Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Tajskie zielone curry z warzywami i kurczakiem
80 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
80 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
27.1g / 33%
Węglowodany
25.8g / 32%
Tłuszcze
12g / 34%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Tajskie zielone curry z warzywami i kurczakiem

+

Tajskie zielone curry z warzywami i kurczakiem

Wróć

Tajskie zielone curry z warzywami i kurczakiem

(0)
18min
Łatwy

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
400  g
Pierś z kurczaka
200  ml
Mleko kokosowe
1  pęczek
Kolendra
1  łyżeczka
Kurkuma
2 
Cebula szalotka
1 
Limonka
20  g
Imbir świeży
2  łodyg
Trawa cytrynowa
1  łyżeczka
Kolendra mielona
2  łyżek
Olej arachidowy
2  łyżek
Sos rybny
4  łyżek
Przyprawa w płynie MAGGI
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
27.13 g
Węglowodany
25.79 g
Tłuszcze
11.98 g
Wartość energetyczna
308.55 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Tajskie zielone curry to rozgrzewające i aromatyczne danie dla wszystkich fanów orientalnej kuchni. To propozycja zarówno dla osób, które lubią bardzo pikantne dania, jak i tych, który wolą łagodne w smaku jedzenie – łatwo możesz wybrać swój ulubiony poziom ostrości. Jeśli wolisz bardzo ostre potrawy, podkręć smak curry, dodając do niego świeżą lub suszoną papryczkę chilli. Możesz też całkowicie z niej zrezygnować – wtedy otrzymasz curry o łagodnym smaku.

Zielone tajskie curry to też dobry sposób na wykorzystanie dowolnych warzyw. Pasują do niego np. brokuły, cukinia, papryka, marchewka, dynia. Z powodzeniem możesz też dodać inne, sezonowe warzywa, które akurat masz pod ręką. A jeśli nie masz świeżych warzyw – wykorzystaj mrożone, też będą smaczne, a całe danie – bardziej urozmaicone. Dzięki temu dopasujesz posiłek do swoich smaków oraz zadbasz, żeby nic się nie zmarnowało.

Tajskie zielone curry z warzywami delikatnie rozgrzewa od środka, jest więc idealne na jesienne czy zimowe wieczory. Ale równie dobra smakuje latem. To posiłek, który przygotujesz w zaledwie kilkanaście minut, gdy nie masz czasu na wielogodzinne gotowanie. Jeśli szukasz przepisu na smaczny, szybki i niebanalny obiad, zielone tajskie curry jest właśnie dla Ciebie! Zainspiruj się naszym pomysłem.

Przygotowanie

18 min
  • Krok 1

    2 min
    Z łodyg trawy cytrynowej usuń pierwszą warstwę, a następnie drobno posiekaj obrane łodyżki.
  • Krok 2

    3 min
    Obierz imbir i szalotki i umieść je w misie blendera. Dodaj do nich posiekaną trawę cytrynową, pęczek kolendry oraz mieloną kolendrę, kurkumę, olej, przyprawę MAGGI, sos rybny i zmiksuj całość na gładką pastę. Jeśli masa będzie zbyt gęsta – dodaj odrobinę mleka kokosowego.
  • Krok 3

    3 min
    Zagotuj mleko kokosowe, dodaj przygotowaną wcześniej, domową pastę curry i gotuj całość przez 2 minuty.
  • Krok 4

    10 min
    Kurczaka pokrój w kostkę. Dodaj do sosu i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Gdy mięso będzie miękkie, skrop danie sokiem z limonki.
Tajskie zielone curry z warzywami i kurczakiem

Krok 1 z 4

Z łodyg trawy cytrynowej usuń pierwszą warstwę, a następnie drobno posiekaj obrane łodyżki.

Tajskie zielone curry z warzywami i kurczakiem

Krok 2 z 4

Obierz imbir i szalotki i umieść je w misie blendera. Dodaj do nich posiekaną trawę cytrynową, pęczek kolendry oraz mieloną kolendrę, kurkumę, olej, przyprawę MAGGI, sos rybny i zmiksuj całość na gładką pastę. Jeśli masa będzie zbyt gęsta – dodaj odrobinę mleka kokosowego.

Tajskie zielone curry z warzywami i kurczakiem

Krok 3 z 4

Zagotuj mleko kokosowe, dodaj przygotowaną wcześniej, domową pastę curry i gotuj całość przez 2 minuty.

Tajskie zielone curry z warzywami i kurczakiem

Krok 4 z 4

Kurczaka pokrój w kostkę. Dodaj do sosu i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Gdy mięso będzie miękkie, skrop danie sokiem z limonki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez skorupiaków
  • Danie główne
  • Kuchnia azjatycka
  • Obiad

Polecane przepisy

  • Szybka zupa krem z zielonego groszku

    Szybka zupa krem z zielonego groszku

    13 min Łatwy
  • Azjatyckie skrzydełka ze smażonym ryżem zero waste

    Azjatyckie skrzydełka ze smażonym ryżem zero waste

    43 min Łatwy
  • Fasolka szparagowa z ziemniakami

    Fasolka szparagowa z ziemniakami

    27 min Łatwy
  • Placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii podane z dipem jogurtowym

    Placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii podane z dipem jogurtowym

    1 godz 5 min Łatwy

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu