Zrazy
2 godz 55 min
Łatwy
1
opakowanie
1
kostka
trochę
Wołowina
6
plastrów
Chleb żytni
4
Ogórek kiszony
6
plastrów
Słonina
6
łyżeczek
Musztarda miodowa
trochę
Masło
trochę
Olej
trochę
Sól
trochę
Pieprz
.
Wartości odżywcze
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
175 min
Krok 1
15 min
Rozbij płaty wołowiny przez folię spożywczą na około 2-3 mm grubości. Każdy płat posmaruj musztardą i minimalnie posól i popieprz.
Krok 2
5 min
Pokrój ogórki w słupki.
Krok 3
10 min
Na płat mięsa połóż słupek skórki chlebowej, plasterek słoniny i ogórek. Zawiń zrazy, pamiętając o bokach.
Krok 4
5 min
Owiń zrazy bawełnianą nitką, aby się nie rozpadły podczas duszenia.
Krok 5
5 min
Rozgrzej olej z łyżką masła.
Krok 6
10 min
Obtocz zrazy w mące i ułóż na patelni. Zrumień z każdej strony. Podlej rosołem do dwóch trzecich wysokości roladek.
Krok 7
120 min
Duś pod pokrywką przez dwie godziny.
Krok 8
5 min
Podawaj z Sosem pieczeniowym Na Każdy Dzień Winiary. Udekoruj pokrojoną natką pietruszki.
Zrazy wołowe to jedno z tych dań, które jest głęboko zakorzenione w polskiej tradycji kulinarnej. Zrazy, czyli „plastry mięsa”, są potrawą, do której używa się różnego rodzaju mięs z dodatkiem kiszonych ogórków, smalcu i świeżego pieczywa. Ten tradycyjny przepis na zrazy wołowe uświetni niedzielny obiad, ale sprawdzi się też na specjalne okazje.
Dodatek Sosu pieczeniowego ciemnego Na każdy Dzień WINIARY sprawi, że mięso będzie rozpływać się w ustach i na pewno nie skończy się na jednej porcji. Jeśli lubisz dania z mięsa, koniecznie wypróbuj tę propozycję. Płaty wołowiny rozbij cienko. Każdy z nich posmaruj musztardą i posyp odrobiną soli i pieprzu.
Pokrojone w słupki ogórki układaj na płatach mięsa razem ze skórką chlebową i plasterkami słoniny. Zawijaj zrazy, pamiętaj też o bokach. Zawiń je bawełnianą nitką – to je zabezpieczy na czas duszenia. Rozgrzej olej i łyżkę masła. Każdy zraz obtocz w mące i ułóż na patelni. Zarumień z każdej strony, a na koniec podlej rosołem.
Duś je pod przykryciem przez około 2 godziny. Zrazy z wołowiny najlepiej smakują polane sosem pieczeniowym, który podkreśla tradycyjny charakter i smak tego mięsa. Przed podaniem udekoruj je posiekaną świeżą natką pietruszki. Doskonale smakują z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami bądź podane ze świeżym pieczywem.
Dodatek Sosu pieczeniowego ciemnego Na każdy Dzień WINIARY sprawi, że mięso będzie rozpływać się w ustach i na pewno nie skończy się na jednej porcji. Jeśli lubisz dania z mięsa, koniecznie wypróbuj tę propozycję. Płaty wołowiny rozbij cienko. Każdy z nich posmaruj musztardą i posyp odrobiną soli i pieprzu.
Pokrojone w słupki ogórki układaj na płatach mięsa razem ze skórką chlebową i plasterkami słoniny. Zawijaj zrazy, pamiętaj też o bokach. Zawiń je bawełnianą nitką – to je zabezpieczy na czas duszenia. Rozgrzej olej i łyżkę masła. Każdy zraz obtocz w mące i ułóż na patelni. Zarumień z każdej strony, a na koniec podlej rosołem.
Duś je pod przykryciem przez około 2 godziny. Zrazy z wołowiny najlepiej smakują polane sosem pieczeniowym, który podkreśla tradycyjny charakter i smak tego mięsa. Przed podaniem udekoruj je posiekaną świeżą natką pietruszki. Doskonale smakują z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami bądź podane ze świeżym pieczywem.
Komentarze 0