Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa z żółtej fasolki szparagowej

Zupa z żółtej fasolki szparagowej

(0)
46min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
120  g
Marchewka
2 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
3  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
400  g
Żółta fasolka szparagowa
1  gałązka
Rozmaryn
trochę
Estragon
2 
Liść laurowy
1  szczypta
Kurkuma
1  szczypta
Pieprz czarny
6 
Suszone pomidory
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
6.2 g
Węglowodany
25.91 g
Tłuszcze
8.85 g
Wartość energetyczna
208.24 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Letnia klasyka. Delikatna, zdrowa i lekka zupa z żółtej fasolki szparagowej. Szczypta kurkumy wzmaga jej żółty, słomkowy kolor, a estragon oraz rozmaryn nadają intensywnego aromatu.
W regionie, z którego pochodzę – na Śląsku – mówi się na nią „sznitbony” (określenie pochodzi z języka niemieckiego, gdzie schnittbohne = fasolka szparagowa). Moja babcia zwykle kroiła fasolkę niezwykle drobno, co zajmowało jej dobrą godzinę. Ja, gotując zupę z żółtej fasolki szparagowej po powrocie z pracy, nie mam dziś już tyle cierpliwości i czasu – wybieram większe kawałki. Fasolka delikatnie chrupie, smakuje nieco inaczej niż w dzieciństwie, lecz równie smacznie.
W ramach urozmaicenia, zwykle do zupy z żółtej fasolki szparagowej dorzucam kilka suszonych pomidorów, których zapas przywożę przynajmniej raz w roku ze słonecznej Italii. Pomidory ususzyć można także samemu. Decyzja o wyborze klasyki lub polsko-włoskiego fushion zostawiam Wam!

A dla miłośników fasolki szpararagowej – jeszcze więcej przepisów!
Zupa jarzynowa z żółtą fasolką szparagową i groszkiem ptysiowym
Zupa z fasolką szparagową i pulpecikami
Aromatyczna zupa jarzynowa, czyli pochwała lata
Leczo warzywne z cukinią, młodą marchewką i fasolką szparagową

Przygotowanie

46 min
  • Krok 1

    10 min
    Marchewki, pietruszki oraz selera myjemy, obieramy i kroimy w drobne kawałki.
  • Krok 2

    5 min
    Cebulę i ząbki czosnku obieramy i przekrawamy na połówki.
  • Krok 3

    5 min
    Fasolkę szparagową dokładnie myjemy, obieramy (odcinając twarde końcówki), kroimy na 2-cm kawałki.
  • Krok 4

    3 min
    Wszystkie warzywa umieszczamy w garnku i zalewamy 1,5 l zimnej wody.
  • Krok 5

    20 min
    Gotujemy do miękkości warzyw, dodając w międzyczasie gałązkę rozmarynu, bulion warzywny WINIARY oraz pozostałe przyprawy.
  • Krok 6

    3 min
    Pod koniec gotowania wyławiamy cebulę, czosnek oraz liście laurowe.
  • Krok 7

    3 min
    Opcjonalnie: zupę z żółtej fasolki szparagowej podajemy z dodatkiem suszonych pomidorów, za sprawą których staje się ona bardziej wyrazista w smaku.
Zupa z żółtej fasolki szparagowej

Krok 1 z 7

Marchewki, pietruszki oraz selera myjemy, obieramy i kroimy w drobne kawałki.

Zupa z żółtej fasolki szparagowej

Krok 2 z 7

Cebulę i ząbki czosnku obieramy i przekrawamy na połówki.

Zupa z żółtej fasolki szparagowej

Krok 3 z 7

Fasolkę szparagową dokładnie myjemy, obieramy (odcinając twarde końcówki), kroimy na 2-cm kawałki.

Zupa z żółtej fasolki szparagowej

Krok 4 z 7

Wszystkie warzywa umieszczamy w garnku i zalewamy 1,5 l zimnej wody.

Zupa z żółtej fasolki szparagowej

Krok 5 z 7

Gotujemy do miękkości warzyw, dodając w międzyczasie gałązkę rozmarynu, bulion warzywny WINIARY oraz pozostałe przyprawy.

Zupa z żółtej fasolki szparagowej

Krok 6 z 7

Pod koniec gotowania wyławiamy cebulę, czosnek oraz liście laurowe.

Zupa z żółtej fasolki szparagowej

Krok 7 z 7

Opcjonalnie: zupę z żółtej fasolki szparagowej podajemy z dodatkiem suszonych pomidorów, za sprawą których staje się ona bardziej wyrazista w smaku.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Rodzinny posiłek
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa kalarepowa z kaszą jaglaną

    Zupa kalarepowa z kaszą jaglaną

    1 godz Łatwy
  • Zupa jarzynowa z młodych warzyw z kalafiorem, fasolką i cukinią

    Zupa jarzynowa z młodych warzyw z kalafiorem, fasolką i cukinią

    1 godz 26 min Łatwy
  • Zupa marchewkowa

    Zupa marchewkowa

    33 min Łatwy
  • Tomato bisque z pieczoną papryką

    Tomato bisque z pieczoną papryką

    1 godz 42 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu