Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
75 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
75 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
9.2g / 14%
Węglowodany
9.9g / 14%
Tłuszcze
22.3g / 72%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Leczo z pieczarkami i kiełbasą

+

Leczo z pieczarkami i kiełbasą

Wróć

Leczo z pieczarkami i kiełbasą

(14)
1 godz 30 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest szpileczkaa
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kostka
WINIARY Bulion warzywny
3 
Papryka czerwona
4 
Pomidory
400  g
Pieczarki
1 
Cebula czerwona
1 
Cebula Biała
250  g
Ulubiona kiełbasa lub szynka
4  łyżek
Olej rzepakowy
trochę
Sól
trochę
Pieprz
2  g
Słodka papryka
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
9.25 g
Węglowodany
9.91 g
Tłuszcze
22.29 g
Wartość energetyczna
272.17 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kiedy jesień zastępuje lato, a dni robią się chłodne i coraz krótsze, chętniej sięgamy po przepisy na rozgrzewające dania. Leczo z pieczarkami i kiełbasą to właśnie taki posiłek. Prosty w przygotowaniu, sycący i aromatyczny. Rozgrzewa swoim bałkańskim charakterem w polskim wydaniu. Sos pełen kolorowych warzyw i świetnie doprawionego mięsa przywróci dobry nastrój podczas jesiennej aury.

Przygotowanie tego dania zajmie około 1,5 godziny, ale stanowi świetny pomysł na pyszny obiad na co najmniej 2 dni. Zacznij od umycia papryki i pokrojenia jej w kostkę. Pomidory obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Następnie włóż paprykę do garnka, podlej wodą, żeby uniknąć przypalenia i duś przez około kwadrans. Kiedy czas upłynie, dodaj pomidory, zamieszaj i duś następne 15 minut. Warto od czasu do czasu zamieszać warzywa.

Obrane cebule pokrój w półplasterki i wrzuć na rozgrzany olej. Kiedy cebulka nabierze złocistego koloru, dodaj do niej pokrojoną w kostkę ulubioną kiełbasę. Na pozostałym oleju podsmaż pieczarki pokrojone w plasterki. Później przełóż je wraz z cebulą i kiełbasą do papryki z pomidorami.

Rozpuść Bulion Warzywny Kogutek WINIARY w połowie szklanki gorącej wody i wlej do garnka. Duś całość przez 20 minut, a na koniec dopraw solą, pieprzem oraz papryką. Podawaj z pajdą świeżego chleba lub z grzankami.

Przygotowanie

90 min
  • Krok 1

    5 min
    Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
  • Krok 2

    5 min
    Pomidory obieramy ze skórki i kroimy na kawałki.
  • Krok 3

    5 min
    Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki
  • Krok 4

    30 min
    Paprykę wkładamy do garnka, podlewamy wodą, aby się nie przypaliła i dusimy ok 15 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory, mieszamy i dusimy kolejne 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Krok 5

    15 min
    Cebule obieramy, kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego cebulę, gdy się lekko zeszkli dodajemy pokrojoną kiełbaskę.
  • Krok 6

    5 min
    Pieczarki podsmazyc na pozostałym oleju. Pieczarki oraz cebule z kiełbasa przełozyc do papryki z pomidorami.
  • Krok 7

    25 min
    Kostkę bulionową Kogutek WINIARY rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody i wlać do garnka. Całość dusić jeszcze ok 20 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i papryka.
Leczo z pieczarkami i kiełbasą

Krok 1 z 7

Składniki: Papryka czerwona

Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.

Leczo z pieczarkami i kiełbasą

Krok 2 z 7

Składniki: Pomidory

Pomidory obieramy ze skórki i kroimy na kawałki.

Leczo z pieczarkami i kiełbasą

Krok 3 z 7

Składniki: Pieczarki

Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki

Leczo z pieczarkami i kiełbasą

Krok 4 z 7

Paprykę wkładamy do garnka, podlewamy wodą, aby się nie przypaliła i dusimy ok 15 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory, mieszamy i dusimy kolejne 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

Leczo z pieczarkami i kiełbasą

Krok 5 z 7

Składniki: Ulubiona kiełbasa lub szynka, Olej rzepakowy

Cebule obieramy, kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego cebulę, gdy się lekko zeszkli dodajemy pokrojoną kiełbaskę.

Leczo z pieczarkami i kiełbasą

Krok 6 z 7

Składniki: Pieczarki, Olej rzepakowy

Pieczarki podsmazyc na pozostałym oleju. Pieczarki oraz cebule z kiełbasa przełozyc do papryki z pomidorami.

Leczo z pieczarkami i kiełbasą

Krok 7 z 7

Składniki: WINIARY Bulion warzywny, Pieprz, Słodka papryka, Sól

Kostkę bulionową Kogutek WINIARY rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody i wlać do garnka. Całość dusić jeszcze ok 20 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i papryka.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
K KRZYSZTOF

MACZNE DANIE

Winiary
Expert

Dziękujemy :)

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Danie główne
  • Grzyby
  • Jesień
  • Kolacja
  • Kuchnia bałkańska
  • Kuchnia europejska
  • Łatwy przepis
  • Obiad
  • Popołudniowa przekąska
  • Rodzinne spotkanie
  • Rodzinny posiłek
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Warzywa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Wegetariańskie leczo z cukinii i pieczarek

    1 godz 19 min Łatwy
  • Leczo warzywne z cukinią, młodą marchewką i fasolką szparagową

    46 min Średni
  • Zupa a’la leczo z kiełbasą

    2 godz 16 min Średni
  • Tomato bisque z pieczoną papryką

    1 godz 42 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu