Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pierogi z mąki żytniej

0
75 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3 szklanek
Mąka żytnia
5 
Jajko
2 łyżek
Oliwa z oliwek
1 szklanka
woda gorąca
1 szczypta
Sól
20 dag
Kasza gryczana
25 dag
Boczek wędzony
1 
Cebula
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Oliwa z oliwek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
46.16 g
Węglowodany
106.51 g
Wartość energetyczna
949.86 kcal
Białko
32.61 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

75 min
Krok 1
15 min
Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, wbić jedno jajko, wlać oliwę. Wyrabiać ciasto, dolewając tyle wody, żeby ciasto było elastyczne i gładkie. Ciasto przykryć, żeby nie wysychało.
Krok 2
18 min
Kaszę ugotować w osolonej wodzie.
Krok 3
7 min
Obraną cebulę i boczek pokroić, podsmażyć na oliwie.
Krok 4
8 min
Ugotować 3 jajka.
Krok 5
10 min
Jajka pokroić, dodać do kaszy. Wlać podsmażony boczek z cebulą, wbić jajko, doprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki wymieszać.
Krok 6
10 min
Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto. Przyrządem do pierogów wykrawać kółka, nakładać po łyżeczce farszu i sklejać.
Krok 7
7 min
Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia. Odcedzić, polać tłuszczem i podawać.
Pierogi z mąki żytniej

Krok 1 z 7

Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, wbić jedno jajko, wlać oliwę. Wyrabiać ciasto, dolewając tyle wody, żeby ciasto było elastyczne i gładkie. Ciasto przykryć, żeby nie wysychało.

Pierogi z mąki żytniej

Krok 2 z 7

Kaszę ugotować w osolonej wodzie.

Pierogi z mąki żytniej

Krok 3 z 7

Obraną cebulę i boczek pokroić, podsmażyć na oliwie.

Pierogi z mąki żytniej

Krok 4 z 7

Ugotować 3 jajka.

Pierogi z mąki żytniej

Krok 5 z 7

Jajka pokroić, dodać do kaszy. Wlać podsmażony boczek z cebulą, wbić jajko, doprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki wymieszać.

Pierogi z mąki żytniej

Krok 6 z 7

Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto. Przyrządem do pierogów wykrawać kółka, nakładać po łyżeczce farszu i sklejać.

Pierogi z mąki żytniej

Krok 7 z 7

Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia. Odcedzić, polać tłuszczem i podawać.

Pierogi można również pod smażyć .....
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika