Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zrazy z kaszy jęczmiennej

0
46min
Łatwy

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

200 g
Kasza jęczmienna perłowa
3 
Jajko
3 łyżek
Mąka
1 
Cebula
2 łyżek
Masło
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
2 łyżek
Pietruszka
1 trochę
Olej
1 dag
Bułka tarta

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
9.06 g
Węglowodany
38.6 g
Tłuszcze
10.22 g
Wartość energetyczna
277.16 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

46 min
Krok 1
20 min
Kaszę ugotować lub prawie rozgotować w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej i dokładnie wystudzić.
Krok 2
5 min
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle.
Krok 3
20 min
Do zimnej kaszy dodać cebulę, jajka, mąkę, około 2 łyżek posiekanej zielonej pietruszki oraz doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać i uformować kotleciki. Obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na złoty kolor.
Krok 4
1 min
Podawać gorące prosto z patelni polane sosem, najlepiej z pieczarkowym lub grzybowym, ja podałam z sosem z mrożonych leśnych grzybów.
Zrazy z kaszy jęczmiennej

Krok 1 z 4

Kaszę ugotować lub prawie rozgotować w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej i dokładnie wystudzić.

Zrazy z kaszy jęczmiennej

Krok 2 z 4

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle.

Zrazy z kaszy jęczmiennej

Krok 3 z 4

Do zimnej kaszy dodać cebulę, jajka, mąkę, około 2 łyżek posiekanej zielonej pietruszki oraz doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać i uformować kotleciki. Obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na złoty kolor.

Zrazy z kaszy jęczmiennej

Krok 4 z 4

Podawać gorące prosto z patelni polane sosem, najlepiej z pieczarkowym lub grzybowym, ja podałam z sosem z mrożonych leśnych grzybów.

Zrazy są tradycyjnym daniem kuchni staropolskiej. Mogą być one przygotowane z różnych rodzajów mięsa, jednak w dzisiejszej odsłonie poznasz zrazy bezmięsne. Bazują one na Rosole drobiowym WINIARY, jajkach, mące i warzywach. Zobacz, jak podawać apetyczne zrazy z kaszy jęczmiennej.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

55 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
55 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

A balanced menu provides a wealth of products from various food groups and key nutrients.

MyMenu IQ ™ generates a nutritional score based on the energy value and nutrients in the menu and their contribution to achieving nutritional recommendations based on a 2,000 kcal daily diet for the average adult.

MyMenu IQ ™ will help you create a balanced menu on a scale from 0 to 100, with particular emphasis on the main meal.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
9.1g / 12%
Węglowodany
38.6g / 54%
Tłuszcze
10.2g / 33%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika