Zupa z żółtej fasolki szparagowej
46min
Średni
2
Marchewka
2
Pietruszka
1
kawałek
Seler
1
Cebula
2
ząbków
1
kostka
400
g
Fasolka szparagowa żółta
1
gałązka
Rozmaryn
trochę
Suszony estragon
2
Liść laurowy
1
szczypta
Kurkuma
1
szczypta
Sól
1
szczypta
Pieprz czarny
6
Suszone pomidory
.
Wartości odżywcze
Białko
23.22 g
Węglowodany
68.17 g
Tłuszcze
3.84 g
Wartość energetyczna
391.1 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
46 min
Krok 1
10 min
Marchewki, pietruszki oraz selera myjemy, obieramy i kroimy w drobne kawałki.
Krok 2
5 min
Cebulę i ząbki czosnku obieramy i przekrawamy na połówki.
Krok 3
5 min
Fasolkę szparagową dokładnie myjemy, obieramy (odcinając twarde końcówki), kroimy na 2-cm kawałki.
Krok 4
3 min
Wszystkie warzywa umieszczamy w garnku i zalewamy 1,5 l zimnej wody.
Krok 5
20 min
Gotujemy do miękkości warzyw, dodając w międzyczasie gałązkę rozmarynu, kostkę bulionową oraz pozostałe przyprawy.
Krok 6
3 min
Pod koniec gotowania wyławiamy cebulę, czosnek oraz liście laurowe.
Krok 7
3 min
Opcjonalnie: zupę z żółtej fasolki szparagowej podajemy z dodatkiem suszonych pomidorów, za sprawą których staje się ona bardziej wyrazista w smaku.
Letnia klasyka. Delikatna, zdrowa i lekka zupa z żółtej fasolki szparagowej. Szczypta kurkumy wzmaga jej żółty, słomkowy kolor, a estragon oraz rozmaryn nadają intensywnego aromatu.
W regionie, z którego pochodzę – na Śląsku – mówi się na nią „sznitbony” (określenie pochodzi z języka niemieckiego, gdzie schnittbohne = fasolka szparagowa). Moja babcia zwykle kroiła fasolkę niezwykle drobno, co zajmowało jej dobrą godzinę. Ja, gotując zupę z żółtej fasolki szparagowej po powrocie z pracy, nie mam dziś już tyle cierpliwości i czasu – wybieram większe kawałki. Fasolka delikatnie chrupie, smakuje nieco inaczej niż w dzieciństwie, lecz równie smacznie.
W ramach urozmaicenia, zwykle do zupy z żółtej fasolki szparagowej dorzucam kilka suszonych pomidorów, których zapas przywożę przynajmniej raz w roku ze słonecznej Italii. Pomidory ususzyć można także samemu. Decyzja o wyborze klasyki lub polsko-włoskiego fushion zostawiam Wam!
A dla miłośników fasolki szpararagowej – jeszcze więcej przepisów!
Zupa jarzynowa z żółtą fasolką szparagową i groszkiem ptysiowym
Zupa z fasolką szparagową i pulpecikami
Aromatyczna zupa jarzynowa, czyli pochwała lata
Leczo warzywne z cukinią, młodą marchewką i fasolką szparagową
W regionie, z którego pochodzę – na Śląsku – mówi się na nią „sznitbony” (określenie pochodzi z języka niemieckiego, gdzie schnittbohne = fasolka szparagowa). Moja babcia zwykle kroiła fasolkę niezwykle drobno, co zajmowało jej dobrą godzinę. Ja, gotując zupę z żółtej fasolki szparagowej po powrocie z pracy, nie mam dziś już tyle cierpliwości i czasu – wybieram większe kawałki. Fasolka delikatnie chrupie, smakuje nieco inaczej niż w dzieciństwie, lecz równie smacznie.
W ramach urozmaicenia, zwykle do zupy z żółtej fasolki szparagowej dorzucam kilka suszonych pomidorów, których zapas przywożę przynajmniej raz w roku ze słonecznej Italii. Pomidory ususzyć można także samemu. Decyzja o wyborze klasyki lub polsko-włoskiego fushion zostawiam Wam!
A dla miłośników fasolki szpararagowej – jeszcze więcej przepisów!
Zupa jarzynowa z żółtą fasolką szparagową i groszkiem ptysiowym
Zupa z fasolką szparagową i pulpecikami
Aromatyczna zupa jarzynowa, czyli pochwała lata
Leczo warzywne z cukinią, młodą marchewką i fasolką szparagową
Komentarze 0