Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Nadziewane gęsie udka

0
2 godz 15 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 Porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

50  g
Rodzynki
2  łyżek
Wino porto
125  g
40  g
Szalotka
20  g
Orzechy włoskie lub pekan
1  gałązka
Świeży majeranek
1200  g
Udka z gęsi (4 x 300 g)
2  łyżeczek
Średnioostra musztarda
250  ml
Czerwone wino
100  ml
Woda
2  opakowań
Sos Pieczeniowy Ciemny WINIARY
trochę
Sól i pieprz do smaku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
50.94 g
Węglowodany
19.72 g
Tłuszcze
51.47 g
Wartość energetyczna
807.27 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

135 min
Krok 1
1 min
Rozgrzej piekarnik do 200°C grzanie góra/dół (170 °C w konwekcji).
Krok 2
15 min
Przygotuj nadzienie do udek: zamarynuj rodzynki w winie porto na 15 minut.
krok 3
10 min
Jabłka umyj, obierz i przekrój na pół, wyjmij rdzeń i pokrój w bardzo drobną kostkę. Szalotki obierz i pokrój w drobną kostkę. Z grubsza posiekaj orzechy pekan. Majeranek umyj, osusz, obierz listki i posiekaj. Wszystkie składniki wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.
Krok 4
6 min
Udka z gęsi umyj, osusz i przytnij ostrym nożem kość. Odetnij tłuszcz. Posmaruj wnętrze mięsa musztardą delikatesową. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 5
95 min
Rozłóż nadzienie w kieszeniach udek. Otwór zapnij na krzyż drewnianym szpikulcem i zawiąż w poprzek nitką kuchenną (jak sznurowadła). Całość dopraw solą, pieprzem i umieść w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym. Przykryj i piecz w piekarniku przez 60 minut. Następnie piecz przez kolejne 30 minut bez pokrywki.
Krok 6
4 min
Czerwone wino wymieszaj z wodą i stopniowo dolewaj. Wyjmij udka i trzymaj je w cieple.
Krok 7
4 min
Do wywaru mięsnego dodaj 500 ml wody i przelej do rondla. Dodaj Sos pieczeniowy ciemny WINIARY i zagotuj. Udka z gęsi podawaj z sosem. Do dania świetnie pasują knedle lub kluski śląskie i modra kapusta.
Nadziewane gęsie udka

Krok 1 z 7

Rozgrzej piekarnik do 200°C grzanie góra/dół (170 °C w konwekcji).

Nadziewane gęsie udka

Krok 2 z 7

Przygotuj nadzienie do udek: zamarynuj rodzynki w winie porto na 15 minut.

Nadziewane gęsie udka

krok 3 z 7

Jabłka umyj, obierz i przekrój na pół, wyjmij rdzeń i pokrój w bardzo drobną kostkę. Szalotki obierz i pokrój w drobną kostkę. Z grubsza posiekaj orzechy pekan. Majeranek umyj, osusz, obierz listki i posiekaj. Wszystkie składniki wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.

Nadziewane gęsie udka

Krok 4 z 7

Udka z gęsi umyj, osusz i przytnij ostrym nożem kość. Odetnij tłuszcz. Posmaruj wnętrze mięsa musztardą delikatesową. Dopraw solą i pieprzem.

Nadziewane gęsie udka

Krok 5 z 7

Rozłóż nadzienie w kieszeniach udek. Otwór zapnij na krzyż drewnianym szpikulcem i zawiąż w poprzek nitką kuchenną (jak sznurowadła). Całość dopraw solą, pieprzem i umieść w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym. Przykryj i piecz w piekarniku przez 60 minut. Następnie piecz przez kolejne 30 minut bez pokrywki.

Nadziewane gęsie udka

Krok 6 z 7

Czerwone wino wymieszaj z wodą i stopniowo dolewaj. Wyjmij udka i trzymaj je w cieple.

Nadziewane gęsie udka

Krok 7 z 7

Do wywaru mięsnego dodaj 500 ml wody i przelej do rondla. Dodaj Sos pieczeniowy ciemny WINIARY i zagotuj. Udka z gęsi podawaj z sosem. Do dania świetnie pasują knedle lub kluski śląskie i modra kapusta.

Lubisz robić wrażenie w kuchni i przy stole? Przygotuj nadziewane gęsie udka z delikatnym, pikantnym sosem z dodatkiem wina porto oraz bakalii. WINIARY pokaże Ci, jak zrobić to odświętne zachwycające gości i domowników danie. Idealne na weekend lub uroczystość w rodzinie!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

30 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
30 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
50.9g / 27%
Węglowodany
19.7g / 11%
Tłuszcze
51.5g / 62%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika