Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Szybki, łatwy, a przede wszystkim smaczny – taki jest chłodnik klasyczny. Ta zupa tradycyjnie związana z naszymi wschodnimi sąsiadami jest jednak bardzo popularna w polskich domach. Trudno się temu dziwić. Nie wymaga skomplikowanych przygotowań czy wyszukanych składników. I doskonale sprawdza się na lipcowe i sierpniowe upały. Orzeźwia, ale też dostarcza mnóstwa wartościowych składników dzięki zawartości dodatków, takich jak ogórek, rzodkiewka, jajko czy szczypiorek.
Naszą wersję chłodnika przygotujesz błyskawicznie. A wszystko za sprawą Barszczu Czerwonego Ekspresowej Zupy WINIARY. Do tego wywaru dołóż swoje ulubione dodatki i ciesz się smacznym obiadem! Docenisz go szczególnie w upalne, ale pracowite dni, kiedy brakuje czasu na przygotowanie domowych posiłków czy spędzanie długich godzin w nagrzanej kuchni.
Na początek wymieszaj 8 płaskich łyżeczek barszczu z jogurtem naturalnym. Jeśli wolisz łagodniejszy smak – wsyp mniej barszczu, jeśli bardziej intensywny – możesz dodać więcej. Tak dopasujesz smak chłodnika do swoich upodobań, ale pamiętaj, że jogurt zawsze nieco łagodzi jego intensywność.
Następnie zielonego ogórka obierz i pokrój w drobną kostkę. Rzodkiewkę zetrzyj na tarce, a szczypiorek i koperek dokładnie posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę, drobno pokrój albo rozgnieć nożem. Dodaj warzywa do jogurtu. Całość przypraw solą i pieprzem według własnego uznania. Tak przygotowany chłodnik możesz podawać z ćwiartkami ugotowanego jajka. Smak zupy dobrze podkreśli też grzanka lub świeże pieczywo.
8 płaskich łyżeczek (32 g) barszczu energicznie wymieszaj z jogurtem (ilość barszczu możesz zmniejszyć lub zwiększyć dopasowując intensywność chłodnika do swoich upodobań).
Krok 2
5 min
Ogórka zielonego obierz i pokrój w drobna kostkę, rzodkiewkę zetrzyj na tarce, posiekaj szczypiorek i koperek. Czosnek rozdrobnij nożem.
Krok 3
3 min
Wszystkie warzywa połącz z wcześniej przygotowanym jogurtem, dopraw pieprzem i solą według uznania.
Krok 4
5 min
Ugotuj jajka.
Krok 5
2 min
Obierz jajka, przekrój na połówki i dodaj je do barszczu.
Krok 1
z
5
8 płaskich łyżeczek (32 g) barszczu energicznie wymieszaj z jogurtem (ilość barszczu możesz zmniejszyć lub zwiększyć dopasowując intensywność chłodnika do swoich upodobań).
Krok 2
z
5
Ogórka zielonego obierz i pokrój w drobna kostkę, rzodkiewkę zetrzyj na tarce, posiekaj szczypiorek i koperek. Czosnek rozdrobnij nożem.
Krok 3
z
5
Wszystkie warzywa połącz z wcześniej przygotowanym jogurtem, dopraw pieprzem i solą według uznania.
Krok 4
z
5
Ugotuj jajka.
Krok 5
z
5
Obierz jajka, przekrój na połówki i dodaj je do barszczu.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
2
C
Calissium
A gdzie woda ? Wymieszać proszek barszczu z jogurtem,.dodać składniki i tak dalej, wyszło obrzydliwe bez wody. zbyt gęste
I
IrenaY6N
W przepisie brakuje najważniejszego składnika chłodnika: botwinki !!!
Winiary
Expert
Ireno, botwinka nie zawsze pojawia się w każdym chłodnikowym przepisie - ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zetrzeć lub pokroić drobno buraczki i liście i dodać je do tego przepisu, jeśli lubisz :) Botwinka będzie tu świetnie pasować. Pozdrawiamy!
Komentarze 2