Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Nadziewane grzyby Portobello

0
60 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 trochę
Sos, salsa, gotowy do podania
1 szklanka
Ryż
8 
Pieczarki portabella
15 dag
Ser żółty
25 dag
Boczek
1 Płaska łyżka
Natka pietruszki
1 trochę
Sól
0.5 łyżeczka
Kurkuma
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
36.06 g
Wartość energetyczna
543.76 kcal
Węglowodany
32.51 g
Białko
23.03 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

60 min
Krok 1
5 min
Przygotowujemy bulion według przepisu na opakowaniu.
Krok 2
15 min
Zalewamy nim ryż i gotujemy go w bulionie do miękkości. Dzięki temu zabiegowi ryż będzie smaczniejszy od gotowanego w wodzie.
Krok 3
10 min
Czyścimy grzyby, odcinamy ogonki i siekamy je drobniutko. Ser trzemy w łezkę, a boczek kroimy w plasterki. Do ugotowanego i ostudzonego ryżu dodajemy natkę pietruszki, starty ser i kurkumę. Mieszamy farsz, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Nadziewamy nim kapelusze, nakrywamy je plasterkami boczku, ustawiamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Krok 4
30 min
Zapiekamy grzyby około 30 minut w temp. 180 stopni - do chwili, gdy boczek lekko się przyrumieni. Podajemy je z sosem Salsa.
Nadziewane grzyby Portobello

Krok 1 z 4

Przygotowujemy bulion według przepisu na opakowaniu.

Nadziewane grzyby Portobello

Krok 2 z 4

Zalewamy nim ryż i gotujemy go w bulionie do miękkości. Dzięki temu zabiegowi ryż będzie smaczniejszy od gotowanego w wodzie.

Nadziewane grzyby Portobello

Krok 3 z 4

Czyścimy grzyby, odcinamy ogonki i siekamy je drobniutko. Ser trzemy w łezkę, a boczek kroimy w plasterki. Do ugotowanego i ostudzonego ryżu dodajemy natkę pietruszki, starty ser i kurkumę. Mieszamy farsz, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Nadziewamy nim kapelusze, nakrywamy je plasterkami boczku, ustawiamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

Nadziewane grzyby Portobello

Krok 4 z 4

Zapiekamy grzyby około 30 minut w temp. 180 stopni - do chwili, gdy boczek lekko się przyrumieni. Podajemy je z sosem Salsa.

Nadziewane grzyby Portobello to nic innego jak pyszne danie na obiad. Nadzienie wykonaj z ugotowanego w bulionie cielęcym Winiary ryżu, a gdy już wystygnie, dodaj do niego natkę pietruszki, starty ser i kurkumę oraz przypraw do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem napełnij kapelusze grzybów portobello, nakryj plasterkami boczku i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Wspaniały i oryginalny obiad gotowy, wypróbuj koniecznie przepis na nadziewane grzyby Portobello.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika