Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Pieczarki portobello zapiekane w halloumi
30 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
30 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
11.5g / 21%
Węglowodany
4.1g / 7%
Tłuszcze
17.7g / 71%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Pieczarki portobello zapiekane w halloumi

+

Pieczarki portobello zapiekane w halloumi

Wróć

Pieczarki portobello zapiekane w halloumi

(0)
1 godz 33 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
100  g
Pieczarki portobello
250  g
Ser ricotta
1  gałązka
Natka pietruszki
2  łyżek
Oliwa z oliwek
1 
Żółtko
100  g
Ser halloumi
0.5  ząbek
Czosnek
trochę
Pestki słonecznika
1  łyżka
Oliwa z oliwek
1  szczypta
Sól
1  łyżka
Przyprawa w płynie MAGGI
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
11.47 g
Węglowodany
4.1 g
Tłuszcze
17.71 g
Wartość energetyczna
219.58 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pieczarki portobello zapiekane z serem halloumi to połączenie, w którym po prostu się zakochasz! W daniu pojawi się też delikatna i kremowa, pachnąca grzybami, pietruszką i czosnkiem ricotta. Ser halloumi zapewni przyjemność jedzenia smakoszom, nadając grzybom złocistą i chrupiącą skórkę, jednak to, co najlepsze, znajduje się w środku! Zapiekane grzyby portobello są pełne smaku, a lekko spływający, roztapiający się ser sprawi, że szybko nabierzesz apetytu na dokładkę. Kiedy skosztujesz pierwszego kęsa, nie obejdzie się bez powtórzenia tego dania.

Od zwykłej pieczarki grzyby portobello różnią się tym, że są większe, bardziej soczyste, a ich kolor jest mocno przybrudzony. Są one powszechne w Europie, Azji i obu Amerykach. Warto włączyć je do diety, ponieważ są dobrym źródłem aminokwasów, przeciwutleniaczy, witamin z grupy B, wapnia i miedzi. Pamiętajmy, że grzyby należą do produktów ciężkostrawnych, dlatego powinny unikać ich dzieci i osoby starsze. Drugim elementem naszego dania jest ser halloumi, który jest produktem narodowym Cypru. Sekret jego wytwarzania jest pilnie strzeżony. Produkuje się go z mleka owczego lub jego mieszanki z krowim i kozim. Coraz częściej gości na naszych stołach. I słusznie, ponieważ stanowi doskonałe źródło białka. Przygotowanie pysznego dania, jakim są pieczarki portobello zapiekane w halloumi, rozpoczynamy od przygotowania pesto. Do drobno posiekanych liści natki pietruszki dodajemy sól, dwie łyżki oliwy z oliwek i czosnek. Aby uwolnić smak i aromat, odstawiamy pesto na godzinę. Następnie mieszamy je z ricottą i żółtkiem. Kolejnym krokiem jest usmażenie sera halloumi. Kroimy go na plastry i czekamy, aż osiągnie złoty kolor z obu stron. Wtedy robimy z niego kosteczki. Potem bierzemy do ręki pieczarki portobello i ostrożnie wycinamy nóżki z kapeluszy. Są to grzyby, które cechują się zdolnością pochłaniania aromatów, a także ciekawszym smakiem niż ich bielsze kuzynki. Nadziewamy je kostkami sera, posypujemy słonecznikiem i skrapiamy oliwą. Pieczemy razem z pomidorkami koktajlowymi tak długo, aż ser nie stwardnieje.

Jeśli szukamy szybkiego dania na obiad lub kolację, to pieczarki portobello z halloumi są świetnym wyborem. Grzyby mają wiele składników odżywczych, a ser wszystko spaja w całość. Stanowi również źródło białka, magnezu i wapnia, co jest ważne w codziennej diecie. Pieczarka jest duża i mięsista, dzięki czemu mamy pewność, że po posiłku będziemy syci i usatysfakcjonowani. Pozostaje nam tylko wbijać widelec i zajadać się ze smakiem.

Przygotowanie

93 min
  • Krok 1

    60 min
    Najpierw przygotuj ricottę z pietruszką ("pesto"). Drobno posiekaj liście natki pietruszki i dodaj dwie łyżki oliwy z oliwek, szczyptę soli i drobno posiekane pół ząbka czosnku. Odstaw na około godzinę, aby uwolnić smak i aromat natki pietruszki w oleju. Następnie wymieszaj z ricottą (najlepiej z minimalną ilością oleju) i żółtkiem jajka.
  • Krok 2

    5 min
    Ser halloumi pokrój w plastry o grubości około pół centymetra, usmaż z obu stron na patelni z odrobiną oliwy z oliwek na złoty kolor. Następnie pokrój je w kostkę.
  • Krok 3

    5 min
    Ostrożnie odetnij nóżki z kapeluszy portobello, aby można je było wygodnie wypełnić mieszanką serową.
  • Krok 4

    20 min
    Nadziej pieczarki kostkami halloumi, posyp słonecznikiem i lekko skrop oliwą z oliwek. Ułóż w naczyniu do pieczenia. Piecz wszystko razem z solonymi pomidorkami koktajlowymi przez około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni, aż masa serowa stwardnieje.
  • Krok 5

    3 min
    Podawaj z grzanką lub bagietką.
Pieczarki portobello zapiekane w halloumi

Krok 1 z 5

Najpierw przygotuj ricottę z pietruszką ("pesto"). Drobno posiekaj liście natki pietruszki i dodaj dwie łyżki oliwy z oliwek, szczyptę soli i drobno posiekane pół ząbka czosnku. Odstaw na około godzinę, aby uwolnić smak i aromat natki pietruszki w oleju. Następnie wymieszaj z ricottą (najlepiej z minimalną ilością oleju) i żółtkiem jajka.

Pieczarki portobello zapiekane w halloumi

Krok 2 z 5

Ser halloumi pokrój w plastry o grubości około pół centymetra, usmaż z obu stron na patelni z odrobiną oliwy z oliwek na złoty kolor. Następnie pokrój je w kostkę.

Pieczarki portobello zapiekane w halloumi

Krok 3 z 5

Ostrożnie odetnij nóżki z kapeluszy portobello, aby można je było wygodnie wypełnić mieszanką serową.

Pieczarki portobello zapiekane w halloumi

Krok 4 z 5

Nadziej pieczarki kostkami halloumi, posyp słonecznikiem i lekko skrop oliwą z oliwek. Ułóż w naczyniu do pieczenia. Piecz wszystko razem z solonymi pomidorkami koktajlowymi przez około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni, aż masa serowa stwardnieje.

Pieczarki portobello zapiekane w halloumi

Krok 5 z 5

Podawaj z grzanką lub bagietką.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Danie główne
  • Kolacja
  • Kuchnie świata
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sałatka z makaronu, kurczaka i marynowanych buraczków

    Sałatka z makaronu, kurczaka i marynowanych buraczków

    34 min Łatwy
  • Grillowany stek z buraczkowym carpaccio i batatami

    Grillowany stek z buraczkowym carpaccio i batatami

    1 godz 36 min Łatwy
  • Gęsta zupa krem z pieczonych pomidorów

    Gęsta zupa krem z pieczonych pomidorów

    53 min Łatwy
  • Na walentynki: Rozgrzewający krem pomidorowy na pieczonych warzywach

    Na walentynki: Rozgrzewający krem pomidorowy na pieczonych warzywach

    1 godz 2 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu