Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Grzyby marynowane

2
85 min
Łatwy

Składniki

-
1 porcja
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 kg
Pieczarki
2 
Mała Cebula
450 ml
Woda
150 ml
Ocet spirytusowy 10%
150 g
Cukier
1 łyżka
Sól
3 
Liść laurowy
10 kawałków
Pieprz czarny
5 kulek
Ziele angielskie całe

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
899.29 kcal
Białko
33.75 g
Węglowodany
206.15 g
Tłuszcze
4.18 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

85 min
Krok 1
10 min
Grzyby oczyść. W przypadku maślaków obierz kapelusze ze skórki.
Krok 2
5 min
Większe sztuki pokrój na duże kawałki o bokach nie większych niż 1,5 cm, grzyby drobne, tj. kurki, pozostaw w całości.
Krok 3
10 min
Tak przygotowane grzyby gotuj we wrzącej wodzie przez ok. 10 minut.
Krok 4
10 min
Następnie wrzuć je do umytych i wyparzonych słoików wraz z cebulką pokrojoną w piórka.
Krok 5
10 min
Cukier, ocet, wodę, sól i przyprawy zagotuj, i taki ciepły wywar wlej do grzybów w słoiczkach tak, by przykryć je całkowicie.
Krok 6
5 min
Tak przygotowane słoiki wstaw do szerokiego rondla wyłożonego ścierkami lub gazetami. Zalej zimną wodą, która powinna sięgać do około 3/4 wysokości słoików.
Krok 7
30 min
Gotuj na wolnym ogniu przez około 25-30 minut.
Krok 8
5 min
Następnie słoiki wyjmij z wody i postaw odwrócone do góry dnem (na pokrywce) na stole do momentu całkowitego wystygnięcia. Po wystygnięciu słoiki odwróć i wstaw do spiżarni lub piwnicy.
Grzyby marynowane

Krok 1 z 8

Grzyby oczyść. W przypadku maślaków obierz kapelusze ze skórki.

Grzyby marynowane

Krok 2 z 8

Większe sztuki pokrój na duże kawałki o bokach nie większych niż 1,5 cm, grzyby drobne, tj. kurki, pozostaw w całości.

Grzyby marynowane

Krok 3 z 8

Tak przygotowane grzyby gotuj we wrzącej wodzie przez ok. 10 minut.

Grzyby marynowane

Krok 4 z 8

Następnie wrzuć je do umytych i wyparzonych słoików wraz z cebulką pokrojoną w piórka.

Grzyby marynowane

Krok 5 z 8

Cukier, ocet, wodę, sól i przyprawy zagotuj, i taki ciepły wywar wlej do grzybów w słoiczkach tak, by przykryć je całkowicie.

Grzyby marynowane

Krok 6 z 8

Tak przygotowane słoiki wstaw do szerokiego rondla wyłożonego ścierkami lub gazetami. Zalej zimną wodą, która powinna sięgać do około 3/4 wysokości słoików.

Grzyby marynowane

Krok 7 z 8

Gotuj na wolnym ogniu przez około 25-30 minut.

Grzyby marynowane

Krok 8 z 8

Następnie słoiki wyjmij z wody i postaw odwrócone do góry dnem (na pokrywce) na stole do momentu całkowitego wystygnięcia. Po wystygnięciu słoiki odwróć i wstaw do spiżarni lub piwnicy.

Grzyby marynowane to wspaniały przysmak na każdą porę dnia i porę roku – nie tylko jesienną, kiedy w kuchni dominują grzybowe smaki i potrawy z nutą lasu. W przepisie na grzyby marynowane możesz wykorzystać pieczarki lub inne grzyby leśne. Marynowane grzybki idealnie nadają się do mięs (możesz je wykorzystać do przygotowania sosu), sałatek z majonezem, a także do podawania z warzywami – roladkami z ogórków czy marynowaną papryką.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 1

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
A Anna
.

Skorzystałam z przepisu grzybki wyśmienite

Pokaż więcej komentarzy