Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Ostre leczo z papryki i pomidorów podane z chrupiącymi grzankami

(0)
1 godz 11 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
6 
Papryka igołomska
1 
Mała ostra papryczka
2 
Kiełbaska śląska
1  łyżeczka
Wędzona papryka
1  szczypta
Sól morska
1  łyżka
Suszona słodka papryka
1  łyżka
Smalec domowy
1  łyżeczka
Czubryca zielona
0.5  l
Pomidory w kawałkach (u mnie domowe)
trochę
Natka pietruszki do dekoracji
2 
Bułka (u mnie razowe z ziarnami)
trochę
Oliwa z oliwek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
22.51 g
Węglowodany
31.55 g
Tłuszcze
39.7 g
Wartość energetyczna
577.98 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
W naszym jesiennym menu często pojawia się leczo. Można je przygotować na wiele sposobów, nawet w wersji wegetariańskiej. Domownicy lubią, kiedy jest z kiełbasą. A paprykę wybieram najczęściej igołomską. Ta odmiana najbardziej mi odpowiada, być może także dlatego, że pojawia się sezonowo, tak jak leczo w moim domu. Do tego dodatek pomidora i przepis na pikantne leczo z papryki i pomidorów gotowy! Całość zajadać można z chrupiącymi grzankami.

Leczo to jednak jedna z tych potraw, na które nie ma jednego przepisu. Można do niego dodać cukinię, kabaczki, a nawet różyczki kalafiora. A jeśli ktoś powie, że wówczas nie jest to tradycyjne leczo, zaprośmy go do stołu, bo przy stole i wspólnie spożywanych posiłkach wiele sporów rozwiązuje się samoistnie. Najlepiej zaś, gdy jesienią na naszych stołach pojawi się rozgrzewające, aromatyczne, pikantne leczo z papryki i pomidorów podane z chrupiącymi grzankami!

Ostre leczo z papryki i pomidorów podane z chrupiącymi grzankami smakowało przepysznie. Nigdy wcześniej nie dodawałam grzanek do tej zupy, raczej zjadaliśmy leczo z kromką świeżego pieczywa albo też bez żadnego dodatku. Grzanki się sprawdziły.

Do mojej zupy dodałam słoik własnoręcznie zrobionych w wakacje pomidorów, ale można także użyć świeżych.

Na nadchodzącą jesień polecam także:
leczo z cukinią i chorizo
zupa a’la leczo z kiełbasą
zupa warzywna z dynią
rozgrzewająca zupa wiejska z fasolą i soczewicą

Przygotowanie

71 min
  • Krok 1 - Leczo

    5 min
    Smalec rozgrzewamy w głębokiej patelni.
  • Krok 2

    8 min
    Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, a kiedy się zeszkli, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Chwilę smażymy.
  • Krok 3

    5 min
    Paprykę przekrajamy na pół, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i razem z posiekaną ostrą papryczką dodajemy do kiełbasy z cebulką.
  • Krok 4

    3 min
    Dodajemy suszoną paprykę słodką i paprykę wędzoną, po chwili podlewamy warzywa wodą (ok. 05 szklanki).
  • Krok 5

    15 min
    Dodajemy szczyptę soli, dusimy ok. 15 minut.
  • Krok 6

    8 min
    Dodajemy pomidory, dusimy jeszcze chwilę, pod koniec doprawiając leczo czubrycą.
  • Krok 7

    3 min
    Pikantne leczo z papryki i pomidorów podajemy z grzankami i świeżo posiekaną natką pietruszki.
  • Krok 8 - Grzanki

    6 min
    Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C.
  • Krok 9

    3 min
    Bułki kroimy w małe kromki. Rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, każdą kromkę smarując z wierzchu oliwą z oliwek.
  • Krok 10

    15 min
    Wstawiamy blaszkę do piekarnika na ok. 15 minut, aż grzanki się lekko przyrumienią.
Ostre leczo z papryki i pomidorów podane z chrupiącymi grzankami

Krok 1 - Leczo z 10

Smalec rozgrzewamy w głębokiej patelni.

Ostre leczo z papryki i pomidorów podane z chrupiącymi grzankami

Krok 2 z 10

Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, a kiedy się zeszkli, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Chwilę smażymy.

Ostre leczo z papryki i pomidorów podane z chrupiącymi grzankami

Krok 3 z 10

Paprykę przekrajamy na pół, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i razem z posiekaną ostrą papryczką dodajemy do kiełbasy z cebulką.

Ostre leczo z papryki i pomidorów podane z chrupiącymi grzankami

Krok 4 z 10

Dodajemy suszoną paprykę słodką i paprykę wędzoną, po chwili podlewamy warzywa wodą (ok. 05 szklanki).

Ostre leczo z papryki i pomidorów podane z chrupiącymi grzankami

Krok 5 z 10

Dodajemy szczyptę soli, dusimy ok. 15 minut.

Ostre leczo z papryki i pomidorów podane z chrupiącymi grzankami

Krok 6 z 10

Dodajemy pomidory, dusimy jeszcze chwilę, pod koniec doprawiając leczo czubrycą.

Ostre leczo z papryki i pomidorów podane z chrupiącymi grzankami

Krok 7 z 10

Pikantne leczo z papryki i pomidorów podajemy z grzankami i świeżo posiekaną natką pietruszki.

Ostre leczo z papryki i pomidorów podane z chrupiącymi grzankami

Krok 8 - Grzanki z 10

Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C.

Ostre leczo z papryki i pomidorów podane z chrupiącymi grzankami

Krok 9 z 10

Bułki kroimy w małe kromki. Rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, każdą kromkę smarując z wierzchu oliwą z oliwek.

Ostre leczo z papryki i pomidorów podane z chrupiącymi grzankami

Krok 10 z 10

Wstawiamy blaszkę do piekarnika na ok. 15 minut, aż grzanki się lekko przyrumienią.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa krem z soczewicy z mlekiem kokosowym

    56 min Średni
  • Leczo z pieczarkami i kiełbasą

    1 godz 30 min Łatwy
  • Wegetariańskie leczo z cukinii i pieczarek

    1 godz 19 min Łatwy
  • Pikantna zupa gulaszowa z pieczoną czerwoną papryką

    1 godz 51 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu