Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa z żółtej fasolki szparagowej
Dodaj do CookBook

Zupa z żółtej fasolki szparagowej

(0)
46 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Zakochane w zupach
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
120  g
Marchewka
2 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
3  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
400  g
Żółta fasolka szparagowa
1  gałązka
Rozmaryn
trochę
Estragon
2 
Liść laurowy
1  szczypta
Kurkuma
1  szczypta
Pieprz czarny
6 
Suszone pomidory
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
25.9 g
Wartość energetyczna
208.2 kcal
Tłuszcze
8.9 g
Białko
6.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Letnia klasyka. Delikatna, zdrowa i lekka zupa z żółtej fasolki szparagowej. Szczypta kurkumy wzmaga jej żółty, słomkowy kolor, a estragon oraz rozmaryn nadają intensywnego aromatu.
W regionie, z którego pochodzę – na Śląsku – mówi się na nią „sznitbony” (określenie pochodzi z języka niemieckiego, gdzie schnittbohne = fasolka szparagowa). Moja babcia zwykle kroiła fasolkę niezwykle drobno, co zajmowało jej dobrą godzinę. Ja, gotując zupę z żółtej fasolki szparagowej po powrocie z pracy, nie mam dziś już tyle cierpliwości i czasu – wybieram większe kawałki. Fasolka delikatnie chrupie, smakuje nieco inaczej niż w dzieciństwie, lecz równie smacznie.
W ramach urozmaicenia, zwykle do zupy z żółtej fasolki szparagowej dorzucam kilka suszonych pomidorów, których zapas przywożę przynajmniej raz w roku ze słonecznej Italii. Pomidory ususzyć można także samemu. Decyzja o wyborze klasyki lub polsko-włoskiego fushion zostawiam Wam!

A dla miłośników fasolki szpararagowej – jeszcze więcej przepisów!
Zupa jarzynowa z żółtą fasolką szparagową i groszkiem ptysiowym
Zupa z fasolką szparagową i pulpecikami
Aromatyczna zupa jarzynowa, czyli pochwała lata
Leczo warzywne z cukinią, młodą marchewką i fasolką szparagową

Przygotowanie

46 min
  • Krok 1

    10 min
    Marchewki, pietruszki oraz selera myjemy, obieramy i kroimy w drobne kawałki.
  • Krok 2

    5 min
    Cebulę i ząbki czosnku obieramy i przekrawamy na połówki.
  • Krok 3

    5 min
    Fasolkę szparagową dokładnie myjemy, obieramy (odcinając twarde końcówki), kroimy na 2-cm kawałki.
  • Krok 4

    3 min
    Wszystkie warzywa umieszczamy w garnku i zalewamy 1,5 l zimnej wody.
  • Krok 5

    20 min
    Gotujemy do miękkości warzyw, dodając w międzyczasie gałązkę rozmarynu, bulion warzywny WINIARY oraz pozostałe przyprawy.
  • Krok 6

    3 min
    Pod koniec gotowania wyławiamy cebulę, czosnek oraz liście laurowe.
  • Krok 7

    3 min
    Opcjonalnie: zupę z żółtej fasolki szparagowej podajemy z dodatkiem suszonych pomidorów, za sprawą których staje się ona bardziej wyrazista w smaku.
Zupa z żółtej fasolki szparagowej

Krok 1 z 7

Marchewki, pietruszki oraz selera myjemy, obieramy i kroimy w drobne kawałki.

Zupa z żółtej fasolki szparagowej

Krok 2 z 7

Cebulę i ząbki czosnku obieramy i przekrawamy na połówki.

Zupa z żółtej fasolki szparagowej

Krok 3 z 7

Fasolkę szparagową dokładnie myjemy, obieramy (odcinając twarde końcówki), kroimy na 2-cm kawałki.

Zupa z żółtej fasolki szparagowej

Krok 4 z 7

Wszystkie warzywa umieszczamy w garnku i zalewamy 1,5 l zimnej wody.

Zupa z żółtej fasolki szparagowej

Krok 5 z 7

Gotujemy do miękkości warzyw, dodając w międzyczasie gałązkę rozmarynu, bulion warzywny WINIARY oraz pozostałe przyprawy.

Zupa z żółtej fasolki szparagowej

Krok 6 z 7

Pod koniec gotowania wyławiamy cebulę, czosnek oraz liście laurowe.

Zupa z żółtej fasolki szparagowej

Krok 7 z 7

Opcjonalnie: zupę z żółtej fasolki szparagowej podajemy z dodatkiem suszonych pomidorów, za sprawą których staje się ona bardziej wyrazista w smaku.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Bogate w błonnik
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Rodzinny posiłek
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Smażony szczupak

    Smażony szczupak

    1 godz 35 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Czorba - Zupa bułgarska

    Czorba - Zupa bułgarska

    1 godz 12 min Łatwy
  • Zupa pho - pyszny i prosty azjatycki rosół wołowy

    Zupa pho - pyszny i prosty azjatycki rosół wołowy

    1 godz 25 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu