35 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
35 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
21.7g / 30%
Węglowodany
16.5g / 22%
Tłuszcze
15.6g / 47%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Zrazy

(0)
2 godz 55 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500  g
Wołowina
6  plastrów
Chleb razowy
4 
Ogórek kiszony
6  plastrów
Słonina
60  g
Musztarda miodowa
trochę
Masło
trochę
Olej
trochę
Pieprz i sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
21.67 g
Węglowodany
16.53 g
Tłuszcze
15.56 g
Wartość energetyczna
301.54 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zrazy wołowe to jedno z tych dań, które jest głęboko zakorzenione w polskiej tradycji kulinarnej. Zrazy, czyli „plastry mięsa”, są potrawą, do której używa się różnego rodzaju mięs z dodatkiem kiszonych ogórków, smalcu i świeżego pieczywa. Ten tradycyjny przepis na zrazy wołowe uświetni niedzielny obiad, ale sprawdzi się też na specjalne okazje.




Dodatek Sosu pieczeniowego ciemnego Na każdy Dzień WINIARY sprawi, że mięso będzie rozpływać się w ustach i na pewno nie skończy się na jednej porcji. Jeśli lubisz dania z mięsa, koniecznie wypróbuj tę propozycję. Płaty wołowiny rozbij cienko. Każdy z nich posmaruj musztardą i posyp odrobiną soli i pieprzu.




Pokrojone w słupki ogórki układaj na płatach mięsa razem ze skórką chlebową i plasterkami słoniny. Zawijaj zrazy, pamiętaj też o bokach. Zawiń je bawełnianą nitką – to je zabezpieczy na czas duszenia. Rozgrzej olej i łyżkę masła. Każdy zraz obtocz w mące i ułóż na patelni. Zarumień z każdej strony, a na koniec podlej rosołem.




Duś je pod przykryciem przez około 2 godziny. Zrazy z wołowiny najlepiej smakują polane sosem pieczeniowym, który podkreśla tradycyjny charakter i smak tego mięsa. Przed podaniem udekoruj je posiekaną świeżą natką pietruszki. Doskonale smakują z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami bądź podane ze świeżym pieczywem.
Gotujmy

Przygotowanie

175 min
Krok 1
15 min
Rozbij płaty wołowiny przez folię spożywczą na około 2-3 mm grubości. Każdy płat posmaruj musztardą i minimalnie posól i popieprz.
Krok 2
5 min
Pokrój ogórki w słupki.
Krok 3
10 min
Na płat mięsa połóż słupek skórki chlebowej, plasterek słoniny i ogórek. Zawiń zrazy, pamiętając o bokach.
Krok 4
5 min
Owiń zrazy bawełnianą nitką, aby się nie rozpadły podczas duszenia.
Krok 5
5 min
Rozgrzej olej z łyżką masła.
Krok 6
10 min
Obtocz zrazy w mące i ułóż na patelni. Zrumień z każdej strony. Podlej rosołem do dwóch trzecich wysokości roladek.
Krok 7
120 min
Duś pod pokrywką przez dwie godziny.
Krok 8
5 min
Podawaj z Sosem pieczeniowym Na Każdy Dzień Winiary. Udekoruj pokrojoną natką pietruszki.
Zrazy

Krok 1 z 8

Rozbij płaty wołowiny przez folię spożywczą na około 2-3 mm grubości. Każdy płat posmaruj musztardą i minimalnie posól i popieprz.

Zrazy

Krok 2 z 8

Pokrój ogórki w słupki.

Zrazy

Krok 3 z 8

Na płat mięsa połóż słupek skórki chlebowej, plasterek słoniny i ogórek. Zawiń zrazy, pamiętając o bokach.

Zrazy

Krok 4 z 8

Owiń zrazy bawełnianą nitką, aby się nie rozpadły podczas duszenia.

Zrazy

Krok 5 z 8

Rozgrzej olej z łyżką masła.

Zrazy

Krok 6 z 8

Obtocz zrazy w mące i ułóż na patelni. Zrumień z każdej strony. Podlej rosołem do dwóch trzecich wysokości roladek.

Zrazy

Krok 7 z 8

Duś pod pokrywką przez dwie godziny.

Zrazy

Krok 8 z 8

Podawaj z Sosem pieczeniowym Na Każdy Dzień Winiary. Udekoruj pokrojoną natką pietruszki.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika