Zielona zupa z pora z fasolką szparagową, groszkiem i brokułami
48min
Łatwy
2
Por
15
dag
Fasolka zielona
trochę
Różyczki brokuła
4
łyżek
1
l
Woda
0.5
szklanka
Zielony groszek ( świeży lub mrożony )
2
Ziemniaki
20
dag
Masło
1
szczypta
Sól morska
5
gałązek
Pietruszka zielona
1
Cebula mała
1
Listek laurowy
2
Ziarenka ziela angielskiego
1
Bukiet świeżych ziół (tymianek, lubczyk, nać pietruszki)
trochę
Sok z cytryny do smaku
.
Wartości odżywcze
Białko
6 g
Węglowodany
20.16 g
Tłuszcze
41.64 g
Wartość energetyczna
468.52 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
48 min
Krok 1
10 min
Por myjemy, kroimy wzdłuż na pół, przepłukujemy dokładnie liście, osuszamy. Kroimy w półtalarki. Cebulę kroimy w kosteczkę.
Krok 2
5 min
Na maśle podduszamy pora z cebulką.
Krok 3
20 min
W garnku zagotowujemy 0,7 l wywaru, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojoną w mniejsze kawałki fasolkę szparagową (jeśli nie mamy młodej fasolki, wrzućmy ją do garnka 5 minut przed ziemniakami, bo będzie potrzebowała dłuższego czasu gotowania). Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i bukiet ziół. Gotujemy 15 minut.
Krok 4
5 min
Do garnka z zupą dodajemy podduszony por z cebulką, różyczki brokuła i groszek. Doprawiamy solą morską, gotujemy 5 minut (brokuły mają być lekko chrupiące, jeśli chcemy, aby były miękkie, gotujemy chwilę dłużej). Dodajemy do smaku kilka łyżeczek soku z cytryny.
Krok 5
3 min
Zupę z pora podajemy posypaną posiekaną natką pietruszki.
Krok 6
5 min
Zupę porową można zabielić jogurtem naturalnym, a także podawać jako krem – przed zmiksowaniem upewnijmy się, że wyciągnęliśmy z zupy wszystkie ziarenka ziela angielskiego, listek laurowy i bukiet ziół.
Zupa z pora, czyli dużo zielonego i dużo dobrego. Zielona zupa z pora z fasolką szparagową, groszkiem i brokułami dzieciom najbardziej smakuje zmiksowana na gładki krem. Ale jeśli nie boicie się pora, brokułów i innych zielonych warzyw w kawałkach, nie miksujcie. Delektujcie się nimi kawałek po kawałku. Talerz zupy z pora stanowi świetną bombę witaminową. Nie zapomnijcie dodać do niej świeżą zieleninę.
Zobacz też przepisy na inne zielone zupy:
Zupa słoikowa – krem ze szparagów, czyli idziemy na piknik
Zupa krem ze świeżego groszku z fetą i kiełkami
Lekka zielona zupa z jarmużem
Zielona zupa z groszkiem, cukinią i płatkami kukurydzianymi
Krem szpinakowy z serem ricotta
Zupa Ufoludkowa, czyli krem z brokułów z prażonymi migdałami
Zobacz też przepisy na inne zielone zupy:
Zupa słoikowa – krem ze szparagów, czyli idziemy na piknik
Zupa krem ze świeżego groszku z fetą i kiełkami
Lekka zielona zupa z jarmużem
Zielona zupa z groszkiem, cukinią i płatkami kukurydzianymi
Krem szpinakowy z serem ricotta
Zupa Ufoludkowa, czyli krem z brokułów z prażonymi migdałami
Komentarze 0