Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Grzyby ze śmietaną i białym winem, tymiankiem oraz parmezanem, podane z grzanką
Dodaj do CookBook

Grzyby ze śmietaną i białym winem, tymiankiem oraz parmezanem, podane z grzanką

(0)
42 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest David Gaboriaud
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Cebula szalotka
20  g
Masło
3  ząbków
Czosnek
50  ml
Białe wino
500  g
Prawdziwek
200  ml
Śmietanka 30%
100  g
Parmezan
trochę
Tymianek świeży
1 
Bagietka francuska
2  łyżek
Oliwa z oliwek
trochę
Pieprz czarny
trochę
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
25.3 g
Wartość energetyczna
481.9 kcal
Tłuszcze
33.1 g
Białko
19.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Grzyby ze śmietaną i białym winem, tymiankiem oraz parmezanem, podane z grzanką to propozycja na pyszną przekąskę lub lekki obiad. Kremowy sos z białego wina, śmietanki i szalotki wspaniale podkreśli aromat leśnych grzybów. Smacznego!

Przygotowanie

42 min
  • Krok 1

    10 min
    Oczyszczone borowiki (prawdziwki) pokrój na kawałki. Szalotki drobno posiekaj. 2 ząbki czosnku delikatnie zmiażdż ręką. Parmezan pokrój obieraczką na cienkie płatki.
  • Krok 2

    10 min
    Bagietkę pokrój na cienkie kromki, posmaruj oliwą i potrzyj ostatnim ząbkiem czosnku, przekrojonym na pół. Piecz w 180 stopniach przez kilka minut na złoty kolor.
  • Krok 3

    5 min
    Na patelni zeszklij na maśle szalotki. Dodaj pokrojone borowiki i ząbki czosnku, podsmaż 2-3 minuty.
  • Krok 4

    7 min
    Wlej wino i zredukuj przez kilka minut.
  • Krok 5

    5 min
    Dodaj śmietankę, wymieszaj i podgrzej chwilę. Dopraw solą, pieprzem i świeżym tymiankiem.
  • Krok 6

    5 min
    Serwuj na grzankach, posyp płatkami parmezanu.
Grzyby ze śmietaną i białym winem, tymiankiem oraz parmezanem, podane z grzanką

Krok 1 z 6

Oczyszczone borowiki (prawdziwki) pokrój na kawałki. Szalotki drobno posiekaj. 2 ząbki czosnku delikatnie zmiażdż ręką. Parmezan pokrój obieraczką na cienkie płatki.

Grzyby ze śmietaną i białym winem, tymiankiem oraz parmezanem, podane z grzanką

Krok 2 z 6

Bagietkę pokrój na cienkie kromki, posmaruj oliwą i potrzyj ostatnim ząbkiem czosnku, przekrojonym na pół. Piecz w 180 stopniach przez kilka minut na złoty kolor.

Grzyby ze śmietaną i białym winem, tymiankiem oraz parmezanem, podane z grzanką

Krok 3 z 6

Na patelni zeszklij na maśle szalotki. Dodaj pokrojone borowiki i ząbki czosnku, podsmaż 2-3 minuty.

Grzyby ze śmietaną i białym winem, tymiankiem oraz parmezanem, podane z grzanką

Krok 4 z 6

Wlej wino i zredukuj przez kilka minut.

Grzyby ze śmietaną i białym winem, tymiankiem oraz parmezanem, podane z grzanką

Krok 5 z 6

Dodaj śmietankę, wymieszaj i podgrzej chwilę. Dopraw solą, pieprzem i świeżym tymiankiem.

Grzyby ze śmietaną i białym winem, tymiankiem oraz parmezanem, podane z grzanką

Krok 6 z 6

Serwuj na grzankach, posyp płatkami parmezanu.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Danie główne
  • Grzyby
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Warzywa
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Grzyby z patelni w sosie śmietanowym

    Grzyby z patelni w sosie śmietanowym

    40 min Łatwy
  • Nadziewane grzyby portobello

    Nadziewane grzyby portobello

    1 godz Łatwy
  • Smażone suszone grzyby

    Smażone suszone grzyby

    12 godz 25 min Średni
  • Grzyby w zalewie słodko-kwaśnej

    Grzyby w zalewie słodko-kwaśnej

    1 godz 30 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu