Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Grzyby oczyść. W przypadku maślaków obierz kapelusze ze skórki.
Większe sztuki pokrój na duże kawałki o bokach nie większych niż 1,5 cm, grzyby drobne, tj. kurki, pozostaw w całości.
Tak przygotowane grzyby gotuj we wrzącej wodzie przez ok. 10 minut.
Następnie wrzuć je do umytych i wyparzonych słoików wraz z cebulką pokrojoną w piórka.
Cukier, ocet, wodę, sól i przyprawy zagotuj, i taki ciepły wywar wlej do grzybów w słoiczkach tak, by przykryć je całkowicie.
Tak przygotowane słoiki wstaw do szerokiego rondla wyłożonego ścierkami lub gazetami. Zalej zimną wodą, która powinna sięgać do około 3/4 wysokości słoików.
Gotuj na wolnym ogniu przez około 25-30 minut.
Następnie słoiki wyjmij z wody i postaw odwrócone do góry dnem (na pokrywce) na stole do momentu całkowitego wystygnięcia. Po wystygnięciu słoiki odwróć i wstaw do spiżarni lub piwnicy.
Jarosław