Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Tajskie zielone curry z warzywami i kurczakiem
Dodaj do CookBook

Tajskie zielone curry z warzywami i kurczakiem

(0)
18 min
Łatwy
Kup składniki
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
400  g
Pierś z kurczaka
200  ml
Mleko kokosowe
1  pęczek
Kolendra
1  łyżeczka
Kurkuma
2 
Cebula szalotka
1 
Limonka
20  g
Imbir świeży
2  łodyg
Trawa cytrynowa
1  łyżeczka
Kolendra mielona
2  łyżek
Olej arachidowy
2  łyżek
Sos rybny
4  łyżek
Przyprawa w płynie MAGGI
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
25.8 g
Wartość energetyczna
308.6 kcal
Tłuszcze
12 g
Białko
27.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Tajskie zielone curry to rozgrzewające i aromatyczne danie dla wszystkich fanów orientalnej kuchni. To propozycja zarówno dla osób, które lubią bardzo pikantne dania, jak i tych, który wolą łagodne w smaku jedzenie – łatwo możesz wybrać swój ulubiony poziom ostrości. Jeśli wolisz bardzo ostre potrawy, podkręć smak curry, dodając do niego świeżą lub suszoną papryczkę chilli. Możesz też całkowicie z niej zrezygnować – wtedy otrzymasz curry o łagodnym smaku.

Zielone tajskie curry to też dobry sposób na wykorzystanie dowolnych warzyw. Pasują do niego np. brokuły, cukinia, papryka, marchewka, dynia. Z powodzeniem możesz też dodać inne, sezonowe warzywa, które akurat masz pod ręką. A jeśli nie masz świeżych warzyw – wykorzystaj mrożone, też będą smaczne, a całe danie – bardziej urozmaicone. Dzięki temu dopasujesz posiłek do swoich smaków oraz zadbasz, żeby nic się nie zmarnowało.

Tajskie zielone curry z warzywami delikatnie rozgrzewa od środka, jest więc idealne na jesienne czy zimowe wieczory. Ale równie dobra smakuje latem. To posiłek, który przygotujesz w zaledwie kilkanaście minut, gdy nie masz czasu na wielogodzinne gotowanie. Jeśli szukasz przepisu na smaczny, szybki i niebanalny obiad, zielone tajskie curry jest właśnie dla Ciebie! Zainspiruj się naszym pomysłem.

Przygotowanie

18 min
  • Krok 1

    2 min
    Z łodyg trawy cytrynowej usuń pierwszą warstwę, a następnie drobno posiekaj obrane łodyżki.
  • Krok 2

    3 min
    Obierz imbir i szalotki i umieść je w misie blendera. Dodaj do nich posiekaną trawę cytrynową, pęczek kolendry oraz mieloną kolendrę, kurkumę, olej, przyprawę MAGGI, sos rybny i zmiksuj całość na gładką pastę. Jeśli masa będzie zbyt gęsta – dodaj odrobinę mleka kokosowego.
  • Krok 3

    3 min
    Zagotuj mleko kokosowe, dodaj przygotowaną wcześniej, domową pastę curry i gotuj całość przez 2 minuty.
  • Krok 4

    10 min
    Kurczaka pokrój w kostkę. Dodaj do sosu i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Gdy mięso będzie miękkie, skrop danie sokiem z limonki.
Tajskie zielone curry z warzywami i kurczakiem

Krok 1 z 4

Z łodyg trawy cytrynowej usuń pierwszą warstwę, a następnie drobno posiekaj obrane łodyżki.

Tajskie zielone curry z warzywami i kurczakiem

Krok 2 z 4

Obierz imbir i szalotki i umieść je w misie blendera. Dodaj do nich posiekaną trawę cytrynową, pęczek kolendry oraz mieloną kolendrę, kurkumę, olej, przyprawę MAGGI, sos rybny i zmiksuj całość na gładką pastę. Jeśli masa będzie zbyt gęsta – dodaj odrobinę mleka kokosowego.

Tajskie zielone curry z warzywami i kurczakiem

Krok 3 z 4

Zagotuj mleko kokosowe, dodaj przygotowaną wcześniej, domową pastę curry i gotuj całość przez 2 minuty.

Tajskie zielone curry z warzywami i kurczakiem

Krok 4 z 4

Kurczaka pokrój w kostkę. Dodaj do sosu i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Gdy mięso będzie miękkie, skrop danie sokiem z limonki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Kuchnia azjatycka
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tajskie zielone curry z warzywami

    Tajskie zielone curry z warzywami

    13 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu