Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Pierogi z jagodami i śmietaną
70 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
70 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
11.2g / 10%
Węglowodany
73.9g / 64%
Tłuszcze
12.7g / 25%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Pierogi z jagodami i śmietaną

+

Pierogi z jagodami i śmietaną

Wróć

Pierogi z jagodami i śmietaną

(1)
50min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest cris04

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  szczypta
Cukier wanilinowy WINIARY
500  g
Mąka pszenna
1  szklanka
Woda ciepła
20  g
Olej roślinny
1 
Jajko
2  szczypt
Sól
300  g
Jagody
3  szczypt
Cukier
1  kubek
Kwaśna Śmietana 18%
2  szczypt
Cukier
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
11.21 g
Węglowodany
73.86 g
Tłuszcze
12.75 g
Wartość energetyczna
456.73 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Pierogi z jagodami są daniem, które sprawdzi się zarówno w formie słodkiego obiadu, jak i pysznego deseru. Ciężko znaleźć osobę, której nie zachwyci ich smak. Wbrew pozorom, nie robi się ich długo i nie wymagają wielu składników. Pierogi, ze względu na łatwość wykonania i niepowtarzalny smak, stały się znane niemal na całym świecie. Sekretem dobrych pierogów z jagodami, jest delikatne, miękkie i rozpływające się w ustach ciasto na pierogi. W sezonie warto sięgnąć po świeże jagody, a poza sezonem aby przypomnieć sobie smak wakacji, można skorzystać z jagód mrożonych.


Prosty przepis na pierogi z jagodami

Żeby przygotować pierogi z jagodami wcale nie musisz spędzać całego dnia w kuchni. Wyróżniający pierogi z jagodami przepis, który przedstawiamy, jest niezwykle szybki w wykonaniu. Najlepiej zacząć od przygotowania ciasta na pierogi. Wymieszaj mąkę, ciepłą wodę, sól, jajko oraz olej. Najpierw zamieszaj ciasto łyżką, później wyrabiaj rękami. Jeśli chcesz przyśpieszyć ten proces, możesz skorzystać z robota kuchennego. Jeśli ciasto będzie zbyt klejące, dodaj odrobinę mąki. Po wyrobieniu ciasta na pierogi z jagodami, uformuj z niego kulę. Kulę włóż do miski i przykryj ściereczką. Miskę włóż do lodówki, na około 30 minut. W tym czasie zajmij się jagodami. Jeśli korzystasz ze świeżych jagód, umyj je, oczyść i oprósz szczyptą cukru oraz mąki. Jeśli użyjesz mrożonych owoców, wyjmij je bezpośrednio przed klejeniem pierogów. Kiedy minie 30 minut, podziel ciasto na 3 części. Zabierz jedną, a dwie pozostałe przykryj ściereczką. Ciasto rozwałkuj cienko na stolnicy, podsypując mąką. Pierogi wykrawaj za pomocą szklanki i lekko je rozciągaj. Na wilgotną stronę nakładaj łyżeczką owoce, a zaklejone pierogi układaj na ściereczce posypanej mąką. Gotowe pierogi porcjami wrzucaj do gotującej się lekko posolonej wody i gotuj jeszcze 2-3 minuty po wypłynięciu. Gotuj je pod przykryciem, wyjmuj łyżką cedzakową. Aby podkreślić smak pierogów z jagodami, przygotuj sos mieszając śmietanę z cukrem i cukrem wanilinowym WINIARY i polej nim ostudzone pierogi.


Pierogi z jagodami - ulubione danie dzieci oraz dorosłych

Nasz prosty przepis na pierogi z jagodami skusi każdego, bez względu na jego wiek. Pierogami z jagodami zachwycają się zarówno dzieci jak i dorośli. Są daniem, które można podawać o każdej porze dnia. W zimie pierogi z jagodami przypomną wakacyjny czas, a w lecie będą lekkim daniem, w sam raz na doskwierające upały. Pierogi z jagodami możesz podawać na różne sposoby. Z zaproponowanym przez nas sosem na bazie śmietany, ale również możesz je jedynie posypać cukrem wymieszanym z cukrem wanilinowym WINIARY. Jeśli nie chcesz używać śmietany, zamień ją na jogurt naturalny.

Przygotowanie

50 min
  • Krok 1

    10 min
    Zagnieść ciasto pierogowe.
  • Krok 2

    5 min
    Podzielić na kilka części (przykryć ściereczką lub miską by nie wyschło), a jedną z nich cienko rozwałkować podsypując niewielką ilością mąki.
  • Krok 3

    10 min
    Wykroić szklaneczką krążki, lekko rozciągnąć palcami, nałożyć owoce posypane cukrem na wilgotniejszą stronę, złożyć na pół, starannie skleić brzegi.
  • Krok 4

    5 min
    Gotowe pierożki ułożyć na ściereczce obsypanej mąką.
  • Krok 5

    5 min
    Porcjami wrzucać pierogi do wrzącej, lekko osolonej wody i delikatnie zamieszać drewnianą łyżką (garnek przykryć pokrywką).
  • Krok 6

    0 min
    Kiedy po kilku minutach pierogi wypłyną na wierzch zdjąć pokrywkę i dogotować je jeszcze 2-3 minuty.
  • Krok 7

    5 min
    Wyjąć łyżką cedzakową, przełożyć do miski z zimną wodą i ponownie przy pomocy cedzaka wyjąć.
  • Krok 8

    5 min
    Gotowe pierożki przełożyć na talerze i posypać cukrem lub polać kwaśną śmietaną ubitą z cukrem i cukrem wanilinowym.
Pierogi z jagodami i śmietaną

Krok 1 z 8

Zagnieść ciasto pierogowe.

Pierogi z jagodami i śmietaną

Krok 2 z 8

Podzielić na kilka części (przykryć ściereczką lub miską by nie wyschło), a jedną z nich cienko rozwałkować podsypując niewielką ilością mąki.

Pierogi z jagodami i śmietaną

Krok 3 z 8

Wykroić szklaneczką krążki, lekko rozciągnąć palcami, nałożyć owoce posypane cukrem na wilgotniejszą stronę, złożyć na pół, starannie skleić brzegi.

Pierogi z jagodami i śmietaną

Krok 4 z 8

Gotowe pierożki ułożyć na ściereczce obsypanej mąką.

Pierogi z jagodami i śmietaną

Krok 5 z 8

Porcjami wrzucać pierogi do wrzącej, lekko osolonej wody i delikatnie zamieszać drewnianą łyżką (garnek przykryć pokrywką).

Pierogi z jagodami i śmietaną

Krok 6 z 8

Kiedy po kilku minutach pierogi wypłyną na wierzch zdjąć pokrywkę i dogotować je jeszcze 2-3 minuty.

Pierogi z jagodami i śmietaną

Krok 7 z 8

Wyjąć łyżką cedzakową, przełożyć do miski z zimną wodą i ponownie przy pomocy cedzaka wyjąć.

Pierogi z jagodami i śmietaną

Krok 8 z 8

Gotowe pierożki przełożyć na talerze i posypać cukrem lub polać kwaśną śmietaną ubitą z cukrem i cukrem wanilinowym.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Danie główne
  • Jajka
  • Obiad
  • Śmietana
  • środek do polerowania kuchni
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Knedle z truskawkami z ciasta twarogowego

    Knedle z truskawkami z ciasta twarogowego

    28 min Łatwy
  • Pierogi ruskie – przepis

    Pierogi ruskie – przepis

    1 godz 32 min Łatwy
  • Pierogi z truskawkami

    Pierogi z truskawkami

    35 min Łatwy
  • Pierogi z borówkami amerykańskimi

    Pierogi z borówkami amerykańskimi

    47 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu