Kiedy jesień zastępuje lato, a dni robią się chłodne i coraz krótsze, chętniej sięgamy po przepisy na rozgrzewające dania.
Leczo z pieczarkami i kiełbasą to właśnie taki posiłek. Prosty w przygotowaniu, sycący i aromatyczny. Rozgrzewa swoim
bałkańskim charakterem w polskim wydaniu. Sos pełen kolorowych warzyw i świetnie doprawionego mięsa przywróci dobry nastrój podczas jesiennej aury.
Przygotowanie tego dania zajmie około 1,5 godziny, ale stanowi świetny pomysł na pyszny obiad na co najmniej 2 dni. Zacznij od umycia papryki i pokrojenia jej w kostkę. Pomidory obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Następnie włóż paprykę do garnka, podlej wodą, żeby uniknąć przypalenia i duś przez około kwadrans. Kiedy czas upłynie, dodaj pomidory, zamieszaj i duś następne 15 minut. Warto od czasu do czasu zamieszać warzywa.
Obrane cebule pokrój w półplasterki i wrzuć na rozgrzany olej. Kiedy cebulka nabierze złocistego koloru, dodaj do niej pokrojoną w kostkę ulubioną kiełbasę. Na pozostałym oleju podsmaż
pieczarki pokrojone w plasterki. Później przełóż je wraz z cebulą i kiełbasą do papryki z pomidorami.
Rozpuść
Bulion Warzywny Kogutek WINIARY w połowie szklanki gorącej wody i wlej do garnka. Duś całość przez 20 minut, a na koniec dopraw solą, pieprzem oraz papryką. Podawaj z pajdą świeżego chleba lub z grzankami.
Komentarze 1