Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zielona zupa z pora z fasolką szparagową, groszkiem i brokułami

0
48min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Por
15  dag
Fasolka zielona
trochę
Różyczki brokuła
1  l
Woda
0.5  szklanka
Zielony groszek ( świeży lub mrożony )
2 
Ziemniaki
20  dag
Masło
1  szczypta
Sól morska
5  gałązek
Pietruszka zielona
1 
Cebula mała
1 
Listek laurowy
2 
Ziarenka ziela angielskiego
1 
Bukiet świeżych ziół (tymianek, lubczyk, nać pietruszki)
trochę
Sok z cytryny do smaku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
6 g
Węglowodany
20.16 g
Tłuszcze
41.64 g
Wartość energetyczna
468.52 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

48 min
Krok 1
10 min
Por myjemy, kroimy wzdłuż na pół, przepłukujemy dokładnie liście, osuszamy. Kroimy w półtalarki. Cebulę kroimy w kosteczkę.
Krok 2
5 min
Na maśle podduszamy pora z cebulką.
Krok 3
20 min
W garnku zagotowujemy 0,7 l wywaru, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojoną w mniejsze kawałki fasolkę szparagową (jeśli nie mamy młodej fasolki, wrzućmy ją do garnka 5 minut przed ziemniakami, bo będzie potrzebowała dłuższego czasu gotowania). Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i bukiet ziół. Gotujemy 15 minut.
Krok 4
5 min
Do garnka z zupą dodajemy podduszony por z cebulką, różyczki brokuła i groszek. Doprawiamy solą morską, gotujemy 5 minut (brokuły mają być lekko chrupiące, jeśli chcemy, aby były miękkie, gotujemy chwilę dłużej). Dodajemy do smaku kilka łyżeczek soku z cytryny.
Krok 5
3 min
Zupę z pora podajemy posypaną posiekaną natką pietruszki.
Krok 6
5 min
Zupę porową można zabielić jogurtem naturalnym, a także podawać jako krem – przed zmiksowaniem upewnijmy się, że wyciągnęliśmy z zupy wszystkie ziarenka ziela angielskiego, listek laurowy i bukiet ziół.
Zielona zupa z pora z fasolką szparagową, groszkiem i brokułami

Krok 1 z 6

Por myjemy, kroimy wzdłuż na pół, przepłukujemy dokładnie liście, osuszamy. Kroimy w półtalarki. Cebulę kroimy w kosteczkę.

Zielona zupa z pora z fasolką szparagową, groszkiem i brokułami

Krok 2 z 6

Na maśle podduszamy pora z cebulką.

Zielona zupa z pora z fasolką szparagową, groszkiem i brokułami

Krok 3 z 6

W garnku zagotowujemy 0,7 l wywaru, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojoną w mniejsze kawałki fasolkę szparagową (jeśli nie mamy młodej fasolki, wrzućmy ją do garnka 5 minut przed ziemniakami, bo będzie potrzebowała dłuższego czasu gotowania). Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i bukiet ziół. Gotujemy 15 minut.

Zielona zupa z pora z fasolką szparagową, groszkiem i brokułami

Krok 4 z 6

Do garnka z zupą dodajemy podduszony por z cebulką, różyczki brokuła i groszek. Doprawiamy solą morską, gotujemy 5 minut (brokuły mają być lekko chrupiące, jeśli chcemy, aby były miękkie, gotujemy chwilę dłużej). Dodajemy do smaku kilka łyżeczek soku z cytryny.

Zielona zupa z pora z fasolką szparagową, groszkiem i brokułami

Krok 5 z 6

Zupę z pora podajemy posypaną posiekaną natką pietruszki.

Zielona zupa z pora z fasolką szparagową, groszkiem i brokułami

Krok 6 z 6

Zupę porową można zabielić jogurtem naturalnym, a także podawać jako krem – przed zmiksowaniem upewnijmy się, że wyciągnęliśmy z zupy wszystkie ziarenka ziela angielskiego, listek laurowy i bukiet ziół.

Zupa z pora, czyli dużo zielonego i dużo dobrego. Zielona zupa z pora z fasolką szparagową, groszkiem i brokułami dzieciom najbardziej smakuje zmiksowana na gładki krem. Ale jeśli nie boicie się pora, brokułów i innych zielonych warzyw w kawałkach, nie miksujcie. Delektujcie się nimi kawałek po kawałku. Talerz zupy z pora stanowi świetną bombę witaminową. Nie zapomnijcie dodać do niej świeżą zieleninę.

Zobacz też przepisy na inne zielone zupy:
Zupa słoikowa – krem ze szparagów, czyli idziemy na piknik
Zupa krem ze świeżego groszku z fetą i kiełkami
Lekka zielona zupa z jarmużem
Zielona zupa z groszkiem, cukinią i płatkami kukurydzianymi
Krem szpinakowy z serem ricotta
Zupa Ufoludkowa, czyli krem z brokułów z prażonymi migdałami
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika