Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zrazy mielone w sosie

(0)
56min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

400  g
Chude mięso mielone
1 
Jajko
1  łyżka
Bułka tarta
2  łyżek
Szczypiorek
2  łyżek
Mąka pszenna
4  łyżek
Olej
200  ml
Śmietana 12%
400  g
Pieczarki
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
27.36 g
Węglowodany
12.11 g
Tłuszcze
26.15 g
Wartość energetyczna
384.52 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

56 min
Krok 1
10 min
Mięso połącz z jajkiem, bułką tartą i szczypiorkiem. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 2
10 min
Pieczarki oczyść i pokrój w plastry.
Krok 3
15 min
Z masy mięsnej uformuj 4 płaskie zrazy, obtocz w mące i obsmaż na rozgrzanym oleju, zsuń na bok.
Krok 4
5 min
Dodaj pieczarki i podsmaż na dużym ogniu przez 5 minut.
Krok 5
5 min
Kostkę Bulionu grzybowego z borowikami WINIARY rozpuść w 0,5 szkl. gorącej wody, połącz ze śmietanką i podlej mięso.
Krok 6
10 min
Duś przez 10 minut na wolnym ogniu.
Krok 7
1 min
Podaj z kaszą jęczmienną ugotowaną na sypko.
Zrazy mielone w sosie

Krok 1 z 7

Mięso połącz z jajkiem, bułką tartą i szczypiorkiem. Dopraw solą i pieprzem.

Zrazy mielone w sosie

Krok 2 z 7

Pieczarki oczyść i pokrój w plastry.

Zrazy mielone w sosie

Krok 3 z 7

Z masy mięsnej uformuj 4 płaskie zrazy, obtocz w mące i obsmaż na rozgrzanym oleju, zsuń na bok.

Zrazy mielone w sosie

Krok 4 z 7

Dodaj pieczarki i podsmaż na dużym ogniu przez 5 minut.

Zrazy mielone w sosie

Krok 5 z 7

Kostkę Bulionu grzybowego z borowikami WINIARY rozpuść w 0,5 szkl. gorącej wody, połącz ze śmietanką i podlej mięso.

Zrazy mielone w sosie

Krok 6 z 7

Duś przez 10 minut na wolnym ogniu.

Zrazy mielone w sosie

Krok 7 z 7

Podaj z kaszą jęczmienną ugotowaną na sypko.

Zrazy mielone świetnie nadają się na element obiadu lub przekąska jedzona na zimno. Sięgamy po nie często i chętnie, wiec warto zadbać by były urozmaicone. Jak to zrobić? Klasyczne zrazy mielone możemy wzbogacić dodając do mięsnej masy warzywa lub podając je z sosem. Szczególnie polecamy tu sos na bazie pieczarek i świeżego szczypiorku. Takie rozwiązanie sprawi, że kotleciki nabiorą nowego smaku i będą się prezentowały na prawdę elegancko.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

30 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
30 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
27.4g / 28%
Węglowodany
12.1g / 12%
Tłuszcze
26.2g / 59%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha