Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zrazy wołowe z ogórkiem kiszonym

0
35min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest 1000smakow

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

800 g
Wołowina
2 
Ogórek kiszony
160 g
Boczek
8 łyżeczek
Musztarda
1 szczypta
Pieprz czarny
10 g
Mąka pszenna pełnoziarnista
5 
Grzyby shiitake suszone
0.5 łyżeczka
Pieprz cayenne
1 trochę
Sól
2 
Cebula
1 trochę
Oliwa z oliwek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
47.92 g
Węglowodany
9.75 g
Tłuszcze
47.43 g
Wartość energetyczna
655.15 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

35 min
Krok 1
10 min
Wołowinę umyj, osusz. Jeśli trzeba - plastry delikatnie rozklep. Ogórka pokrój na ćwiartki, kawałek cebuli pokrój w piórka do roladek, resztę posiekaj. Kostkę wołową rozpuść w 500 ml wrzącej wody.
Krok 2
10 min
Każdy plaster mięsa posmaruj łyżeczką musztardy, oprósz pieprzem, ułóż na nim kawałek ogórka i boczku oraz kilka piórek cebuli, a następnie ciasno zawiń w roladkę. Zepnij wykałaczkami. Oprósz mąką.
Krok 3
10 min
Na patelni rozgrzej olej. Obsmaż roladki z każdej strony na dużym ogniu, dodaj posiekaną cebulę i smaż jeszcze chwilę. Zalej wywarem z kostki wołowej, dodaj grzybki i duś na patelni pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Na koniec dopraw do smaku pieprzem, ostrą papryką, ewentualnie solą.
Krok 4
5 min
Sos dusi się długo, dlatego raczej nie trzeba go zagęszczać, jeśli jednak będzie za rzadki, rozpuść łyżkę mąki w zimnej wodzie, dodaj odrobinę gorącego sosu i wlej całość na patelnię.
Zrazy wołowe z ogórkiem kiszonym

Krok 1 z 4

Wołowinę umyj, osusz. Jeśli trzeba - plastry delikatnie rozklep. Ogórka pokrój na ćwiartki, kawałek cebuli pokrój w piórka do roladek, resztę posiekaj. Kostkę wołową rozpuść w 500 ml wrzącej wody.

Zrazy wołowe z ogórkiem kiszonym

Krok 2 z 4

Każdy plaster mięsa posmaruj łyżeczką musztardy, oprósz pieprzem, ułóż na nim kawałek ogórka i boczku oraz kilka piórek cebuli, a następnie ciasno zawiń w roladkę. Zepnij wykałaczkami. Oprósz mąką.

Zrazy wołowe z ogórkiem kiszonym

Krok 3 z 4

Na patelni rozgrzej olej. Obsmaż roladki z każdej strony na dużym ogniu, dodaj posiekaną cebulę i smaż jeszcze chwilę. Zalej wywarem z kostki wołowej, dodaj grzybki i duś na patelni pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Na koniec dopraw do smaku pieprzem, ostrą papryką, ewentualnie solą.

Zrazy wołowe z ogórkiem kiszonym

Krok 4 z 4

Sos dusi się długo, dlatego raczej nie trzeba go zagęszczać, jeśli jednak będzie za rzadki, rozpuść łyżkę mąki w zimnej wodzie, dodaj odrobinę gorącego sosu i wlej całość na patelnię.

Zrazy wołowe to doskonały pomysł na smaczny i sycący obiad. Idealnie sprawdzi się, kiedy masz zaplanowaną wizytę gości lub, kiedy po prostu chciałabyś ugotować swoim domownikom coś pysznego. Sprawdź nasz przepis na zrazy wołowe!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

40 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
40 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie nie jest właściwie zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Danie dodatkowe
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
47.9g / 29%
Węglowodany
9.8g / 5%
Tłuszcze
47.4g / 65%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 1

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
K Kaja
.

Na pewno pyszne. Zrobiłam takie roladki wołowe. Pycha:)

MKS Expert
.
Expert

Super, zapraszamy kolejnym razem. :-)

Pokaż więcej komentarzy