Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pierogi z jagodami i śmietaną
Dodaj do CookBook

Pierogi z jagodami i śmietaną

(1)
50 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest cris04
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  szczypta
Cukier wanilinowy WINIARY
500  g
Mąka pszenna
1  szklanka
Woda ciepła
20  g
Olej roślinny
1 
Jajko
2  szczypt
Sól
300  g
Jagody
3  szczypt
Cukier
1  kubek
Kwaśna Śmietana 18%
2  szczypt
Cukier
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
73.9 g
Wartość energetyczna
456.7 kcal
Tłuszcze
12.7 g
Białko
11.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Pierogi z jagodami są daniem, które sprawdzi się zarówno w formie słodkiego obiadu, jak i pysznego deseru. Ciężko znaleźć osobę, której nie zachwyci ich smak. Wbrew pozorom, nie robi się ich długo i nie wymagają wielu składników. Pierogi, ze względu na łatwość wykonania i niepowtarzalny smak, stały się znane niemal na całym świecie. Sekretem dobrych pierogów z jagodami, jest delikatne, miękkie i rozpływające się w ustach ciasto na pierogi. W sezonie warto sięgnąć po świeże jagody, a poza sezonem aby przypomnieć sobie smak wakacji, można skorzystać z jagód mrożonych.


Prosty przepis na pierogi z jagodami

Żeby przygotować pierogi z jagodami wcale nie musisz spędzać całego dnia w kuchni. Wyróżniający pierogi z jagodami przepis, który przedstawiamy, jest niezwykle szybki w wykonaniu. Najlepiej zacząć od przygotowania ciasta na pierogi. Wymieszaj mąkę, ciepłą wodę, sól, jajko oraz olej. Najpierw zamieszaj ciasto łyżką, później wyrabiaj rękami. Jeśli chcesz przyśpieszyć ten proces, możesz skorzystać z robota kuchennego. Jeśli ciasto będzie zbyt klejące, dodaj odrobinę mąki. Po wyrobieniu ciasta na pierogi z jagodami, uformuj z niego kulę. Kulę włóż do miski i przykryj ściereczką. Miskę włóż do lodówki, na około 30 minut. W tym czasie zajmij się jagodami. Jeśli korzystasz ze świeżych jagód, umyj je, oczyść i oprósz szczyptą cukru oraz mąki. Jeśli użyjesz mrożonych owoców, wyjmij je bezpośrednio przed klejeniem pierogów. Kiedy minie 30 minut, podziel ciasto na 3 części. Zabierz jedną, a dwie pozostałe przykryj ściereczką. Ciasto rozwałkuj cienko na stolnicy, podsypując mąką. Pierogi wykrawaj za pomocą szklanki i lekko je rozciągaj. Na wilgotną stronę nakładaj łyżeczką owoce, a zaklejone pierogi układaj na ściereczce posypanej mąką. Gotowe pierogi porcjami wrzucaj do gotującej się lekko posolonej wody i gotuj jeszcze 2-3 minuty po wypłynięciu. Gotuj je pod przykryciem, wyjmuj łyżką cedzakową. Aby podkreślić smak pierogów z jagodami, przygotuj sos mieszając śmietanę z cukrem i cukrem wanilinowym WINIARY i polej nim ostudzone pierogi.


Pierogi z jagodami - ulubione danie dzieci oraz dorosłych

Nasz prosty przepis na pierogi z jagodami skusi każdego, bez względu na jego wiek. Pierogami z jagodami zachwycają się zarówno dzieci jak i dorośli. Są daniem, które można podawać o każdej porze dnia. W zimie pierogi z jagodami przypomną wakacyjny czas, a w lecie będą lekkim daniem, w sam raz na doskwierające upały. Pierogi z jagodami możesz podawać na różne sposoby. Z zaproponowanym przez nas sosem na bazie śmietany, ale również możesz je jedynie posypać cukrem wymieszanym z cukrem wanilinowym WINIARY. Jeśli nie chcesz używać śmietany, zamień ją na jogurt naturalny.

Przygotowanie

50 min
  • Krok 1

    10 min
    Zagnieść ciasto pierogowe.
  • Krok 2

    5 min
    Podzielić na kilka części (przykryć ściereczką lub miską by nie wyschło), a jedną z nich cienko rozwałkować podsypując niewielką ilością mąki.
  • Krok 3

    10 min
    Wykroić szklaneczką krążki, lekko rozciągnąć palcami, nałożyć owoce posypane cukrem na wilgotniejszą stronę, złożyć na pół, starannie skleić brzegi.
  • Krok 4

    5 min
    Gotowe pierożki ułożyć na ściereczce obsypanej mąką.
  • Krok 5

    5 min
    Porcjami wrzucać pierogi do wrzącej, lekko osolonej wody i delikatnie zamieszać drewnianą łyżką (garnek przykryć pokrywką).
  • Krok 6

    0 min
    Kiedy po kilku minutach pierogi wypłyną na wierzch zdjąć pokrywkę i dogotować je jeszcze 2-3 minuty.
  • Krok 7

    5 min
    Wyjąć łyżką cedzakową, przełożyć do miski z zimną wodą i ponownie przy pomocy cedzaka wyjąć.
  • Krok 8

    5 min
    Gotowe pierożki przełożyć na talerze i posypać cukrem lub polać kwaśną śmietaną ubitą z cukrem i cukrem wanilinowym.
Pierogi z jagodami i śmietaną

Krok 1 z 8

Zagnieść ciasto pierogowe.

Pierogi z jagodami i śmietaną

Krok 2 z 8

Podzielić na kilka części (przykryć ściereczką lub miską by nie wyschło), a jedną z nich cienko rozwałkować podsypując niewielką ilością mąki.

Pierogi z jagodami i śmietaną

Krok 3 z 8

Wykroić szklaneczką krążki, lekko rozciągnąć palcami, nałożyć owoce posypane cukrem na wilgotniejszą stronę, złożyć na pół, starannie skleić brzegi.

Pierogi z jagodami i śmietaną

Krok 4 z 8

Gotowe pierożki ułożyć na ściereczce obsypanej mąką.

Pierogi z jagodami i śmietaną

Krok 5 z 8

Porcjami wrzucać pierogi do wrzącej, lekko osolonej wody i delikatnie zamieszać drewnianą łyżką (garnek przykryć pokrywką).

Pierogi z jagodami i śmietaną

Krok 6 z 8

Kiedy po kilku minutach pierogi wypłyną na wierzch zdjąć pokrywkę i dogotować je jeszcze 2-3 minuty.

Pierogi z jagodami i śmietaną

Krok 7 z 8

Wyjąć łyżką cedzakową, przełożyć do miski z zimną wodą i ponownie przy pomocy cedzaka wyjąć.

Pierogi z jagodami i śmietaną

Krok 8 z 8

Gotowe pierożki przełożyć na talerze i posypać cukrem lub polać kwaśną śmietaną ubitą z cukrem i cukrem wanilinowym.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Danie główne
  • Jajka
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Śmietana
  • środek do polerowania kuchni
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pielmieni - pierogi z mięsem

    Pielmieni - pierogi z mięsem

    41 min Średni
  • Pierogi z kaszanką

    Pierogi z kaszanką

    1 godz 9 min Łatwy
  • Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami

    Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami

    1 godz 15 min Łatwy
  • Pierogi z serem i słodką śmietanką

    Pierogi z serem i słodką śmietanką

    45 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu