Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zrazy z karkówki

0
50 min
Łatwy

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 kg
Karkówka
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
2 
Cebula
20 dag
Pieczarki
1 pęczek
Pietruszka
1 trochę
Sałata
2 łyżek
Bułka tarta
1 trochę
Musztarda
2 
Jajko
0.5 szklanka
Mąka
1 trochę
Oliwa z oliwek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
7.58 g
Białko
22.12 g
Węglowodany
8.46 g
Wartość energetyczna
192.8 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

50 min
Krok 1
5 min
Karkówkę pokroić na płaty i cienko rozbić. Posolić i popieprzyć. Każdy płat posmarować 1 łyżeczką musztardy.
Krok 2
15 min
Przygotować farsz. Obrane cebule drobno posiekać, przesmażyć na oliwie z oliwek. Dodać drobno posiekane pieczarki. Przyprawić solą, pieprzem, dodać drobno posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać, podsmażyć. Na koniec posypać bułką tartą. Farsz ułożyć na filecie. Na wierzch ułożyć liść sałaty.
Krok 3
5 min
Zawinąć i spiąć wykałaczką. Obtoczyć w mące i w jajku.
Krok 4
10 min
Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni na małym ogniu.
Krok 5
15 min
Przełożyć na blachę i zapiec w piekarniku.
Zrazy z karkówki

Krok 1 z 5

Karkówkę pokroić na płaty i cienko rozbić. Posolić i popieprzyć. Każdy płat posmarować 1 łyżeczką musztardy.

Zrazy z karkówki

Krok 2 z 5

Przygotować farsz. Obrane cebule drobno posiekać, przesmażyć na oliwie z oliwek. Dodać drobno posiekane pieczarki. Przyprawić solą, pieprzem, dodać drobno posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać, podsmażyć. Na koniec posypać bułką tartą. Farsz ułożyć na filecie. Na wierzch ułożyć liść sałaty.

Zrazy z karkówki

Krok 3 z 5

Zawinąć i spiąć wykałaczką. Obtoczyć w mące i w jajku.

Zrazy z karkówki

Krok 4 z 5

Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni na małym ogniu.

Zrazy z karkówki

Krok 5 z 5

Przełożyć na blachę i zapiec w piekarniku.

Zrazy z karkówki to nasz pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Soczyste mięso zadowoli każdego z domowników do tego stopnia, że na pewno poproszą o dokładkę. Przepis na zrazy z karkówki nie jest trudny, a spędzony w kuchni czas możemy dzielić z rodziną – wspólnie przygotowany posiłek smakuje jeszcze lepiej!

Jak zrobić zrazy z karkówki ? Pokrój mięso na plastry i rozbij. Oprósz solą i pieprzem oraz posmaruj łyżeczką musztardy każdy z plastrów.

Następnie przygotuj farsz do zrazów z karkówki : obierz i drobno pokrój cebulę, zeszklij na oliwie, dodaj drobno posiekane pieczarki. Dopraw farsz solą, pieprzem i natką pietruszki. Wymieszaj dokładnie całość i podsmaż. Pod koniec smażenia dodaj bułkę tartą. Wyłóż farsz na przygotowane plastry mięsa, a na wierzchu każdego połóż liść sałaty.

Zawiń zrazy z karkówki i zepnij je wykałaczką. Obtocz każdy w mące i jajku. Smaż je przez chwilę na rozgrzanej patelni, aż wierzch się zrumieni. Następnie przełóż na blachę i wstaw do piekarnika.

Zrazy z karkówki to doskonała propozycja na obiad. Idealnie komponują się z ziemniakami – zarówno tradycyjnym puree, jak i podsmażanymi łódkami czy frytkami. Warto podać do nich odświeżającą surówkę, sałatkę ze świeżych warzyw lub gotowaną kapustę.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika