Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa z żółtej fasolki szparagowej

0
46min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Marchewka
2 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1 
Cebula
2  ząbków
400  g
Fasolka szparagowa żółta
1  gałązka
Rozmaryn
trochę
Suszony estragon
2 
Liść laurowy
1  szczypta
Kurkuma
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz czarny
6 
Suszone pomidory

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
23.22 g
Węglowodany
68.17 g
Tłuszcze
3.84 g
Wartość energetyczna
391.1 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

46 min
Krok 1
10 min
Marchewki, pietruszki oraz selera myjemy, obieramy i kroimy w drobne kawałki.
Krok 2
5 min
Cebulę i ząbki czosnku obieramy i przekrawamy na połówki.
Krok 3
5 min
Fasolkę szparagową dokładnie myjemy, obieramy (odcinając twarde końcówki), kroimy na 2-cm kawałki.
Krok 4
3 min
Wszystkie warzywa umieszczamy w garnku i zalewamy 1,5 l zimnej wody.
Krok 5
20 min
Gotujemy do miękkości warzyw, dodając w międzyczasie gałązkę rozmarynu, kostkę bulionową oraz pozostałe przyprawy.
Krok 6
3 min
Pod koniec gotowania wyławiamy cebulę, czosnek oraz liście laurowe.
Krok 7
3 min
Opcjonalnie: zupę z żółtej fasolki szparagowej podajemy z dodatkiem suszonych pomidorów, za sprawą których staje się ona bardziej wyrazista w smaku.
Zupa z żółtej fasolki szparagowej

Krok 1 z 7

Marchewki, pietruszki oraz selera myjemy, obieramy i kroimy w drobne kawałki.

Zupa z żółtej fasolki szparagowej

Krok 2 z 7

Cebulę i ząbki czosnku obieramy i przekrawamy na połówki.

Zupa z żółtej fasolki szparagowej

Krok 3 z 7

Fasolkę szparagową dokładnie myjemy, obieramy (odcinając twarde końcówki), kroimy na 2-cm kawałki.

Zupa z żółtej fasolki szparagowej

Krok 4 z 7

Wszystkie warzywa umieszczamy w garnku i zalewamy 1,5 l zimnej wody.

Zupa z żółtej fasolki szparagowej

Krok 5 z 7

Gotujemy do miękkości warzyw, dodając w międzyczasie gałązkę rozmarynu, kostkę bulionową oraz pozostałe przyprawy.

Zupa z żółtej fasolki szparagowej

Krok 6 z 7

Pod koniec gotowania wyławiamy cebulę, czosnek oraz liście laurowe.

Zupa z żółtej fasolki szparagowej

Krok 7 z 7

Opcjonalnie: zupę z żółtej fasolki szparagowej podajemy z dodatkiem suszonych pomidorów, za sprawą których staje się ona bardziej wyrazista w smaku.

Letnia klasyka. Delikatna, zdrowa i lekka zupa z żółtej fasolki szparagowej. Szczypta kurkumy wzmaga jej żółty, słomkowy kolor, a estragon oraz rozmaryn nadają intensywnego aromatu.
W regionie, z którego pochodzę – na Śląsku – mówi się na nią „sznitbony” (określenie pochodzi z języka niemieckiego, gdzie schnittbohne = fasolka szparagowa). Moja babcia zwykle kroiła fasolkę niezwykle drobno, co zajmowało jej dobrą godzinę. Ja, gotując zupę z żółtej fasolki szparagowej po powrocie z pracy, nie mam dziś już tyle cierpliwości i czasu – wybieram większe kawałki. Fasolka delikatnie chrupie, smakuje nieco inaczej niż w dzieciństwie, lecz równie smacznie.
W ramach urozmaicenia, zwykle do zupy z żółtej fasolki szparagowej dorzucam kilka suszonych pomidorów, których zapas przywożę przynajmniej raz w roku ze słonecznej Italii. Pomidory ususzyć można także samemu. Decyzja o wyborze klasyki lub polsko-włoskiego fushion zostawiam Wam!

A dla miłośników fasolki szpararagowej – jeszcze więcej przepisów!
Zupa jarzynowa z żółtą fasolką szparagową i groszkiem ptysiowym
Zupa z fasolką szparagową i pulpecikami
Aromatyczna zupa jarzynowa, czyli pochwała lata
Leczo warzywne z cukinią, młodą marchewką i fasolką szparagową
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika