Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Chłodnik klasyczny

0
17 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

800 g
Jogurt grecki
0.5 
Ogórek
5 
Rzodkiewka
1 pęczek
Szczypiorek
0.5 pęczek
Koperek
1 ząbek
Czosnek
2 
Jajko gotowane na twardo

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
11.53 g
Wartość energetyczna
295.63 kcal
Białko
22.34 g
Tłuszcze
13.01 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

17 min
Krok 1
2 min
8 płaskich łyżeczek (32 g) barszczu energicznie wymieszaj z jogurtem (ilość barszczu możesz zmniejszyć lub zwiększyć dopasowując intensywność chłodnika do swoich upodobań).
Krok 2
5 min
Ogórka zielonego obierz i pokrój w drobna kostkę, rzodkiewkę zetrzyj na tarce, posiekaj szczypiorek i koperek. Czosnek rozdrobnij nożem.
Krok 3
3 min
Wszystkie warzywa połącz z wcześniej przygotowanym jogurtem, dopraw pieprzem i solą według uznania.
Krok 4
5 min
Ugotuj jajka.
Krok 5
2 min
Obierz jajka, przekrój na połówki i dodaj je do barszczu.
Chłodnik klasyczny

Krok 1 z 5

8 płaskich łyżeczek (32 g) barszczu energicznie wymieszaj z jogurtem (ilość barszczu możesz zmniejszyć lub zwiększyć dopasowując intensywność chłodnika do swoich upodobań).

Chłodnik klasyczny

Krok 2 z 5

Ogórka zielonego obierz i pokrój w drobna kostkę, rzodkiewkę zetrzyj na tarce, posiekaj szczypiorek i koperek. Czosnek rozdrobnij nożem.

Chłodnik klasyczny

Krok 3 z 5

Wszystkie warzywa połącz z wcześniej przygotowanym jogurtem, dopraw pieprzem i solą według uznania.

Chłodnik klasyczny

Krok 4 z 5

Ugotuj jajka.

Chłodnik klasyczny

Krok 5 z 5

Obierz jajka, przekrój na połówki i dodaj je do barszczu.

Szybki, łatwy, a przede wszystkim smaczny – taki jest chłodnik klasyczny. Ta zupa tradycyjnie związana z naszymi wschodnimi sąsiadami jest jednak bardzo popularna w polskich domach. Trudno się temu dziwić. Nie wymaga skomplikowanych przygotowań czy wyszukanych składników. I doskonale sprawdza się na lipcowe i sierpniowe upały. Orzeźwia, ale też dostarcza mnóstwa wartościowych składników dzięki zawartości dodatków, takich jak ogórek, rzodkiewka, jajko czy szczypiorek.



Naszą wersję chłodnika przygotujesz błyskawicznie. A wszystko za sprawą Barszczu Czerwonego Ekspresowej Zupy WINIARY. Do tego wywaru dołóż swoje ulubione dodatki i ciesz się smacznym obiadem! Docenisz go szczególnie w upalne, ale pracowite dni, kiedy brakuje czasu na przygotowanie domowych posiłków czy spędzanie długich godzin w nagrzanej kuchni.



Na początek wymieszaj 8 płaskich łyżeczek barszczu z jogurtem naturalnym. Jeśli wolisz łagodniejszy smak – wsyp mniej barszczu, jeśli bardziej intensywny – możesz dodać więcej. Tak dopasujesz smak chłodnika do swoich upodobań, ale pamiętaj, że jogurt zawsze nieco łagodzi jego intensywność.



Następnie zielonego ogórka obierz i pokrój w drobną kostkę. Rzodkiewkę zetrzyj na tarce, a szczypiorek i koperek dokładnie posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę, drobno pokrój albo rozgnieć nożem. Dodaj warzywa do jogurtu. Całość przypraw solą i pieprzem według własnego uznania. Tak przygotowany chłodnik możesz podawać z ćwiartkami ugotowanego jajka. Smak zupy dobrze podkreśli też grzanka lub świeże pieczywo.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika