Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Leczo warzywne z cukinią, młodą marchewką i fasolką szparagową

0
46min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Papryka
3 
Młoda marchewka
1 
Pietruszka (korzeń)
1 
Cebula mała
trochę
Fasolka szparagowa (zielona i żółta )
1 
Cukinia mała
500  ml
Woda
1  szczypta
Papryka Ostra
1  łyżeczka
Słodka papryka
2  łyżeczek
Koncentrat pomidorowy
trochę
Olej rzepakowy do smażenia

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
3.01 g
Węglowodany
15.14 g
Tłuszcze
3.31 g
Wartość energetyczna
101.66 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

46 min
Krok 1
5 min
Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w paski lub w kostkę.
Krok 2
3 min
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Krok 3
10 min
Na głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego i wrzucamy cebulę. Po chwili dodajemy też pokrojoną paprykę. Smażymy około 10 minut.
Krok 4
3 min
W tym czasie myjemy i kroimy pozostałe składniki.
Krok 5
10 min
Do papryki dorzucamy pokrojoną marchewkę, pietruszkę i fasolkę. Zalewamy zimną wodą do poziomu warzyw (300 ml). Dodajemy ostrą i słodką paprykę i dusimy z lekko uchyloną pokrywką około 10 minut.
Krok 6
10 min
Po tym czasie do lecza dodajemy pokrojoną cukinię i uzupełniamy wodę (około 100 ml). Dusimy jeszcze około 15 minut.
Krok 7
5 min
W 100 ml gorącej, przegotowanej wody rozpuszczamy bulion warzywny i dodajemy do lecza razem z koncentratem pomidorowym. Gotujemy jeszcze 5 minut (aż warzywa będą miękkie ) i całość mieszamy.
Krok 8
3 min
Podajemy z natką pietruszki.
Leczo warzywne z cukinią, młodą marchewką i fasolką szparagową

Krok 1 z 8

Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w paski lub w kostkę.

Leczo warzywne z cukinią, młodą marchewką i fasolką szparagową

Krok 2 z 8

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.

Leczo warzywne z cukinią, młodą marchewką i fasolką szparagową

Krok 3 z 8

Na głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego i wrzucamy cebulę. Po chwili dodajemy też pokrojoną paprykę. Smażymy około 10 minut.

Leczo warzywne z cukinią, młodą marchewką i fasolką szparagową

Krok 4 z 8

W tym czasie myjemy i kroimy pozostałe składniki.

Leczo warzywne z cukinią, młodą marchewką i fasolką szparagową

Krok 5 z 8

Do papryki dorzucamy pokrojoną marchewkę, pietruszkę i fasolkę. Zalewamy zimną wodą do poziomu warzyw (300 ml). Dodajemy ostrą i słodką paprykę i dusimy z lekko uchyloną pokrywką około 10 minut.

Leczo warzywne z cukinią, młodą marchewką i fasolką szparagową

Krok 6 z 8

Po tym czasie do lecza dodajemy pokrojoną cukinię i uzupełniamy wodę (około 100 ml). Dusimy jeszcze około 15 minut.

Leczo warzywne z cukinią, młodą marchewką i fasolką szparagową

Krok 7 z 8

W 100 ml gorącej, przegotowanej wody rozpuszczamy bulion warzywny i dodajemy do lecza razem z koncentratem pomidorowym. Gotujemy jeszcze 5 minut (aż warzywa będą miękkie ) i całość mieszamy.

Leczo warzywne z cukinią, młodą marchewką i fasolką szparagową

Krok 8 z 8

Podajemy z natką pietruszki.

Chyba każdy ma swój ulubiony sposób na przygotowanie lecza. Zazwyczaj robię leczo z kiełbasą, papryką i cebulą, bo takie cieszy się w moim domu największym powodzeniem. Gotuję ogromny gar i zajadamy się leczem na obiad i kolację przez kilka kolejnych dni. Latem co najmniej kilka razy przyrządzam leczo i kiedy nasycimy już pierwszy apetyt na paprykowe smaki, to część lecza mrożę, a część wekuję i zatrzymuję smaki lata na jesienne i zimowe obiady. Lubię robić takie zapasy i sięgać po nie w dniach kiedy nie mam czasu, albo ochoty na gotowanie obiadu.

Dzisiaj postanowiłam przygotować warzywną wersję tego dania, nieco lżejszą i mniej kaloryczną, ale będącą pełnowartościowym posiłkiem i sporą porcją witamin. Tego typu potrawy można też dowolnie modyfikować dodając swoje ulubione składniki. Fasolkę szparagową można zastąpić groszkiem, marchewkę batatami, a w miejsce cukinii można dodać różyczki kalafiora.

Wielbicielom lecza polecam też:
Zupę a’la leczo z kiełbasą
Leczo z cukinią i chorizo
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika