Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zielone pierogi ze szpinakiem

(2)
1 godz 40 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

450  g
Mąka
1 
Jajko
1 
Żółtko
125  ml
Woda
1  łyżka
Olej
250  g
Szpinak świeży
300  g
Szpinak świeży
300  g
Twaróg
200  g
Ser feta
1  ząbek
1  szczypta
Przyprawa Ziarenka Smaku Uniwersalne WINIARY
0.5  łyżeczka
Gałka muszkatołowa

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
21.93 g
Węglowodany
64.94 g
Tłuszcze
13.28 g
Wartość energetyczna
467.16 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

100 min
Krok 1
20 min
Farsz: Szpinak (250 g)) umyj, wysusz. Posiekaj i podsmaż na maśle. Dodaj gałkę muszkatołową, Ziarenka Smaku oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i podduś 5 minut. Wystudź.
Krok 2
15 min
Ser biały i fetę wymieszaj dobrze widelcem lub przeciśnij przez praskę. Powinnaś otrzymać jednolitą masę. Dodaj szpinak, wymieszaj i spróbuj. Dopraw do smaku.
Krok 3
15 min
Ciasto: Mąkę wsyp do dużej miski, zrób zagłębienie, wbij jajo i żółtko. Szpinak wrzuć do blendera i zmiksuj z dodatkiem oleju.
Krok 4
10 min
Połącz wszystkie składniki w gładkie ciasto. Kiedy ciasto będzie jednolite, przełóż je na blat obsypany mąką. Wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne. Uwaga – gdyby ciasto bardzo się kleiło, dodaj jeszcze mąki. Jeśli z kolei będzie zbyt sztywne i suche – dodaj wody.
Krok 5
15 min
Podziel ciasto na 3 części, które rozwałkuj cienko (ok. 2-3 mm) i wytnij szklanką krążki ciasta na pojedyncze pierogi.
Krok 6
15 min
Na środek okrągłego kawałka ciasta nałóż odpowiednią ilość farszu i zlep brzegi w falbankę. To proste! Po kawałeczku łapiemy brzeg ciasta kciukiem i palcem wskazującym. Zaciskamy, zawijając w stronę nadzienia.
Krok 7
10 min
W dużym garnku zagotuj posoloną wodę i delikatnie wrzucaj pierogi. Od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię czekaj 2 minuty i wyjmij je łyżką cedzakową.
Zielone pierogi ze szpinakiem

Krok 1 z 7

Farsz: Szpinak (250 g)) umyj, wysusz. Posiekaj i podsmaż na maśle. Dodaj gałkę muszkatołową, Ziarenka Smaku oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i podduś 5 minut. Wystudź.

Zielone pierogi ze szpinakiem

Krok 2 z 7

Ser biały i fetę wymieszaj dobrze widelcem lub przeciśnij przez praskę. Powinnaś otrzymać jednolitą masę. Dodaj szpinak, wymieszaj i spróbuj. Dopraw do smaku.

Zielone pierogi ze szpinakiem

Krok 3 z 7

Ciasto: Mąkę wsyp do dużej miski, zrób zagłębienie, wbij jajo i żółtko. Szpinak wrzuć do blendera i zmiksuj z dodatkiem oleju.

Zielone pierogi ze szpinakiem

Krok 4 z 7

Połącz wszystkie składniki w gładkie ciasto. Kiedy ciasto będzie jednolite, przełóż je na blat obsypany mąką. Wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne. Uwaga – gdyby ciasto bardzo się kleiło, dodaj jeszcze mąki. Jeśli z kolei będzie zbyt sztywne i suche – dodaj wody.

Zielone pierogi ze szpinakiem

Krok 5 z 7

Podziel ciasto na 3 części, które rozwałkuj cienko (ok. 2-3 mm) i wytnij szklanką krążki ciasta na pojedyncze pierogi.

Zielone pierogi ze szpinakiem

Krok 6 z 7

Na środek okrągłego kawałka ciasta nałóż odpowiednią ilość farszu i zlep brzegi w falbankę. To proste! Po kawałeczku łapiemy brzeg ciasta kciukiem i palcem wskazującym. Zaciskamy, zawijając w stronę nadzienia.

Zielone pierogi ze szpinakiem

Krok 7 z 7

W dużym garnku zagotuj posoloną wodę i delikatnie wrzucaj pierogi. Od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię czekaj 2 minuty i wyjmij je łyżką cedzakową.

Choć klasyczne pierogi ruskie, z owocami albo z kapustą i grzybami stanowią przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie, to faszerować można je na różne sposoby. Zielone pierogi ze szpinakiem to jedna z nowych wariacji na temat tego dania. Nietypowy kolor i smakowite nadzienie przypadną do gustu nawet hołdującej tradycji babci. Dla dzieci będzie to z kolei sprytny sposób na przemycenie szpinaku do jadłospisu.

Ten przepis na pierogi ze szpinakiem nie wymaga stosowania trudno dostępnych składników. Za smak szpinaku odpowiadają: gałka muszkatołowa, Ziarenka Smaku WINIARY, czosnek. Zacznij od farszu. Umyty i osuszony szpinak posiekaj i podsmaż na maśle. Dodaj do niego przyprawy i duś przez kilka minut, a potem wystudź. Biały ser i fetę wymieszaj rozdrabniając widelcem albo przeciskając przez praskę, tak by powstała gładka masa. Dodaj do sera szpinak i wymieszaj. Dopraw, jeśli jest taka potrzeba.

Ciasto na pierogi ze szpinakiem i fetą wyrobisz jak to do tradycyjnej wersji przepisu. Dodaj do niego tylko rozdrobniony w blenderze szpinak z odrobiną oleju. Zagnieć aż do uzyskania gładkiego ciasta. Jeśli będzie się kleić – dodaj mąki. Jeśli będzie suche i sztywne – dodaj wody. Podziel ciasto na 3 części i rozwałkuj na cienkie placki. Szklanką wycinaj na nich krążki.

Na środek każdego z nich nałóż farsz i sklej brzegi ciasta. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i wrzucaj do niej pierogi. Gotuj je około 2 minuty od momentu wypłynięcia, po czym wyjmij łyżką cedzakową. Pierogi ze szpinakiem i serem feta możesz podawać na słono lub na słodko.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

85 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
85 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
21.9g / 18%
Węglowodany
64.9g / 56%
Tłuszcze
13.3g / 25%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika