Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zrazy z kaszy jęczmiennej

0
46 min
Łatwy

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

200 g
Kasza jęczmienna perłowa
3 
Jajko
3 łyżek
Mąka
1 
Cebula
2 łyżek
Masło
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
2 łyżek
Pietruszka
1 trochę
Olej
1 dag
Bułka tarta

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
9.24 g
Wartość energetyczna
283.16 kcal
Tłuszcze
10.7 g
Węglowodany
38.96 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

46 min
Krok 1
20 min
Kaszę ugotować lub prawie rozgotować w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej i dokładnie wystudzić.
Krok 2
5 min
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle.
Krok 3
20 min
Do zimnej kaszy dodać cebulę, jajka, mąkę, około 2 łyżek posiekanej zielonej pietruszki oraz doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać i uformować kotleciki. Obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na złoty kolor.
Krok 4
1 min
Podawać gorące prosto z patelni polane sosem, najlepiej z pieczarkowym lub grzybowym, ja podałam z sosem z mrożonych leśnych grzybów.
Zrazy z kaszy jęczmiennej

Krok 1 z 4

Kaszę ugotować lub prawie rozgotować w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej i dokładnie wystudzić.

Zrazy z kaszy jęczmiennej

Krok 2 z 4

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle.

Zrazy z kaszy jęczmiennej

Krok 3 z 4

Do zimnej kaszy dodać cebulę, jajka, mąkę, około 2 łyżek posiekanej zielonej pietruszki oraz doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać i uformować kotleciki. Obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na złoty kolor.

Zrazy z kaszy jęczmiennej

Krok 4 z 4

Podawać gorące prosto z patelni polane sosem, najlepiej z pieczarkowym lub grzybowym, ja podałam z sosem z mrożonych leśnych grzybów.

Zrazy są tradycyjnym daniem kuchni staropolskiej. Mogą być one przygotowane z różnych rodzajów mięsa, jednak w dzisiejszej odsłonie poznasz zrazy bezmięsne. Bazują one na Rosole drobiowym WINIARY, jajkach, mące i warzywach. Zobacz, jak podawać apetyczne zrazy z kaszy jęczmiennej.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika