Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pierogi z mąki żytniej
Dodaj do CookBook

Pierogi z mąki żytniej

(0)
1 godz 15 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest adela7
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3  szklanek
Mąka żytnia
5 
Jajko
2  łyżek
Oliwa z oliwek
1  szklanka
woda gorąca
1  szczypta
Sól
20  dag
Kasza gryczana
25  dag
Boczek wędzony
1 
Cebula
trochę
Pieprz czarny
trochę
Oliwa z oliwek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
104.8 g
Wartość energetyczna
847.6 kcal
Tłuszcze
34.1 g
Białko
34.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Pierogi to jedna z najlepiej znanych potraw kuchni polskiej. Tradycyjnie, ciasto na pierogi przygotowuje się z mąki pszennej, jajek, wody i oliwy. Wiele osób w poszukiwaniu zdrowych i niebanalnych wersji klasycznych potraw decyduje się jednak poeksperymentować z tradycyjną recepturą, a jednym z takich eksperymentów są pierogi z mąki żytniej. W takim wydaniu ciasto pierogowe jest ciemniejsze, ale również bardziej sycące i bardziej wartościowe w codziennym jadłospisie. Nie można również odmówić mu wyrazistego, niebanalnego smaku, który pasuje przede wszystkim do farszu w wersji wytrawnej.


Czy ciasto na pierogi z mąki żytniej jest smaczne?

Wiele osób zastanawia się, czy mąka żytnia nadaje się na ciasto do pierogów. Należy wiedzieć więc, że najlepiej sprawdza się tutaj mąka żytnia chlebowa, której atutem jest również to, iż zawiera znacznie mniejszą ilość glutenu, zatem może być spożywana przez osoby z nietolerancją pokarmową. Pierogi z mąki żytniej mają inny smak i inny kolor niż te tradycyjne z mąki pszennej. Są jednak wyraziste i sycące, a w smaku przypominają lekko żytnie pieczywo. W towarzystwie wytrawnego farszu stanowią więc idealną propozycję na codzienny obiad, który można przygotować z wyprzedzeniem i podgrzać przed podaniem.


Z czym podawać pierogi z mąki żytniej?

Ciasto na pierogi z mąki żytniej jest bardzo wyraziste, dlatego lepiej smakuje z farszem słonym lub pikantnym niż z farszem słodkim. W naszym przepisie znajdziesz recepturę na nadzienie z jajek, kaszy gryczanej, boczku i cebulki. Ciasto na pierogi z mąki gryczanej będzie pasowało jednak również do pierogów ruskich, pierogów z kaszą i serem białym, pierogów z mięsem, pierogów z kapustą i grzybami, czy też do pierogów ze szpinakiem. Przepis można wykorzystać zatem zarówno do przygotowania dań mięsnych, jak i do dań wegetariańskich. Jeśli zaś chodzi o podanie na talerzu, to pierogi z mąki żytniej będą smakowały doskonale na świeżo, bezpośrednio po ugotowaniu, serwowane z roztopionym masłem, z podsmażonym boczkiem, z cebulką, a także z kwaśną śmietaną. Na drugi dzień można natomiast podgrzać je na patelni, czyli obsmażyć na oliwie lub na oleju z dodatkiem masła.

Pierogi z mąki żytniej są zdrowe, smaczne i łatwe w przygotowaniu. Receptura nie różni się bowiem od tej tradycyjnej ani w zakresie sposobu przygotowania ciasta, ani w zakresie gotowania ulepionych pierogów. Żytnie pierogi są warte wypróbowania i naprawdę wyjątkowe w smaku, dlatego jeśli posmakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom, mogą zagościć w domu na dłużej, zastępując tradycyjne pszenne pierogi lub stanowiąc dla nich niebanalną alternatywę.

Przygotowanie

75 min
  • Krok 1

    15 min
    Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, wbić jedno jajko, wlać oliwę. Wyrabiać ciasto, dolewając tyle wody, żeby ciasto było elastyczne i gładkie. Ciasto przykryć, żeby nie wysychało.
  • Krok 2

    18 min
    Kaszę ugotować w osolonej wodzie.
  • Krok 3

    7 min
    Obraną cebulę i boczek pokroić, podsmażyć na oliwie.
  • Krok 4

    8 min
    Ugotować 3 jajka.
  • Krok 5

    10 min
    Jajka pokroić, dodać do kaszy. Wlać podsmażony boczek z cebulą, wbić jajko, doprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki wymieszać.
  • Krok 6

    10 min
    Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto. Przyrządem do pierogów wykrawać kółka, nakładać po łyżeczce farszu i sklejać.
  • Krok 7

    7 min
    Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia. Odcedzić, polać tłuszczem i podawać.
Pierogi z mąki żytniej

Krok 1 z 7

Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, wbić jedno jajko, wlać oliwę. Wyrabiać ciasto, dolewając tyle wody, żeby ciasto było elastyczne i gładkie. Ciasto przykryć, żeby nie wysychało.

Pierogi z mąki żytniej

Krok 2 z 7

Kaszę ugotować w osolonej wodzie.

Pierogi z mąki żytniej

Krok 3 z 7

Obraną cebulę i boczek pokroić, podsmażyć na oliwie.

Pierogi z mąki żytniej

Krok 4 z 7

Ugotować 3 jajka.

Pierogi z mąki żytniej

Krok 5 z 7

Jajka pokroić, dodać do kaszy. Wlać podsmażony boczek z cebulą, wbić jajko, doprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki wymieszać.

Pierogi z mąki żytniej

Krok 6 z 7

Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto. Przyrządem do pierogów wykrawać kółka, nakładać po łyżeczce farszu i sklejać.

Pierogi z mąki żytniej

Krok 7 z 7

Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia. Odcedzić, polać tłuszczem i podawać.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Danie główne
  • Jajka
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Warzywa
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pielmieni - pierogi z mięsem

    Pielmieni - pierogi z mięsem

    41 min Średni
  • Pierogi z kaszanką

    Pierogi z kaszanką

    1 godz 9 min Łatwy
  • Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami

    Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami

    1 godz 15 min Łatwy
  • Pierogi z serem i słodką śmietanką

    Pierogi z serem i słodką śmietanką

    45 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu