Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pieczarki grillowane z serem, podane z sosem Winiary
Dodaj do CookBook

Pieczarki grillowane z serem, podane z sosem Winiary

(0)
56 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Wafelek2601
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
8 
Pieczarki
2  łyżek
Olej
1  opakowanie
Camembert naturalny
2 
Dymka ze szczypiorkiem
trochę
Sos czosnkowy WINIARY
trochę
Sól
trochę
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
1.4 g
Wartość energetyczna
108 kcal
Tłuszcze
9.5 g
Białko
4.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Szukasz szybkiego dnia, które będzie rozpływać się w ustach? Chcesz zachwycić swoich gości lub domowników prostą, ale niebanalną przekąską? Oto bardzo łatwe do przyrządzenia danie z grilla. Wystarczą tylko pieczarki, ser camembert naturalny, cebulka dymka i gotowy sos czosnkowy WINIARY. Pieczarki podajemy na ciepło i tuż przed podaniem wyciskamy na każdą sos czosnkowy WINIARY, który bardzo fajnie uzupełnia smak całego dania. Całość jest przepyszna jako samodzielne danie lub dodatek do mięsa z grilla.


Pieczarki grillowane z serem - musisz ich spróbować!

Wśród ciężkich i monotonnych dań grillowych, takich jak kiełbasa czy karkówka, pieczarka sprawdzi się idealnie! Niewielkie kawałki grzyba zanurzone w przepysznym serze camembert i polane aromatycznym sosem czosnkowym WINIARY, przełamią klasyczne smaki. Sprawią, że nawet najbardziej wybredna osoba poprosi o dokładkę. I to niezależne od wieku, ponieważ pieczarki na grillu z serem smakują zarówno dorosłym, jak i maluchom. Jeśli więc zdecydujesz się przyrządzić to danie, koniecznie zadbaj o zrobienie co najmniej kilku porcji, tak by nikomu nie zabrakło!


Pieczarki z serem z grilla - w jaki sposób je podać?

Pieczarki na grilla z serkiem idealnie sprawdzą się na wiosenny lub letni wieczór ze znajomymi. Możesz także śmiało je przyrządzić, jeśli swoją wizytę zapowiedziała rodzina. Będą doskonale pasować do klasycznych dań grillowych, np. karkówki czy białej kiełbasy. Połóż je więc na talerzu obok mięsa, podaj bliskiej osobie i czekaj na słowa uznania, bo te na pewno się pojawią. Takie pieczarki są także doskonałą opcją dla gości, którzy jedzą wegetariańsko. Dzięki nim również będą mogli skosztować pyszności z grilla, ponieważ pieczarki świetnie sprawdzają się solo. Aby dodatkowo urozmaicić to danie, dobrym pomysłem będzie dodanie do niego, poza sosem czosnkowym WINIARY, świeżych warzyw pokrojonych w słupki, np. ogórka, paprykę lub marchewkę.


Pieczarki do grillowania - skąd się wzięły?

Choć mogłoby się wydawać, że pieczarki są nowością w kuchni, to nic bardziej mylnego. Już Chińczycy setki lat temu zajmowali się uprawą grzybów i odkrywali ich zastosowanie. Natomiast same pieczarki stały się popularne dzięki Francuzom. Od XVI wieku zajęli się oni ich uprawą, dzięki czemu rozprzestrzeniły się po całej Europie. Skoro naród znany z wybitnej kuchni już lata temu rozkoszował się smakiem pieczarek, to co stoi na przeszkodzie, abyś i Ty spróbował(a)? Smacznego!

Przygotowanie

56 min
  • Krok 1

    20 min
    Oczyścić pieczarki i włożyć do większej miski. Lekko oprószyć solą i pieprzem, skropić olejem. Delikatnie przemieszać i odstawić na 15 - 20 minut.
  • Krok 2

    15 min
    Z pieczarek wykręcić nózki i je posiekać, a kapelusze ułożyć na ruszcie spodem do żaru na grillu. Grillować przez 10 minut.
  • Krok 3

    10 min
    W tym czasie posiekać cebulki razem ze szczypiorem. Dodać do niej pocięte nóżki grzybów. Wymieszać. Ser camembert pokroić na osiem kawałków.
  • Krok 4

    10 min
    Kapelusze na ruszcie odwrócić, do każdego nałożyć sałatki grzybowo - cebulowej, a na wierzch położyć kawałek serka camembert. Grillować do czasu aż serek się roztopi.
  • Krok 5

    1 min
    Podawać gorące zaraz z grilla. Przed podanie na każdą pieczarkę wycisnąć sporego kleksa sosu WINIARY.
Pieczarki grillowane z serem, podane z sosem Winiary

Krok 1 z 5

Oczyścić pieczarki i włożyć do większej miski. Lekko oprószyć solą i pieprzem, skropić olejem. Delikatnie przemieszać i odstawić na 15 - 20 minut.

Pieczarki grillowane z serem, podane z sosem Winiary

Krok 2 z 5

Z pieczarek wykręcić nózki i je posiekać, a kapelusze ułożyć na ruszcie spodem do żaru na grillu. Grillować przez 10 minut.

Pieczarki grillowane z serem, podane z sosem Winiary

Krok 3 z 5

W tym czasie posiekać cebulki razem ze szczypiorem. Dodać do niej pocięte nóżki grzybów. Wymieszać. Ser camembert pokroić na osiem kawałków.

Pieczarki grillowane z serem, podane z sosem Winiary

Krok 4 z 5

Kapelusze na ruszcie odwrócić, do każdego nałożyć sałatki grzybowo - cebulowej, a na wierzch położyć kawałek serka camembert. Grillować do czasu aż serek się roztopi.

Pieczarki grillowane z serem, podane z sosem Winiary

Krok 5 z 5

Podawać gorące zaraz z grilla. Przed podanie na każdą pieczarkę wycisnąć sporego kleksa sosu WINIARY.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Dodatek
  • Grill
  • Grzyby
  • Kuchnia europejska
  • Lunch
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pieczarki faszerowane mięsem mielonym i serem

    Pieczarki faszerowane mięsem mielonym i serem

    1 godz 40 min Łatwy
  • Pieczarki z piekarnika

    Pieczarki z piekarnika

    50 min Średni
  • Pieczarki nadziewane

    Pieczarki nadziewane

    35 min Łatwy
  • Pieczarki zapiekane z warzywnym farszem

    Pieczarki zapiekane z warzywnym farszem

    59 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu