Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
30 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
30 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
11.5g / 21%
Węglowodany
4.1g / 7%
Tłuszcze
17.7g / 71%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Pieczarki portobello zapiekane w halloumi

+

Pieczarki portobello zapiekane w halloumi

Wróć

Pieczarki portobello zapiekane w halloumi

(0)
1 godz 33 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Winiary
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
100  g
Pieczarki portobello
250  g
Ser ricotta
1  gałązka
Natka pietruszki
2  łyżek
Oliwa z oliwek
1 
Żółtko
100  g
Ser halloumi
0.5  ząbek
Czosnek
trochę
Pestki słonecznika
1  łyżka
Oliwa z oliwek
1  szczypta
Sól
1  łyżka
Przyprawa w płynie MAGGI
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
11.47 g
Węglowodany
4.1 g
Tłuszcze
17.71 g
Wartość energetyczna
219.58 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pieczarki portobello zapiekane z serem halloumi to połączenie, w którym po prostu się zakochasz! W daniu pojawi się też delikatna i kremowa, pachnąca grzybami, pietruszką i czosnkiem ricotta. Ser halloumi zapewni przyjemność jedzenia smakoszom, nadając grzybom złocistą i chrupiącą skórkę, jednak to, co najlepsze, znajduje się w środku! Zapiekane grzyby portobello są pełne smaku, a lekko spływający, roztapiający się ser sprawi, że szybko nabierzesz apetytu na dokładkę. Kiedy skosztujesz pierwszego kęsa, nie obejdzie się bez powtórzenia tego dania.

Przygotowanie

93 min
  • Krok 1

    60 min
    Najpierw przygotuj ricottę z pietruszką ("pesto"). Drobno posiekaj liście natki pietruszki i dodaj dwie łyżki oliwy z oliwek, szczyptę soli i drobno posiekane pół ząbka czosnku. Odstaw na około godzinę, aby uwolnić smak i aromat natki pietruszki w oleju. Następnie wymieszaj z ricottą (najlepiej z minimalną ilością oleju) i żółtkiem jajka.
  • Krok 2

    5 min
    Ser halloumi pokrój w plastry o grubości około pół centymetra, usmaż z obu stron na patelni z odrobiną oliwy z oliwek na złoty kolor. Następnie pokrój je w kostkę.
  • Krok 3

    5 min
    Ostrożnie odetnij nóżki z kapeluszy portobello, aby można je było wygodnie wypełnić mieszanką serową.
  • Krok 4

    20 min
    Nadziej pieczarki kostkami halloumi, posyp słonecznikiem i lekko skrop oliwą z oliwek. Ułóż w naczyniu do pieczenia. Piecz wszystko razem z solonymi pomidorkami koktajlowymi przez około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni, aż masa serowa stwardnieje.
  • Krok 5

    3 min
    Podawaj z grzanką lub bagietką.
Pieczarki portobello zapiekane w halloumi

Krok 1 z 5

Najpierw przygotuj ricottę z pietruszką ("pesto"). Drobno posiekaj liście natki pietruszki i dodaj dwie łyżki oliwy z oliwek, szczyptę soli i drobno posiekane pół ząbka czosnku. Odstaw na około godzinę, aby uwolnić smak i aromat natki pietruszki w oleju. Następnie wymieszaj z ricottą (najlepiej z minimalną ilością oleju) i żółtkiem jajka.

Pieczarki portobello zapiekane w halloumi

Krok 2 z 5

Ser halloumi pokrój w plastry o grubości około pół centymetra, usmaż z obu stron na patelni z odrobiną oliwy z oliwek na złoty kolor. Następnie pokrój je w kostkę.

Pieczarki portobello zapiekane w halloumi

Krok 3 z 5

Ostrożnie odetnij nóżki z kapeluszy portobello, aby można je było wygodnie wypełnić mieszanką serową.

Pieczarki portobello zapiekane w halloumi

Krok 4 z 5

Nadziej pieczarki kostkami halloumi, posyp słonecznikiem i lekko skrop oliwą z oliwek. Ułóż w naczyniu do pieczenia. Piecz wszystko razem z solonymi pomidorkami koktajlowymi przez około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni, aż masa serowa stwardnieje.

Pieczarki portobello zapiekane w halloumi

Krok 5 z 5

Podawaj z grzanką lub bagietką.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Danie główne
  • Kolacja
  • Kuchnie świata
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Grillowany stek z buraczkowym carpaccio i batatami

    1 godz 36 min Łatwy
  • Gęsta zupa krem z pieczonych pomidorów

    53 min Łatwy
  • Antrykot wołowy grillowany, podany z grillowaną cukinią

    1 godz Łatwy
  • Na walentynki: Rozgrzewający krem pomidorowy na pieczonych warzywach

    1 godz 2 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu