Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa z zielonej fasolki szparagowej z pomidorami i estragonem
Zupa z zielonej fasolki szparagowej z pomidorami i estragonem
Zupa z zielonej fasolki szparagowej z pomidorami i estragonem
Zupa z zielonej fasolki szparagowej z pomidorami i estragonem
Zupa z zielonej fasolki szparagowej z pomidorami i estragonem
Zupa z zielonej fasolki szparagowej z pomidorami i estragonem
Zupa z zielonej fasolki szparagowej z pomidorami i estragonem
100 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
100 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
17.1g / 15%
Węglowodany
62.6g / 56%
Tłuszcze
13.4g / 28%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Zupa z zielonej fasolki szparagowej z pomidorami i estragonem

+

Zupa z zielonej fasolki szparagowej z pomidorami i estragonem

Wróć

Zupa z zielonej fasolki szparagowej z pomidorami i estragonem

(0)
1 godz 22 min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Pomidor duży
0.5 
Cebula
1  ząbek
Czosnek
250  g
Fasola zielona
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
0.25 
Por (biała część)
0.5  l
Woda
2.5  łyżek
Oliwa
trochę
Estragon
0.5  gałązka
Rozmaryn
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
17.08 g
Węglowodany
62.6 g
Tłuszcze
13.42 g
Wartość energetyczna
426.77 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pora na kolejne warzywo, które łatwo znaleźć na straganie: zieloną fasolkę szparagową. Tym razem wylądowała ona w garnku w towarzystwie mięsistych pomidorów, aromatu przydał jej z kolei duet: estragon i rozmaryn. Zupa na bazie zaledwie kilku składników zaskakuje bogactwem smaków, fasolka delikatnie chrupie, a pomidory rozpływają się w ustach. Jeśli w tym sezonie na twoim stole nie pojawiła się jeszcze zupa z zielonej fasolki szparagowej, to koniecznie musisz to nadrobić!

Nie przegap też innych przepisów na zupy z fasolki szparagowej!
Zielona zupa z pora z fasolką szparagową, groszkiem i brokułami
Zupa z żółtej fasolki szparagowej
Leczo warzywne z cukinią, młodą marchewką i fasolką szparagową
Zupa jarzynowa z młodych warzyw z kalafiorem, fasolką i cukinią
Zupa z fasolką szparagową i pulpecikami
Zupa jarzynowa z żółtą fasolką szparagową i groszkiem ptysiowym

Przygotowanie

82 min
  • Krok 1

    8 min
    Wszystkie warzywa dokładnie umyć.
  • Krok 2

    10 min
    Marchewki, pietruszki i selera obrać. Fasolkę obrać – odcinając końcówki.
  • Krok 3

    10 min
    Warzywa pokroić na mniejsze części (pomijając seler i por) – według uznania, w zależności od tego, czy lubimy drobne czy grubsze kawałki w zupie.
  • Krok 4

    30 min
    Tak przygotowane warzywa umieścić w dużym garnku, zalać wodą i gotować na małym ogniu.
  • Krok 5

    5 min
    Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Pomidory umyć, pokroić w kawałki.
  • Krok 6

    6 min
    Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać gałązkę rozmarynu, estragon oraz pomidory. Całość delikatnie podsmażyć.
  • Krok 7

    10 min
    Kiedy gotujące się warzywa zmiękną, wyłowić seler i por, dodać przesmażone pomidory. Pogotować jeszcze przez moment, aby aromaty się połączyły.
  • Krok 8

    3 min
    Zupę doprawić solą i pieprzem do smaku. Najlepiej smakuje następnego dnia.
Zupa z zielonej fasolki szparagowej z pomidorami i estragonem

Krok 1 z 8

Wszystkie warzywa dokładnie umyć.

Zupa z zielonej fasolki szparagowej z pomidorami i estragonem

Krok 2 z 8

Marchewki, pietruszki i selera obrać. Fasolkę obrać – odcinając końcówki.

Zupa z zielonej fasolki szparagowej z pomidorami i estragonem

Krok 3 z 8

Warzywa pokroić na mniejsze części (pomijając seler i por) – według uznania, w zależności od tego, czy lubimy drobne czy grubsze kawałki w zupie.

Zupa z zielonej fasolki szparagowej z pomidorami i estragonem

Krok 4 z 8

Tak przygotowane warzywa umieścić w dużym garnku, zalać wodą i gotować na małym ogniu.

Zupa z zielonej fasolki szparagowej z pomidorami i estragonem

Krok 5 z 8

Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Pomidory umyć, pokroić w kawałki.

Zupa z zielonej fasolki szparagowej z pomidorami i estragonem

Krok 6 z 8

Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać gałązkę rozmarynu, estragon oraz pomidory. Całość delikatnie podsmażyć.

Zupa z zielonej fasolki szparagowej z pomidorami i estragonem

Krok 7 z 8

Kiedy gotujące się warzywa zmiękną, wyłowić seler i por, dodać przesmażone pomidory. Pogotować jeszcze przez moment, aby aromaty się połączyły.

Zupa z zielonej fasolki szparagowej z pomidorami i estragonem

Krok 8 z 8

Zupę doprawić solą i pieprzem do smaku. Najlepiej smakuje następnego dnia.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnie świata
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa pomidorowa z mozzarellą

    Zupa pomidorowa z mozzarellą

    1 godz 3 min Łatwy
  • Wegańska zupa z soczewicy z makaronem ryżowym i kolendrą

    Wegańska zupa z soczewicy z makaronem ryżowym i kolendrą

    1 godz 9 min Średni
  • Zupa krem z kukurydzy – świeżej lub z puszki

    Zupa krem z kukurydzy – świeżej lub z puszki

    34 min Łatwy
  • Zupa krem z fasolki szparagowej i pietruszki

    Zupa krem z fasolki szparagowej i pietruszki

    57 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu