Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zielone pierogi ze szpinakiem
Dodaj do CookBook

Zielone pierogi ze szpinakiem

(0)
1 godz 40 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
450  g
Mąka
1 
Jajko
1 
Żółtko
125  ml
Woda
1  łyżka
Olej
250  g
Szpinak świeży
300  g
Szpinak świeży
300  g
Twaróg
200  g
Ser feta
1  ząbek
Czosnek
1  szczypta
WINIARY ZIARENKA SMAKU Przyprawa Uniwersalna
0.5  łyżeczka
Gałka muszkatołowa
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
64.9 g
Wartość energetyczna
466.6 kcal
Tłuszcze
13.3 g
Białko
21.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Choć klasyczne pierogi ruskie, z owocami albo z kapustą i grzybami stanowią przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie, to faszerować można je na różne sposoby. Zielone pierogi ze szpinakiem to jedna z nowych wariacji na temat tego dania. Nietypowy kolor i smakowite nadzienie przypadną do gustu nawet hołdującej tradycji babci. Dla dzieci będzie to z kolei sprytny sposób na przemycenie szpinaku do jadłospisu.

Ten przepis na pierogi ze szpinakiem nie wymaga stosowania trudno dostępnych składników. Za smak szpinaku odpowiadają: gałka muszkatołowa, Ziarenka Smaku WINIARY, czosnek. Zacznij od farszu. Umyty i osuszony szpinak posiekaj i podsmaż na maśle. Dodaj do niego przyprawy i duś przez kilka minut, a potem wystudź. Biały ser i fetę wymieszaj rozdrabniając widelcem albo przeciskając przez praskę, tak by powstała gładka masa. Dodaj do sera szpinak i wymieszaj. Dopraw, jeśli jest taka potrzeba.

Ciasto na pierogi ze szpinakiem i fetą wyrobisz jak to do tradycyjnej wersji przepisu. Dodaj do niego tylko rozdrobniony w blenderze szpinak z odrobiną oleju. Zagnieć aż do uzyskania gładkiego ciasta. Jeśli będzie się kleić – dodaj mąki. Jeśli będzie suche i sztywne – dodaj wody. Podziel ciasto na 3 części i rozwałkuj na cienkie placki. Szklanką wycinaj na nich krążki.

Na środek każdego z nich nałóż farsz i sklej brzegi ciasta. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i wrzucaj do niej pierogi. Gotuj je około 2 minuty od momentu wypłynięcia, po czym wyjmij łyżką cedzakową. Pierogi ze szpinakiem i serem feta możesz podawać na słono lub na słodko.

Przygotowanie

100 min
  • Krok 1

    20 min
    Farsz: Szpinak (250 g)) umyj, wysusz. Posiekaj i podsmaż na maśle. Dodaj gałkę muszkatołową, Ziarenka Smaku oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i podduś 5 minut. Wystudź.
  • Krok 2

    15 min
    Ser biały i fetę wymieszaj dobrze widelcem lub przeciśnij przez praskę. Powinnaś otrzymać jednolitą masę. Dodaj szpinak, wymieszaj i spróbuj. Dopraw do smaku.
  • Krok 3

    15 min
    Ciasto: Mąkę wsyp do dużej miski, zrób zagłębienie, wbij jajo i żółtko. Szpinak wrzuć do blendera i zmiksuj z dodatkiem oleju.
  • Krok 4

    10 min
    Połącz wszystkie składniki w gładkie ciasto. Kiedy ciasto będzie jednolite, przełóż je na blat obsypany mąką. Wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne. Uwaga – gdyby ciasto bardzo się kleiło, dodaj jeszcze mąki. Jeśli z kolei będzie zbyt sztywne i suche – dodaj wody.
  • Krok 5

    15 min
    Podziel ciasto na 3 części, które rozwałkuj cienko (ok. 2-3 mm) i wytnij szklanką krążki ciasta na pojedyncze pierogi.
  • Krok 6

    15 min
    Na środek okrągłego kawałka ciasta nałóż odpowiednią ilość farszu i zlep brzegi w falbankę. To proste! Po kawałeczku łapiemy brzeg ciasta kciukiem i palcem wskazującym. Zaciskamy, zawijając w stronę nadzienia.
  • Krok 7

    10 min
    W dużym garnku zagotuj posoloną wodę i delikatnie wrzucaj pierogi. Od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię czekaj 2 minuty i wyjmij je łyżką cedzakową.
Zielone pierogi ze szpinakiem

Krok 1 z 7

Farsz: Szpinak (250 g)) umyj, wysusz. Posiekaj i podsmaż na maśle. Dodaj gałkę muszkatołową, Ziarenka Smaku oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i podduś 5 minut. Wystudź.

Zielone pierogi ze szpinakiem

Krok 2 z 7

Ser biały i fetę wymieszaj dobrze widelcem lub przeciśnij przez praskę. Powinnaś otrzymać jednolitą masę. Dodaj szpinak, wymieszaj i spróbuj. Dopraw do smaku.

Zielone pierogi ze szpinakiem

Krok 3 z 7

Ciasto: Mąkę wsyp do dużej miski, zrób zagłębienie, wbij jajo i żółtko. Szpinak wrzuć do blendera i zmiksuj z dodatkiem oleju.

Zielone pierogi ze szpinakiem

Krok 4 z 7

Połącz wszystkie składniki w gładkie ciasto. Kiedy ciasto będzie jednolite, przełóż je na blat obsypany mąką. Wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne. Uwaga – gdyby ciasto bardzo się kleiło, dodaj jeszcze mąki. Jeśli z kolei będzie zbyt sztywne i suche – dodaj wody.

Zielone pierogi ze szpinakiem

Krok 5 z 7

Podziel ciasto na 3 części, które rozwałkuj cienko (ok. 2-3 mm) i wytnij szklanką krążki ciasta na pojedyncze pierogi.

Zielone pierogi ze szpinakiem

Krok 6 z 7

Na środek okrągłego kawałka ciasta nałóż odpowiednią ilość farszu i zlep brzegi w falbankę. To proste! Po kawałeczku łapiemy brzeg ciasta kciukiem i palcem wskazującym. Zaciskamy, zawijając w stronę nadzienia.

Zielone pierogi ze szpinakiem

Krok 7 z 7

W dużym garnku zagotuj posoloną wodę i delikatnie wrzucaj pierogi. Od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię czekaj 2 minuty i wyjmij je łyżką cedzakową.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Lunch
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Orzeźwiające zielone Bubble Jelly

    Orzeźwiające zielone Bubble Jelly

    9 min Łatwy
  • Zupa krem z zielonego groszku, czyli zielono mi

    Zupa krem z zielonego groszku, czyli zielono mi

    32 min Łatwy
  • Zupa krem z zielonego groszku i porów z kwiatami jadalnymi

    Zupa krem z zielonego groszku i porów z kwiatami jadalnymi

    58 min Łatwy
  • Przepis na gazpacho inne niż zwykle – zielone gazpacho

    Przepis na gazpacho inne niż zwykle – zielone gazpacho

    4 godz 20 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu