Pierogi leniwe z ziemniakami
62min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
28.58 g
Węglowodany
78.31 g
Tłuszcze
26.44 g
Wartość energetyczna
659.35 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
62 min
Krok 1
20 min
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.
Krok 2
10 min
Odcedzić i jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę, ostudzić..
Krok 3
8 min
Ser twarogowy zmiksować lub przemielić przez maszynkę.
Krok 4
5 min
Do sera z zimnymi ziemniakami dodać jajko, mąkę i zagnieść ciasto.
Krok 5
10 min
Na stolnicy z ciasta formować wałki, spłaszczyć je nożem i kroić w skośne romby.
Krok 6
5 min
Gotować w osolonej wodzie przez 3-4 minuty.
Krok 7
2 min
Wyjmować ostrożnie z łyżką cedzakową.
Krok 8
2 min
Podawać polane masłem ze zrumienioną bułką tartą.
Kluski leniwe z serem i ziemniakami to znakomita propozycja na szybki obiad dla całej rodziny. Szczególnie lubią je dzieci, a Ty docenisz je za łatwość przygotowania. Nasz przepis na pierogi leniwe bazuje na połączeniu ziemniaków z serem twarogowym. Dzięki temu łatwo je uformować. Podane z masełkiem i zarumienioną bułką tartą stanowią przysmak, który wielu z nas pamięta z dzieciństwa.
Kluski leniwe z ziemniakami i serem wykonasz w mniej niż godzinę. Obierz ziemniaki i ugotuj je w osolonej wodzie. Odcedź i przeciśnij przez praskę. Odstaw do ostudzenia. Zmiksuj albo zmiel ser twarogowy i wymieszaj z ziemniakami. Dodaj do nich jajko, mąkę i zagnieć ciasto.
Rozstaw stolnicę. Uformuj ciasto tak, by tworzyło podłużny wałek. Spłaszcz je odrobinę nożem i pokrój w romby. Następnie kluski leniwe z ziemniakami gotuj w osolonej wodzie przez około 3-4 minuty. Ugotowane pierogi wyjmuj ostrożnie łyżką cedzakową prosto na talerz.
Kopytka leniwe najlepiej podawać na ciepło, natychmiast po ugotowaniu. Polej je odrobiną bułki tartej podsmażonej na masełku, skwarkami lub cebulką. Ten przepis możesz wykorzystać jako sposób na danie główne dodatek do mięsa albo obiad na słodko. Wystarczy, że podasz je z cukrem pudrem i śmietaną. Ta wersja kopytek na pewno podbije serca najmłodszych smakoszy.
Kluski leniwe z ziemniakami i serem wykonasz w mniej niż godzinę. Obierz ziemniaki i ugotuj je w osolonej wodzie. Odcedź i przeciśnij przez praskę. Odstaw do ostudzenia. Zmiksuj albo zmiel ser twarogowy i wymieszaj z ziemniakami. Dodaj do nich jajko, mąkę i zagnieć ciasto.
Rozstaw stolnicę. Uformuj ciasto tak, by tworzyło podłużny wałek. Spłaszcz je odrobinę nożem i pokrój w romby. Następnie kluski leniwe z ziemniakami gotuj w osolonej wodzie przez około 3-4 minuty. Ugotowane pierogi wyjmuj ostrożnie łyżką cedzakową prosto na talerz.
Kopytka leniwe najlepiej podawać na ciepło, natychmiast po ugotowaniu. Polej je odrobiną bułki tartej podsmażonej na masełku, skwarkami lub cebulką. Ten przepis możesz wykorzystać jako sposób na danie główne dodatek do mięsa albo obiad na słodko. Wystarczy, że podasz je z cukrem pudrem i śmietaną. Ta wersja kopytek na pewno podbije serca najmłodszych smakoszy.
Komentarze 0