Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Marynowane pieczarki
Dodaj do CookBook

Marynowane pieczarki

(0)
45 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest monikamisia5
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

9 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
5  kg
Pieczarki
500  ml
Ocet
1500  ml
Woda
8  płaskich łyżek
Cukier
2  łyżek
Sól
4 
Cebula
9  liści
Liść laurowy
18  kulek
Ziele angielskie
9  łyżeczek
Gorczyca
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
40 g
Wartość energetyczna
2694.5 kcal
Tłuszcze
2.9 g
Białko
18.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
W zimowe dni marzą nam się pyszne smaki potraw, ale nie zawsze możemy przygotować wszystko ze świeżych produktów. W takich przypadkach warto sięgnąć do domowej spiżarni i wyciągnąć słoiki z przetworami, które przygotowaliśmy latem lub jesienią. Warto mieć na podorędziu kilka słoiczków np. z marynowanymi pieczarkami, które sprawdzą się jako wyśmienita zakąska lub dodatek do drugiego dania.

Przygotowanie

45 min
  • Krok 1

    15 min
    Pieczarki dokładnie myjemy. Czyste przekładamy do dużego garnka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy do nich łyżkę soli oraz łyżkę octu. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5 minut, nie dłużej.
  • Krok 2

    10 min
    Tak obgotowane pieczarki przekładamy do czystych i wyparzonych słoików, do których wcześniej dajemy po łyżeczce gorczycy, dwa angielskie ziela i po liściu laurowym. Czynności związane z pieczarkami powtarzamy, aż wszystkie będą obgotowane.
  • Krok 3

    10 min
    W czasie obgotowywania pierwszej partii pieczarek przygotowujemy marynatę. Marynata: Składniki marynaty doprowadzamy do wrzenia i wraz z pokrojoną w pół talarki cebulą gotujemy przez 5 minut. Następnie gorącą zalewamy przełożone do słoików pieczarki.
  • Krok 4

    10 min
    Pieczarki pasteryzujemy przez 10 minut i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Po kilku dniach pieczarki przechodzą marynatą i można je zajadać.
Marynowane pieczarki

Krok 1 z 4

Pieczarki dokładnie myjemy. Czyste przekładamy do dużego garnka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy do nich łyżkę soli oraz łyżkę octu. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5 minut, nie dłużej.

Marynowane pieczarki

Krok 2 z 4

Tak obgotowane pieczarki przekładamy do czystych i wyparzonych słoików, do których wcześniej dajemy po łyżeczce gorczycy, dwa angielskie ziela i po liściu laurowym. Czynności związane z pieczarkami powtarzamy, aż wszystkie będą obgotowane.

Marynowane pieczarki

Krok 3 z 4

W czasie obgotowywania pierwszej partii pieczarek przygotowujemy marynatę. Marynata: Składniki marynaty doprowadzamy do wrzenia i wraz z pokrojoną w pół talarki cebulą gotujemy przez 5 minut. Następnie gorącą zalewamy przełożone do słoików pieczarki.

Marynowane pieczarki

Krok 4 z 4

Pieczarki pasteryzujemy przez 10 minut i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Po kilku dniach pieczarki przechodzą marynatą i można je zajadać.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Grzyby
  • Inny
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Przyjazny dla Keto
  • Warzywa
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Marynowane rydze - jak zrobić?

    Marynowane rydze - jak zrobić?

    1 godz 40 min Łatwy
  • Marynowane pieczarki faszerowane sałatką jajeczno - serową w sosie Curry Winiary

    Marynowane pieczarki faszerowane sałatką jajeczno - serową w sosie Curry Winiary

    30 min Łatwy
  • Marynowane jajka w kolorach wiosny

    Marynowane jajka w kolorach wiosny

    35 min Średni
  • Pieczone żeberka wieprzowe marynowane

    Pieczone żeberka wieprzowe marynowane

    12 godz 50 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu