Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Marynowane pieczarki

0
45 min
Łatwy

Składniki

-
9 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

5 kg
Pieczarki
500 ml
Ocet
1500 ml
Woda
8 płaskich łyżek
Cukier
2 łyżek
Sól
4 
Cebula
9 liści
Liść laurowy
18 kulek
Ziele angielskie
9 łyżeczek
Gorczyca

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
18.23 g
Tłuszcze
2.9 g
Wartość energetyczna
2694.5 kcal
Węglowodany
39.99 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

45 min
Krok 1
15 min
Pieczarki dokładnie myjemy. Czyste przekładamy do dużego garnka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy do nich łyżkę soli oraz łyżkę octu. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5 minut, nie dłużej.
Krok 2
10 min
Tak obgotowane pieczarki przekładamy do czystych i wyparzonych słoików, do których wcześniej dajemy po łyżeczce gorczycy, dwa angielskie ziela i po liściu laurowym. Czynności związane z pieczarkami powtarzamy, aż wszystkie będą obgotowane.
Krok 3
10 min
W czasie obgotowywania pierwszej partii pieczarek przygotowujemy marynatę. Marynata: Składniki marynaty doprowadzamy do wrzenia i wraz z pokrojoną w pół talarki cebulą gotujemy przez 5 minut. Następnie gorącą zalewamy przełożone do słoików pieczarki.
Krok 4
10 min
Pieczarki pasteryzujemy przez 10 minut i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Po kilku dniach pieczarki przechodzą marynatą i można je zajadać.
Marynowane pieczarki

Krok 1 z 4

Pieczarki dokładnie myjemy. Czyste przekładamy do dużego garnka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy do nich łyżkę soli oraz łyżkę octu. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5 minut, nie dłużej.

Marynowane pieczarki

Krok 2 z 4

Tak obgotowane pieczarki przekładamy do czystych i wyparzonych słoików, do których wcześniej dajemy po łyżeczce gorczycy, dwa angielskie ziela i po liściu laurowym. Czynności związane z pieczarkami powtarzamy, aż wszystkie będą obgotowane.

Marynowane pieczarki

Krok 3 z 4

W czasie obgotowywania pierwszej partii pieczarek przygotowujemy marynatę. Marynata: Składniki marynaty doprowadzamy do wrzenia i wraz z pokrojoną w pół talarki cebulą gotujemy przez 5 minut. Następnie gorącą zalewamy przełożone do słoików pieczarki.

Marynowane pieczarki

Krok 4 z 4

Pieczarki pasteryzujemy przez 10 minut i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Po kilku dniach pieczarki przechodzą marynatą i można je zajadać.

W zimowe dni marzą nam się pyszne smaki potraw, ale nie zawsze możemy przygotować wszystko ze świeżych produktów. W takich przypadkach warto sięgnąć do domowej spiżarni i wyciągnąć słoiki z przetworami, które przygotowaliśmy latem lub jesienią. Warto mieć na podorędziu kilka słoiczków np. z marynowanymi pieczarkami, które sprawdzą się jako wyśmienita zakąska lub dodatek do drugiego dania.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika