Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zielone pierogi ze szpinakiem

0
100min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary.pl

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

450 g
Mąka
1 
Jajko
1 
Żółtko
125 ml
Woda
1 łyżka
Olej
250 g
Szpinak świeży
300 g
Szpinak świeży
300 g
Twaróg
200 g
Ser feta
1 ząbek
Czosnek
1 szczypta
Przyprawa Ziarenka Smaku Uniwersalne WINIARY
0.5 łyżeczka
Gałka muszkatołowa

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
21.93 g
Węglowodany
64.94 g
Tłuszcze
13.28 g
Wartość energetyczna
467.16 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

100 min
Krok 1
20 min
Farsz: Szpinak (250 g)) umyj, wysusz. Posiekaj i podsmaż na maśle. Dodaj gałkę muszkatołową, Ziarenka Smaku oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i podduś 5 minut. Wystudź.
Krok 2
15 min
Ser biały i fetę wymieszaj dobrze widelcem lub przeciśnij przez praskę. Powinnaś otrzymać jednolitą masę. Dodaj szpinak, wymieszaj i spróbuj. Dopraw do smaku.
Krok 3
15 min
Ciasto: Mąkę wsyp do dużej miski, zrób zagłębienie, wbij jajo i żółtko. Szpinak wrzuć do blendera i zmiksuj z dodatkiem oleju.
Krok 4
10 min
Połącz wszystkie składniki w gładkie ciasto. Kiedy ciasto będzie jednolite, przełóż je na blat obsypany mąką. Wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne. Uwaga – gdyby ciasto bardzo się kleiło, dodaj jeszcze mąki. Jeśli z kolei będzie zbyt sztywne i suche – dodaj wody.
Krok 5
15 min
Podziel ciasto na 3 części, które rozwałkuj cienko (ok. 2-3 mm) i wytnij szklanką krążki ciasta na pojedyncze pierogi.
Krok 6
15 min
Na środek okrągłego kawałka ciasta nałóż odpowiednią ilość farszu i zlep brzegi w falbankę. To proste! Po kawałeczku łapiemy brzeg ciasta kciukiem i palcem wskazującym. Zaciskamy, zawijając w stronę nadzienia.
Krok 7
10 min
W dużym garnku zagotuj posoloną wodę i delikatnie wrzucaj pierogi. Od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię czekaj 2 minuty i wyjmij je łyżką cedzakową.
Zielone pierogi ze szpinakiem

Krok 1 z 7

Farsz: Szpinak (250 g)) umyj, wysusz. Posiekaj i podsmaż na maśle. Dodaj gałkę muszkatołową, Ziarenka Smaku oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i podduś 5 minut. Wystudź.

Zielone pierogi ze szpinakiem

Krok 2 z 7

Ser biały i fetę wymieszaj dobrze widelcem lub przeciśnij przez praskę. Powinnaś otrzymać jednolitą masę. Dodaj szpinak, wymieszaj i spróbuj. Dopraw do smaku.

Zielone pierogi ze szpinakiem

Krok 3 z 7

Ciasto: Mąkę wsyp do dużej miski, zrób zagłębienie, wbij jajo i żółtko. Szpinak wrzuć do blendera i zmiksuj z dodatkiem oleju.

Zielone pierogi ze szpinakiem

Krok 4 z 7

Połącz wszystkie składniki w gładkie ciasto. Kiedy ciasto będzie jednolite, przełóż je na blat obsypany mąką. Wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne. Uwaga – gdyby ciasto bardzo się kleiło, dodaj jeszcze mąki. Jeśli z kolei będzie zbyt sztywne i suche – dodaj wody.

Zielone pierogi ze szpinakiem

Krok 5 z 7

Podziel ciasto na 3 części, które rozwałkuj cienko (ok. 2-3 mm) i wytnij szklanką krążki ciasta na pojedyncze pierogi.

Zielone pierogi ze szpinakiem

Krok 6 z 7

Na środek okrągłego kawałka ciasta nałóż odpowiednią ilość farszu i zlep brzegi w falbankę. To proste! Po kawałeczku łapiemy brzeg ciasta kciukiem i palcem wskazującym. Zaciskamy, zawijając w stronę nadzienia.

Zielone pierogi ze szpinakiem

Krok 7 z 7

W dużym garnku zagotuj posoloną wodę i delikatnie wrzucaj pierogi. Od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię czekaj 2 minuty i wyjmij je łyżką cedzakową.

Choć klasyczne pierogi ruskie, z owocami albo z kapustą i grzybami stanowią przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie, to faszerować można je na różne sposoby. Zielone pierogi ze szpinakiem to jedna z nowych wariacji na temat tego dania. Nietypowy kolor i smakowite nadzienie przypadną do gustu nawet hołdującej tradycji babci. Dla dzieci będzie to z kolei sprytny sposób na przemycenie szpinaku do jadłospisu.

Ten przepis na pierogi ze szpinakiem nie wymaga stosowania trudno dostępnych składników. Za smak szpinaku odpowiadają: gałka muszkatołowa, Ziarenka Smaku WINIARY, czosnek. Zacznij od farszu. Umyty i osuszony szpinak posiekaj i podsmaż na maśle. Dodaj do niego przyprawy i duś przez kilka minut, a potem wystudź. Biały ser i fetę wymieszaj rozdrabniając widelcem albo przeciskając przez praskę, tak by powstała gładka masa. Dodaj do sera szpinak i wymieszaj. Dopraw, jeśli jest taka potrzeba.

Ciasto na pierogi ze szpinakiem i fetą wyrobisz jak to do tradycyjnej wersji przepisu. Dodaj do niego tylko rozdrobniony w blenderze szpinak z odrobiną oleju. Zagnieć aż do uzyskania gładkiego ciasta. Jeśli będzie się kleić – dodaj mąki. Jeśli będzie suche i sztywne – dodaj wody. Podziel ciasto na 3 części i rozwałkuj na cienkie placki. Szklanką wycinaj na nich krążki.

Na środek każdego z nich nałóż farsz i sklej brzegi ciasta. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i wrzucaj do niej pierogi. Gotuj je około 2 minuty od momentu wypłynięcia, po czym wyjmij łyżką cedzakową. Pierogi ze szpinakiem i serem feta możesz podawać na słono lub na słodko.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

85 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
85 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
21.9g / 18%
Węglowodany
64.9g / 56%
Tłuszcze
13.3g / 25%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika