Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zrazy mielone w sosie

0
56 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

400 g
Chude mięso mielone
1 
Jajko
1 łyżka
Bułka tarta
2 łyżek
Szczypiorek
2 łyżek
Mąka pszenna
4 łyżek
Olej
200 ml
Śmietana 12%
400 g
Pieczarki
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
27.36 g
Tłuszcze
26.15 g
Wartość energetyczna
384.52 kcal
Węglowodany
12.11 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

56 min
Krok 1
10 min
Mięso połącz z jajkiem, bułką tartą i szczypiorkiem. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 2
10 min
Pieczarki oczyść i pokrój w plastry.
Krok 3
15 min
Z masy mięsnej uformuj 4 płaskie zrazy, obtocz w mące i obsmaż na rozgrzanym oleju, zsuń na bok.
Krok 4
5 min
Dodaj pieczarki i podsmaż na dużym ogniu przez 5 minut.
Krok 5
5 min
Kostkę Bulionu grzybowego z borowikami WINIARY rozpuść w 0,5 szkl. gorącej wody, połącz ze śmietanką i podlej mięso.
Krok 6
10 min
Duś przez 10 minut na wolnym ogniu.
Krok 7
1 min
Podaj z kaszą jęczmienną ugotowaną na sypko.
Zrazy mielone w sosie

Krok 1 z 7

Mięso połącz z jajkiem, bułką tartą i szczypiorkiem. Dopraw solą i pieprzem.

Zrazy mielone w sosie

Krok 2 z 7

Pieczarki oczyść i pokrój w plastry.

Zrazy mielone w sosie

Krok 3 z 7

Z masy mięsnej uformuj 4 płaskie zrazy, obtocz w mące i obsmaż na rozgrzanym oleju, zsuń na bok.

Zrazy mielone w sosie

Krok 4 z 7

Dodaj pieczarki i podsmaż na dużym ogniu przez 5 minut.

Zrazy mielone w sosie

Krok 5 z 7

Kostkę Bulionu grzybowego z borowikami WINIARY rozpuść w 0,5 szkl. gorącej wody, połącz ze śmietanką i podlej mięso.

Zrazy mielone w sosie

Krok 6 z 7

Duś przez 10 minut na wolnym ogniu.

Zrazy mielone w sosie

Krok 7 z 7

Podaj z kaszą jęczmienną ugotowaną na sypko.

Zrazy mielone świetnie nadają się na element obiadu lub przekąska jedzona na zimno. Sięgamy po nie często i chętnie, wiec warto zadbać by były urozmaicone. Jak to zrobić? Klasyczne zrazy mielone możemy wzbogacić dodając do mięsnej masy warzywa lub podając je z sosem. Szczególnie polecamy tu sos na bazie pieczarek i świeżego szczypiorku. Takie rozwiązanie sprawi, że kotleciki nabiorą nowego smaku i będą się prezentowały na prawdę elegancko.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika