Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Grzyby marynowane to wspaniały przysmak na każdą porę dnia i porę roku – nie tylko jesienną, kiedy w kuchni dominują grzybowe smaki i potrawy z nutą lasu. W przepisie na grzyby marynowane możesz wykorzystać pieczarki lub inne grzyby leśne. Marynowane grzybki idealnie nadają się do mięs (możesz je wykorzystać do przygotowania sosu), sałatek z majonezem, a także do podawania z warzywami – roladkami z ogórków czy marynowaną papryką.
Przygotowanie
85 min
Krok 1
10 min
Grzyby oczyść. W przypadku maślaków obierz kapelusze ze skórki.
Krok 2
5 min
Większe sztuki pokrój na duże kawałki o bokach nie większych niż 1,5 cm, grzyby drobne, tj. kurki, pozostaw w całości.
Krok 3
10 min
Tak przygotowane grzyby gotuj we wrzącej wodzie przez ok. 10 minut.
Krok 4
10 min
Następnie wrzuć je do umytych i wyparzonych słoików wraz z cebulką pokrojoną w piórka.
Krok 5
10 min
Cukier, ocet, wodę, sól i przyprawy zagotuj, i taki ciepły wywar wlej do grzybów w słoiczkach tak, by przykryć je całkowicie.
Krok 6
5 min
Tak przygotowane słoiki wstaw do szerokiego rondla wyłożonego ścierkami lub gazetami. Zalej zimną wodą, która powinna sięgać do około 3/4 wysokości słoików.
Krok 7
30 min
Gotuj na wolnym ogniu przez około 25-30 minut.
Krok 8
5 min
Następnie słoiki wyjmij z wody i postaw odwrócone do góry dnem (na pokrywce) na stole do momentu całkowitego wystygnięcia. Po wystygnięciu słoiki odwróć i wstaw do spiżarni lub piwnicy.
Krok 1
z
8
Grzyby oczyść. W przypadku maślaków obierz kapelusze ze skórki.
Krok 2
z
8
Większe sztuki pokrój na duże kawałki o bokach nie większych niż 1,5 cm, grzyby drobne, tj. kurki, pozostaw w całości.
Krok 3
z
8
Tak przygotowane grzyby gotuj we wrzącej wodzie przez ok. 10 minut.
Krok 4
z
8
Następnie wrzuć je do umytych i wyparzonych słoików wraz z cebulką pokrojoną w piórka.
Krok 5
z
8
Cukier, ocet, wodę, sól i przyprawy zagotuj, i taki ciepły wywar wlej do grzybów w słoiczkach tak, by przykryć je całkowicie.
Krok 6
z
8
Tak przygotowane słoiki wstaw do szerokiego rondla wyłożonego ścierkami lub gazetami. Zalej zimną wodą, która powinna sięgać do około 3/4 wysokości słoików.
Krok 7
z
8
Gotuj na wolnym ogniu przez około 25-30 minut.
Krok 8
z
8
Następnie słoiki wyjmij z wody i postaw odwrócone do góry dnem (na pokrywce) na stole do momentu całkowitego wystygnięcia. Po wystygnięciu słoiki odwróć i wstaw do spiżarni lub piwnicy.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
4
P
Paulina
A kiedy morzna
Je jeść?
M
Małgorzata
Zdecydowanie za słodkie.
M
Marzena
Wspaniały przepis polecam
J
Jarosław
Niektóre przepisy pomijają, konieczność gotowania napełnionych sloikow. Ten jest jak najbardziej klasyczny i co za tym idzie, pewny.
Komentarze 4