Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zrazy

0
175 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 trochę
Wołowina
6 plastrów
Chleb żytni
4 
Ogórek kiszony
6 plastrów
Słonina
6 łyżeczek
Musztarda miodowa
1 trochę
Masło
1 trochę
Olej
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

175 min
Krok 1
15 min
Rozbij płaty wołowiny przez folię spożywczą na około 2-3 mm grubości. Każdy płat posmaruj musztardą i minimalnie posól i popieprz.
Krok 2
5 min
Pokrój ogórki w słupki.
Krok 3
10 min
Na płat mięsa połóż słupek skórki chlebowej, plasterek słoniny i ogórek. Zawiń zrazy, pamiętając o bokach.
Krok 4
5 min
Owiń zrazy bawełnianą nitką, aby się nie rozpadły podczas duszenia.
Krok 5
5 min
Rozgrzej olej z łyżką masła.
Krok 6
10 min
Obtocz zrazy w mące i ułóż na patelni. Zrumień z każdej strony. Podlej rosołem do dwóch trzecich wysokości roladek.
Krok 7
120 min
Duś pod pokrywką przez dwie godziny.
Krok 8
5 min
Podawaj z Sosem pieczeniowym Na Każdy Dzień Winiary. Udekoruj pokrojoną natką pietruszki.
Zrazy

Krok 1 z 8

Rozbij płaty wołowiny przez folię spożywczą na około 2-3 mm grubości. Każdy płat posmaruj musztardą i minimalnie posól i popieprz.

Zrazy

Krok 2 z 8

Pokrój ogórki w słupki.

Zrazy

Krok 3 z 8

Na płat mięsa połóż słupek skórki chlebowej, plasterek słoniny i ogórek. Zawiń zrazy, pamiętając o bokach.

Zrazy

Krok 4 z 8

Owiń zrazy bawełnianą nitką, aby się nie rozpadły podczas duszenia.

Zrazy

Krok 5 z 8

Rozgrzej olej z łyżką masła.

Zrazy

Krok 6 z 8

Obtocz zrazy w mące i ułóż na patelni. Zrumień z każdej strony. Podlej rosołem do dwóch trzecich wysokości roladek.

Zrazy

Krok 7 z 8

Duś pod pokrywką przez dwie godziny.

Zrazy

Krok 8 z 8

Podawaj z Sosem pieczeniowym Na Każdy Dzień Winiary. Udekoruj pokrojoną natką pietruszki.

Zrazy wołowe to jedno z tych dań, które jest głęboko zakorzenione w polskiej tradycji kulinarnej. Zrazy, czyli „plastry mięsa”, są potrawą, do której używa się różnego rodzaju mięs z dodatkiem kiszonych ogórków, smalcu i świeżego pieczywa. Ten tradycyjny przepis na zrazy wołowe uświetni niedzielny obiad, ale sprawdzi się też na specjalne okazje.




Dodatek Sosu pieczeniowego ciemnego Na każdy Dzień WINIARY sprawi, że mięso będzie rozpływać się w ustach i na pewno nie skończy się na jednej porcji. Jeśli lubisz dania z mięsa, koniecznie wypróbuj tę propozycję. Płaty wołowiny rozbij cienko. Każdy z nich posmaruj musztardą i posyp odrobiną soli i pieprzu.




Pokrojone w słupki ogórki układaj na płatach mięsa razem ze skórką chlebową i plasterkami słoniny. Zawijaj zrazy, pamiętaj też o bokach. Zawiń je bawełnianą nitką – to je zabezpieczy na czas duszenia. Rozgrzej olej i łyżkę masła. Każdy zraz obtocz w mące i ułóż na patelni. Zarumień z każdej strony, a na koniec podlej rosołem.




Duś je pod przykryciem przez około 2 godziny. Zrazy z wołowiny najlepiej smakują polane sosem pieczeniowym, który podkreśla tradycyjny charakter i smak tego mięsa. Przed podaniem udekoruj je posiekaną świeżą natką pietruszki. Doskonale smakują z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami bądź podane ze świeżym pieczywem.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika