Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Grzyby marynowane

Grzyby marynowane

(2)
1 godz 25 min
Średni
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcja

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Pieczarki
2 
Mała Cebula
450  ml
Woda
150  ml
Ocet spirytusowy 10%
150  g
Cukier
1  łyżka
Sól
3 
Liść laurowy
10  kawałków
Pieprz czarny
5  kulek
Ziele angielskie całe
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.22 g
Węglowodany
25.77 g
Tłuszcze
0.52 g
Wartość energetyczna
112.41 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Grzyby marynowane to wspaniały przysmak na każdą porę dnia i porę roku – nie tylko jesienną, kiedy w kuchni dominują grzybowe smaki i potrawy z nutą lasu. W przepisie na grzyby marynowane możesz wykorzystać pieczarki lub inne grzyby leśne. Marynowane grzybki idealnie nadają się do mięs (możesz je wykorzystać do przygotowania sosu), sałatek z majonezem, a także do podawania z warzywami – roladkami z ogórków czy marynowaną papryką.

Przygotowanie

85 min
  • Krok 1

    10 min
    Grzyby oczyść. W przypadku maślaków obierz kapelusze ze skórki.
  • Krok 2

    5 min
    Większe sztuki pokrój na duże kawałki o bokach nie większych niż 1,5 cm, grzyby drobne, tj. kurki, pozostaw w całości.
  • Krok 3

    10 min
    Tak przygotowane grzyby gotuj we wrzącej wodzie przez ok. 10 minut.
  • Krok 4

    10 min
    Następnie wrzuć je do umytych i wyparzonych słoików wraz z cebulką pokrojoną w piórka.
  • Krok 5

    10 min
    Cukier, ocet, wodę, sól i przyprawy zagotuj, i taki ciepły wywar wlej do grzybów w słoiczkach tak, by przykryć je całkowicie.
  • Krok 6

    5 min
    Tak przygotowane słoiki wstaw do szerokiego rondla wyłożonego ścierkami lub gazetami. Zalej zimną wodą, która powinna sięgać do około 3/4 wysokości słoików.
  • Krok 7

    30 min
    Gotuj na wolnym ogniu przez około 25-30 minut.
  • Krok 8

    5 min
    Następnie słoiki wyjmij z wody i postaw odwrócone do góry dnem (na pokrywce) na stole do momentu całkowitego wystygnięcia. Po wystygnięciu słoiki odwróć i wstaw do spiżarni lub piwnicy.
Grzyby marynowane

Krok 1 z 8

Grzyby oczyść. W przypadku maślaków obierz kapelusze ze skórki.

Grzyby marynowane

Krok 2 z 8

Większe sztuki pokrój na duże kawałki o bokach nie większych niż 1,5 cm, grzyby drobne, tj. kurki, pozostaw w całości.

Grzyby marynowane

Krok 3 z 8

Tak przygotowane grzyby gotuj we wrzącej wodzie przez ok. 10 minut.

Grzyby marynowane

Krok 4 z 8

Następnie wrzuć je do umytych i wyparzonych słoików wraz z cebulką pokrojoną w piórka.

Grzyby marynowane

Krok 5 z 8

Cukier, ocet, wodę, sól i przyprawy zagotuj, i taki ciepły wywar wlej do grzybów w słoiczkach tak, by przykryć je całkowicie.

Grzyby marynowane

Krok 6 z 8

Tak przygotowane słoiki wstaw do szerokiego rondla wyłożonego ścierkami lub gazetami. Zalej zimną wodą, która powinna sięgać do około 3/4 wysokości słoików.

Grzyby marynowane

Krok 7 z 8

Gotuj na wolnym ogniu przez około 25-30 minut.

Grzyby marynowane

Krok 8 z 8

Następnie słoiki wyjmij z wody i postaw odwrócone do góry dnem (na pokrywce) na stole do momentu całkowitego wystygnięcia. Po wystygnięciu słoiki odwróć i wstaw do spiżarni lub piwnicy.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 3

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
M Małgorzata

Zdecydowanie za słodkie.

Winiary
Expert

Małgorzata, jeśli grzyby wyszły za słodkie, następnym razem możesz spróbować dodać nieco mniej cukru.

M Marzena

Wspaniały przepis polecam

Winiary
Expert

Marzena, bardzo się cieszymy, że spodobał Ci się ten przepis!

J Jarosław

Niektóre przepisy pomijają, konieczność gotowania napełnionych sloikow. Ten jest jak najbardziej klasyczny i co za tym idzie, pewny.

Winiary
Expert

Staraliśmy się o żadnym kroku nie zapomnieć i żadnego nie pominąć :) Dziękujemy za pozytywny komentarz!

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Dodatek
  • Grzyby
  • Inny
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Warzywa
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ogórki konserwowe

    Ogórki konserwowe

    1 godz 10 min Łatwy
  • Pikle

    Pikle

    1 godz 30 min Łatwy
  • Kurki marynowane

    Kurki marynowane

    1 godz 5 min Łatwy
  • Papryka marynowana

    Papryka marynowana

    1 godz 30 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu