Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pierogi z jagodami

0
46 min
Łatwy

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 szklanka
Mąka
1 łyżeczka
Masło
1 trochę
Sól
80 ml
Wrzątek
200 g
Jagody
1 łyżka
Cukier trzcinowy

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
5.89 g
Białko
8.72 g
Wartość energetyczna
323.45 kcal
Węglowodany
64.54 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

46 min
Krok 1
5 min
Mąkę wsypać do miski, dodać masło i szczyptę soli. Całość zalać wrzątkiem.
Krok 2
10 min
Ciasto mieszać drewnianą łyżką. Gdy masa przestygnie, wyrabiać ręką, aż ciasto zrobi się elastyczne.
Krok 3
5 min
Jagody oczyścić z ogonków i listków. Wymieszać z cukrem.
Krok 4
10 min
Ciasto rozwałkować i wykrawać szklanką kółka. Jagody z cukrem kłaść na kółkach ciasta.
Krok 5
10 min
Sklejać ciasto i formować pierożki.
Krok 6
5 min
Gotować w osolonej wodzie, około 2 minuty od wypłynięcia pierogów na wierzch.
Krok 7
1 min
Podawać polane śmietaną lub jogurtem i ewentualnie posypane cukrem.
Pierogi z jagodami

Krok 1 z 7

Mąkę wsypać do miski, dodać masło i szczyptę soli. Całość zalać wrzątkiem.

Pierogi z jagodami

Krok 2 z 7

Ciasto mieszać drewnianą łyżką. Gdy masa przestygnie, wyrabiać ręką, aż ciasto zrobi się elastyczne.

Pierogi z jagodami

Krok 3 z 7

Jagody oczyścić z ogonków i listków. Wymieszać z cukrem.

Pierogi z jagodami

Krok 4 z 7

Ciasto rozwałkować i wykrawać szklanką kółka. Jagody z cukrem kłaść na kółkach ciasta.

Pierogi z jagodami

Krok 5 z 7

Sklejać ciasto i formować pierożki.

Pierogi z jagodami

Krok 6 z 7

Gotować w osolonej wodzie, około 2 minuty od wypłynięcia pierogów na wierzch.

Pierogi z jagodami

Krok 7 z 7

Podawać polane śmietaną lub jogurtem i ewentualnie posypane cukrem.

Pierogi z jagodami to niezwykle smaczna kompozycja idealnie lekkiego, rozpływającego się w ustach ciasta wraz z sezonowymi jagodami. Do sklejania ciasta z owocowym farszem poproś dzieci wtedy czas stanie się waszym miłym sprzymierzeńcem. Pyszne pierogi podaj, gdy są jeszcze gorące, a następnie polej śmietaną lub jogurtem oraz posyp odrobinką cukru. Smak wybornych pierogów z jagodami skusi każdego łakomczucha!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika