Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Własnoręcznie zebrane (lub wybrane na targu) nieduże, jędrne prawdziwki znakomicie nadają się do marynowania. Prawdziwki marynowane, będą miały wyjątkowy smak, gdy do zalewy dodamy – prócz tradycyjnej kompozycji gorczycy, pieprzu, liścia laurowego, ziela angielskiego i cebuli – także marchewkę oraz przyprawę Jarzynka WINIARY. Prawdziwki marynowane pysznie smakują jako dodatek do wędlin, pasztetów i pieczonych mięs na zimno, do sałatek, tatara oraz domowego sosu tatarskiego.
Przygotowanie
215 min
Krok 1
5 min
Grzyby dokładnie oczyść, odkrój kapelusze, a ogonki pokrój na mniejsze kawałki i umyj.
Krok 2
15 min
Zagotuj 2l wody z przyprawą JARZYNKA, wrzuć grzyby i gotuj 10-15 minut. Odsącz. Przygotuj marynatę.
Krok 3
10 min
Zagotuj 4 szkl wody z octem, solą, cukrem i przyprawami. Ostudź i przecedź przez sito.
Krok 4
5 min
Obierz cebulę i marchewkę, pokrój w plastry.
Krok 5
180 min
Do marynaty dodaj grzyby i warzywa, pozostaw na 2-3 godziny, a następnie przełóż całość do uprzednio wyparzonych słoiczków. Zakręć wieczkami i pasteryzuj przez 10 minut.
Krok 1
z
5
Grzyby dokładnie oczyść, odkrój kapelusze, a ogonki pokrój na mniejsze kawałki i umyj.
Krok 2
z
5
Zagotuj 2l wody z przyprawą JARZYNKA, wrzuć grzyby i gotuj 10-15 minut. Odsącz. Przygotuj marynatę.
Krok 3
z
5
Zagotuj 4 szkl wody z octem, solą, cukrem i przyprawami. Ostudź i przecedź przez sito.
Krok 4
z
5
Obierz cebulę i marchewkę, pokrój w plastry.
Krok 5
z
5
Do marynaty dodaj grzyby i warzywa, pozostaw na 2-3 godziny, a następnie przełóż całość do uprzednio wyparzonych słoiczków. Zakręć wieczkami i pasteryzuj przez 10 minut.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0