Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Kategorie produktów
  • Produkty
  • ☞ Porady
  • Nowości i konkursy
  • O nas
  • Nasi eksperci
  • Kontakt
Ostre leczo z papryki i pomidorów podane z chrupiącymi grzankami
Ostre leczo z papryki i pomidorów podane z chrupiącymi grzankami
Ostre leczo z papryki i pomidorów podane z chrupiącymi grzankami
Ostre leczo z papryki i pomidorów podane z chrupiącymi grzankami
Ostre leczo z papryki i pomidorów podane z chrupiącymi grzankami
Ostre leczo z papryki i pomidorów podane z chrupiącymi grzankami

Ostre leczo z papryki i pomidorów podane z chrupiącymi grzankami

(0)
1 godz 11 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
6 
Papryka igołomska
1 
Mała ostra papryczka
2 
Kiełbaska śląska
1  łyżeczka
Wędzona papryka
1  szczypta
Sól morska
1  łyżka
Suszona słodka papryka
1  łyżka
Smalec domowy
1  łyżeczka
Czubryca zielona
0.5  l
Pomidory w kawałkach (u mnie domowe)
trochę
Natka pietruszki do dekoracji
2 
Bułka (u mnie razowe z ziarnami)
trochę
Oliwa z oliwek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
22.51 g
Węglowodany
31.55 g
Tłuszcze
39.7 g
Wartość energetyczna
577.98 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
W naszym jesiennym menu często pojawia się leczo. Można je przygotować na wiele sposobów, nawet w wersji wegetariańskiej. Domownicy lubią, kiedy jest z kiełbasą. A paprykę wybieram najczęściej igołomską. Ta odmiana najbardziej mi odpowiada, być może także dlatego, że pojawia się sezonowo, tak jak leczo w moim domu. Do tego dodatek pomidora i przepis na pikantne leczo z papryki i pomidorów gotowy! Całość zajadać można z chrupiącymi grzankami.

Leczo to jednak jedna z tych potraw, na które nie ma jednego przepisu. Można do niego dodać cukinię, kabaczki, a nawet różyczki kalafiora. A jeśli ktoś powie, że wówczas nie jest to tradycyjne leczo, zaprośmy go do stołu, bo przy stole i wspólnie spożywanych posiłkach wiele sporów rozwiązuje się samoistnie. Najlepiej zaś, gdy jesienią na naszych stołach pojawi się rozgrzewające, aromatyczne, pikantne leczo z papryki i pomidorów podane z chrupiącymi grzankami!

Ostre leczo z papryki i pomidorów podane z chrupiącymi grzankami smakowało przepysznie. Nigdy wcześniej nie dodawałam grzanek do tej zupy, raczej zjadaliśmy leczo z kromką świeżego pieczywa albo też bez żadnego dodatku. Grzanki się sprawdziły.

Do mojej zupy dodałam słoik własnoręcznie zrobionych w wakacje pomidorów, ale można także użyć świeżych.

Na nadchodzącą jesień polecam także:
leczo z cukinią i chorizo
zupa a’la leczo z kiełbasą
zupa warzywna z dynią
rozgrzewająca zupa wiejska z fasolą i soczewicą

Przygotowanie

71 min
  • Krok 1 - Leczo

    5 min
    Smalec rozgrzewamy w głębokiej patelni.
  • Krok 2

    8 min
    Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, a kiedy się zeszkli, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Chwilę smażymy.
  • Krok 3

    5 min
    Paprykę przekrajamy na pół, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i razem z posiekaną ostrą papryczką dodajemy do kiełbasy z cebulką.
  • Krok 4

    3 min
    Dodajemy suszoną paprykę słodką i paprykę wędzoną, po chwili podlewamy warzywa wodą (ok. 05 szklanki).
  • Krok 5

    15 min
    Dodajemy szczyptę soli, dusimy ok. 15 minut.
  • Krok 6

    8 min
    Dodajemy pomidory, dusimy jeszcze chwilę, pod koniec doprawiając leczo czubrycą.
  • Krok 7

    3 min
    Pikantne leczo z papryki i pomidorów podajemy z grzankami i świeżo posiekaną natką pietruszki.
  • Krok 8 - Grzanki

    6 min
    Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C.
  • Krok 9

    3 min
    Bułki kroimy w małe kromki. Rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, każdą kromkę smarując z wierzchu oliwą z oliwek.
  • Krok 10

    15 min
    Wstawiamy blaszkę do piekarnika na ok. 15 minut, aż grzanki się lekko przyrumienią.
Ostre leczo z papryki i pomidorów podane z chrupiącymi grzankami

Krok 1 - Leczo z 10

Smalec rozgrzewamy w głębokiej patelni.

Ostre leczo z papryki i pomidorów podane z chrupiącymi grzankami

Krok 2 z 10

Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, a kiedy się zeszkli, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Chwilę smażymy.

Ostre leczo z papryki i pomidorów podane z chrupiącymi grzankami

Krok 3 z 10

Paprykę przekrajamy na pół, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i razem z posiekaną ostrą papryczką dodajemy do kiełbasy z cebulką.

Ostre leczo z papryki i pomidorów podane z chrupiącymi grzankami

Krok 4 z 10

Dodajemy suszoną paprykę słodką i paprykę wędzoną, po chwili podlewamy warzywa wodą (ok. 05 szklanki).

Ostre leczo z papryki i pomidorów podane z chrupiącymi grzankami

Krok 5 z 10

Dodajemy szczyptę soli, dusimy ok. 15 minut.

Ostre leczo z papryki i pomidorów podane z chrupiącymi grzankami

Krok 6 z 10

Dodajemy pomidory, dusimy jeszcze chwilę, pod koniec doprawiając leczo czubrycą.

Ostre leczo z papryki i pomidorów podane z chrupiącymi grzankami

Krok 7 z 10

Pikantne leczo z papryki i pomidorów podajemy z grzankami i świeżo posiekaną natką pietruszki.

Ostre leczo z papryki i pomidorów podane z chrupiącymi grzankami

Krok 8 - Grzanki z 10

Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C.

Ostre leczo z papryki i pomidorów podane z chrupiącymi grzankami

Krok 9 z 10

Bułki kroimy w małe kromki. Rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, każdą kromkę smarując z wierzchu oliwą z oliwek.

Ostre leczo z papryki i pomidorów podane z chrupiącymi grzankami

Krok 10 z 10

Wstawiamy blaszkę do piekarnika na ok. 15 minut, aż grzanki się lekko przyrumienią.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa krem z soczewicy z mlekiem kokosowym

    Zupa krem z soczewicy z mlekiem kokosowym

    56 min Średni
  • Leczo z pieczarkami i kiełbasą

    Leczo z pieczarkami i kiełbasą

    1 godz 30 min Łatwy
  • Wegetariańskie leczo z cukinii i pieczarek

    Wegetariańskie leczo z cukinii i pieczarek

    1 godz 19 min Łatwy
  • Pikantna zupa gulaszowa z pieczoną czerwoną papryką

    Pikantna zupa gulaszowa z pieczoną czerwoną papryką

    1 godz 51 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu