Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Leczo z pieczarkami i kiełbasą

0
90 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3 
Papryka czerwona
4 
Pomidory
400 g
Pieczarki
1 
Cebula czerwona
1 
Cebula Biała
250 g
Kiełbasa
4 łyżek
Olej rzepakowy
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz
2 g
Słodka papryka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
9.25 g
Węglowodany
9.91 g
Tłuszcze
22.29 g
Wartość energetyczna
272.17 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

90 min
Krok 1
5 min
Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
Krok 2
5 min
Pomidory obieramy ze skórki i kroimy na kawałki.
Krok 3
5 min
Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki
Krok 4
30 min
Paprykę wkładamy do garnka, podlewamy wodą, aby się nie przypaliła i dusimy ok 15 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory, mieszamy i dusimy kolejne 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 5
15 min
Cebule obieramy, kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego cebulę, gdy się lekko zeszkli dodajemy pokrojoną kiełbaskę.
Krok 6
5 min
Pieczarki podsmazyc na pozostałym oleju. Pieczarki oraz cebule z kiełbasa przełozyc do papryki z pomidorami.
Krok 7
25 min
Kostkę bulionową Kogutek WINIARY rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody i wlać do garnka. Całość dusić jeszcze ok 20 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i papryka.
Leczo z pieczarkami i kiełbasą

Krok 1 z 7

Składniki: Papryka czerwona

Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.

Leczo z pieczarkami i kiełbasą

Krok 2 z 7

Składniki: Pomidory

Pomidory obieramy ze skórki i kroimy na kawałki.

Leczo z pieczarkami i kiełbasą

Krok 3 z 7

Składniki: Pieczarki

Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki

Leczo z pieczarkami i kiełbasą

Krok 4 z 7

Paprykę wkładamy do garnka, podlewamy wodą, aby się nie przypaliła i dusimy ok 15 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory, mieszamy i dusimy kolejne 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

Leczo z pieczarkami i kiełbasą

Krok 5 z 7

Składniki: Kiełbasa, Olej rzepakowy

Cebule obieramy, kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego cebulę, gdy się lekko zeszkli dodajemy pokrojoną kiełbaskę.

Leczo z pieczarkami i kiełbasą

Krok 6 z 7

Składniki: Pieczarki, Olej rzepakowy

Pieczarki podsmazyc na pozostałym oleju. Pieczarki oraz cebule z kiełbasa przełozyc do papryki z pomidorami.

Leczo z pieczarkami i kiełbasą

Krok 7 z 7

Składniki: WINIARY Bulion warzywny, Sól, Pieprz, Słodka papryka

Kostkę bulionową Kogutek WINIARY rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody i wlać do garnka. Całość dusić jeszcze ok 20 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i papryka.

Kiedy jesień zastępuje lato, a dni robią się chłodne i coraz krótsze, chętniej sięgamy po przepisy na rozgrzewające dania. Leczo z pieczarkami i kiełbasą to właśnie taki posiłek. Prosty w przygotowaniu, sycący i aromatyczny. Rozgrzewa swoim bałkańskim charakterem w polskim wydaniu. Sos pełen kolorowych warzyw i świetnie doprawionego mięsa przywróci dobry nastrój podczas jesiennej aury.

Przygotowanie tego dania zajmie około 1,5 godziny, ale stanowi świetny pomysł na pyszny obiad na co najmniej 2 dni. Zacznij od umycia papryki i pokrojenia jej w kostkę. Pomidory obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Następnie włóż paprykę do garnka, podlej wodą, żeby uniknąć przypalenia i duś przez około kwadrans. Kiedy czas upłynie, dodaj pomidory, zamieszaj i duś następne 15 minut. Warto od czasu do czasu zamieszać warzywa.

Obrane cebule pokrój w półplasterki i wrzuć na rozgrzany olej. Kiedy cebulka nabierze złocistego koloru, dodaj do niej pokrojoną w kostkę ulubioną kiełbasę. Na pozostałym oleju podsmaż pieczarki pokrojone w plasterki. Później przełóż je wraz z cebulą i kiełbasą do papryki z pomidorami.

Rozpuść Bulion Warzywny Kogutek WINIARY w połowie szklanki gorącej wody i wlej do garnka. Duś całość przez 20 minut, a na koniec dopraw solą, pieprzem oraz papryką. Podawaj z pajdą świeżego chleba lub z grzankami.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika