Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zrazy wołowe z ogórkiem kiszonym

0
35 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

800 g
Wołowina
2 
Ogórek kiszony
160 g
Boczek
8 łyżeczek
Musztarda
1 szczypta
Pieprz czarny
10 g
Mąka pszenna pełnoziarnista
5 
Grzyby shiitake suszone
0.5 łyżeczka
Pieprz cayenne
1 trochę
Sól
2 
Cebula
1 trochę
Oliwa z oliwek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
9.75 g
Tłuszcze
47.43 g
Białko
47.92 g
Wartość energetyczna
655.15 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

35 min
Krok 1
10 min
Wołowinę umyj, osusz. Jeśli trzeba - plastry delikatnie rozklep. Ogórka pokrój na ćwiartki, kawałek cebuli pokrój w piórka do roladek, resztę posiekaj. Kostkę wołową rozpuść w 500 ml wrzącej wody.
Krok 2
10 min
Każdy plaster mięsa posmaruj łyżeczką musztardy, oprósz pieprzem, ułóż na nim kawałek ogórka i boczku oraz kilka piórek cebuli, a następnie ciasno zawiń w roladkę. Zepnij wykałaczkami. Oprósz mąką.
Krok 3
10 min
Na patelni rozgrzej olej. Obsmaż roladki z każdej strony na dużym ogniu, dodaj posiekaną cebulę i smaż jeszcze chwilę. Zalej wywarem z kostki wołowej, dodaj grzybki i duś na patelni pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Na koniec dopraw do smaku pieprzem, ostrą papryką, ewentualnie solą.
Krok 4
5 min
Sos dusi się długo, dlatego raczej nie trzeba go zagęszczać, jeśli jednak będzie za rzadki, rozpuść łyżkę mąki w zimnej wodzie, dodaj odrobinę gorącego sosu i wlej całość na patelnię.
Zrazy wołowe z ogórkiem kiszonym

Krok 1 z 4

Wołowinę umyj, osusz. Jeśli trzeba - plastry delikatnie rozklep. Ogórka pokrój na ćwiartki, kawałek cebuli pokrój w piórka do roladek, resztę posiekaj. Kostkę wołową rozpuść w 500 ml wrzącej wody.

Zrazy wołowe z ogórkiem kiszonym

Krok 2 z 4

Każdy plaster mięsa posmaruj łyżeczką musztardy, oprósz pieprzem, ułóż na nim kawałek ogórka i boczku oraz kilka piórek cebuli, a następnie ciasno zawiń w roladkę. Zepnij wykałaczkami. Oprósz mąką.

Zrazy wołowe z ogórkiem kiszonym

Krok 3 z 4

Na patelni rozgrzej olej. Obsmaż roladki z każdej strony na dużym ogniu, dodaj posiekaną cebulę i smaż jeszcze chwilę. Zalej wywarem z kostki wołowej, dodaj grzybki i duś na patelni pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Na koniec dopraw do smaku pieprzem, ostrą papryką, ewentualnie solą.

Zrazy wołowe z ogórkiem kiszonym

Krok 4 z 4

Sos dusi się długo, dlatego raczej nie trzeba go zagęszczać, jeśli jednak będzie za rzadki, rozpuść łyżkę mąki w zimnej wodzie, dodaj odrobinę gorącego sosu i wlej całość na patelnię.

Zrazy wołowe to doskonały pomysł na smaczny i sycący obiad. Idealnie sprawdzi się, kiedy masz zaplanowaną wizytę gości lub, kiedy po prostu chciałabyś ugotować swoim domownikom coś pysznego. Sprawdź nasz przepis na zrazy wołowe!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika