Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Leczo z pieczarkami i kiełbasą
Dodaj do CookBook

Leczo z pieczarkami i kiełbasą

(15)
1 godz 30 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Zakochane w zupach
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kostka
Bulion warzywny WINIARY
2 
Papryka czerwona
4 
Pomidory
400  g
Pieczarki
1 
Cebula czerwona
1 
Cebula Biała
150  g
Ulubiona kiełbasa lub szynka
4  łyżek
Olej rzepakowy
trochę
Sól
trochę
Pieprz
2  g
Słodka papryka
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
17.8 g
Wartość energetyczna
426.3 kcal
Tłuszcze
34.9 g
Białko
13.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Kiedy jesień zastępuje lato, a dni robią się chłodne i coraz krótsze, chętniej sięgamy po przepisy na rozgrzewające dania. Leczo z pieczarkami i kiełbasą to właśnie taki posiłek. Prosty w przygotowaniu, sycący i aromatyczny. Rozgrzewa swoim bałkańskim charakterem w polskim wydaniu. Sos pełen kolorowych warzyw i świetnie doprawionego mięsa przywróci dobry nastrój podczas jesiennej aury.

Przygotowanie tego dania zajmie około 1,5 godziny, ale stanowi świetny pomysł na pyszny obiad na co najmniej 2 dni. Zacznij od umycia papryki i pokrojenia jej w kostkę. Pomidory obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Następnie włóż paprykę do garnka, podlej wodą, żeby uniknąć przypalenia i duś przez około kwadrans. Kiedy czas upłynie, dodaj pomidory, zamieszaj i duś następne 15 minut. Warto od czasu do czasu zamieszać warzywa.

Obrane cebule pokrój w półplasterki i wrzuć na rozgrzany olej. Kiedy cebulka nabierze złocistego koloru, dodaj do niej pokrojoną w kostkę ulubioną kiełbasę. Na pozostałym oleju podsmaż pieczarki pokrojone w plasterki. Później przełóż je wraz z cebulą i kiełbasą do papryki z pomidorami.

Rozpuść Bulion Warzywny WINIARY w połowie szklanki gorącej wody i wlej do garnka. Duś całość przez 20 minut, a na koniec dopraw solą, pieprzem oraz papryką. Podawaj z pajdą świeżego chleba lub z grzankami.


Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

Przygotowanie

90 min
  • Krok 1

    5 min
    Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
  • Krok 2

    5 min
    Pomidory obieramy ze skórki i kroimy na kawałki.
  • Krok 3

    5 min
    Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki
  • Krok 4

    30 min
    Paprykę wkładamy do garnka, podlewamy wodą, aby się nie przypaliła i dusimy ok 15 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory, mieszamy i dusimy kolejne 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Krok 5

    15 min
    Cebule obieramy, kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego cebulę, gdy się lekko zeszkli dodajemy pokrojoną kiełbaskę.
  • Krok 6

    5 min
    Pieczarki podsmazyc na pozostałym oleju. Pieczarki oraz cebule z kiełbasa przełozyc do papryki z pomidorami.
  • Krok 7

    25 min
    Kostkę bulionową WINIARY rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody i wlać do garnka. Całość dusić jeszcze ok 20 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i papryka.
Leczo z pieczarkami i kiełbasą

Krok 1 z 7

Składniki: Papryka czerwona

Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.

Leczo z pieczarkami i kiełbasą

Krok 2 z 7

Składniki: Pomidor lima

Pomidory obieramy ze skórki i kroimy na kawałki.

Leczo z pieczarkami i kiełbasą

Krok 3 z 7

Składniki: Pieczarki

Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki

Leczo z pieczarkami i kiełbasą

Krok 4 z 7

Paprykę wkładamy do garnka, podlewamy wodą, aby się nie przypaliła i dusimy ok 15 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory, mieszamy i dusimy kolejne 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

Leczo z pieczarkami i kiełbasą

Krok 5 z 7

Składniki: Kiełbasa Śląska, Olej

Cebule obieramy, kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego cebulę, gdy się lekko zeszkli dodajemy pokrojoną kiełbaskę.

Leczo z pieczarkami i kiełbasą

Krok 6 z 7

Składniki: Pieczarki, Olej

Pieczarki podsmazyc na pozostałym oleju. Pieczarki oraz cebule z kiełbasa przełozyc do papryki z pomidorami.

Leczo z pieczarkami i kiełbasą

Krok 7 z 7

Składniki: Słodka papryka, Sól, Pieprz czarny

Kostkę bulionową WINIARY rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody i wlać do garnka. Całość dusić jeszcze ok 20 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i papryka.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

Podziel się swoją opinią

Opinie

5

Monika

Trochę je urozmaicilam dodając również zielona paprykę a że potrzebowałam go więcej to zwiększyła ilość składników i dodałam mniej ostrych przypraw żeby dziecko mogło zjeść. Wyszło smakowite.
Anonim (niezweryfikowany) 03/18/2024-04:21 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 04/11/2024-04:57 CEST
Cieszymy się, że dopasowałaś ten przepis do tego, co lubisz i wykorzystałaś składniki, które masz pod ręką! Moniko, mamy nadzieję, że jeszcze nie raz skorzystasz z naszych inspiracji i ugotujesz coś pysznego 😊

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Danie główne
  • Grzyby
  • Jesień
  • Kolacja
  • Kuchnia bałkańska
  • Kuchnia europejska
  • Łatwy przepis
  • Obiad
  • Popołudniowa przekąska
  • Rodzinny posiłek
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Warzywa
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Leczo z boczniakami i cukinią

    Leczo z boczniakami i cukinią

    55 min Łatwy
  • Leczo z kurczakiem

    Leczo z kurczakiem

    41 min Łatwy
  • Leczo z parówkami i papryką

    Leczo z parówkami i papryką

    14 min Łatwy
  • Zapiekanka makaronowa z pieczonym schabem i sosem a’la leczo

    Zapiekanka makaronowa z pieczonym schabem i sosem a’la leczo

    48 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu