Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zrazy z karkówki

(0)
50min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Martaa1986
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  kg
Karkówka
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
2 
Cebula
20  dag
Pieczarki
1  pęczek
Pietruszka
trochę
Sałata
2  łyżek
Bułka tarta
trochę
Musztarda
2 
Jajko
0.5  szklanka
Mąka
trochę
Oliwa z oliwek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
22.12 g
Węglowodany
8.46 g
Tłuszcze
7.58 g
Wartość energetyczna
192.8 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

50 min
Krok 1
5 min
Karkówkę pokroić na płaty i cienko rozbić. Posolić i popieprzyć. Każdy płat posmarować 1 łyżeczką musztardy.
Krok 2
15 min
Przygotować farsz. Obrane cebule drobno posiekać, przesmażyć na oliwie z oliwek. Dodać drobno posiekane pieczarki. Przyprawić solą, pieprzem, dodać drobno posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać, podsmażyć. Na koniec posypać bułką tartą. Farsz ułożyć na filecie. Na wierzch ułożyć liść sałaty.
Krok 3
5 min
Zawinąć i spiąć wykałaczką. Obtoczyć w mące i w jajku.
Krok 4
10 min
Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni na małym ogniu.
Krok 5
15 min
Przełożyć na blachę i zapiec w piekarniku.
Zrazy z karkówki

Krok 1 z 5

Karkówkę pokroić na płaty i cienko rozbić. Posolić i popieprzyć. Każdy płat posmarować 1 łyżeczką musztardy.

Zrazy z karkówki

Krok 2 z 5

Przygotować farsz. Obrane cebule drobno posiekać, przesmażyć na oliwie z oliwek. Dodać drobno posiekane pieczarki. Przyprawić solą, pieprzem, dodać drobno posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać, podsmażyć. Na koniec posypać bułką tartą. Farsz ułożyć na filecie. Na wierzch ułożyć liść sałaty.

Zrazy z karkówki

Krok 3 z 5

Zawinąć i spiąć wykałaczką. Obtoczyć w mące i w jajku.

Zrazy z karkówki

Krok 4 z 5

Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni na małym ogniu.

Zrazy z karkówki

Krok 5 z 5

Przełożyć na blachę i zapiec w piekarniku.

Zrazy z karkówki to nasz pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Soczyste mięso zadowoli każdego z domowników do tego stopnia, że na pewno poproszą o dokładkę. Przepis na zrazy z karkówki nie jest trudny, a spędzony w kuchni czas możemy dzielić z rodziną – wspólnie przygotowany posiłek smakuje jeszcze lepiej!

Jak zrobić zrazy z karkówki ? Pokrój mięso na plastry i rozbij. Oprósz solą i pieprzem oraz posmaruj łyżeczką musztardy każdy z plastrów.

Następnie przygotuj farsz do zrazów z karkówki : obierz i drobno pokrój cebulę, zeszklij na oliwie, dodaj drobno posiekane pieczarki. Dopraw farsz solą, pieprzem i natką pietruszki. Wymieszaj dokładnie całość i podsmaż. Pod koniec smażenia dodaj bułkę tartą. Wyłóż farsz na przygotowane plastry mięsa, a na wierzchu każdego połóż liść sałaty.

Zawiń zrazy z karkówki i zepnij je wykałaczką. Obtocz każdy w mące i jajku. Smaż je przez chwilę na rozgrzanej patelni, aż wierzch się zrumieni. Następnie przełóż na blachę i wstaw do piekarnika.

Zrazy z karkówki to doskonała propozycja na obiad. Idealnie komponują się z ziemniakami – zarówno tradycyjnym puree, jak i podsmażanymi łódkami czy frytkami. Warto podać do nich odświeżającą surówkę, sałatkę ze świeżych warzyw lub gotowaną kapustę.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

85 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
85 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
22.1g / 46%
Węglowodany
8.5g / 18%
Tłuszcze
7.6g / 35%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha