
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł
_944_531.jpg)





Zupa z żółtej fasolki szparagowej

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
W regionie, z którego pochodzę – na Śląsku – mówi się na nią „sznitbony” (określenie pochodzi z języka niemieckiego, gdzie schnittbohne = fasolka szparagowa). Moja babcia zwykle kroiła fasolkę niezwykle drobno, co zajmowało jej dobrą godzinę. Ja, gotując zupę z żółtej fasolki szparagowej po powrocie z pracy, nie mam dziś już tyle cierpliwości i czasu – wybieram większe kawałki. Fasolka delikatnie chrupie, smakuje nieco inaczej niż w dzieciństwie, lecz równie smacznie.
W ramach urozmaicenia, zwykle do zupy z żółtej fasolki szparagowej dorzucam kilka suszonych pomidorów, których zapas przywożę przynajmniej raz w roku ze słonecznej Italii. Pomidory ususzyć można także samemu. Decyzja o wyborze klasyki lub polsko-włoskiego fushion zostawiam Wam!
A dla miłośników fasolki szpararagowej – jeszcze więcej przepisów!
Zupa jarzynowa z żółtą fasolką szparagową i groszkiem ptysiowym
Zupa z fasolką szparagową i pulpecikami
Aromatyczna zupa jarzynowa, czyli pochwała lata
Leczo warzywne z cukinią, młodą marchewką i fasolką szparagową
Przygotowanie
Krok 1
10 minKrok 2
5 minKrok 3
5 minKrok 4
3 minKrok 5
20 minKrok 6
3 minKrok 7
3 min_744_419.jpg)
Krok 1 z 7
Marchewki, pietruszki oraz selera myjemy, obieramy i kroimy w drobne kawałki.
_744_419.jpg)
Krok 2 z 7
Cebulę i ząbki czosnku obieramy i przekrawamy na połówki.
_744_419.jpg)
Krok 3 z 7
Fasolkę szparagową dokładnie myjemy, obieramy (odcinając twarde końcówki), kroimy na 2-cm kawałki.
_744_419.jpg)
Krok 4 z 7
Wszystkie warzywa umieszczamy w garnku i zalewamy 1,5 l zimnej wody.
_744_419.jpg)
Krok 5 z 7
Gotujemy do miękkości warzyw, dodając w międzyczasie gałązkę rozmarynu, kostkę bulionową oraz pozostałe przyprawy.
_744_419.jpg)
Krok 6 z 7
Pod koniec gotowania wyławiamy cebulę, czosnek oraz liście laurowe.
_744_419.jpg)
Krok 7 z 7
Opcjonalnie: zupę z żółtej fasolki szparagowej podajemy z dodatkiem suszonych pomidorów, za sprawą których staje się ona bardziej wyrazista w smaku.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0