" też możemy posypać świeżym siekanym szczypiorkiem).
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

50 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
50 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
26.3g / 28%
Węglowodany
10.1g / 11%
Tłuszcze
24.3g / 61%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika