Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Mąkę wsypać do miski, dodać masło i szczyptę soli. Całość zalać wrzątkiem.
Ciasto mieszać drewnianą łyżką. Gdy masa przestygnie, wyrabiać ręką, aż ciasto zrobi się elastyczne.
Jagody oczyścić z ogonków i listków. Wymieszać z cukrem.
Ciasto rozwałkować i wykrawać szklanką kółka. Jagody z cukrem kłaść na kółkach ciasta.
Sklejać ciasto i formować pierożki.
Gotować w osolonej wodzie, około 2 minuty od wypłynięcia pierogów na wierzch.
Podawać polane śmietaną lub jogurtem i ewentualnie posypane cukrem.