Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Prawdziwki marynowane
Dodaj do CookBook

Prawdziwki marynowane

(0)
3 godz 35 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  łyżek
WINIARY ZIARENKA SMAKU Przyprawa Uniwersalna
1  kg
Prawdziwek
1  szklanka
Ocet
1.5  łyżek
Sól
4  płaskich łyżek
Cukier
4 
Liść laurowy
6  kulek
Ziele angielskie
10  kulek
Pieprz czarny
1  łyżeczka
Gorczyca
1 
Cebula
1 
Marchewka
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
13.3 g
Wartość energetyczna
89.9 kcal
Tłuszcze
0.8 g
Białko
7.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Własnoręcznie zebrane (lub wybrane na targu) nieduże, jędrne prawdziwki znakomicie nadają się do marynowania. Prawdziwki marynowane, będą miały wyjątkowy smak, gdy do zalewy dodamy – prócz tradycyjnej kompozycji gorczycy, pieprzu, liścia laurowego, ziela angielskiego i cebuli – także marchewkę oraz przyprawę Ziarenka Smaku WINIARY. Prawdziwki marynowane pysznie smakują jako dodatek do wędlin, pasztetów i pieczonych mięs na zimno, do sałatek, tatara oraz domowego sosu tatarskiego.

Przygotowanie

215 min
  • Krok 1

    5 min
    Grzyby dokładnie oczyść, odkrój kapelusze, a ogonki pokrój na mniejsze kawałki i umyj.
  • Krok 2

    15 min
    Zagotuj 2l wody z przyprawą Ziarenka Smaku WINIARY, wrzuć grzyby i gotuj 10-15 minut. Odsącz. Przygotuj marynatę.
  • Krok 3

    10 min
    Zagotuj 4 szkl wody z octem, solą, cukrem i przyprawami. Ostudź i przecedź przez sito.
  • Krok 4

    5 min
    Obierz cebulę i marchewkę, pokrój w plastry.
  • Krok 5

    180 min
    Do marynaty dodaj grzyby i warzywa, pozostaw na 2-3 godziny, a następnie przełóż całość do uprzednio wyparzonych słoiczków. Zakręć wieczkami i pasteryzuj przez 10 minut.
Prawdziwki marynowane

Krok 1 z 5

Grzyby dokładnie oczyść, odkrój kapelusze, a ogonki pokrój na mniejsze kawałki i umyj.

Prawdziwki marynowane

Krok 2 z 5

Zagotuj 2l wody z przyprawą Ziarenka Smaku WINIARY, wrzuć grzyby i gotuj 10-15 minut. Odsącz. Przygotuj marynatę.

Prawdziwki marynowane

Krok 3 z 5

Zagotuj 4 szkl wody z octem, solą, cukrem i przyprawami. Ostudź i przecedź przez sito.

Prawdziwki marynowane

Krok 4 z 5

Obierz cebulę i marchewkę, pokrój w plastry.

Prawdziwki marynowane

Krok 5 z 5

Do marynaty dodaj grzyby i warzywa, pozostaw na 2-3 godziny, a następnie przełóż całość do uprzednio wyparzonych słoiczków. Zakręć wieczkami i pasteryzuj przez 10 minut.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Grzyby
  • Inny
  • Niski poziom cukru
  • Poniżej 300 kcal
  • Przekąska
  • Przystawka
  • środek do polerowania kuchni
  • Warzywa
  • Źródło białka
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu