Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pierogi z jagodami i śmietaną

0
50 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 szczypta
Cukier wanilinowy WINIARY
500 g
Mąka pszenna
1 szklanka
Woda ciepła
20 g
Olej roślinny
1 
Jajko
2 szczypt
Sól
300 g
Jagody
3 szczypt
Cukier
1 kubek
Kwaśna Śmietana 18%
2 szczypt
Cukier

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
456.73 kcal
Tłuszcze
12.75 g
Węglowodany
73.86 g
Białko
11.21 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

50 min
Krok 1
10 min
Zagnieść ciasto pierogowe.
Krok 2
5 min
Podzielić na kilka części (przykryć ściereczką lub miską by nie wyschło), a jedną z nich cienko rozwałkować podsypując niewielką ilością mąki.
Krok 3
10 min
Wykroić szklaneczką krążki, lekko rozciągnąć palcami, nałożyć owoce posypane cukrem na wilgotniejszą stronę, złożyć na pół, starannie skleić brzegi.
Krok 4
5 min
Gotowe pierożki ułożyć na ściereczce obsypanej mąką.
Krok 5
5 min
Porcjami wrzucać pierogi do wrzącej, lekko osolonej wody i delikatnie zamieszać drewnianą łyżką (garnek przykryć pokrywką).
Krok 6
0 min
Kiedy po kilku minutach pierogi wypłyną na wierzch zdjąć pokrywkę i dogotować je jeszcze 2-3 minuty.
Krok 7
5 min
Wyjąć łyżką cedzakową, przełożyć do miski z zimną wodą i ponownie przy pomocy cedzaka wyjąć.
Krok 8
5 min
Gotowe pierożki przełożyć na talerze i posypać cukrem lub polać kwaśną śmietaną ubitą z cukrem i cukrem wanilinowym.
Pierogi z jagodami i śmietaną

Krok 1 z 8

Zagnieść ciasto pierogowe.

Pierogi z jagodami i śmietaną

Krok 2 z 8

Podzielić na kilka części (przykryć ściereczką lub miską by nie wyschło), a jedną z nich cienko rozwałkować podsypując niewielką ilością mąki.

Pierogi z jagodami i śmietaną

Krok 3 z 8

Wykroić szklaneczką krążki, lekko rozciągnąć palcami, nałożyć owoce posypane cukrem na wilgotniejszą stronę, złożyć na pół, starannie skleić brzegi.

Pierogi z jagodami i śmietaną

Krok 4 z 8

Gotowe pierożki ułożyć na ściereczce obsypanej mąką.

Pierogi z jagodami i śmietaną

Krok 5 z 8

Porcjami wrzucać pierogi do wrzącej, lekko osolonej wody i delikatnie zamieszać drewnianą łyżką (garnek przykryć pokrywką).

Pierogi z jagodami i śmietaną

Krok 6 z 8

Kiedy po kilku minutach pierogi wypłyną na wierzch zdjąć pokrywkę i dogotować je jeszcze 2-3 minuty.

Pierogi z jagodami i śmietaną

Krok 7 z 8

Wyjąć łyżką cedzakową, przełożyć do miski z zimną wodą i ponownie przy pomocy cedzaka wyjąć.

Pierogi z jagodami i śmietaną

Krok 8 z 8

Gotowe pierożki przełożyć na talerze i posypać cukrem lub polać kwaśną śmietaną ubitą z cukrem i cukrem wanilinowym.

Niektórzy twierdzą, że pierogi w naszych rejonach były znane już w średniowieczu. Nic więc dziwnego, że obecnie serwujemy je pod różnymi postaciami. Mogą one być wytrawne, a także słodkie. Pierogi z jagodami są idealnym przykładem na to, jak w jednym daniu zamknąć smak wakacji. Lekko kwaśny smak jagód jest przełamany słodką polewą, stworzoną ze śmietany i Cukru wanilinowego WINIARY. Brzmi przepysznie, prawda?
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika