Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Smalec rozgrzewamy w głębokiej patelni.
Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, a kiedy się zeszkli, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Chwilę smażymy.
Paprykę przekrajamy na pół, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i razem z posiekaną ostrą papryczką dodajemy do kiełbasy z cebulką.
Dodajemy suszoną paprykę słodką i paprykę wędzoną, po chwili podlewamy warzywa wodą (ok. 05 szklanki).
Dodajemy szczyptę soli, dusimy ok. 15 minut.
Dodajemy pomidory, dusimy jeszcze chwilę, pod koniec doprawiając leczo czubrycą.
Pikantne leczo z papryki i pomidorów podajemy z grzankami i świeżo posiekaną natką pietruszki.
Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C.
Bułki kroimy w małe kromki. Rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, każdą kromkę smarując z wierzchu oliwą z oliwek.
Wstawiamy blaszkę do piekarnika na ok. 15 minut, aż grzanki się lekko przyrumienią.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze 0