Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Prawdziwki marynowane

0
215 min
Łatwy

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 łyżek
Przyprawa Jarzynka WINIARY
1 kg
Prawdziwek
1 szklanka
Ocet
1.5 łyżek
Sól
4 płaskich łyżek
Cukier
4 
Liść laurowy
6 kulek
Ziele angielskie
10 kulek
Pieprz czarny
1 łyżeczka
Gorczyca
1 
Cebula
1 
Marchewka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
89.09 kcal
Białko
7.36 g
Węglowodany
13.22 g
Tłuszcze
0.81 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

215 min
Krok 1
5 min
Grzyby dokładnie oczyść, odkrój kapelusze, a ogonki pokrój na mniejsze kawałki i umyj.
Krok 2
15 min
Zagotuj 2l wody z przyprawą JARZYNKA, wrzuć grzyby i gotuj 10-15 minut. Odsącz. Przygotuj marynatę.
Krok 3
10 min
Zagotuj 4 szkl wody z octem, solą, cukrem i przyprawami. Ostudź i przecedź przez sito.
Krok 4
5 min
Obierz cebulę i marchewkę, pokrój w plastry.
Krok 5
180 min
Do marynaty dodaj grzyby i warzywa, pozostaw na 2-3 godziny, a następnie przełóż całość do uprzednio wyparzonych słoiczków. Zakręć wieczkami i pasteryzuj przez 10 minut.
Prawdziwki marynowane

Krok 1 z 5

Grzyby dokładnie oczyść, odkrój kapelusze, a ogonki pokrój na mniejsze kawałki i umyj.

Prawdziwki marynowane

Krok 2 z 5

Zagotuj 2l wody z przyprawą JARZYNKA, wrzuć grzyby i gotuj 10-15 minut. Odsącz. Przygotuj marynatę.

Prawdziwki marynowane

Krok 3 z 5

Zagotuj 4 szkl wody z octem, solą, cukrem i przyprawami. Ostudź i przecedź przez sito.

Prawdziwki marynowane

Krok 4 z 5

Obierz cebulę i marchewkę, pokrój w plastry.

Prawdziwki marynowane

Krok 5 z 5

Do marynaty dodaj grzyby i warzywa, pozostaw na 2-3 godziny, a następnie przełóż całość do uprzednio wyparzonych słoiczków. Zakręć wieczkami i pasteryzuj przez 10 minut.

Własnoręcznie zebrane (lub wybrane na targu) nieduże, jędrne prawdziwki znakomicie nadają się do marynowania. Prawdziwki marynowane, będą miały wyjątkowy smak, gdy do zalewy dodamy – prócz tradycyjnej kompozycji gorczycy, pieprzu, liścia laurowego, ziela angielskiego i cebuli – także marchewkę oraz przyprawę Jarzynka WINIARY. Prawdziwki marynowane pysznie smakują jako dodatek do wędlin, pasztetów i pieczonych mięs na zimno, do sałatek, tatara oraz domowego sosu tatarskiego.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika