Chłodnik klasyczny
17min
Łatwy
1 opakowanie
800 g
Jogurt grecki
0.5
Ogórek
5
Rzodkiewka
1 pęczek
Szczypiorek
0.5 pęczek
Koperek
1 ząbek
Czosnek
2
Jajko gotowane na twardo
.
Wartości odżywcze
Białko
22.34 g
Węglowodany
11.53 g
Tłuszcze
13.01 g
Wartość energetyczna
295.63 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
17 min
Krok 1
2 min
8 płaskich łyżeczek (32 g) barszczu energicznie wymieszaj z jogurtem (ilość barszczu możesz zmniejszyć lub zwiększyć dopasowując intensywność chłodnika do swoich upodobań).
Krok 2
5 min
Ogórka zielonego obierz i pokrój w drobna kostkę, rzodkiewkę zetrzyj na tarce, posiekaj szczypiorek i koperek. Czosnek rozdrobnij nożem.
Krok 3
3 min
Wszystkie warzywa połącz z wcześniej przygotowanym jogurtem, dopraw pieprzem i solą według uznania.
Krok 4
5 min
Ugotuj jajka.
Krok 5
2 min
Obierz jajka, przekrój na połówki i dodaj je do barszczu.
Szybki, łatwy, a przede wszystkim smaczny – taki jest chłodnik klasyczny. Ta zupa tradycyjnie związana z naszymi wschodnimi sąsiadami jest jednak bardzo popularna w polskich domach. Trudno się temu dziwić. Nie wymaga skomplikowanych przygotowań czy wyszukanych składników. I doskonale sprawdza się na lipcowe i sierpniowe upały. Orzeźwia, ale też dostarcza mnóstwa wartościowych składników dzięki zawartości dodatków, takich jak ogórek, rzodkiewka, jajko czy szczypiorek.
Naszą wersję chłodnika przygotujesz błyskawicznie. A wszystko za sprawą Barszczu Czerwonego Ekspresowej Zupy WINIARY. Do tego wywaru dołóż swoje ulubione dodatki i ciesz się smacznym obiadem! Docenisz go szczególnie w upalne, ale pracowite dni, kiedy brakuje czasu na przygotowanie domowych posiłków czy spędzanie długich godzin w nagrzanej kuchni.
Na początek wymieszaj 8 płaskich łyżeczek barszczu z jogurtem naturalnym. Jeśli wolisz łagodniejszy smak – wsyp mniej barszczu, jeśli bardziej intensywny – możesz dodać więcej. Tak dopasujesz smak chłodnika do swoich upodobań, ale pamiętaj, że jogurt zawsze nieco łagodzi jego intensywność.
Następnie zielonego ogórka obierz i pokrój w drobną kostkę. Rzodkiewkę zetrzyj na tarce, a szczypiorek i koperek dokładnie posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę, drobno pokrój albo rozgnieć nożem. Dodaj warzywa do jogurtu. Całość przypraw solą i pieprzem według własnego uznania. Tak przygotowany chłodnik możesz podawać z ćwiartkami ugotowanego jajka. Smak zupy dobrze podkreśli też grzanka lub świeże pieczywo.
Naszą wersję chłodnika przygotujesz błyskawicznie. A wszystko za sprawą Barszczu Czerwonego Ekspresowej Zupy WINIARY. Do tego wywaru dołóż swoje ulubione dodatki i ciesz się smacznym obiadem! Docenisz go szczególnie w upalne, ale pracowite dni, kiedy brakuje czasu na przygotowanie domowych posiłków czy spędzanie długich godzin w nagrzanej kuchni.
Na początek wymieszaj 8 płaskich łyżeczek barszczu z jogurtem naturalnym. Jeśli wolisz łagodniejszy smak – wsyp mniej barszczu, jeśli bardziej intensywny – możesz dodać więcej. Tak dopasujesz smak chłodnika do swoich upodobań, ale pamiętaj, że jogurt zawsze nieco łagodzi jego intensywność.
Następnie zielonego ogórka obierz i pokrój w drobną kostkę. Rzodkiewkę zetrzyj na tarce, a szczypiorek i koperek dokładnie posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę, drobno pokrój albo rozgnieć nożem. Dodaj warzywa do jogurtu. Całość przypraw solą i pieprzem według własnego uznania. Tak przygotowany chłodnik możesz podawać z ćwiartkami ugotowanego jajka. Smak zupy dobrze podkreśli też grzanka lub świeże pieczywo.
Komentarze 0