Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zielone pierogi ze szpinakiem
85 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
85 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
21.9g / 18%
Węglowodany
64.9g / 56%
Tłuszcze
13.3g / 25%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Zielone pierogi ze szpinakiem

+

Zielone pierogi ze szpinakiem

Wróć

Zielone pierogi ze szpinakiem

(4)
1 godz 40 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
450  g
Mąka
1 
Jajko
1 
Żółtko
125  ml
Woda
1  łyżka
Olej
250  g
Szpinak świeży
300  g
Szpinak świeży
300  g
Twaróg
200  g
Ser feta
1  ząbek
Czosnek
1  szczypta
Przyprawa Ziarenka Smaku Uniwersalne WINIARY
0.5  łyżeczka
Gałka muszkatołowa
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
21.93 g
Węglowodany
64.94 g
Tłuszcze
13.28 g
Wartość energetyczna
467.16 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Choć klasyczne pierogi ruskie, z owocami albo z kapustą i grzybami stanowią przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie, to faszerować można je na różne sposoby. Zielone pierogi ze szpinakiem to jedna z nowych wariacji na temat tego dania. Nietypowy kolor i smakowite nadzienie przypadną do gustu nawet hołdującej tradycji babci. Dla dzieci będzie to z kolei sprytny sposób na przemycenie szpinaku do jadłospisu.

Ten przepis na pierogi ze szpinakiem nie wymaga stosowania trudno dostępnych składników. Za smak szpinaku odpowiadają: gałka muszkatołowa, Ziarenka Smaku WINIARY, czosnek. Zacznij od farszu. Umyty i osuszony szpinak posiekaj i podsmaż na maśle. Dodaj do niego przyprawy i duś przez kilka minut, a potem wystudź. Biały ser i fetę wymieszaj rozdrabniając widelcem albo przeciskając przez praskę, tak by powstała gładka masa. Dodaj do sera szpinak i wymieszaj. Dopraw, jeśli jest taka potrzeba.

Ciasto na pierogi ze szpinakiem i fetą wyrobisz jak to do tradycyjnej wersji przepisu. Dodaj do niego tylko rozdrobniony w blenderze szpinak z odrobiną oleju. Zagnieć aż do uzyskania gładkiego ciasta. Jeśli będzie się kleić – dodaj mąki. Jeśli będzie suche i sztywne – dodaj wody. Podziel ciasto na 3 części i rozwałkuj na cienkie placki. Szklanką wycinaj na nich krążki.

Na środek każdego z nich nałóż farsz i sklej brzegi ciasta. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i wrzucaj do niej pierogi. Gotuj je około 2 minuty od momentu wypłynięcia, po czym wyjmij łyżką cedzakową. Pierogi ze szpinakiem i serem feta możesz podawać na słono lub na słodko.

Przygotowanie

100 min
  • Krok 1

    20 min
    Farsz: Szpinak (250 g)) umyj, wysusz. Posiekaj i podsmaż na maśle. Dodaj gałkę muszkatołową, Ziarenka Smaku oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i podduś 5 minut. Wystudź.
  • Krok 2

    15 min
    Ser biały i fetę wymieszaj dobrze widelcem lub przeciśnij przez praskę. Powinnaś otrzymać jednolitą masę. Dodaj szpinak, wymieszaj i spróbuj. Dopraw do smaku.
  • Krok 3

    15 min
    Ciasto: Mąkę wsyp do dużej miski, zrób zagłębienie, wbij jajo i żółtko. Szpinak wrzuć do blendera i zmiksuj z dodatkiem oleju.
  • Krok 4

    10 min
    Połącz wszystkie składniki w gładkie ciasto. Kiedy ciasto będzie jednolite, przełóż je na blat obsypany mąką. Wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne. Uwaga – gdyby ciasto bardzo się kleiło, dodaj jeszcze mąki. Jeśli z kolei będzie zbyt sztywne i suche – dodaj wody.
  • Krok 5

    15 min
    Podziel ciasto na 3 części, które rozwałkuj cienko (ok. 2-3 mm) i wytnij szklanką krążki ciasta na pojedyncze pierogi.
  • Krok 6

    15 min
    Na środek okrągłego kawałka ciasta nałóż odpowiednią ilość farszu i zlep brzegi w falbankę. To proste! Po kawałeczku łapiemy brzeg ciasta kciukiem i palcem wskazującym. Zaciskamy, zawijając w stronę nadzienia.
  • Krok 7

    10 min
    W dużym garnku zagotuj posoloną wodę i delikatnie wrzucaj pierogi. Od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię czekaj 2 minuty i wyjmij je łyżką cedzakową.
Zielone pierogi ze szpinakiem

Krok 1 z 7

Farsz: Szpinak (250 g)) umyj, wysusz. Posiekaj i podsmaż na maśle. Dodaj gałkę muszkatołową, Ziarenka Smaku oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i podduś 5 minut. Wystudź.

Zielone pierogi ze szpinakiem

Krok 2 z 7

Ser biały i fetę wymieszaj dobrze widelcem lub przeciśnij przez praskę. Powinnaś otrzymać jednolitą masę. Dodaj szpinak, wymieszaj i spróbuj. Dopraw do smaku.

Zielone pierogi ze szpinakiem

Krok 3 z 7

Ciasto: Mąkę wsyp do dużej miski, zrób zagłębienie, wbij jajo i żółtko. Szpinak wrzuć do blendera i zmiksuj z dodatkiem oleju.

Zielone pierogi ze szpinakiem

Krok 4 z 7

Połącz wszystkie składniki w gładkie ciasto. Kiedy ciasto będzie jednolite, przełóż je na blat obsypany mąką. Wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne. Uwaga – gdyby ciasto bardzo się kleiło, dodaj jeszcze mąki. Jeśli z kolei będzie zbyt sztywne i suche – dodaj wody.

Zielone pierogi ze szpinakiem

Krok 5 z 7

Podziel ciasto na 3 części, które rozwałkuj cienko (ok. 2-3 mm) i wytnij szklanką krążki ciasta na pojedyncze pierogi.

Zielone pierogi ze szpinakiem

Krok 6 z 7

Na środek okrągłego kawałka ciasta nałóż odpowiednią ilość farszu i zlep brzegi w falbankę. To proste! Po kawałeczku łapiemy brzeg ciasta kciukiem i palcem wskazującym. Zaciskamy, zawijając w stronę nadzienia.

Zielone pierogi ze szpinakiem

Krok 7 z 7

W dużym garnku zagotuj posoloną wodę i delikatnie wrzucaj pierogi. Od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię czekaj 2 minuty i wyjmij je łyżką cedzakową.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Lunch
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pierogi ruskie – przepis

    Pierogi ruskie – przepis

    1 godz 32 min Łatwy
  • Tarta Carbonara z kurczakiem, serem mozzarella i natką pietruszki

    Tarta Carbonara z kurczakiem, serem mozzarella i natką pietruszki

    2 godz 17 min Łatwy
  • Ciasto do uszek

    Ciasto do uszek

    1 godz 4 min Średni
  • Tarta ze szpinakiem

    Tarta ze szpinakiem

    2 godz 2 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu