Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zrazy mielone w sosie
Dodaj do CookBook

Zrazy mielone w sosie

(0)
56 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kostka
Bulion grzybowy z borowikami WINIARY
400  g
Chude mięso mielone
1 
Jajko
1  łyżka
Bułka tarta
2  łyżek
Szczypiorek
2  łyżek
Mąka pszenna
4  łyżek
Olej
200  ml
Śmietana 12%
400  g
Pieczarki
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
12.1 g
Wartość energetyczna
384.5 kcal
Tłuszcze
26.2 g
Białko
27.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zrazy mielone świetnie nadają się na element obiadu lub przekąska jedzona na zimno. Sięgamy po nie często i chętnie, wiec warto zadbać by były urozmaicone. Jak to zrobić? Klasyczne zrazy mielone możemy wzbogacić dodając do mięsnej masy warzywa lub podając je z sosem. Szczególnie polecamy tu sos na bazie pieczarek i świeżego szczypiorku. Takie rozwiązanie sprawi, że kotleciki nabiorą nowego smaku i będą się prezentowały na prawdę elegancko.

Przygotowanie

56 min
  • Krok 1

    10 min
    Mięso połącz z jajkiem, bułką tartą i szczypiorkiem. Dopraw solą i pieprzem.
  • Krok 2

    10 min
    Pieczarki oczyść i pokrój w plastry.
  • Krok 3

    15 min
    Z masy mięsnej uformuj 4 płaskie zrazy, obtocz w mące i obsmaż na rozgrzanym oleju, zsuń na bok.
  • Krok 4

    5 min
    Dodaj pieczarki i podsmaż na dużym ogniu przez 5 minut.
  • Krok 5

    5 min
    Kostkę Bulionu grzybowego z borowikami WINIARY rozpuść w 0,5 szkl. gorącej wody, połącz ze śmietanką i podlej mięso.
  • Krok 6

    10 min
    Duś przez 10 minut na wolnym ogniu.
  • Krok 7

    1 min
    Podaj z kaszą jęczmienną ugotowaną na sypko.
Zrazy mielone w sosie

Krok 1 z 7

Mięso połącz z jajkiem, bułką tartą i szczypiorkiem. Dopraw solą i pieprzem.

Zrazy mielone w sosie

Krok 2 z 7

Pieczarki oczyść i pokrój w plastry.

Zrazy mielone w sosie

Krok 3 z 7

Z masy mięsnej uformuj 4 płaskie zrazy, obtocz w mące i obsmaż na rozgrzanym oleju, zsuń na bok.

Zrazy mielone w sosie

Krok 4 z 7

Dodaj pieczarki i podsmaż na dużym ogniu przez 5 minut.

Zrazy mielone w sosie

Krok 5 z 7

Kostkę Bulionu grzybowego z borowikami WINIARY rozpuść w 0,5 szkl. gorącej wody, połącz ze śmietanką i podlej mięso.

Zrazy mielone w sosie

Krok 6 z 7

Duś przez 10 minut na wolnym ogniu.

Zrazy mielone w sosie

Krok 7 z 7

Podaj z kaszą jęczmienną ugotowaną na sypko.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Grzyby
  • Jajka
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Śmietana
  • Z jajkami
  • Z mięsem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zrazy w sosie śmietanowo-pieczeniowym

    Zrazy w sosie śmietanowo-pieczeniowym

    20 min Łatwy
  • Zrazy z kaszy jęczmiennej

    Zrazy z kaszy jęczmiennej

    46 min Łatwy
  • Zrazy

    Zrazy

    2 godz 55 min Łatwy
  • Zrazy z karkówki

    Zrazy z karkówki

    50 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu