Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Nadziewane grzyby Portobello

(0)
1 godz
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest NinaJG
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

trochę
Sos, salsa, gotowy do podania
1  szklanka
Ryż
8 
Pieczarki portabella
15  dag
Ser żółty
25  dag
Boczek
1  Płaska łyżka
Natka pietruszki
trochę
Sól
0.5  łyżeczka
Kurkuma
trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
23.03 g
Węglowodany
32.51 g
Tłuszcze
36.06 g
Wartość energetyczna
543.76 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

60 min
Krok 1
5 min
Przygotowujemy bulion według przepisu na opakowaniu.
Krok 2
15 min
Zalewamy nim ryż i gotujemy go w bulionie do miękkości. Dzięki temu zabiegowi ryż będzie smaczniejszy od gotowanego w wodzie.
Krok 3
10 min
Czyścimy grzyby, odcinamy ogonki i siekamy je drobniutko. Ser trzemy w łezkę, a boczek kroimy w plasterki. Do ugotowanego i ostudzonego ryżu dodajemy natkę pietruszki, starty ser i kurkumę. Mieszamy farsz, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Nadziewamy nim kapelusze, nakrywamy je plasterkami boczku, ustawiamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Krok 4
30 min
Zapiekamy grzyby około 30 minut w temp. 180 stopni - do chwili, gdy boczek lekko się przyrumieni. Podajemy je z sosem Salsa.
Nadziewane grzyby Portobello

Krok 1 z 4

Przygotowujemy bulion według przepisu na opakowaniu.

Nadziewane grzyby Portobello

Krok 2 z 4

Zalewamy nim ryż i gotujemy go w bulionie do miękkości. Dzięki temu zabiegowi ryż będzie smaczniejszy od gotowanego w wodzie.

Nadziewane grzyby Portobello

Krok 3 z 4

Czyścimy grzyby, odcinamy ogonki i siekamy je drobniutko. Ser trzemy w łezkę, a boczek kroimy w plasterki. Do ugotowanego i ostudzonego ryżu dodajemy natkę pietruszki, starty ser i kurkumę. Mieszamy farsz, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Nadziewamy nim kapelusze, nakrywamy je plasterkami boczku, ustawiamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

Nadziewane grzyby Portobello

Krok 4 z 4

Zapiekamy grzyby około 30 minut w temp. 180 stopni - do chwili, gdy boczek lekko się przyrumieni. Podajemy je z sosem Salsa.

Nadziewane grzyby Portobello to nic innego jak pyszne danie na obiad. Nadzienie wykonaj z ugotowanego w bulionie cielęcym Winiary ryżu, a gdy już wystygnie, dodaj do niego natkę pietruszki, starty ser i kurkumę oraz przypraw do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem napełnij kapelusze grzybów portobello, nakryj plasterkami boczku i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Wspaniały i oryginalny obiad gotowy, wypróbuj koniecznie przepis na nadziewane grzyby Portobello.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

55 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
55 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
23g / 16%
Węglowodany
32.5g / 23%
Tłuszcze
36.1g / 60%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha